Sexological bodywork: profese, která mění životy

Sex a intimita jsou nedílnou součástí našich životů. A přestože bez nich bychom na světě nebyli, je to ve velké míře stále pole neznámé (a nezorané). Máme stále co objevovat a možná ani netušíme jak…

Ale pokud byste znali nástroj, který lidem pomáhá nalézat skrze tělo sebe a tak měnit život od základu, nepochybně byste toužili, aby se o tom dozvěděli. Aby to věděli úplně všichni…

JANA MAŠKOVÁ ZIMOLOVÁ, CSB

… o tabu kolem sexu, celosvětově unikátní konferenci a touze zvýšit povědomí o milované profesi – sexological bodywork…

Jak se boří tabu kolem sexu v české společnosti?

Dobrá otázka :-)  Když jsem v tomto oboru začínala, ani jsem netušila, jak těžké to bude.

Sexualita je stále ještě velmi tabuizované téma a také, bohužel, stále velmi zkreslené. Mnoho lidí si sexualitu, sex spojuje s něčím nečistým, nemravným, nevhodným. Pořád máme pocit, že bychom o „tom“ neměli mluvit.

Na druhou stranu erotika je v naší společnosti stále více a více zviditelňována a využívána. Stačí se podívat na reklamy, které z erotických obrazů doslova těží. I porno se již dávno stalo běžnou součástí každodenního života, je velice snadno dostupné i dětem a mládeži a my jsme to, ať už dobrovolně či nedobrovolně, přijali.

Navzdory těmto extrémům si ale většina lidí stále zakrývá oči i uši před tématy v oblasti sexuality, která jsou vážná a které je nutno řešit v našich každodenních životech.

Co lidé nejčastěji řeší v oblasti sexuality a intimity?

Do mé praxe přicházejí lidé nejčastěji s tím, že z jejich milostného života vyprchala vášeň. Muži pak často řeší potíže s předčasnou ejakulací nebo by se chtěli milovat častěji. Ženy zase naopak mnohdy na milování nemají vůbec chuť, neprožívají orgasmus, necítí se po sexuální stránce naplněny.

Jak s těmito tématy pracuje tvá profese sexological bodywork?

Když to řeknu hodně zjednodušeně, pomocí rozhovoru a práce s tělem sledujeme kdy, kde a proč se tok sexuální energie v těle zastavil nebo přerušil. Ovšem je velmi důležité zdůraznit, že principy sexuologické práce s tělem, a vůbec celá její filosofie, je založena na opačném postupu, než jsme zvyklí u mnoha ostatních terapií.

Při práci s tělem nám nejde o to, že bychom se snažili vyřešit problémy z minulosti, ale naopak. Je pro nás zásadní a prioritní nastavit si ideál a přiblížit se k němu. Tedy zvyšovat kvalitu prožívání v přítomném okamžiku. Laicky řečeno uděláme tlustou čáru za minulostí a přepisujeme zajeté vzorce naší erotické mysli tak, abychom od teď žili svou sexualitu jinak… lépe, radostněji.

Jaké je povědomí o tom, že naše tělo může být tak úžasným nástrojem „léčby“?

Vůbec bych to léčbou nenazývala, protože NIC není porouchané. My jen prostě nevyužíváme plnou kapacitu a možnosti těla, stejně jako nevyužíváme plnou kapacitu mozku. Nikdo nás to nikdy neučil.

Máme omezené množství informací o sexualitě již od útlého dětství a s touto troškou si pak snažíme vystačit. Jde vlastně jen o nové učení, vzdělávání se. Tak jako se během života učíme stále něco nového o sobě, stravě, výchově… tak se nyní můžeme učit nové věci o naší sexualitě. A na základě toho začít prožívat nové věci, měnit zajeté vzorce, dělat něco jinak, než před tím, zkrátka rozšiřovat si obzory a potažmo tím i vlastní prožívání.

