Pusťte děti do kuchyně!

Často v mé praxi a v okolí slýchám od rodičů, že děti nejedí to a ono a i když by do domácího stravování rádi zavedli nějakou tu zdravější alternativu, obávají se, že by jim to děti nejedly.

Věřte mi, mnohdy jsou to daleko více předsudky rodičů
a to, že skutečně nejdou příkladem.

Když jsem pro svou dceru chodívala ještě do školky, velmi často jsem potkávala rodiče nebo prarodiče, kteří šli s dětmi ze školky s otázkou „A co bylo dnes k obědu?“ a při odpovědi čočka s vejcem se obličej dospělého protáhl do nepěkného úšklebku nebo dokonce i nahlas komentovali výroky typu „to jsi chudinka, to ses moc nenajedl/a…“

Neumím si představit být dítětem, toto slyšet a příště čočku nadšeně konzumovat. Vy jo?

 

Jak s dětmi mluvíte o jídle?

Je to opravdu k zamyšlení, to jak o jídle mluvíme, buduje vztah dětí k němu. A to nemluvím o tom, že velmi často děti přijdou do školky nebo školy a např. luštěniny vidí poprvé v životě, nemají tedy správné návyky již z domova a přitom právě tam by si je měly osvojit.

Ideální stav je samozřejmě takový, když děti ochutnají daleko zajímavější kombinace ve spojitosti s luštěninami než roky zažitá hrachová kaše a čočka na kyselo, třeba výborné polévky s využitím luštěnin.

Pusťte děti do kuchyně!

 

Nechci vám tu jen mudrovat, proto vám napíšu jasný přehled toho, jak děti reagují a jedí, když s jídlem pracují a dozví se také, proč je pro ně přínosné (samozřejmě vždy úměrně věku)…

S celostátním projektem Pestrá strava bez zbytečné chemie jsem navštívila druhou třídu základní školy a společně jsme s dětmi připravily 5 druhů svačin – 4 pomazánky (řepovou, avokádovou, z červené čočky a tuňákovou) a těstovinový salát s cizrnou a zeleninou.

Děti pod naším dohledem krájely, loupaly a práce jim šla krásně od ruky.

 

V rámci projektového dne bylo vidět, že:

  • ani jedno dítě se nepozastavilo nad tím, že dělají těstovinový salát z tmavých – celozrnných těstovin. Velmi jim pak chutnal a zmizel také jako první při ochutnávkách :-)
  • stejně tak nikomu nepřišlo divné, že do salátu dáváme cizrnu – tedy luštěniny a vyzobaly jí všechny
  • děti se nenechaly zastrašit ani čočkou v pomazánce a to s luštěninami spousta lidí bojuje, v českých jídelníčcích jsou zastoupeny málo i přes jejich vysokou nutriční hodnotu
  • tuňáková pomazánka byla něco, co děti většinou znají, takže je nepřekvapila, ale nenechaly se odradit ani červenou cibulí, čehož se rodiče většinou tak nějak preventivně obávají
  • řepová pomazánka byla pro spoustu dětí, ale i paní učitelek velké překvapení. Chutnala jim moc a upřímně řepa si na všeobecném žebříčku oblíbenosti jinak také moc dobře nevede :-)
  • avokádová pomazánka, to bylo velké překvápko pro děti. Mnohé z nich avokádo vůbec neznaly a tak si jej mohly prohlédnout a ve třídě jim z něj zůstala i krásná pecka. Tato pomazánka jako jediná byla trochu kontroverznější a u avokáda to tak bývá. Jsou dva tábory, jedni ji zbožňují a druzí nesnáší, mezi tím je málokdo. Já sama jsem někde v tom rozmezí, nevyhledávám jej s nadšením, ale důležité je, nebát se takovou novinku ochutnat, nemít předsudky a pak se uvidí.

Pusťte děti do kuchyně!

 

Po zhotovení svačin a pohoštění vedlejších tříd jsme si s dětmi ještě udělaly ovocné hady a řekly jsme si hravou formou, proč je důležité mít stravu pestrou a nevynechávat denní jídla, tedy i proč jsou důležité právě svačiny a děti by je neměly nosit zpátky domů :-).

Pro děti s vysvětlením tak, aby pro ně bylo snadné a zapamatovatelné – naše tělo potřebuje různé barvy vitamínů, které získáme ale pouze z produktů, které pochází z přírody, nikoliv z továren, tedy chemicky přibarvené. To, zda jim vitaminy „přijedou“ hlídá v těle speciální semafor :-)

A na závěr se děti dočkaly i sladké tečky, jak jinak než bez zbytečné chemie. Dezert na místě vytvořený z bulguru a fronta byla taková, že jsem musela ještě dodělávat druhou várku na přídavky :-)

Pusťte děti do kuchyně!

