Skrytá řeč těla

žena meditace střed

Tělo, duše a mysl

Kouzelný a mocný trojúhelník… Prožíváte-li lásku, hněv, hojnost, nedostatek, zdraví nebo nemoc, je to vždy přítomno v každém bodu tohoto trojúhelníku.

Jednoduchým příkladem je prožitek radosti, obyčejný pocit, který zažíváme od doby, kdy přijdeme na tento svět. Něco se nám povede, tvoříme nebo uvidíme někoho, koho máme vážně rádi, co se stane? Radujeme se – naše duše je veselá a uvolněná, mozek vyšle informaci tělu a celou naší bytostí proplouvá zdravá energie čiré radosti, možná až extáze. :) Najednou se oživí celé tělo, dostane náboj vitality, mozek se uvolní, přijdou nové nápady a naše duše se dostane do dětské radosti, kde jsme si jistí, že můžeme dokázat opravdu cokoliv. Ano, to vše se děje při „obyčejném“ pocitu radosti.

Ne nadarmo je právě radost hybnou silou k vytváření si zdravého a šťastného života.

Příkladů je mnoho – láska, sexualita, požitky z jídla, pití, zážitků, nadšení, odhodlání, uzdravování… Zastavme se u toho posledního. Zažívá-li někdo zdravotní problém, můžeme vidět spolupráci tohoto „trojúhelníku“ nejdominantněji.

Nikdo se nikdy navždy neuzdravil z určitého problému, nepracoval-li se všemi těmito aspekty. Se svým tělem, duší i myslí. Je dost případů, kdy se pracuje pouze s tělem a máme pocit, že i tak jsme se „uzdravili“. Ale je tomu tak doopravdy? Dodáme-li svému tělu to, co mu chybělo, cítíme se lépe, fyzicky vitálněji, ale jestliže jsme to nedodali i své duši a nedali to pochopit i mysli, onen problém tam je. Možná už ne fyzicky (zhmotnělý), ale duševně a duchovně tam je.

Opět vám dám jeden velice častý příklad – problémy s klouby a koleny. Mnoho lidí má i v celkem nízkém věku problémy s klouby, znám dost lidí „padesátníků“, kteří mají po totálních endoprotézách. Argumentují, že je to ze sportu, dědičné, špatné klouby, atd… Avšak, když jim tedy ty klouby „vymění“, začnou se ozývat další a další…

Co vše si budeme měnit, než si uvědomíme nedílnou součást naší duše a mysli?

Klouby, kosti a páteř mají „generační paměť“

Klouby, kosti, páteř, oblast kolem ramen, kyčlí. To vše je o stabilitě, pevnosti, rodině a kořenech. Je to i o určité míře flexibility v pohybu, uvažování a také odpouštění. Vše, co je pevné, je o pevnosti a rozhodnosti v našem životě. Klouby a kosti potřebujeme „promazávat“ – kolagen jako fyzické „promazání“ je moc důležitý, ale stejně tak je důležitá láska, pevnost svého rozhodnutí, které vychází ze srdce a péče o své kořeny.

Právě totiž naše klouby, kosti a páteř mají obrovskou generační paměť. Podívejte se, z jaké rodiny pocházíte – z pyšné, optimistické, pesimistické, stěžovací si, respektující, přehnaně pokorné, která vždy ukazovala více svůj hrb než svou bradu… ? Udělejte si bilanci své úzké i široké rodiny po několik pokolení zpátky. Tam je vždy „zakopaný pes“.

A uvědomte si i slovo „pokolení“. Ano, kolena – symbol pokory nebo pýchy, část těla, kterou jsem vlastně obětovali, po generace jsme klečeli, kdykoliv jsme něco provedli, modlili se, prosili, žádali, mnohdy moc často a nebo naopak jsme vždy odmítali pokleknout a sklonit se před vyššími silami jako je Vesmír, Bůh, Příroda… Jistě chápete, že zde mluvím o systému generační linie. Můžete cítit, že to tak není ve vašem případě, ale co vaše rodina? Jak tam to bylo? Odtud pocházíte, tam jsou vaše kořeny – po generace, po desetiletí a po staletí. A právě teď máte tu jedinečnou možnost poznat své tělo a celý svůj systém holisticky, z pohledu těla, duše i mysli.

Pouhým uvědoměním si – zapracováním na daném problému fyzicky, psychicky i duchovně – doopravdy uzdravit sebe, ale i celou svou rodinu.

Energie je všude, a jakoukoliv změnu uděláte vy, děláte ji i u své rodiny.

Buď budete pokračovat v zajetých systémech a tudíž i radostech nebo naopak starostech plynoucí z vaší rodiny nebo… naopak, a tím přestřihnete důležitou „pupeční šňůru“ zajetých mechanismů, nemocí a strachů. Není to proces ze dne na den, ani z měsíce na měsíc, ale vězte, že za pár měsíců vaší práce a zejména lásky k sobě, ke svým kořenům a ke všem, uděláte více než několik generací před vámi.

A co řeč těla?

Máte tendenci mít stažené bříško, přerývavě dýchat, neustále přehnaně o něčem přemýšlet, hrbit se nebo naopak dávat svou hruď příliš dopředu? To vše jsou informace o vnitřních orgánech, o vnitřních nastaveních a impulsy dávat se do rovnováhy, a to na všech úrovních. Tělesně, citově i energeticky.

  • Stažené bříško – oblast trávení včetně důležitých jater (orgánu proměny a neustálé transformace vašeho života), téma sebe-vědomí, svého středu, klidu, míru a spokojenosti.
  • Přerývavé dýchání – téma svobody pravdivého projevu, tvoření, autentického života, téma, kdy dovolujeme sobě i ostatním žít, dýchat a tvořit vše tak, jak to cítí.
  • Hrbení se a problémy se zády – příliš silná nálož problémů, starostí, pocitů viny, skrývání se před druhými, uschovávání staré energie a vzpomínek, které se bojíme pustit.
  • Pravá polovina těla – mužská energie, akce, dominance, odvaha, racionální polarita našeho uvažování, vztah s otcem a mužskou linií rodu.
  • Levá polovina těla – ženská energie, klid, důvěra, moudrost, vztah ke své ženské polaritě, ke své matce a všem ženským autoritám, intuice, jemnost a zranitelnost.

S láskou

Jana Hrušková

www.vivaenergia.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Denisa napsal:

    Dobrý den. Chci se zeptat. Minulý rok se u mně poprvé v životě objevila alergie, jen nevím, z čeho. Začala, odkdy jsem nastoupila na brigádu, která mě vnitřně nenaplňuje a cítím, že jedu špatnou cestou, že to není správné. Na nohách se mi objevili celké vyrážky, ze kterých, když je stisknu, unikne čírá tekutina. Beru antihistaminika, vyrážky se dlouho hojí a stále se objeví nové. Nevím, co mám dělat. Poraďte mi, prosim.

  2. only up napsal:

    Welcome to Only Up Online, where your gaming skills will be put to the test like never before. Climb to victory, conquer obstacles, and meet fellow climbers in this dynamic multiplayer world where the sky is the limit.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.