Teď piju kávu aneb I maminky potřebují své chvilky

Maminky potřebují čas pro sebe

Když se narodila naše první dcera, doslova jsem popřela své vlastní potřeby. Hlavně ať jsou všichni kolem mě šťastní i za cenu, že já sama se cítím pod psa. A tak jsem jela jako fretka, abych splnila různá očekávání.

Z podlahy by se dalo jíst, jak byla vyleštěná, ovoce umyté, vypeckované, zavařené a připravené na zimu, zahrádka vypletá, boty vyblýskané a můj žaludek věčně prázdný, protože bylo vždy něco přednějšího.

Když energie nenápadně ubývá

Pak se narodila druhá dcera a já v tom kolotoči pokračovala jen v dvojnásobném balení a shonu. Úklid šel lehce stranou, ale přibyly dětské kurzy cvičení a plavání, četnost nákupů potravin pro čtyři hladové krky také stoupl, a protože jsem to zvládala nad očekávání bravurně, přišla na svět i třetí dcerka. V tom okamžiku přišel zlom!

Sáhla jsem si na dno svých zásob energie, již nebylo z čeho dál čerpat. Usínala jsem doslova za chůze nebo během řízení auta. Vždy jsem měla problémy s usínáním, za to teď mi stačila jedna minuta do úplného ztuhnutí. Cítila jsem se jako chodící mrtvola bez jiskry, která jen uspokojovala potřeby druhých.

spokojené dcerky

Trvalo to poměrně dlouho. Prostě jsem nechtěla ustoupit ze svých požadavků sama na sebe. Tak je to přeci správně a všichni ode mě očekávají, že to zvládnu. Jo, nároky jsou vysoké, dosahují do přibližně stejné výšky jako stojí jejich EGO.

Ale už se to opravdu nedalo dál v podobném tempu vydržet. Došlo to tak daleko, že mi rýma tekla doslova z uší, protože jsem neměla čas se vysmrkat, když jsem po pěti minutách odsávala nudle všem třem dcerám, jen aby se jim to nedalo na ouška.

Ani si nepamatuji, kdy jsem snědla na jeden zátah celé jídlo bez věčného: „Mami pití!“ „Já nemám lžíci!“ „Mamko, hotovooooo,“ ozývalo se během jídla ze záchodu.

Maminky přece nemarodí!

Až jednoho dne jsem bouchla do stolu. Bylo to v momentě, kdy jsem měla čtyřicítky teploty a děti čekaly, že se jim budu plně věnovat. Maminka asi nemá nárok být nemocná, myslely si?! Řekla jsem si a dost… nebo spíš končím, protože stejně nic jiného mi ani nezbývalo!rýma

Zalezla jsem na tři dny do ložnice, zavřela dveře a prostě se nezajímala. Najednou se vše zvládlo i beze mě… dovolila jsem si být na tři dny také člověkem, ne jen chodícím automatem na baterky poháněným ještě vrtulkou.

Od té doby jsem nastavila pevné hranice svým dětem. Po osmé hodině večer už prostě nefunguji, to je čas jen pro mě. To už nejsem maminka, jsem člověk, který se bude věnovat jen a jen sobě. „Až zase ráno, zlatíčka,“ sděluji svým dcerám. Někdy sice brblají, že jsem jejich maminka pořád, ale respektují to a nic po mně nechtějí.

I maminky mají své chvilky

A když je čas na kávu? Během dne přijde chvíle, kdy si sednu na okenní římsu a sleduji ten nádherný výhled, který mi naše „vesnička středisková“ nabízí, malebný rybník s kapličkou a mohutnou lípou.

Přivoním ke kávě a pomalými doušky ji usrkávám z hrnku, kde se na mě usmívá nápis DOBRÉ RÁNO, KRÁSKO. Někdy si ji vychutnávám s křupavým máslovým croisantem, který tak moc miluji. Pak je to dokonalé!

čas pro sebe káva

Nepřeruší to ani prosící dcerka: „Maminko, já mám žízeň.“ „Jestli máš žízeň, zlatíčko, udělej si pití,“ jen spokojeně odvětím. Platí to pro všechny tři cácorky, beztak už jsou dost velké, aby si zvládly šťávu připravit samy (3, 4, 5 let).