Já jsem tohle všechno také nevěděla, dokud jsem neprošla výcvikem. Myslela jsem si, že vím o sexu víceméně všechno, nebo alespoň to, co potřebuji ke svému životu. Byla jsem tak spokojená. Nyní ale vím, jak málo jsem o sobě samé věděla, jak málo jsem si leckdy dokázala poradit, odpovědět na různé otázky, jak málo jsem při milování prožívala a jak je nádherné to všechno poznávat.

Jak přišel nápad uspořádat konferenci o sexuologické práci s tělem?

Byl to nápad mojí kolegyně Mgr. Markéty Zika Koppové, CSB. Zúčastnila se už předtím konferencí z jiných oborů a přišlo jí důležité, abychom i my a naši kolegové představili svoji práci veřejnosti. Požádala mě o spolupráci, a mě to přišlo jako skvělý nápad…

Každý den ve své praxi vidím, jak moc je profese sexological bodywork, tedy sexuologická práce s tělem, prospěšná lidem a jak jim pomáhá. Cítím, že je načase seznámit společnost s tím, že jsou k dispozici nové možnosti, jak řešit nebo zkvalitnit svůj intimní život a své vztahy.

A ty možnosti kvalitnější intimity přináší právě sexological bodywork…

Přesně tak. Sexuologická práce s tělem přináší lidem úplně nový pohled na svou vlastní sexualitu nebo na sexualitu vůbec. Pro představu je to asi tak, jako když vezmete do ruky věc, na kterou se celý život díváte jen z jedné strany, protože vás to tak učili a protože vás dosud ani nenapadlo, že by mohlo být stran víc, otočíte ji a podíváte se ze strany druhé.

Najednou spatříte ohromné množství úplně nových informací. Nadchne vás to a začnete je zkoušet. A pak zjistíte, že vše, co jste dosud žili, bylo jen napůl. A že kapacita té věci je mnohem větší, širší a hlubší. Že možností, jak spokojeně a radostně žít svůj milostný život, je spousta. Je to něco úplně nového, čistého, seriózního, krásného a opravdu reálně uchopitelného. Přesně pro vás…

Navíc je profese stále silnější a vyškolených profesionálů přibývá. U nás nedávno proběhl již čtvrtý ročník výcviku sexuologické práce s tělem pořádaný Mgr. Denisou Říha Palečkovou a Ing. Richardem Vojíkem, společně se zakladatelem profese Josephem Kramerem, Ph. D. Bylo už načase nabídnout lidem možnost seznámit se s tímto „novým“ oborem více.

Uvozovky ve slově „novým“ dávám záměrně, protože sexological bodywork je jinak celosvětová profese, využívaná a fungující již více než 10 let na všech kontinentech, kromě Afriky. Ve státě Kalifornie je dokonce titul CSB (Sexuologic bodyworker) státem uznaný!

Jaké to je pořádat celosvětově první konferenci sexological bodywork?

Je to velmi náročné. Není to obyčejná konference na známé téma. Je to konference na velmi křehké a tabuizované téma. A navíc je první na světě, což nám dlouho vůbec nedošlo :-) Je to vzrušující a zároveň cítím velkou zodpovědnost. A také jsem pyšná. Opravdu moc.

Snažíme se, aby celá akce vzbudila důvěru a zájem, aby se lidé nebáli přijít, nestyděli se nebo nezůstali v předsudcích. Vždy je těžké, pokud nejste sexuolog, obhájit důležitost mluvit a učit se o sexualitě víc…

Bodyworkeři z celého světa nám fandí. Příští rok plánujeme i mezinárodní účast. A upřímně řečeno, sama jsem zvědavá, co všechno se po konferenci strhne :-)

Co je hlavním tématem konference? Na co se mohou účastníci těšit?

Témat je spousta a všechna jsou velmi zajímavá. Osobně bych nevyzdvihovala žádné z nich, protože každý si najde to své, které se týká jeho nebo jeho blízkých, či známých. Pro každého je aktuální jiná oblast.

