Ženské tělo

nahé tělo

Ženy se velmi přirozeně a celoživotně setkávají s mysteriem života skrze své tělo. Proměny těla nám připomínají, že nic nemáme zcela pod kontrolou. Že neexistuje jistota. Ženy se v každém věku setkají s proměnou, a to ať chtějí nebo ne.

Jak se holčičí tělo neočekávaně a rychle promění v ženské

Nemůžete to naplánovat – můžete se tomu tak akorát poddat a přijmout to. Vždy cítím smutek, když se mladinké dívky snaží držet diety, když se ve svých deseti, dvanácti letech snaží mít pod kontrolou nezadržitelný vývoj. Ještě ani nevědí, jak má jejich tělo vypadat, a přesto si berou tuto záležitost do svých rukou, nekompromisně zasahují do přirozeného vývoje.

Někdy dokonce za podpory svých matek. Ano, mohou přijít hormonální výkyvy a přinést tím nárůst váhy. Tělo se takto přirozeně připravuje na příchod menstruace, po nějaké době se vše opět stabilizuje a tělo si najde váhu, ve které mu je dobře. Pokud dívka nesklouzne do diet a nerozhodí si metabolismus s následným přejídáním (přirozený důsledek diety), tak se zcela přirozeně její váha upraví. Každopádně bude vyšší, tak, jak tělo roste a vyvíjí se. Nemůžete celý život vážit jako v 10 letech – to je prostě nesmysl. Ve třiceti také patrně nebudete vážit jako v 16. Uvnitř už taky nejste šestnáctka, tak to nechtějte po svém tělu.

Tělo musí projít proměnou. Je to nezadržitelné. Z dětské lehkosti se začne formovat dívka. Zaoblují se stehna, mění se zadeček a samozřejmě prsa. Můžeme na to jen zírat, jaký zázrak se to před našima očima odehrává. Někdy je to pro slečnu nečekané, na to se nelze nijak připravit. Může to být obtížné – ale tady se poprvé učí respektovat vývoj, přijmout změnu, milovat své proměny i své tělo.

A necitelné, rádoby vtipné komentáře, řekla bych – jakékoliv komentáře, zasahují její ještě dětskou duši velmi drsně. Spolužáci mohou být sice krutí a obtížní, ale nejvíc nás vždy zasáhnou naši nejbližší. Hlavně doma by měla být dívka v bezpečí, aby se dokázala vypořádat s reakcemi zvenku.

Je to první iniciace životem. Patří k tomu i příchod menstruace, potřeba se najednou jinak starat o své tělo. Setkání s vlastní krví bývá dnes v naší sterilizované společnosti daleko víc nekomfortní než dříve, kdy se od malička děti potkávaly se smrtí, zvířaty, zabíjením.

Je to doba iniciace. Naše tělo je chrám, který má své procesy, reaguje na naše emoční změny, můžeme ho milovat, opečovávat, ale nelze ho striktně udržet v nastavené normě.

ženské tělo

Těhotenství

Tady máme jasně daný důvod, proč se proměna děje. Tím jsme schopny proměnu většinou i lépe přijmout. Celý změněný stav nás učí všímat si svého těla. O tom by se dal napsat román.

Po porodu se již nelze zcela vrátit. Vaše tělo je jiné. Zrovna tak, jak vy jste jiná. Jste matkou! Pocitově je změna obrovská, tělesně jak kdy. Můžete víc vnímat vaši pánev,vaše prsa jsou nyní nalitá a bolavá, bříško se postupně stahuje. U každé ženy to probíhá jinak – ale hlavně již nikdy nebudete stejná. Ano, v těhotenství patrně něco naberete a nikdo vám nezaručí, zda to všechno později shodíte. Můžete tomu laskavě pomoct, ale vstoupit do kolotoče diet je strastiplná cesta, která se točí stále dokola.