Vstanu jedině tehdy, jde-li o život nebo o utření zadečku, protože tyhle potřeby se nedají prostě předvídat. A rozhodně si nepřipadám jako krkavčí matka nebo líný rodič.

Všechny sebemrskačské pocity a myšlenky jsem zakopala na zahradě a nechala je obrůst plevelem. :) Šťastná a spojená matka je přece základ celé rodiny!

I maminky potřebují své dny

Dnes si dovolím vydat se i na jednodenní nákupy se svou švagrovou anebo na relaxačně sportovní víkend se svojí skvělou sousedkou, maminkou od třech dětí. I tam si připadáme jako turbo ženy s neviditelným pohonem u zadku.

Nemáte ani tušení, co se za takový prodloužený víkend dá všechno stihnout a krásně si u toho odpočinout. Vypustit ten tíživý pocit zodpověnosti a přehodit ho také na tatínky. Dovolit si být jednou za čas zase těmi lidskými bytostmi jako na začátku, kdy se život i slunce točilo jen kolem nás.

Mgr. Elena Ježková
Latest posts by Mgr. Elena Ježková (see all)
Miluji své tři dcerky, se kterými si užívám společně strávený čas. Ráda bych inspirovala i ostatní maminky, jak proměnit opuštěný ostrov zvaný Mateřská v báječné a šťastné místo pro život. Autorka eBooku: Jak přežít mateřskou a nezbláznit se>>> www.elenajezkova.cz
Komentáře
  1. Smule Mac napsal:

    Sing! Karaoke by Smule is an application halfway between the karaoke app and the music video game, thanks to which its users will be able to use their Android terminal as if it were a true karaoke machine.

  2. Sapicek napsal:

    Já také občas potřebuji své chvilky. Mé chvilky si užívám buďto s dobrou kávou nebo s šálkem kvalitního čaje a s počítačem, na kterém velice ráda nakupuji nebo sleduji různé slevy. Třeba teď jsem narazila na jeden super web, který shromažďuje všechny letáky známých řetězců na jedno místo :) Odkaz tady – https://www.mujletak.cz

  3. Kristýna napsal:

    Já piju kávu s manželem, když přijde z práce. Děti nás naštěstí většinou nechají alespoň chvíli v relativním klidu :-D . K Vánocům jsme si koupili kávovar z Cesk https://www.cesk.cz/kavovary/ a od té doby, co ho máme, tak mi obyčejná káva vůbec nechutná :-D .

  4. Maricela Fiser napsal:

    Kami menyediakan penawaran jual dan informasi harga ready mix murah atau istilah lainnya beton cor MegaconBeton.com, meskipun untuk truk/mixer molen minimix holcim. segera kunjungi http://pipabetonbertulangmegacon.kedungsepur.my.id/2020/08/harga-pipa-beton-bertulang-megacon-di_3.html

  5. Dimple Waldo napsal:

    Jasa truk towing benar-benar diperlukan dalam situasi darurat saat berkendara, tapi masih banyak yang tak tahu jenis model dan harga … selengkapnya https://kirimmobilluarkota.blogspot.com/2020/11/kirim-mobil-jakarta-ngawi-alatberatid.html

  6. Mittie Alsobrooks napsal:

    Salah satu metode pengiriman mobil yang menarik perhatian ialah car towing. Car towing atau towing mobil yakni opsi pengiriman kendaraan beroda empat dengan … lebih detailnya https://kirimmobil-carcarrier.blogspot.com/2020/11/biaya-kirim-mobil-cirebon-bandung.html

  7. Mira Creggett napsal:

    Beli Kaca Tempered 12mm Online berkwalitas dengan harga murah terkini 2020 di KacaTempered.co.id! Pembayaran gampang, pengiriman pesat, info lebih lanjut https://bursa-kanopikaca.blogspot.com/2020/01/jual-kanopi-kaca-tempered-1-blitar-0822.html

  8. Jarvis Poux napsal:

    PabrikPintu.co.id is usually a uPVC door manufacturer plus fabricator, giving you goods that interact with great numbers of quality. View our selection of power efficient doors over the internet, tap https://pembuatanpintuflush.blogspot.com/2020/08/jual-pintu-flush-1-palu-0812-8143-0010.html for detail.

