Radka Tomášková: Cesta za miminkem je cesta sebepoznání

Den co den se setkává s ženami, které touží po miminku, ale … z různých důvodů se jim nedaří. Ať jsou to ženy s gynekologickým problémem nebo zcela zdravé, stojí před nimi cesta, na kterou se hodí vykročit s průvodcem…

Mgr. RADKA TOMÁŠKOVÁ

„Žena, plující životem, který by nevyměnila za nic na světě.“

O čem snila malá Radka?

Malá Radka snila o medicíně. Jenomže než stačila zjistit, že k medicíně je třeba mít na výzo samé jedničky, bylo už pozdě. :) Kvůli průměru známek jsem se neodvážila. Bála jsem se. Fyzioterapie byla náhradou za vytouženou medicínu.

Dnes vím, že to tak mělo být. Ale tehdy jsem si užila hořké hledání cesty k tomu, co mě baví. Dlouho jsem čekala, že profese, v níž se budu cítit šťastně a naplněně, ke mě přijde sama. Trvalo mi chvíli, než jsem pochopila, že nejdříve musím změnit postoje týkající se poslání uvnitř sebe.

Chcete říct, že jste se svému poslání „bránila“?

Bránila jsem se „zuby nehty“.
V oboru fyzioterapie jsem byla zpočátku hodně zklamaná. Nelíbilo se mi, že nemám čas na svoje pacienty. Připadalo mi, že jen dřu a jsem za svou práci málo ohodnocená. Nedávalo mi to smysl. Utíkala jsem. Zároveň jsem nikdy svou profesi nepřestala úplně dělat.

Čím více jsem se bránila, tím více mě moje poslání přitahovalo.

Co byla ta poslední kapka, než došlo ke zlomu?

Naštvala jsem se. Ze dne na den jsem se rozhodla dělat fyzioterapii po svém. Pochopila jsem, že můžu, když chci.

Také jsem potkala svůj vzor. Ovlivnila mě žena, která mě nasměrovala k metodě Ludmily Mojžíšové a práci se ženami. Přišel mi do cesty krásný prostor k pronájmu. Stačilo jen vykročit a já jsem to udělala.

A tak jste se dostala k metodě Ludmily Mojžíšové…

Metoda Ludmily Mojžíšové si mě přitáhla jako magnet. Tím magnetem pro mě byla školitelka metody paní Hana Volejníková. Zaujala mě její osobnost. Už na jejích kurzech se mi začaly dít zvláštní synchronicity, které mě posílaly dál a dál do světa fyzioterapie s ženskou tématikou. Zamilovala jsem si díky ní práci, která pomáhá ženám k vytouženému miminku.

Co na metodě Ludmily Mojžíšové nejvíce oceňujete – čím vás uchvátila?

Metoda Ludmily Mojžíšové má příběh. Vymyslela jí silná žena, která se nebála jít proti proudu. Už to mě lákalo. Paní Mojžíšová byla výrazná osobnost plná talentu.

Od prvního momentu mě uchvátil celostní přístup ke klientce. A možnosti, které mi jako fyzioterapeutce nabízí. Pěkně pečuje o tělo, nabízí relaxaci, mobilizační techniky v oblasti pánve, páteře. Pracuje s pánevním dnem. Doporučuje pravidelný pohyb v podobě jednoduchých cviků. Klade důraz na zdravý způsob života. Připouští podporu bylin.

Také dovoluje navázat s klientkou vyvážený terapeutický vztah a tím dokáže metoda ve většině případů uklidnit psychiku. Naprosto mě uchvátila tím, že pomáhá všem ženám. Ať už se dotyčná žena snaží počít miminko přirozeně nebo uměle. Nebo se chce jen nadechnout a udělat něco prospěšného pro své tělo.

Jak jste zmínila, pracujete s ženami, které nemohou otěhotnět. To jste chtěla vždy, nebo si vás to taky „našlo“?

Ano, pomoci ženě k vytouženému miminku byl můj cíl od prvního dne soukromé praxe. Od prvního miminka vím, že nemůžu dělat jinou práci. Jednak miluji děti, ale také mám v sobě silného pomahače a tak pomáhat se stalo mou vášní i prokletím. :-)

Prokletím? Jak to myslíte?

