S láskou k jídlu i životu aneb jste to, co jíte

Všimli jste si někdy, jaký máte pocit, když jste u stolu s někým, s kým nemáte zrovna hezký vztah? A jaké to je naopak jít na večeři s někým, s kým vám je hezky?

To, s kým a od koho jídlo jíme, vytváří důležitou energii, která dál ovlivňuje náš život. A ten někdo vůbec nemusí být cizí člověk. Je to naše já, které jídlo nakupuje a chystá pro to já, které jej posléze konzumuje.

Jak asi sytí JÁ, KTERÉ SE NEMÁ RÁDO to JÁ, KTERÉ JÍDLO PŘIJÍMÁ? 

S láskou? Z nutnosti nebo ho jídlem jen chlácholí? Jak asi chutná jídlo přijímajícímu já od někoho, kdo ho jen odbude kusem hmoty a je mu jedno CO JÍ, CO MU TAKOVÉ JÍDLO PŘINESE NEBO JAK MU ŠKODÍ?

breakfast-1491729_1920

Jaký bude rozdíl ve svačině od maminky, která dá dítěti do skleničky trochu jogurtu, ozdobí ho ovocem, oříšky a udělá to s láskou nebo ve spěchu naplněném chlebu se salámem či ve svačině, která vypadne za 20 Kč z automatu?

Cítíte ten rozdíl?

Zkuste se vcítit do role dítěte, které ve škole otevře svačinovou krabičku nebo sáček a vykoukne na něj svačina, na kterou dala máma mašličku, obtiskla do ní srdíčko nebo k ní dala hezký ubrousek s obrázkem. Vnímáte ten úsměv na své tváři?

V té krabičce je kousek vás, i když jste zrovna v práci a děti ve školeA co vypadne z automatu? Prázdná energie.

Nejen ta nutriční, ale chybí tam láska, vzkaz „jsem tady a myslím na tebe.“  To, jaký vztah si budujeme od mala k jídlu, je velmi důležité pro náš osobní život. Je to jen životní nutnost? Příjemná energie a společně strávený čas? Nebo je to náplast na bolístky?

womanmelon-570883_1920

Pro mě je jídlo velmi důležitý element domova, je to něco, co nás spojuje, čím můžeme držet rodinu pohromadě, sdílet společně čas a vůbec to není o tom vařit každý den složitá a dlouhotrvající jídla.

Vařit se dá jednoduše a zdravě a hlavně s láskou, kterou nejprve musíme najít sami v sobě.

S rozhádaným člověkem se vám u stolu nebude sedět dobře a dost možná budete chtít stolovat i každý zvlášť.

Žijeme ve zrychlené, tak trochu instantní době. Potřebujeme toho hodně zvládnout a s minimem vložené energie. Očekáváme, že jídlo na nás nejlépe vypadne hotové z regálu v supermarketu, hlavně ať je to pak rychlé…

Jídlo je něco, co vloženou energii ale vyžaduje.

Nemusíte strávit dvě hodiny u plotny nebo s odporem chroustat klíčky, abyste připravili zdravé jídlo. Z jídla si udělejte dobrého kamaráda. Dejte mu důležitou roli ve vašem životě, a přesto mu nepředávejte velení.

Jídlo je živina, základní lidská potřeba, ale také energie a je jen na nás, jakou k sobě pustíme.

Jídlo není povinnost, trest ani berlička, o kterou bychom se měli opírat. Je to parťák, který má rád, když jej přijímáme s otevřenou náručí, nenecháme se jím zavalit a ani se před ním neschováváme.

 

 

Screenshot_1

Štěpánka Čápová
nadšená kuchtička a experimentátorka při vaření zdravě a chutně – výživová poradkyně

Pojďte změnit stereotypy a svačte s dětmi! Svačíme s dětmi je kniha receptů na zdravé svačinky.

Tipy na Polévky jako od maminky

E-book Úspěšná změna stravovacích návyků vám pomůže jednoduše a prakticky vytvořit stravovací návyky a zavést je do běžného života.

E-book Jak zhubnout – klíč ke 13. komnatě řeší nadváhu, odhaluje příčinu přibírání na váze a ukazuje cestu jak se jí zbavit jednou pro vždy.

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Anička napsal:

    Já mám jídlo ráda :-) . Jím všechno, ale střídmě. Žádné přejídání, což je hodně důležité. Ráda také ochutnávám nová jídla. Letos pojedeme poprvé na prague food tour, tak vůbec nevím, co od toho mám očekávat :-) . Vstupenky jsme si zarezervovali dopředu na https://www.localfoodtourprague.com/ , aby jsme se tam vůbec dostali.

  2. Ivanka082 napsal:

    Manžel mi říkal, abych se zbytečně neomezovala kvůli postavě. Že prý ta buchta, kterou jsem podle https://mlsnavarecka.cz/10x-nejlepsi-buchta-na-plech-rychle-a-jednoduche-recepty/ vařila nedávno byla vynikající, a že si rozhodně nepřeje, abych se zbláznila a začala vyvařovat nějaké zdravé saláty. Já vám teda nevím. Takový sprostý výraz použít. Prý zdravý salát.. on je někdy velký popleta, ale nemám mu to za zlé.

  3. Karel napsal:

    My vždy doma vaříme buřtguláš a jsme velmi spokojeni. Vyjde to na pár korun a najíme se všichni. I dětem to strašně chutná. Vaříme přesně podle receptu z webu Mlsnavarecka a zatím se nám buřtguláš vždy vydařil. Pokud si chcete levně pochutnat a mít hodně jídla. Doporučujeme.

  4. valiska44 napsal:

    Já dobré jídlo zbožňuji, ale bohužel ne vždy je čas na to si něco dobrého uvařit nebo si na jídlo někam zajít. Mám to tak hlavně kvůli časově náročné práci. Jsem ale ráda, že pořád existují různé alternativy, aby člověk úplně nestrádal a netrpěl hladem. Mně osobně se třeba už několikrát v tomto hodně osvědčil takovýto koktejl formula 1. Pokud jste na tom podobně, tak můžu doporučit. :)

  5. Viktorie95 napsal:

    Super díky zajímavý článek, souhlasím že jídlo je dobrý kámoš ve správném množství, ale dneska už je takových možnosti receptu, restauraci a i takových https://fitkitchen.cz/ různých diet. Záleží na člověku jaký směr si vybere a kudy půjde a taky hodně na prioritách. Já volím tu střední cestu, zdravějšího stravování.

  6. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  7. xVeqsV napsal:

    evolution korea
    229xVeqsV’@[

  8. Věra napsal:

    Pohybovat se v dnešní době kdy má hodně lidí peníze a neví kam s nimi v kuchyni bez litinové pánve tak teda nevím s kým se to bavím. Hodně si zakládám na tom aby měli lidé doma kvalitní kuchyňské vybavení. S tím to jde v životě pak opravdu všechno samo, víte?

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.