  9. Loren Clarity napsal:

    Partisi WC kubikal merupakan salah satu desain kamar mandi yaitu ini yang dikala dimanfaatkan untuk dapat bangunan minimalis. Dia termasuk pembatas kamar … klik https://medium.com/@toiletcubiclephenolic/cubicle-toilet-phenolic-depok-ukuran-per-m2-custom-murah-5ad7817e59e1 for detail information.

  10. Ivulí napsal:

    Já jsem upřímně trávila docela dost času na zahrádce a vlastně na ní trávím dost času stále, ale vůbec mi to nevadí… Nicméně od té doby, co jsme si nechali udělat nový zavlažovací systém od https://www.zavlazovaci-systemy.net/eshop/ , tak je pravda to, že mám i trochu více času na sebe a už není třeba chodit každé 2-3 dny a zalévat květiny, když to za mne může udělat automatika :-)

  11. Ivanka082 napsal:

    Já už bych si také moc moc potřebovala odpočinout. Jenomže do restaurace před sezonou ještě budeme pořizovat profesionální kávovary od https://www.atfornax.cz/k:483/kavovary-a-kavomlynk/ a to bude zase plno stresu. Achjo. Všichni říkají, jak si v roce 2020 odpočinuli a mně přijde, že jsem se kvůli podnikání ani nezastavila. Jak to dáváte vy? A jak často kávu pijete?

  12. Mirka74 napsal:

    Kdybych měla peníze, tak si z https://www.penepex.cz/kategorie/kava-/kavove-kapsle/tchibo/ objednám i ty tchibo kapsle, ale teď jak se nám narodil Tobiášek, tak se každá korunka počítá a hodí. A to nechci ani myslet na ty lidi na jižní Moravě, které zasáhlo to tornádo. To je teda mazec. My jsme na chalupě v Beskydech a i tady to burácelo.

  13. fakevivi182t napsal:

    Ano, i maminky si potřebují kolikrát oddechnout, pro což děti samozřejmě nemají pochopení. Co mám nejradši, když si o víkendu děti obstarám, rozdám jim k pohádkám snídaně oni sedí na gauči a ani nedutají. Zatímco já, se konečně zavřu do kuchyně. Museli jsme si ale pořídit shrnovací dveře. Předtím jsme neměli žádné.

  14. nat41 napsal:

    Já bych si třeba svůj život bez odpočinku u šálku kávy snad ani nedokázala představit. I příprava kávy je pro mě svým způsobem uklidňující. Aby chutnala dobře, musí se jí člověk trochu pověnovat. :) Co se přípravy kávy týče, tak mně se například hrozně líbí takové ty profi kávovary Nějaký takový bych hrozně chtěla domů. Jen je to šíleně drahé, no. Třeba se ale někdy dočkám. :)

  15. novaklen13 napsal:

    Taky jsem obrovská milovnice kávy. Den bez ní bych si snad nedokázala ani představit. Jen teda z vlastní zkušenosti můžu říct, že je dobré to s ní nepřehánět, protože kofein, který káva obsahuje pak může mít dost negativní účinky na tělo. Právě proto je dobrá třeba káva bez kofeinu. Té člověk může vypít kolik chce bez nějakých vážnějších následků. Sama ji teď také preferuji.

  16. Dana napsal:

    Za mě je vždy důležité udělat si alespoň chvilku pro sebe a odpočinout si, i kdyby to bylo jen pár minut denně. Já to dříve zanedbávala a pak to skončilo totálním vyhořením, což nic nepřineslo mně a ani mojí rodině. Vždy si tedy během dne sednu uvařím si kávu z tchibo kapsle a odpočívám. Někdy si k tomu pustím i oblíbený seriál.