 

Výzva: Pusťte děti do kuchyně :-)

Nebojte se děti pustit do kuchyně. Nechte je na potraviny sahat, ochutnávat nové chutě a kombinace a tvořit, protože kdo si co uvaří, to si taky sní. Staré známé heslo a je na něm opravdu hodně :-)

Pokud jste z Prahy nebo blízkého okolí severní části Prahy a rádi byste takovýto projektový den měli ve škole svých dětí, neváhejte mě kontaktovat, rádi šíříme projekt do co nejvíce škol po celé České republice.

 

Štěpánka ČápováŠtěpánka Čápová
nadšená kuchtička a experimentátorka při vaření zdravě a chutně – výživová poradkyně

Pojďte změnit stereotypy a svačte s dětmi! Svačíme s dětmi je kniha receptů na zdravé svačinky.

Tipy na Polévky jako od maminky

E-book Úspěšná změna stravovacích návyků vám pomůže jednoduše a prakticky vytvořit stravovací návyky a zavést je do běžného života.

E-book Jak zhubnout – klíč ke 13. komnatě řeší nadváhu, odhaluje příčinu přibírání na váze a ukazuje cestu jak se jí zbavit jednou pro vždy.

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Ivanka082 napsal:

    Myslím si do samé. Do kuchyně bychom měli dětem otevírat dveře. I ony totiž jednou budou muset vařit svým dětem a nikdo z nás určitě nechce, aby utrácely peníze za ty předražené dovážkové služby. To stejné máte i s nábytkem. Je sice fajn koupit si na https://www.livli.cz hotový kus, ale když se naučíte pracovat se dřevem, můžete hodně peněz ušetřit.

  2. viviv napsal:

    Naše děti s námi vaří i pečou. Hlavně kvůli tomu, že moje maminka mě do kuchyně nepouštěla a já dlouhou dobu vařit neuměla. Hrozně mě to štvalo, protože můj manžel velmi rád vaří a já se cítila k ničemu. Takže děti krájí zeleninu, válí těsto a dokonce nám pomáhají připravovat maso. Jediné co nesmějí tak to sahat na pánve na gril jako třeba: https://mlsnyhrnec.cz/grilovaci-panev-z-litiny-k-cemu-je-dobra/ hrnce a ostré nože.

  3. Tomáš napsal:

    No já teda určitě děti do kuchyně pustím. Vždy mi pomohou s vařením a já jsem za to vážně vděčný. Připadá mi, že jim pak i to jídlo chutná více a opravdu se na něj více těší. Jednou mi takhle dcera pomohla, když jsem dělal strašně moc jídla na jednu oslavu, tak jsem ji pak za odměnu koupil dětské zlaté náušnice se zirkony z webu https://www.dallakjan.cz/kategorie/detske-zlate-nausnice-se-zirkony/. Jak to máte doma vy? Celkem by mě to zajímalo.

  4. Ivča napsal:

    Moc zajímavé čtení. Děkuji mockrát. To já své děti do kuchyně rozhodně pouštím. Třeba naše malá se mnou pravidelně vaří. Jen teda uklízení ji moc nebaví. Na druhou stranu je potřeba, aby se naučila, že i uklízení je nedílná součást vaření. Jak by bez toho naše kuchyň asi vypadala. :)

  5. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  6. tMPFXo napsal:

    evolution casino
    683tMPFXo`’/

  7. Petra napsal:

    Dcera se mnou taky vaří :-) . Jsem ráda, že jí to baví. Až ještě víc povyroste, tak budu mít skvělou pomocnici a nástupnici v kuchyni :-) . Mám nové gastro vybavení z https://www.atfornax.cz/ , se kterým se nám vaří dobře. Kuchyň jsem měla už hodně starou, takovou provizorní, tak jsem ráda, že už jsme našetřili peníze, abych si ji mohla pořádně zařídit.

  8. Věra napsal:

    Když už ale pustíte ty děti do kuchyně tak byste si měli dávat pozor na to jestli berou do ruky nože na chleba a nebo jen nějaké méně ostré kuchyňské nože se kterými neudělají tak velkou neplechu. Nikdo nechceme totiž vidět krvavé zranění našich dětí.

  9. Věra z vesnice napsal:

    Také budu asi muset děti pustit do kuchyně a naučit je něco vařit nebo alespoň pro začátek používat litinový hrnec. Vysvětlím jim na co všechno to slouží a že to skutečně není tak složité jak se může na první pohled zdát. Je to stejné jako s řízením auta si myslím.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.