Jóga a menstruace

Milé ženy, dostala jsem od vás inspiraci k tomu, abych napsala o tom, zda je cvičení jógy při menstruaci vhodné či ne, a pokud ano, abych nějaké doporučila, nebo nejlépe natočila video.

 

Co je to PMS?

Předmenstruační syndrom. Postihuje mnoho žen několik dní před menstruací.

Symptomy se různí, ale nejběžnější jsou:

  • změny nálad
  • bolestivá prsa
  • podrážděnost
  • nadýmání
  • bolest hlavy
  • chutě na různá jídla

Dříve než nastane menstruace, v pánvi dojde k tomu, že se děloha začne pomalu naplňovat krví. Jelikož tolik krve najednou směřuje do pánve, mozek dostává méně kyslíku a glukózy než obvykle. Hned jak se toto stane, začnou se projevovat různé symptomy (PMS), které jsou o to silnější, pokud je žena chudokrevná nebo má nízký krevní tlak.

Pro zmírnění PMS se doporučuje vynechat asi týden před cyklem kávu, alkohol, sýr, čokoládu, bublinkovou vodu, slaná a kvasnicová jídla, citrusy.

Joga a menstruace

 

Proč mnohé ženy trápí křeče v podbřišku a bolesti v bedrech?

Dělohu podporují vazy ve vertikální pozici. Pokud jsou oslabené, může se základna dělohy naklonit dopředu nebo dozadu, což může trochu ucpat otvor děložního čípku. Ten potom zabraňuje tomu, aby krev volně protékala a tak děloha musí trochu zapracovat a stáhnout se, aby jí vypudila ven. To je důvod, proč cítíme křeč.

Čím více krve se nahromadí, tím větší křeče a bolesti, které mohou trvat 2-3 dny. Někdy mohou být bolesti tak silné, že žena omdlí. Jakmile se děloha opět narovná, bolesti zmizí.

Kromě fyzického aspektu je podle mého názoru také důležité,
jak se žena staví k menstruaci.

Pokud ji bere jako něco zbytečného, co ji jen obtěžuje, je větší pravděpodobnost, že jí budou provázet během cyklu bolesti, než když menstruaci bude brát jako dar – jako součást svého ženství.

 

Jóga ano či ne?

Všeobecně se nedoporučují převrácené ásany. To proto, abychom nešly proti přírodě. Přirozený tok menstruační krve je směrem dolů. Je to pránická energie apána, do které patří nejenom menstruace, ale také vylučování.

Tím, že bychom dělaly během „svých dnů“ například stojky na hlavě, přirozený tok by byl obrácen, což by mohlo způsobit zastavení menstruace či bolesti hlavy. Z tohoto důvodu se také nedoporučuje používání tampónů nebo menstruačních kalíšků – blokuje se tím energie, která má směr dolů a ven.

Já osobně první tři dny cvičím velice jemně a ohleduplně ke svému tělu.

Někdy se ani na ásany necítím a pouze medituji či dělám dechová cvičení. Vnímejte své tělo, naslouchejte mu pozorně. Pokud bude chtít tělo jen relaxovat, nic se nestane, pokud ásany na pár dní vynecháte.

 

Jak může jóga pomoci?

Pokud se budete cítit na klidné a relaxační cvičení, připravila jsem pro vás video, které zahrnuje jednoduché relaxační cviky na uvolnění pánevní oblasti, beder a zklidnění nervového systému.

 

Můj život s jógouMartina
cvičitelka jógy, maminka dvou dětí

martinadoubkova.cz

autorka projektu Jóga doma

autorka 7denní jóga výzva pro maminky

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Saša napsal:

    Bylo by dobré i zmínit, že takové bolesti, při kterých žena omdlí, nejsou normální, a to ať už je její vztah k menstruaci jakýkoliv. Takové bolesti mohou být způsobeny velmi zákeřnou nemocí endometrioza. Bohužel to neberou v potaz často ani gynekologové a žena pak trpí bolestmi často několik let a několik let často trvá i diagnostikování této nemoci, což může mít pro ženu hrozné následky. Trochu mě mrzí, že se na takové problémy v podobných článcích zapomíná.

  2. JscGeY napsal:

    evolution korea
    080JscGeY‘,-

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.