Svoje nově objevené mateřství můžete použít i pro vlastní péči o sebe samotnou. Naše tělo stále reaguje na všechny životní změny. Vždy, když si začneme víc věřit, narovnáváme se, když slábneme, tak se ohýbáme. Když milujeme, radujeme se, jsme celkově otevřenější, uvolněnější. Když se trápíme, jsme stažené. Když se milujeme, zamilujeme se do milování, vnímáme…, tak se naše tělo stává extatickým. Jako kdyby ožilo.

Vždy, když jsem s láskou přijala nějakou část svého těla, mé pocity se úplně změnily. Začala jsem si vážit svých boků, své stability a svého ženského vlnění, ladných pohybů. Když jsem si zamilovala svá prsa, tak ožila, omládla. Když jsem přijala své břicho, tak jsem v něm začala cítit teplo.

Je to prostě přímo úměrné, kam dáváte lásku a pozornost, tam teče energie, energie znamená omlazení, uzdravení.
Máme na toto zkoumání dost let, mezitím mohou přijít další těhotenství, kdy opět vše může fungovat zcela jinak, než jak jste dosud znala. Tak, jako ve vás roste jiné dítě, tak i projevy vašeho těla mohou být naprosto rozdílné.

Neexistuje žádná záruka. A pak přijde přechod, kdy si opět procházíme obdobím velké nejistoty. Nezadržitelné stárnutí, vrásky, tuhnutí těla, slábnutí fyzických sil, odchod menstruace. Někdy mohou přijít hormonální výkyvy a přinést změnu váhy.

S mnohým můžeme pracovat, pomoct si cvičením, energetizováním a přesto běh času nezastavíme. Ale – tehdy už bychom přece jen mohly být moudřejší a tyto změny přijmout s láskou a bez boje. Tak to je jen pár podnětů k zamyšlení a k impulsu pro vás.

Jak to máte vy – právě teď?

A co případně pro své tělo můžete udělat? Pokud ho chcete změnit – podle jaké představy vlastně? Proč? Cítit se líp, přijatelná, milovaná – je vnitřní pocit, který ani nemusí mít s tělem nic společného.

Věnujte se svému tělu, pečujte o něj a zrovna tak pečujte o svou duši, o své nitro. Žijte to, po čem toužíte, dovolte si to zjistit. Nesvádějte svou vnitřní nespokojenost na své tělo. Zjistěte raději, z čeho vaše nespokojenost pochází a tomu přímo čelte.

Pokud se vaše pubertální dcera začne přejídat, veďte ji k tomu, aby našla, co si tím řeší a učte ji svůj stres řešit jinak. Pokud se stravuje normálně, má i nějaký pohyb a přesto přibírá, tak je na místě vyšetření štítné žlázy, hormonů, ale prosím neblázněte kvůli pěti kilům.

Neinplantujte jí svůj strach z nadváhy, nezasahujte do jejího vývoje, i když nevypadá tak, jak vy anebo ona právě chcete. Buďte jí podporou během její přeměny.

Nezapomínejte, že právě vaše hodnocení, i to nevyřčené, ji bude bolet úplně nejvíc. A jako vždy – nejlépe funguje vlastní příklad. Vy milujte své proměny, své tělo. Tím své dceři dáváte úplně nejvíc.

Magda KřepelkováMagda Křepelková

http://www.magdakrepelkova.cz/
autorka e-booku Jak o sebe pečovat  a knihy Světlem sama sobě

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Rubi Carrea napsal:

    Jasa Kontraktor Kolam Renang, Perawatan Dan Renovasi Kolam Renang Murah Resmi Bertestimoni Mengutamakan Kwalitas Dan Kuwalitas Melayani Semua Indonesia … kunjungi https://kolam-bening.blogspot.com/2019/12/jasa-treatment-air-kolam-renang_4.html untuk ketahui info selengkapnya