Mé poslání je pro mě prokletím v tom, že chci pomáhat hodně a každému. Je to moje přirozenost, která ale vede k sebedestrukci. Stávalo se mi, že jsem více dávala a pečovala o druhé než o sebe. A najednou jsem se ocitla na dně. Nebylo z čeho dávat.

V začátcích svého podnikání jsem si prošla syndromem vyhoření. Musela jsem se naučit držet své poslání v míře, kterou unesu. Stále vyvažuji. Stále se učím :-)

Jak o sebe vy sama pečujete, aby bylo z čeho dávat, abyste nepadla na dno?

Především si práci správně dávkuji. Zvedla jsem ceny práce. Hodně spím, dobře jím. Relaxaci si dopřávám v přírodě, při běhu, při józe, při pravidelných meditacích také při malování, vaření.

Pravidelně se věnuji svému tělu, ale i osobnostnímu rozvoji. Bez práce na sobě bych nebyla užitečná nikomu. Starat se o sebe je nezbytnost!

Jak vy sama vnímáte to, že se otěhotnět nedaří?

Víte, neplodnost je široký problém s mnoha úrovněmi. Každá žena ke mě přichází s individuálním příběhem. Některé z nich mají po gynekologické stránce problém, jiné jsou úplně zdravé. Proto i příčina neplodnosti je různá a individuální. Nikdy nevím dopředu kdo, kdy, jak a zda vůbec otěhotní.

Co mají příběhy „neplodnosti“ z vaší praxe společného?

Obecně si všímám u svých klientek těchto hlavních nedostatků: lenost, sedavý způsob života, nedostatek pohybu, nedostatek protažení svalů, nedostatek relaxace, nadváha, chyby ve stravování, kouření.

Dalšími aspekty jsou přemíra stresu, neřešené problémy v rodině, ve vztazích, v zaměstnání. Také neschopnost komunikovat své pocity, emoce. Neschopnost vnímat své tělo. Ženy jsou v dnešní době odpojené od svých těl.

Neplodnost se ale netýká pouze žen. Celá polovina schopnosti počít miminko leží na muži! Tedy velice záleží i na tom, k jakému zrcadlení dochází v páru. A nemohu opomenout vztah k sexualitě. I ten zde hraje roli.

Rozhodnutí o plodnosti či neplodnosti je taková mozaika, kterou je třeba nejdříve uvidět, najít dílky a pak začít trpělivě skládat :-)

A s tím vším ve své praxi pracujete?

Pracuji jak se stránkou tělesnou, pomocí metody Ludmily Mojžíšové, tak se stránkou psychickou. Kladu svým klientkám otázky, které se vztahují ke všem důležitým oblastem života. Také pracuji se ženskou sexualitou, která jak všichni víme k početí miminka neodmyslitelně patří :-)

Hodně záleží na tom, jakou ženu mám před sebou. Všímám si, že je dobré, když má žena hezký a láskyplný vztah se svým partnerem, se svým tělem, se svojí vagínou.

Vaší práci lze tedy chápat jako další cestu sebepoznání – skrze tělo…

Ano, cesta za miminkem je cesta sebepoznání. Pro někoho dlouhá a trnitá.
Naštěstí přibývá klientek, které už chápou, že řešení své situace najdou jedině u sebe, ve svém těle. Já je pak mohu na cestě k tělu, k pocitům, k uvědomění doprovodit.

Poskytuji co umím, vím a snažím se být jim zrcadlem, aby věděly, kde mohou svůj život začít měnit. Víc nedokážu. Opravdové změny přicházejí z nitra každé z nich.

Radko, děkuji za rozhovor.

 

Více o Radce Tomáškové na webu www.radkatomaskova.cz

 

Jsem vodnářka, dvojnásobná máma, ulítlá dcera, šílená kámoška, písmenková královna a hlavně vděčná uživatelka Života. Psaní mě baví. Baví mě tak moc, že mě živí. Teď. A co bude zítra? Tím se nechám překvapit... :-) Více o mně tady >>>
Komentáře
  1. Evka napsal:

    Super rozhovor, tiez som fyzio a padol velmi vhod! :-) Evka

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. Anna napsal:

    To je zajímavý. Já jsem myslela, že se fyzioterapeuti zabývají bolavými zády, klouby atd. ale jak je vidět, tak i jejich obor může být obsáhlejší. Já mám svého fyzioterapeuta a pomáhal mi rozhýbat nohu po zlomenině a když jsem si zablokovala záda. každou chvíli mi něco je a potřebuju ho :-D .

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.