Když vás někdo zruší

žena smutek

Většinou se to stane nečekaně. Je to takový třesk. Velká rána, černo a pak nic. Nemůžete dýchat, krev se nahrne do tváří, mozek zachvátí šílená panika. Vnímáte, jak se srdce snaží vyskočit z hrudníku a jediné, na co jste schopni myslet je, jestli vás nohy udrží nebo se jednoduše sesunete k zemi v naději, že tam naleznete klid. Nebo alespoň omdlíte a až se probudíte, bude zase všechno v pořádku. Tak, jako když se budíte ze zlého snu. Ke štěstí ovšem míle daleko.

Když se zvířata dostanou do takového šoku, doslova zamrznou. Jsou nehybná, vypadají jako mrtvá. Úplně štronzo. U nich jde většinou o strach, pocit ohrožení, blízkost smrti. Je to pud sebezáchovy. Mohou si to koneckonců dovolit. Nikomu to nepřijde divné, nikdo je nesoudí, nehodnotí, neanalyzuje.

U nás lidí je to často emoční bolest, která nás paralyzuje, vypne nám mozek a způsobí, že jsme na několik vteřin neschopni čehokoli. Bohužel to mnohdy bývá ve chvíli, kdy se nám to nejmíň hodí.

Když vás někdo zruší, zasadí vám ránu, máte pocit absolutní beznaděje. V zoufalé snaze zachovat si vlastní důstojnost předstíráte klid. Ale vaše nitro, vaše tělo i vaše hlava touží explodovat a roztříštit se na tisíc kousků. Nejste schopni myslet. Nejste schopni zhodnotit situaci. Ztratíte racionalitu i nadhled a jste jedno velké zhmotněné drama. Jediná vaše myšlenka je utéct, schovat se, zakopat se pod zem a tam zůstat, dokud se alespoň neztratí ta zatracená tíseň, co vám sedí na prsou. Dokud se nevrátí jen malinká část vaší rozvahy. Dokud se zase nezačnete cítit alespoň trošku naživu.

Je to křeč. Křeč, která vás obklopí a zbaví soudnosti. Jste degradováni na přežívající trosku. Zmučeni bolestí, smutkem či strachem se snažíte porozumět tomu, co se vlastně stalo. A proč. A v té trýznivé agónii se marně snažíte vyhlížet světlo na konci tunelu. Ale ono tam není.

Když je bolest větší než vůle žít

Nejdříve začnete hledat viníka. Aby se vám trošku ulevilo. Snažíte se někoho obvinit, protože pak byste mohli mít alespoň vztek. A se vztekem už se dá něco dělat. Přinejmenším vás vyburcuje k boji o přežití.

Obviňování začne u druhých, ale nakonec většina z nás skončí u sebe.

Zahrneme se hromadou výčitek, jejichž tíže nás táhne ještě níž, než jsme si mysleli, že je to možné. Naše sebevědomí neudrží ten nápor a postupně slábne a slábne. Ztrácíme pocit vlastní hodnoty. Nevidíme ji. A pak, místo vzteku, přichází sebelítost. A život už nám přijde nezajímavý, bezcenný. Protože nikdy už nebude nic, jako dřív. Ztratíme vůli žít.

smutná žena

Čas na bytostné tázání

Když se naše tělo hroutí, naše mysl prožívá období temna a naše srdce se choulí v koutku, protože krvácí, zbývá nám ještě jedna velmi důležitá část našeho já. Naše duše.

Naše duše jediná zůstává taková, jaká je. I po dobu otřesů a změn. I přes všechny nepokoje zůstává neovlivněná. Nemění se. Nepřizpůsobuje se. Je stále stejná. Taková, jakou jsme ji dostali do vínku. Svá.

Naše duše je jediná, která ví.

Je často také jediná, které můžeme absolutně věřit.

A je jediná, která nás v té chvíli může k tomu světlu zase pomalu přivést.

Dny pomalu míjejí a my se topíme v šedi a beznaději. Obracíme v hlavě myšlenky pořád dokola, snažíme se přijít na to „proč“ a „co budeme dělat dál“, jak budeme žít.

