50 absurdních způsobů, kterými si sami šlapeme po štěstí

žena mezi květy

V roce 2014 jsem se rozhodla, že je prozkoumám. Pěkně prakticky a sama na sobě. Bývalý vědecký pulec (arabistka a doktorandka na religionistice se zaměřením na spirituální vývoj osobnosti s obzvláštním zájmem o vliv islámu na výchovu dětí) se prostě nezapřel. Celý rok jsem si rozdělila na 50 týdnů a tento roční projekt jsem nazvala Absurdistán.

Už před mnoha a mnoha lety jsem chtěla napsat stejnojmenný román. Můj pocit, že nutně musím žít v nějakém Absurdistánu či co, byl už kdysi dávno hodně silný. Jen jsem ho hledala tam venku a ne sama v sobě.

A jaký byl výsledek mého experimentu?

Rok 2014 byl rok, na který nikdy nezapomenu. Rok, který mi odkryl důvody, proč stojím na místě a nejsem schopná se v životě pohnout směrem, po kterém jsem ve skrytu duše toužila. Rok, který mi poskytl nečekaný impulz, motivaci a podporu, abych v sobě mohla rozvíjet všechno, co jsem k vykročení z toho Absurdistánu potřebovala. Při závěrečném shrnutí jsem roku 2014 přiřadila jedinečný symbol – dar.

Čelila jsem tehdy ohromnému strachu, který jako devítihlavý drak číhal v té jeskyni, do které každý, kdo se chce osvobodit, musí jednou vstoupit. V jedné meditaci mě ostatně napadlo říkat mu Honza. Humor na ty dračí hlavy celkem zabírá. Vzpomínáte na ono kouzlo Riddikulus z Harryho Pottera, při kterém se bubáci měnili ve Snapea v ženských šatech a obří pavouky na kolečkových bruslích?

Měla jsem ale ještě silnější zbraň. Bude to znít pateticky. Ale ano, byla to láska. V mém životě láska vždycky hrála zásadní roli. Psala jsem o ní článek Nešťastná láska. Stojí za to vydržet nebo to raději vzdát? Článek o lásce, která mně před více jak 20 lety převrátila život vzhůru nohama, otevřela mi jiné obzory, a dokonce mě inspirovala seknout se státnicemi, protože jsem si uvědomila, že dělat něco jen proto, abych vyhověla představám druhých, mě přivede akorát tak do hrobu…

O té lásce, která má moc vzít naše trápení a proměnit ho v dar probuzení, pochopení a nepodmíněného štěstí, jsem dokonce napsala celou e-knihu Žít je umění milovat (záchranný kruh ve chvílích nejistoty) plnou textů, které jsem pod vlivem té staré lásky psala. O lásce, které se musíme držet, a díky tomu se v tom rozbouřeném moři Života můžeme proměnit v perlu. Nezůstat jen zrnkem písku, který moře vyplaví na břeh a lidi po něm budou šlapat…

V roce 2014 jsem právě za tento druh lásky, kterou jsem prožívala, byla velmi vděčná, protože mi v tom náročném roce byla zásadní oporou.

Zajímá tě, jak objevit samu sebe, svoji jedinečnost, své dary a talenty? Chceš pochopit, jaká je tvá cesta a tvé poslání? Chceš v sobě najít poklad a začít ho zářit do světa? Pak klikni tady >>>

A co bylo dál?

Troufla jsem si na tento experiment i další roky? Na té cestě z Absurdistánu, ve kterém mě už opravdu nebavilo žít, jsem se rozhodla pokračovat. Pro rok 2015 vznikl projekt Absurdistán II. A symbolem roku 2015 se potom stal Freddy Kruger. To nezní zrovna povzbudivě, že? Ale pro mě to byl silný symbol toho, že se buď probudím, nebo mě ten drak převlečený za Freddyho rozsápe.

Ano, cesta do hlubin duše je mýticky pohádková se vším všudy. Každý, kdo chce tu opravdovou svobodu a to opravdové štěstí a ne jen nějaké náhražky, musí počítat s tím, že nepodmíněná svoboda a štěstí nejsou podmíněné tím, co má, nebo co je mu kdo ochotný dát.