  17. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  18. Karin napsal:

    Toto je velmi radostný den mého života díky pomoci, kterou mi doktor WEALTHY poskytl tím, že mi pomohl dostat mého bývalého zpět pomocí jeho mocného kouzla, a práci v těhotenství, kterou udělal, jsem mu tak vděčný. skvělá práce, kterou jsi udělal. Nyní mohu směle říci, že jsem byl povolán zpět na své místo v práci, moje dcera je zpět doma a já jsem byla dnes ráno testována jako těhotná po lékařském textu, který jsem dnes ráno prošla v mém zaměstnání. Byla naposledy těhotná před 14 lety a nyní jsem pozitivně testována. Chci použít toto médium, abych vám moc poděkoval a osobně vám přijdu poděkovat. Můžete mu poslat e-mail a on pro vás může udělat víc, protože vím, že jsou lidé, kteří potřebují jeho pomoc jako já. Jeho e-mailová adresa je ( wealthylovespell@gmail.com ) Jeho buňka: +2348105150446 Jste tak mocní. To je pro skutečné lidi v nouzi. DĚKUJI, DR BOHATÝ.

  19. KFAtWP napsal:

    evolution casino
    755KFAtWP“>\

  20. FAbKwc napsal:

    evolution casino
    472FAbKwc#;“

  21. Lenka napsal:

    Co by to bylo za ráno bez šálku kávy? Já nevím teda jak vy, ale já bych si svoje ráno bez ní asi nedokázala představit. Sama si na kávě docela potrpím, hlavně teda na její kvalitě. Pořád se snažím zkoušet nějaké nové druhy. Teď nedávno jsem například narazila na tuto zajímavou stránku – https://zivotavyziva.cz/nejlepsi-kava/ Jestli jste také milovnice kávy, tak určitě oceníte.

  22. Lucien Idiart napsal:

    Jabodetabek private tutoring services with teachers traveling to the house. Over a huge selection of active tutors you will need to teach various skills and lessons for the children to adults … go to https://privat-sbmptn.vercel.app/les-privat-sbmptn-koja.html for more details

  23. Marylee Surgeon napsal:

    Very best plus Cheapest Jabodetabek Private Instruction, your team in addition to tutors occur to your property, set your very own research plan which enables it to select virtually any industry of analysis … visit https://kursus-ekonomi.netlify.app/les-privat-ekonomi-pasar-minggu.html for more details

  24. Elida Seymour napsal:

    Maybe you will find a cheaper fee than the table above, be certain again with regards to the qualifications on the teacher / Kindergarten teacher recommended to your account … click for more information https://biologi-exed.blogspot.com/2022/04/les-privat-biologi-di-kelapa-gading.html

  25. Mirka napsal:

    Moje tělo ví moc dobře, že kdyby neexistovala espresso káva, tak bych vůbec nemohla fungovat. Stala jsem se na ní tak neskutečně závislou, že to snad ani není možné, no vážně. Jsem tak moc ráda že jsem se naučila pít nějaké kvalitní kafe, to mi teda věřte. Už mi i chutná!

  26. Elaine Beasley napsal:

    Ignite your passion for languages and join our immersive foreign language program at Executive-Education.id. That has a focus on practical communication skills, authentic materials, and real-world scenarios, you’ll build fluency and confidence in your selected language. Get hired to play a whole lot of linguistic excellence and set about a trip of non-public and professional growth. Visit https://kursus-turki.github.io/kursus-bahasa-turki-makasar.html for more.

  27. Věra napsal:

    Už je na čase si do práce koupit nový kávovar a spolu s tím i pořádné https://www.penepex.cz/kategorie/prislusenstvi-ke-kavovarum/ příslušenství ke kávovarům. Je toho moc v tom baráku a všeho bude zase více, žijeme si skutečně dobře když si i takové doplňky můžeme v dnešní době objednávat z internet.

  28. Věra z vesnice napsal:

    Jsem ráda samozřejmě že se nám narodil syn, ale ten spánek v poslední době je teda něco, na co jsem si stále ještě nebyla schopna zvyknout. Jednou za den mám 10 minut pro sebe a tehdy mně asistuje zrnková káva mamma lucia, která udělá z toho všedního dne skutečně něco zajímavého.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.