Pusťte děti do kuchyně!

Často v mé praxi a v okolí slýchám od rodičů, že děti nejedí to a ono a i když by do domácího stravování rádi zavedli nějakou tu zdravější alternativu, obávají se, že by jim to děti nejedly.

Věřte mi, mnohdy jsou to daleko více předsudky rodičů
a to, že skutečně nejdou příkladem.

Když jsem pro svou dceru chodívala ještě do školky, velmi často jsem potkávala rodiče nebo prarodiče, kteří šli s dětmi ze školky s otázkou „A co bylo dnes k obědu?“ a při odpovědi čočka s vejcem se obličej dospělého protáhl do nepěkného úšklebku nebo dokonce i nahlas komentovali výroky typu „to jsi chudinka, to ses moc nenajedl/a…“

Neumím si představit být dítětem, toto slyšet a příště čočku nadšeně konzumovat. Vy jo?

 

Jak s dětmi mluvíte o jídle?

Je to opravdu k zamyšlení, to jak o jídle mluvíme, buduje vztah dětí k němu. A to nemluvím o tom, že velmi často děti přijdou do školky nebo školy a např. luštěniny vidí poprvé v životě, nemají tedy správné návyky již z domova a přitom právě tam by si je měly osvojit.

Ideální stav je samozřejmě takový, když děti ochutnají daleko zajímavější kombinace ve spojitosti s luštěninami než roky zažitá hrachová kaše a čočka na kyselo, třeba výborné polévky s využitím luštěnin.

Pusťte děti do kuchyně!

 

Nechci vám tu jen mudrovat, proto vám napíšu jasný přehled toho, jak děti reagují a jedí, když s jídlem pracují a dozví se také, proč je pro ně přínosné (samozřejmě vždy úměrně věku)…

S celostátním projektem Pestrá strava bez zbytečné chemie jsem navštívila druhou třídu základní školy a společně jsme s dětmi připravily 5 druhů svačin – 4 pomazánky (řepovou, avokádovou, z červené čočky a tuňákovou) a těstovinový salát s cizrnou a zeleninou.

Děti pod naším dohledem krájely, loupaly a práce jim šla krásně od ruky.

 

V rámci projektového dne bylo vidět, že:

  • ani jedno dítě se nepozastavilo nad tím, že dělají těstovinový salát z tmavých – celozrnných těstovin. Velmi jim pak chutnal a zmizel také jako první při ochutnávkách :-)
  • stejně tak nikomu nepřišlo divné, že do salátu dáváme cizrnu – tedy luštěniny a vyzobaly jí všechny
  • děti se nenechaly zastrašit ani čočkou v pomazánce a to s luštěninami spousta lidí bojuje, v českých jídelníčcích jsou zastoupeny málo i přes jejich vysokou nutriční hodnotu
  • tuňáková pomazánka byla něco, co děti většinou znají, takže je nepřekvapila, ale nenechaly se odradit ani červenou cibulí, čehož se rodiče většinou tak nějak preventivně obávají
  • řepová pomazánka byla pro spoustu dětí, ale i paní učitelek velké překvapení. Chutnala jim moc a upřímně řepa si na všeobecném žebříčku oblíbenosti jinak také moc dobře nevede :-)
  • avokádová pomazánka, to bylo velké překvápko pro děti. Mnohé z nich avokádo vůbec neznaly a tak si jej mohly prohlédnout a ve třídě jim z něj zůstala i krásná pecka. Tato pomazánka jako jediná byla trochu kontroverznější a u avokáda to tak bývá. Jsou dva tábory, jedni ji zbožňují a druzí nesnáší, mezi tím je málokdo. Já sama jsem někde v tom rozmezí, nevyhledávám jej s nadšením, ale důležité je, nebát se takovou novinku ochutnat, nemít předsudky a pak se uvidí.

Pusťte děti do kuchyně!

 

Po zhotovení svačin a pohoštění vedlejších tříd jsme si s dětmi ještě udělaly ovocné hady a řekly jsme si hravou formou, proč je důležité mít stravu pestrou a nevynechávat denní jídla, tedy i proč jsou důležité právě svačiny a děti by je neměly nosit zpátky domů :-).

Pro děti s vysvětlením tak, aby pro ně bylo snadné a zapamatovatelné – naše tělo potřebuje různé barvy vitamínů, které získáme ale pouze z produktů, které pochází z přírody, nikoliv z továren, tedy chemicky přibarvené. To, zda jim vitaminy „přijedou“ hlídá v těle speciální semafor :-)

A na závěr se děti dočkaly i sladké tečky, jak jinak než bez zbytečné chemie. Dezert na místě vytvořený z bulguru a fronta byla taková, že jsem musela ještě dodělávat druhou várku na přídavky :-)

Pusťte děti do kuchyně!

 

Výzva: Pusťte děti do kuchyně :-)

Nebojte se děti pustit do kuchyně. Nechte je na potraviny sahat, ochutnávat nové chutě a kombinace a tvořit, protože kdo si co uvaří, to si taky sní. Staré známé heslo a je na něm opravdu hodně :-)

Pokud jste z Prahy nebo blízkého okolí severní části Prahy a rádi byste takovýto projektový den měli ve škole svých dětí, neváhejte mě kontaktovat, rádi šíříme projekt do co nejvíce škol po celé České republice.

 

Štěpánka ČápováŠtěpánka Čápová
nadšená kuchtička a experimentátorka při vaření zdravě a chutně – výživová poradkyně

Pojďte změnit stereotypy a svačte s dětmi! Svačíme s dětmi je kniha receptů na zdravé svačinky.

Tipy na Polévky jako od maminky

E-book Úspěšná změna stravovacích návyků vám pomůže jednoduše a prakticky vytvořit stravovací návyky a zavést je do běžného života.

E-book Jak zhubnout – klíč ke 13. komnatě řeší nadváhu, odhaluje příčinu přibírání na váze a ukazuje cestu jak se jí zbavit jednou pro vždy.

Ženy ženám

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností.
Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.



Toužíš po ještě intenzivnější inspiraci, konkrétních receptech a hlubším poznání ženského světa?
Objev originální programy
z edice Ženy ženám >>>
Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.

Toužíš po ještě intenzivnější inspiraci, konkrétních receptech a hlubším poznání ženského světa?
Objev originální programy z edice Ženy ženám >>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *