Jak vznikla „cyklická kniha“ pro muže…

Nejen my ženy jsme někdy ztraceny ve svých pocitech a náladách, jak se vše střídá – tak rychle, nekontrolovaně a jakoby bez řádu… Vy, které už jste přičichly k cykličnosti, už ale víte, že tak úplně bez řádu to není.

Naopak. Vše dává najednou obrovský smysl, když začnete sledovat svůj cyklus a pak už vás tolik nepřekvapí výkyvy nálad a energií. Nakonec to může být naopak skvělý zdroj vaší síly.

Jenže je tady někdo, kdo v tom tak úplně jasno nemá – MUŽI. Někdy může být těžké jim vysvětlit všechny ty ženské věci. A víte, že už nemusíte? Vznikl neocenitelný pomocník.

Netuším jestli víc zajásají ženy nebo muži, možná všichni, protože v dubnu 2015 spatřila světlo světa první kniha o cykličnosti žen připravená speciálně pro muže – NÁVOD NA ŽENY.

A tak jsem vyzpovídala její autory –
Danu Sofii Šlancarovou & Erika Huttera

Příjemné čtení…

Prvně: jaký je to pocit vydat knihu?

Sofi: My už jsme oba před touto knihou nějaké svoje knihy vydali, takže zas až tak nové to pro nás není. I když je pravda, že naše prvotiny byly e-knihy, a fyzické knihy z našeho nakladatelství zase nebyly naše autorské knihy. Nicméně je to skvělý pocit, držet svoje dítě v rukou opravdu fyzicky. Moc si to užívám a kochám se jí znovu a znovu. Ale není to práce jen moje a Erikova – ke konečné podobě knihy přispěla i jedna úžasná korektorka, tři skvělí grafici a jeden velmi šikovný tiskař :-))

Erik: Je to pocit rozhodně příjemný. Většinu toho řekla Sofi, takže doplním jen za sebe osobně jakožto Lorda podle Dynamiky bohatství, že ještě příjemnější pocit, než samotné vydání knihy, je, že dokážu knihu i vytvořit nebo spoluvytvořit a ještě mě to baví :-)

Jak se zrodil nápad na „cyklickou knihu“ pro muže?

Sofi: Jednoduše. Na moje kurzy chodilo mnoho mužů, kteří si žádali srozumitelně sepsané informace o cykličnosti. Tak jsem to v sobě nechávala dlouho a dlouho zrát, až přišel Erik a najednou se tohle dítko mohlo doopravdy narodit.

Erik: Když mi kdysi Sofi o svém nápadu na knihu o cykličnosti pro muže povídala, nechápal jsem nejprve, proč jí ještě nemá hotovou. Postupně nám ale společně došlo, že tohle téma prostě potřebuje muže i ženu zároveň. A tak jsme každý dali svou část a dohromady se dílo povedlo zrealizovat.

Jak probíhala samotná práce na knize, jak jste si rozdělili psaní?

Sofi: Já jsem profilem v Dynamice bohatství Tvůrce a psaní mi jde o něco lépe a rychleji než Erikovi, takže faktické sepisování bylo spíš na mně. Promysleli jsme společně vždycky u jednotlivých kapitol i globálně koncepci a obsah, pak jsem já podle toho sepsala svoje ženské know-how a pak jsme na textu pracovali společně, abychom toto know-how dostali do více mužské a přehledné řeči – aby to všechno, co se v nás ženách odehrává, zkrátka bylo dobře srozumitelné i pro muže.

Erik plnil roli Lorda, který textu dává řád a strukturu, a samozřejmě doplňoval svoje pohledy na věc a svoje zkušenosti. Kdybych tu knihu psala jen já a pro ženy, budu tam mnohem víc ukecaná. Takhle je tam spousta obrázků, grafů a odrážkových seznamů. Ale podle reakcí se i ženám moc líbí :-))

Erik: Sofi už v podstatě všechno řekla :-) Stručně řečeno se to dá přirovnat k filmu. Nejdřív jsme vytvořili scénář, pak dali dohromady spoustu materiálu, který jsme nakonec sestřihali, poskládali logicky, přidali pár speciálních efektů a dílo učesali do výsledné podoby.

V jednotlivých rolích jsme vždy působili oba, ale s rozdílnou intenzitou v závislosti na svých přednostech nebo slabinách.

Sofi, jak se ve společném psaní promítala tvoje vlastní cykličnost?

Sofi: Když je potřeba knihu už dopsat, jsem schopna psát v každé fázi, protože motivace je vysoká. Ale pravda je, že jsme se snažili fáze respektovat, protože jsme například objevili, že v kreativní fázi není úplně vhodné, když Erik dělá korektury – prostě mě to štvalo a brala jsem si to velmi osobně jako kritiku. Takže jsme je dělali v dynamické nebo ovulační fázi. V té první mě zajímalo, aby nám šla práce hezky od ruky, a v té druhé jsem byla schopna přijímat jakoukoli kritiku nebo doplnění s úsměvem. I na psaní jsme si tedy ověřovali všechny principy, o nichž v knize píšeme.