Ale i já jsem už ztrácela síly a projekt roku 2016 jsem překřtila na Jahodový ráj. Dál se nesl ve znamení 50 témat = 50 způsobů, kterými si sami absurdně šlapeme po štěstí, ale ten rok jsem pátrala hlavně po tom, co mi do života vnáší radost. A co mi to v rámci daných témat symbolizuje. Symbolem roku 2016 se nakonec stala sněženka. Příslib jara. Přislib toho, že to těžké období přerodu se pomalu chýlí ke konci.

sněženka

Je úžasné sledovat, jak s vámi Život komunikuje, týden za týdnem, měsíc za měsícem, rok za rokem. Stačí nesvištět rokem jak namazaná střela, ale všímat si. Již dlouhá léta si dělám roční přehledy a poslední 4 roky i ty týdenní a měsíční a nehodlám na tom ani do budoucna nic měnit.

5 pokladů v Jahodovém ráji

V roce 2017 jsem přišla s projektem 5 pokladů v Jahodovém ráji. Rozhodla jsem se pojmout 50 témat Absurdistánu komplexněji a vnímat, jak se jednotlivá témata jednotlivých elementů (pokladů) vzájemně propojují. Udělat si sama pro sebe, ale i pro čtenáře svého blogu, přehled, jak v sobě harmonizovat 5 elementů (dřevo, oheň, země, kov a voda), které podle čínské medicíny zásadně ovlivňují náš život. Naše zdraví, naši psychickou pohodu, naše sladění s rytmy Života a jeho proudem.

O 5 elementech se většinou hovoří v souvislosti se stravováním nebo ve feng shui. Já na to již od projektu Absurdistán I jdu tak trochu jinak. Zaměřila jsem se na stránku emocí a mysli. Na kvality, které s sebou jednotlivé elementy nesou:

  1. svobodu (DŘEVO),
  2. radost a lásku (OHEŇ),
  3. vyrovnanost a vnitřní klid (ZEMĚ),
  4. spokojenost, odevzdanost a vnitřní disciplínu (KOV)
  5. a odvahu, důvěru a jistotu (VODA).

Roku 2017 jsem ještě žádný symbol nepřiřadila, protože konečný přehled jsem ještě nepsala. Ale už ho tuším. Tento rok byl pro mě ale v mnoha ohledech převratný. Šel hodně do hloubky a tentokrát jsem měla dojem, že i když mě ten devítihlavý drak párkrát sekl drápem, spíš si s ním hraju…

A těch 50 absurdních způsobů, kterými si sami šlapeme po štěstí?

(Kurzívou jsou označená jednotlivá témata.)

  1. Nikdy nemůžeme BÝT OPRAVDU SVOBODNÍ, dokud budeme na něčem závislí.
    Dokud budeme vzdorovat změnám ve svém životě a nebudeme ochotní ukončit to, co nám neslouží.
    Dokud v sobě nenajdeme víru v to jít za tím, po čem v hloubi duše opravdu toužíme.
    Nesmíme rezignovat na své ideály a spoléhat jen na vnější motivaci (dělat to, co chtějí jen ti ostatní a ne my).
    Ale je potřeba být opatrní, protože svobodu nenajdeme, ani když budeme plýtvat svou energií na honbu za marnostmi a za tím, co my sami chceme, protože v tom naivně vidíme své štěstí.
    A nikdy nemůžeme být opravdu svobodní, dokud budeme netrpěliví.
    Svobodný člověk je trpělivě otevřený všemu.
  2. Nikdy nebudeme PROŽÍVAT OPRAVDOVOU RADOST, dokud budeme sami sobě ubližovat. Dokud si budeme věčně stěžovat, odsuzovat druhéodsuzovat sami sebe.
    Dokud nebudeme schopní odpouštět.
    Dokud si budeme od druhých udržovat odstup, neprobudíme v sobě lásku a budeme chtít jen brát a ne dávat. Radost ze života najdeme logicky jen ve chvíli, kdy se naučíme mít život rádi.
  3. Nikdy nenajdeme VNITŘNÍ KLID A HARMONII, dokud místo spoléhání se na vlastní intuici budeme pořád nad něčím dumat, točit se v kruhu a raději volit konflikt.
    Dokud nepochopíme sílu paradoxu, budeme žít v iluzích, v závislosti na Egu a nebudeme vnímat jednotu v onom neduálním Jiném světě.
    Vnitřní klid najdeme skrze napojení na příroduvlastní tělo.
  4. Nikdy nenajdeme ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST, dokud nebudeme přijímat realitu tak, jak je, a neprobudíme v sobě vděčnost. Dokud se budeme chovat nezodpovědněnepoučitelně.
    Dokud si budeme jen stěžovat bez toho, abychom začali i jednat jinak.
    S větší bdělostí.
    Se zájmem o stav své energie a také stav tělamysli.
    Nikdy nebudeme spokojení, dokud se budeme snažit zapadnout a být jako ostatní.
    Životní spokojenost jde také ruku v ruce s nesobeckými vztahy.
  5. Nikdy neobjevíme SÍLU SVÉ ODVAHY, dokud se budeme pohybovat jen po povrchu.
    Dokud budeme jen utíkat.
    Dokud se necháme ovládat svými emocemi a nenaučíme se stát si za svou pravdou a přesvědčením. Dokud budeme plní obavtužeb.
    Dokud se budeme bát změn a spousty dalších věcí (i lásky).
    Odvahu v sobě najdeme ve chvíli, kdy poznáme, že jsme sice žili v iluzi svobodné vůle, ale zároveň že nejsme na nic sami a prolomíme tak vnitřní nedůvěru.