To nejpodstatnější je, že program je sestaven z témat, která procházejí napříč celou společností. Ať už se to týká žen v těhotenství a po porodu nebo žen v menopauze, mužů a jejich sexuality, dětí a mládeže nebo třeba handicapovaných. Každé téma je úplně jiné a každé něčím významné a důležité. Celý program je uveden na webových stránkách konference.

Tvé vlastní téma na konferenci se týká žen a vaginálního mapování. Proč zrovna to?

Vaginální mapování je podle mého naprosto revoluční metoda v oblasti ženského prožívání sexuality. Mám s ní úžasné výsledky a ve své praxi ji ze všech technik sexuologické práce s tělem využívám nejvíce.

Pracovala jsem již s desítkami žen a jejich zpětné vazby jsou tak mnohostranné a pozitivní, že mě samotnou často velmi překvapuje účinnost a přesah, jaký mapování má. Přitom si stále více uvědomuji, že jde vlastně jen o jednoduchý fakt. Ženská sexualita a intimita si zasluhuje pozornost. A když ji má, dějí se doslova zázraky.

To je vlastně celé. Pak se ženám skutečně často mění celé jejich životy. Ať už v oblasti vztahů – k dětem, k partnerovi, k rodičům nebo i běžné sociální vztahy, tak v oblasti práce a zaměstnání, zdraví… prostě napříč celým spektrem ženy a jejího světa.

Závěrem mne zajímá přání či záměr, se kterým by veřejnost měla vnímat tuto unikátní konferenci?

Hlavním záměrem konference je představit lidem profesi, která jim může pomoci žít kvalitnější a radostnější milostný život. Není lehké najít správná slova, správný tón a přiměřenou intenzitu našeho snažení, ale pokusíme se nelekat a nešokovat :-)

Chceme dostat sexualitu do roviny plné intenzivních a svobodných prožitků, bez potřeby se s někým srovnávat a soutěžit, bez pocitů studu či strachu, viny a obav před selháním a nedokonalostí.

„Chceme ukázat, že sexualita je něco,
co stojí za to kultivovat, vyživovat a rozvíjet.“

Jana Mašková Zimolová & Markéta Zika Koppová, organizátorky konference

Jsem vodnářka, dvojnásobná máma, ulítlá dcera, šílená kámoška, písmenková královna a hlavně vděčná uživatelka Života. Psaní mě baví. Baví mě tak moc, že mě živí. Teď. A co bude zítra? Tím se nechám překvapit... :-) Více o mně tady >>>
Komentáře
  1. Iveta33 napsal:

    To je zajímavé a nikdy by mě nenapadlo se na to dívat z takového úhlu pohledu. A docela mě to zajímá ráda bych svoji sexualitu rozvíjela než zavrhnula. Myslím že ve vztahu je důležitá komunikace a to pomáhá i v tom intimním životě. A poslední dobou mě zaujalo něco takového jakože erotická masáž pro páry https://candyshop-massage.cz/ a nevím jestli do toho s partnerem jit už jsme o tom zkoušeli i trochu mluvit.

    • Léňa napsal:

      Šli jste na to nakonec? Já jsem se o tom, že tady ty párové erotické masáže existují dozvěděla relativně nedávno díky jednomu článku na internetu a hrozně mě to zaujalo. Už jsem to právě zkoušela navrhovat i partnerovi a ten je přístupný tomu, že bychom na takovou masáž zašli. Myslím si, že by to mohla být velice zajímavá zkušenost. :)

      • Hana napsal:

        Erotická masáž v páru je nejlepší. Taky na to s manželem čas od času zajdeme. Zkoušeli jsme právě už i více salonů a ne všude je to stejné. Přijde mi, že některé (zvlášť v Praze) jsou více cílené na turisty. Pokud jde o zkušenost se salony, tak asi nejlépe se k nám chovali tady – https://www.redmassage.cz Ten zážitek co jsme si odtud odnesli fakt stál za to. :)

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.