Erik: Přesně tak. Sami jsme si znovu a znovu ověřovali principy, o kterých píšeme, v praxi, a vzájemně se učili, jak to ještě lépe uchopit a pochopit. Takže pro nás samotné byla společná tvorba knihy dalším levelem výuky využívání a respektování cykličnosti k dosažení lepších výsledků ve vzájemné harmonii.

Kde všude jste brali inspiraci?

Sofi: Inspiraci jsme brali ze dvou hlavních zdrojů – z našeho vlastního života a pak z reakcí a podnětů mužů a žen na mých cyklických kurzech. Dělali jsme si i nějaké průzkumy mezi muži (a ženami) a konzultovali jsme s muži, kteří cykličnost znají a pracují s ní.

Erik: A taky jsme občas dělali praktické pokusy na lidech – zejména na sobě vzájemně :-)

Pokusy? To zní děsivě a bláznivě současně. Jaké „pokusy“ třeba?

Sofi: Jak píšu výše, prostě jsme na knize pracovali a viděli, kdy to jde a kdy to nejde, kdy nám to jde každému o samotě a kdy dohromady… Ale zároveň chci říct, že asi Vesmír chtěl, abychom tam napsali určité věci, takže mi třeba v jednom měsíci seslal bolestivější menstruaci než jindy (jindy o ní vůbec nevím). Nechápala jsem, co se děje, a pak mi došlo, že o tom musím napsat do knihy. Prostě se to téma jenom připomínalo, se mnou nebylo nic špatně.

A takové věci se nám děly například i při psaní kapitoly o komunikaci. Najednou jsme se víc hádali a nevěděli jsme proč. Pak jsme to začali rozebírat detailněji a objevili jsme určité cyklické komunikační principy, které taky v knize najdete… Vesmír je moudrý a psaní takové knihy o vztazích může být někdy docela husté ;-))

Erik: Někdo říká, že všechno zlé je k něčemu dobré. Já bych naše zkušenosti a zážitky nenazval zlými, protože jsme vždy dokázali zkoumat pravou podstatu problému, nicméně musím uznat, že ne všechny pokusy šly hladce. Někdy to skřípalo a někdy létaly jiskry :-) Ale o to větší byla výzva a zábava z jisker nezapálit destruktivní požár, ale raději zažehnout oheň vášně…

Je to vaše první tištěná kniha, jak vnímáte rozdíl oproti e-booku?

Sofi: Jak už jsem zmiňovala v první otázce, je to opravdu jiné, držet svoje dítko fyzicky v rukou. Můžu si ho s sebou kamkoli vzít, ne jen říkat: „Tam a tam si tu knihu můžete stáhnout“ :-))

A musím říct, že je to můj splněný sen. Už kdysi v šesté třídě jsem o sobě říkala, že budu spisovatelkou, a touto knihou se mi sen doopravdy ve hmotě splnil. Mám z toho radost a vím, že přijdou další děťátka :-)

Erik: Souhlasím, je opravdu velmi hmatatelný rozdíl mezi elektronickou knihou a nebo tištěnou. Moci zapojit i další smysly, cítit v prstech šustot papíru nebo cítit vůni papíru je prostě fajn. A navíc e-book těžko pokřtíte v Baltském moři jako my naši knihu při návštěvě Gotlandu :-)

Jakou nejzajímavější/nejvtipnější zpětnou vazbu jste ke knize dostali?

Sofi: Těch zpětných vazeb je opravdu celá řada. Knihu čtou s velkou ochotou a radostí i ženy. Když prý knihu četla naše korektorka, co chvíli se zastavovala, smála se a pak z ní předčítala kusy svojí sestře – která mi to pak vyprávěla. To mě moc potěšilo. Spoustu referencí si čtenáři přečtou v knize, nově máme třeba tuhle od Tomáše Lukavce:

„Jsou knihy, které vystřelí ke hvězdám rychlostí světla, a po týdnu po nich neštěkne ani pes. A pak jsou knihy, které zrají roky, prochází pečlivou revizí a každé slovo v nich obsahuje pravdu, která přežije samotné autory. Když jsem dostal do rukou knihu Návod na ženy, věděl jsem, že patří mezi ně. Jednoduché, doslova polopatické zobrazení ženy jako vesmírné bohyně, ovládané čtyřmi vesmírnými fázemi, překopalo mé vnímání žen v podnikání, osobním i společenském životě. Konečně kniha, která je praktická ve svém uchopení a mnohonásobná ve svém užitku! Doporučuji všem mužům i ženám, kteří touží pochopit vnitřní procesy ovlivňující budování naší osobní značky.“
Tomáš Lukavec, brand manažer úspěšných značek, www.tomaslukavec.cz

Těším se tou představou, že by naše kniha mohla být tak populární, že se bude číst ještě po stu letech jako knihy Karla Čapka :-))

A jedna naše fanynka vytiskla plakáty knihy a vylepila je vedle pozvání na mši svatou a Láďu Křížka. To nás taky velmi potěšilo a pobavilo.