  2. Korey Toyne napsal:

    Jual Beton Cor lazimnya dicari oleh para pekerja dalam bidang bangunan. Beton cor yakni salah satu bahan bangunan yang mempunyai… silahkan kunjungi https://roadbarriermegacon.jabodetabek.my.id/2020/09/jual-road-barrier-megacon-1-di_24.html

  3. Pedro Murray napsal:

    Jasa truk towing benar-benar dibutuhkan dalam keadaan darurat saat berkendara, tetapi masih banyak yang tidak tahu ragam teladan dan harga … lebih detailnya https://derek-angkut-mobil.blogspot.com/2020/12/jasa-derek-mobil-surabaya-samarinda.html

  4. Moshe Penning napsal:

    Kaca Tempered ialah salah satu tipe kaca yang biasa ditemukan dan dipakai pada pintu, jendela, dinding batas kaca, partisi, eskalator, tangga, segera kunjungi https://harga-kaca-tempered.blogspot.com/2019/01/etalase-kaca-murah-tasikmalaya_20.html

  5. Normand Alverez napsal:

    Epoxy is a lasting glue used on various types of areas, from plastic to metal. … Epoxy begins in a fluid state. As it is combined, the substance’s temperature heats… tap https://epoxy-lantai-gudang.blogspot.com/ for more detail.

  6. Jame Kendricks napsal:

    PabrikPintu.co.id is known as a uPVC door manufacturer and even fabricator, giving goods that interact with excessive numbers of quality. Sight this choice of high efficiency doors on-line, tap https://distributorflushdoor.blogspot.com/2019/10/jual-pasang-pintu-flush-door-1-nganjuk_12.html for detail.

  7. Delaine Muschamp napsal:

    Phenolic Board WC high pressure laminate. Ada merupakan bahan yang sebagian tak jarang sebagai bahan partisi … klik https://showerbox.jabodetabek.my.id/2020/09/jual-shower-box-pasar-rebo-jakarta.html untuk informasi selengkapnya.

  8. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  9. VZUmXn napsal:

    evolution korea
    700VZUmXn*.&

  10. RgJhOe napsal:

    evolution korea
    574RgJhOe;“>

  11. rgHMok napsal:

    evolution korea
    436rgHMok“>“

  12. Miss Quiroga napsal:

    Ideal in addition to Least expensive Jabodetabek Individual Instruction, our own personnel and also instructors come to your residence, established your own personal review routine and will opt for almost any industry of examine … go to https://bimbel-calistung.netlify.app/les-privat-calistung-taman-sari.html for more information

  13. Enrique Frailey napsal:

    The very best Jabodetabek private tutoring for kindergarten, elementary, junior high school. The most effective private teachers graduated from well-known state universities. The closest tutoring place online to your home at low price … click https://privatmurah.vercel.app/les-privat-tanjung-priok-murah.html for more details

  14. Clayton Schoell napsal:

    We offer private lessons for PAUD, TK, SD, SMP, SMA, and Alumni. With an integrated and accelerated method, it is actually hoped so it will be able to foster a generation of those that have good morals… click for more detail https://lesprivat-exed.blogspot.com/2022/02/les-privat-jagakarsa-1-terbaik.html

  15. Will Charles napsal:

    Open the entrance to quantity of opportunities with these comprehensive language course at Executive-Education.id. Our expertly designed curriculum targets practical skills and cultural understanding, equipping you with the education was required to navigate international business, travel, and social interactions effortlessly. From mastering grammar intricacies to refining pronunciation, our program ensures you’ll excel in your best language. Tap https://kursus-rusia.github.io/kursus-bahasa-rusia-tanah-abang.html for latest information.

  16. retro games napsal:

    I appreciate your posting. I’ve read about a lot of related subjects! Contrary to other articles, yours left me with a really distinct impression. I hope you’ll keep writing insightful posts like this one and others for us to everyone to read! retro games

  17. moto x3m napsal:

    I’m looking into this issue carefully moto x3m bike race game

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.