Kouzlo meditace aneb jak jednoduše začít

Meditace je přirozená

Zůstaň tady a teď.
Spokoj se se svým nádechem a výdechem.
Nechtěj v tento moment nic víc a jen dýchej.
Ciť samu sebe. Nic víc, nic míň.

Zdá se to být tak jednoduché a přitom to může být pro mnohé z nás tak náročné.

Jak zkrotit všechny ty myšlenky, plány, pocity, emoce a chtění?

 

„Mysl je dobrý sluha, ale zlý pán“. Nechtějte je zkrotit, jen si uvědomte, že vaše vnitřní světlo, to jste vy, ne vaše myšlenky, to nejste vy.

Cesta ke své duši, k vnitřnímu klidu, míru a bohatství, je přes meditaci. Ten nejpřirozenější stav lidského těla i mysli stejně jako je spánek, dech, jídlo, pití. A přesto nás k takové přirozenosti v této části světa nikdo nevedl a už vůbec neučil. Jako malé děti jsme tak však praktikovaly zcela přirozeně, a to kdykoliv jsme tvořily, hrály si, pozorovaly věci okolo nás. V takových chvilkách pro nás nic jiného neexistovalo, byly jsme ve svém Bytí, ve stavu TEĎ A TADY.

Kouzlo meditace aneb jak jednoduše začít

Malé dítko, které tvoří, sleduje, hraje si, se nenechá vyrušit, je plně ve spojení se sebou samým, s Vesmírem, se svou tvořivostí, zaujetím… medituje. Jeho mysl je plně koncentrována na jednu jedinou činnost a plně si ji užívá. Určitě víte, kolik dokáží mít děti energie. Divíme se, jak je to možné, v tak malém tělíčku mít tolik elánu a síly. Právě pro tohle.

Jsou plně koncentrovaní, otevření, napojení na sebe a na energii kolem nás.

Do tří let jsou vlastně téměř neustále v meditativním stavu a v plné pravdivosti. Vyjadřují své emoce a pocity autenticky bez ohledu na cokoliv nebo kohokoliv. Až později se učí být tak trochu „roztříštěné“, přesně tak, jak to vidí u nás dospělých. Už nejsou v plné přítomnosti, ale hodně přemýšlí o tom, co bude, nebude, začnou analyzovat a ubírat si energii, kterou čerpáme právě z přítomného okamžiku.

 

Jak z toho ven?

Vezměme si příklad od našich dětí. Pokud je ještě nemáte anebo jsou již dospělí, nevadí, rozhlédněte se kolem sebe. Běhá jich kolem nás spousta a hlavně skrze naše vnitřní dítě můžete nahlédnout do stavu hravosti, spontánnosti a přítomnosti.

Jak začít? Úplně jednoduše praktikujte toto:

  • hrajte si – buďte hraví, spontánní, klidně malujte, pište, experimentujte
  • obklopte se barvami – každý den než otevřete oči si představte jednu barvu a v jejím duchu prožijte celý den (vezměte si ji na sebe, konzumujte i nějaké jídlo oné barvy, kupte si takovou květinu, drobný dáreček pro sebe samou, namalujte něco,…)
  • každý den, když půjdete z práce se na alespoň 10 minut někde zastavte a buďte tam sami – cestou autem někde u cesty, u rybníka nebo pěšky než dorazíte domů si sedněte na lavičku nebo se jen procházejte o kousek dál a
  • POZORUJTE – pouhých 10 minut denně pozorujte vodu, stromy, větve, oblohu, vítr, trávu, sníh, dění kolem sebe, dejte si tuto příležitost a uvidíte, co se za pouhých 14 dní stane
  • praktikujte rituály – může to být koupel, masáž, sprcha, rituální meditace, tanec, cokoliv, co vás uvádí do klidu si připravte jako svůj vlastní OBŘAD – zapalte svíce, pusťte si hezkou hudbu (anebo i ticho máte-li radši) a užívejte si onen moment jako ten nejposvátnější obřad.

Kouzlo meditace aneb jak jednoduše začít

HRAVOST, BARVY, POZOROVÁNÍ A RITUÁLY

Tato čtveřice je základem a cestou k vnitřnímu klidu, míru a harmonii. Právě odtud se můžete plně otevřít svému vnitřnímu bohatství, potenciálu a (sebe)lásce. Hrajte si. Obklopte se barvami – jsou léčivé a skrývají v sobě tolik informací i energie. Dejte si prostor pozorovat, být ve svém středu a v onen okamžik nic nechtít, jen do sebe sytit to, co váš vnější i vnitřní zrak pozoruje.

A také se posléze pusťte i do akce a začněte se svými vlastními rituály – jsou očistné, důležité a tak láskyplné. Zpočátku mohou být i náročné, protože se budete čistit a otevírat jednotlivé brány svého srdce, ale vytrvejte. Dejte si zkouškový měsíc a opravdu každý den vytrvejte, budete posléze velmi vděční.

 

Vytvořte si vlastní rituály

A co přijde? Je to velice individuální. Nejde jen o praxi, ale zejména o procítění každého momentu hravosti, sycení se barvami, pozorováním a obzvláště v rituálech.

Jde o to cítit tělem, svým ženstvím,
kde je ukrytá živoucí tvořivá sexuální energie a potenciál.

Ve chvíli, kdy soustředíme pozornost na danou činnost a prociťujeme tělem, má naše srdce a mysl prostor otevřít se a nechat vše plynout. Tak jako děti. A to právě potřebujeme. V takové chvíli přichází vše a naším úkolem je jen přijímat a tvořit. Dovolit lásce, energii, světlu, hojnosti a radosti prostoupit naším tělem, vědomím, myslí a životem. V tento moment zjistíte velikost vesmíru a vaší touhu o propojení.

A začnete-li doopravdy rituálně meditovat, po čase zjistíte, jak krásně prostorní uvnitř jste a pouhým ponořením se do sebe můžete být naplnění přesně tím, čím v daný moment být máte. Jen jste si to dříve nedovolovaly, ale teď už víte, že MŮŽETE.

 

Prožívej, miluj, pracuj, tvoř a medituj.

To je jednoduchý recept k plnosti svého života.

 

S láskou,

Jana HruškováJana Hrušková
lektorka, celostní terapeutka, tvůrkyně, mentorka

www.vivaenergia.cz

facebook/uzivejme.si

 

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. MnRupT napsal:

    evolution korea
    565MnRupT/~{

  3. AiRuoE napsal:

    evolution korea
    285AiRuoE‘,_

  4. iSFOxS napsal:

    evolution korea
    422iSFOxS“‚(

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.