V knize je spousta informací, ale čím ideálně začít v praxi?

Sofi: Tohle je hodně záludná otázka, protože by se o ní dala napsat další kniha. Já bych začala postupným čtením jednotlivých kapitol, ideálně podle fáze ženy, ale asi bych se nepokoušela snažit se všechno aplikovat hned nebo číst hned… je toho pro úplné začátečníky příliš mnoho. Spíš se ke kapitolám znovu a znovu vracet podle aktuálnosti. A díky tomu, že v knize jsou ty odrážkové přehledy a na konci kapitol vždy tabulka „co dělat a co nedělat“, tak se v ní lehce orientuje a čtenáři si v ní potřebné informace rychle najdou. I obsah jsem udělali velmi podrobný :-)

Erik: Právě s ohledem na velkou pravděpodobnost nutnosti opakovaného nahlížení jsme udělali knihu takto strukturovanou. Díky tomu je možné do ní nahlížet vždy, když se v praxi vyskytne něco dosud nepoznaného nebo není úplně jasná souvislost. Kniha pak může doplnit další střípky a samotné prožití situace pak pozitivně ovlivnit.

Doporučuji ji používat spíše jako dlouhodobého průvodce a rádce na celoživotní cestě poznání, než jednou přečíst od A do Z jako román a pak odložit.

Jak k tomu pochopení mohou pomoci samy ženy?

Sofi: Tím, že svou cykličnost objeví, přijmou a začnou podle ní opravdu žít. Zjistila jsem, že mnoho žen už o cykličnosti ví, ale „nedovoluje“ si ji žít v tomhle maskulinním světě. Tak to mám další inspiraci pro pokročilé cyklické kurzy. Hledejte způsoby, jak o své cykličnosti nejenom vědět, ale doopravdy s ní pracovat a využívat ji ve svém každodenním životě!

Erik: Přesně, ženy nejlépe pomohou samy sobě i mužům kolem nich tím, že budou opravdu ženami se vším, co k nim patří a budou ochotné a schopné to nejen přijmout, ale otevřeně to i komunikovat do světa.

Neodpustím si zeptat se: chystáte i návod na muže?

Sofi: Na tohle se nás ptají všichni :-)) Ano, ale zatím jsme ve stádiu sbírání materiálu (a už teď se zdá, že ta kniha nebude krátká :-))

Erik: Upřesním – ptají se nás na to všechny ženy :-) Tohle je snad ještě větší oříšek než „ženská nevyzpytatelnost“ pro muže, ta má totiž biologickou logiku jednotlivých fází :-)

Na závěr: podělíte se o nějakou „historku z natáčení“?

Sofi: Napadá mě jedna historka k tématu, jak rychle může muž začít rozpoznávat ženské fáze. Ze začátku našeho spolužití se mě Erik hodně vyptával, jak může poznat, ve které jsem fázi, případně jak to pozná na druhých ženách. Když jsme pak psali knihu, měl to velmi intenzivní, takže jednoho dne nastala situace, kdy já jsem přicházela domů z obchodu a viděla jsem, jak Erik v tu samou chvíli přijíždí na parkoviště, takže jsem na něj čekala u dveří. A on už na mě z dálky, z těch padesáti metrů, volal, že jsem premenstruační. A bylo to tak.

Buď to cítil na dálku energeticky, ale spíš viděl můj postoj, mou mluvu těla – nesmála jsem se jako obvykle, hlavu sklopenou, neběžela jsem mu v ústrety… Prostě PM fáze a den, kdy je všechno špatně. Takže teď už to pozná naprosto přesně – a někdy se mě i ptá: hele, ty už by si měla být PM, ale projevuješ se ještě pořád docela ovulačně, co se stalo? (A já většinou řeknu – nemám ve své PM fázi žádný stres, tak vypadá jako ovulační – a to on má moc rád ;-))

Erik: Amen :-)

Děkuji za skvělý rozhovor

Knihu Návod na ženy si můžete prohlédnout či zakoupit přímo ZDE >>>

Jsem vodnářka, dvojnásobná máma, ulítlá dcera, šílená kámoška, písmenková královna a hlavně vděčná uživatelka Života. Psaní mě baví. Baví mě tak moc, že mě živí. Teď. A co bude zítra? Tím se nechám překvapit... :-) Více o mně tady >>>
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. kExgrW napsal:

    evolution korea
    134kExgrW>[.

  3. kRHeCJ napsal:

    에볼루션카지노
    810kRHeCJ“‚<

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.