Jsme zesláblí, bez energie a bez zájmu. Ptáme se po smyslu života. A právě tohle ptaní je nakonec to, co nás spojí s naší duší a co nám ukáže cestu. Hledání odpovědí, které máme v sobě. Zdroj, který nás vyživí. Plamen, který, stále ještě hoří. I když téměř neznatelně a stěží nás může zahřát, přesto hoří dál jako pochodeň.

Režim hibernace

Když nás někdo zruší, bolí to až k nesnesení a pocit hrůzy nás naplní až po konečky prstů. Jsme vyděšení, prázdní a jako při velké bouři ztrácíme maják, který nás vedl životem.

Ale po určité době, když nám naše duše konečně začne odpovídat, přijdeme pomalu na to, že jsme dostali veliký dar.

Dar, který nám ukazuje pravdu o člověku, který nám uštědřil krvavou ránu. Pravdu o sobě, o své schopnosti hluboce se ponořit a porozumět sobě samému. Pravdu o lásce, která je celou tu dobu s námi, jenom ji nevidíme.

Pravdu, které jsme se dlouho nechtěli podívat do očí. A která nám pomůže k lepším zítřkům.

Ve chvílích bouří, zemětřesení a ničivých požárů uvnitř nás, nás tak nakonec může zachránit jen víra. Víra v to, že všechno se děje tak, jak se má dít.

Že vše je dobré. I když nám nic nedává smysl a ničemu nerozumíme. Dovolme si v těch těžkých časech své trauma prožít. Dovolme si smutnit, truchlit, být unavení, plakat celé hodiny a dny, dovolme si nechat vše projít.

Dovolme si mlčet, stáhnout se, hibernovat.

Dejme si čas k tomu, abychom mohli odpustit, milovat a naplno dýchat.

Abychom mohli zase začít cítit. A žít.

Jana Mašková Zimolová
Latest posts by Jana Mašková Zimolová (see all)
lektorka Klubu ženy ženám Jana je lektorka v oblasti sexuality a intimních vztahů. Na základě kalifornského profesionálního sebezkušenostního výcviku sexuologické práce s tělem pod Evropskou akademií somatického vzdělání (EASE) rozšiřuje a doplňuje služby, které nabízí sexuologové, psychologové a lékaři. Jako certifikovaný sexological bodyworker (CSB) nabízí poradenství v oblasti intimity a sexuality. Pracuje s klienty nejen na základě teoretických znalostí, ale díky rezidenčnímu sebezkušenostnímu výcviku, který je součástí studia, také čerpá ze svých vlastních prožitků. Pořádá přednášky, semináře a workshopy. Je spoluorganizátorkou Konference o sexuologické práci s tělem 2016 a zakladatelkou studia Terapie dotykem.
Komentáře
  1. Alena napsal:

    Dobrý den,váš článek je tak pravdivý a přesně vystihující tu trapnou situaci, kterou prožíváme občas každý z nás.Vše, co jsem dnes potřebovala slyšet, je v něm obsaženo.Děkuji.

  2. PLAYit is a great video player that may not have advanced options (like uploading or editing subtitles. But still manages to offer a quick and lightweight tool to watch any video quickly and easily.

  3. Really great post admin thanks for sharing this.

  4. Really great post admin thanks for sharing this. try this azar app for pc

  5. Really great post admin thanks for sharing this. JIOTV APP FOR PC WINDOWS

  6. Really great post admin thanks for sharing this. Try this Snapseed image editing

  7. Really great post admin thanks for sharing this. kinemaster on pc windows.

  8. I love your article thanks for share article.

  9. I love your article thanks for share article.

  10. Awesome article and well written . I appreciate your article. will share it on my social pages.

  11. wonderful post admin thanks for it

  12. Agilemania napsal:

    Great post, thank you for sharing with us.

  13. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  14. KuXEAn napsal:

    evolution korea
    580KuXEAn:.\

  15. ElKCNu napsal:

    evolution casino
    904ElKCNu>~‘

  16. Crystal Femi napsal:

    Excellent information you have shared, thanks for taking the time to share with us such a great article. If you want to convert YouTube videos into iPhone ringtones? if yes then according to the sources these method for turning your YouTube videos into a ringtone on your iPhone is by using iTunes. You’d have to convert your youtube videos into m4R, using the third-party converter software. a few days ago I read one site on the web about ringtones on iPhone, you can visit it, it will help you.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.