Omezuji svoje jídlo – omezuji svůj život?

Zabývám se poruchami příjmu potravy a dalšími sebedestruktivními programy.

Moje klientky jsou nejen anorektičky a bulimičky, ale i ženy s depresí a se sexuálními problémy. Jsou to bez výjimky ženy. Většinou velmi senzitivní a citlivé. Během svého života (původ je vždy v dětství) ztratily schopnost důvěřovat tomu, co cítí ony samy. Uvnitř se cítí jinak, než navenek žijí, a tato rozpolcenost jim přináší mnohé trable.

Většinou místo aby se postupně učily vyjadřovat svoje nitro,
tak naopak mají výčitky z toho, co uvnitř cítí
a chtějí to za každou cenu nějak potlačit.

Některá to umlčí jídlem, jiná naopak přestane jíst, aby nic necítila. Některé se snaží zachránit tím, že přijmou za svá cizí pravidla a snaží se podle nich žít.

Omezuji svoje jídlo - omezuji svůj život?Takto funguje i třeba makrobiotika, která má tolik pravidel, že takovou ženu v první fázi velmi nadchne. Proč? Protože když musí dodržovat nějaký komplikovaný systém, tak jí to zaměstná a odvede pozornost od toho, co jí je nepříjemné cítit. Třeba i to, co její tělo skutečně chce.

Každé striktní dodržování jakéhokoliv systému ale pouze podporuje její odloučenost od vlastního názoru, prohlubuje vnitřní boj a vyčerpání, protože si neustále něco zakazuje.

Je nesmírný rozdíl, když si dojdete k určitému typu stravy zevnitř, z pocitu lásky k sobě, se záměrem, aby mi bylo dobře.

Nebo když se pro ni rozhodnete z důvodu, abych jedla zdravě, abych nepřibrala.

Pokud je pod záměrem strach, ať už o zdraví či z nadváhy, tak to prostě nefunguje. Stále se budou objevovat chutě na „nezdravé“ a zakázané. A velmi přirozeně dojde k tomu, že jakmile si poté do něčeho takového kousnete, tak nevíte kdy přestat. Naprosto přirozený mechanismus.

Pokud si ovšem nic nezakazujete a přitom postupně a přirozeně měníte svoji stravu, může se Vám stát, to co mě…

 

Nikdy jsem nevěřila, že bych nepotřebovala sladkosti

Nebojovala jsem s tím, prostě sladké a já – to patří k sobě. Jenže čím víc jsem měnila svůj život, čím víc jsem ho smysluplně naplnila, prací, kterou miluju, hlubokými vztahy, láskou sobě, tak se najednou potřeba po sladkostech ztratila. Sama od sebe. Ale i já někdy prožívám smutek a emoce, a pokud třeba si někdy popláču, tak si klidně čokoládu dám. Důležité je – nic striktního.

Nic si nezakazovat. Nevyčítat.

Velmi vnímám souvislost jídlo – život. Omezuju se v jídle – omezuju se i v životě. V životě také musím umět strávit mnohé. Chci snad svůj život také nacpat do pravidel a tabulek? Nebo v něm je místo na změnu, na pružnost, na flexibilitu?

 

Jediná jistota v životě je změna, řekl kdosi

Takže doporučení pro Vás – zeptejte se sama sebe – s naprostou upřímností:

  • Proč jím to, co jím?
  • Proč se snažím jíst zdravě?
  • Proč se snažím zhubnout – být jiná?

Když si dokážete opravdu upřímně odpovědět, můžete dostat cenné informace. A to je první krok k tomu, abyste svoje nároky na sebe uvolnila.

Někdy toho po sobě chceme opravdu příliš :-)

 

Magda KřepelkováMagda Křepelková

Psychosomatika
Autorka příběhových knih
www.magdakrepelkova.cz

Přijměte pozvání na prodloužený víkend zaměřený na témata: sebedestrukce, potíže s jídlem (anorexie-bulimie), vnitřní nejistota… nespokojenost, stagnace či frustrace.
Přijeďte do Lipnice 17.-19.7.2015 >>>

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Vranova napsal:

    Možná to bude trochu nepopulární názor, ale já si myslím, že v jídle by se člověk vyloženě omezovat neměl. Jen by měl dbát na to, aby do těla dostával všechno, co potřebuje. Já jsem se například v poslední době hodně začala zajímat o různé zdravé potraviny a postupně objevuji a objevuji. Hodně mi v tom pomáhají věci od Araxu – https://www.potravinyarax.cz/ Ti mají spoustu opravdu skvělých a zdravých produktů.

  2. Valounek napsal:

    Rozhodně a souhlasím. Omezení jídla je prostě nesmysl. Pokud máte určitý denní výdej energie, musíte tělo tu energii zpátky dodat. Je to pro nás jako palivo. A myslím, že to není třeba připomínat a vysvětlovat. Jasně, nemusíte jíst zrovna bůček. Třeba když chci hubnout, tak se začnu víc hýbat, vynechám maso a ještě vše doplňuji o protein Formula 3 od Herbalifu. ;-)

  3. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  4. mDCzwu napsal:

    evolution korea
    760mDCzwu-.‘

  5. Evička napsal:

    Začala jsem se více hýbat a tím pádem mám větší kalorické výdaje. Z toho důvodu se třeba více snažím i jíst kvalitní jídlo. Přikládám tomu obecně v poslední době větší váhu. Stejně tak přistupuji i k vitamínům, kdy jsem si pořídila na internetu velkou zásobu věcí jako je kotvičník a už se těším až zase najedu na tu vlnu.

  6. Gabriela napsal:

    Já se v jídle neomezuji, spíš naopak. V zimě je to samé cukroví a přes léto grilovačky :-D . Kompenzuji to ale pohybem, takže naštěstí na váze nepřibírám :-) . Potřebovala bych poradit s výběrem grilu. Líbí se mi plynový gril z https://www.avenberg.cz/k94-grilovani-plynove-grily , ale nemám s ním žádné zkušenosti, tak by mě zajímalo, jestli náhodou není ten plyn pak z jídla nějak cítit a jak dlouho tam třeba vydrží bomba atd. Prostě takové ty základní věci.

  7. Věra napsal:

    Tak jsem se k tomu na PC konečně dokopala a skutečně jsem si na https://eshop.guaranaplus.cz/kotvicnik eshopu objednala ten kotvičník o němž v poslední době slýchám a čtu nějak podezřele často. Zkusím to brát dva měsíce a uvidím jak moc se mi teda zlepší život.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.