Těchto 5 okruhů jsem během roku 2017 shrnula do 5 ebooků – každý element má teď tedy svůj vlastní sborník o deseti způsobech, jak je harmonizovat. O deseti způsobech, jak si absurdně nešlapat po vlastní svobodě, radosti ze života, spokojenosti, vnitřním klidu a odvaze.

Podívat se pravdivě sami na sebe chce spoustu odvahy a sebedůvěry, ale rozhodně to stojí za to!

Již 4x jsem během roku měla možnost nahlédnout do sebe a zjišťovat, kolik strachu a nedůvěry ve mně je. Jak snadno se nechávám svést vlastními emocemi. Jak složité je někdy přijímat věci tak, jak jsou. Žít opravdu bděle, vnímat stav své energie, těla a mysli a pečovat sama o sebe na té nejhlubší a nejkomplexnější úrovni. Do jaké míry propadám nejrůznějším iluzím, kterými nás živí Ego, a místo abych je prohlédla, rochním se v myšlenkách a emocích. Jak obtížné je někdy odpouštět a jak moc si někdy umím sama ubližovat. Na čem všem jsem závislá a jak úžasně umím vzdorovat.

Zjevně jsem se v roce 2017 nenudila, protože bylo na čem pracovat. A ano, mohla bych mluvit o tom, co všechno jsem překonala, a jak se dnes cítím úžasně a byla by to pravda.

Ale nalijme si čistého vína:

  • Bez toho, abychom si všimli, co všechno s sebou vláčíme, povlečeme to s sebou stále dál.
  • Budeme si namlouvat, jak šťastní jsme, ale na srdci nám bude těžko. A nebudeme vědět proč.
  • Podívat se dovnitř může bolet. Najednou není moc čím se chlubit.
  • Ale za to vnitřní osvobození a ulehčení a za tu radost, kterou to s sebou nese, to rozhodně stojí!

Poznáme, že pod tím vším nánosem se skrývá zářící drahokam. Že se ve skutečnosti nemáme čeho bát a že ve skutečnosti nic nepotřebujeme, protože vše potřebné již máme v sobě. Ale jak říká buddhistická mniška Pema Chodron, někdy člověk v sobě najde to nezničitelné teprve ve chvíli, kdy je ochoten se vystavit tomu, co má pocit, že ho ničí. Ačkoliv by se tomu nejraději vyhnul a radši to vůbec neviděl.

A co plánuji na rok 2018?

Jdu do toho zas!

Takovou pohádkovou dobrodružnou jízdu si ani letos nenechám ujít! Mám na tu cestu už mnoho pomocníků – svých 5 ebooků s vydestilovanými zkušenostmi nejen uplynulých 4 let a další dvě své e-knihy podobného rázu. Je v nich všechno, co vím. Všechno, co jsem za uplynulých 20 let, kdy se v mém životě vše poprvé proměnilo, prožila a pochopila. Vše, čeho se mohu chytat, když si budu budu potřebovat připomenout, co je pravda a co je iluze, a kudy s radostí, svobodně a s odvahou v tom roce 2018 jít.

Pro rok 2018 jsem si připravila roční projekt Strom štěstí, protože o nepodmíněné štěstí mně vždy šlo a stále jde. Protože pokud chceme na konci roku sklízet sladké plody, je důležité, co sázíme a jak o ten strom pečujeme.

Letos jsem se rozhodla přibrat na cestu aktivněji i čtenáře svého blogu. Jako své spolupoutníky, abychom se mohli vzájemně inspirovat a podporovat. A sdílet své zkušenosti. Každý, kdo si kdy přál nesbírat jen štístka z poutí, ale vydat se na cestu za tím opravdovým pokladem, jakkoliv náročná může být, je vítán. Dokonce se můžete přidat kdykoliv během roku, protože každé roční období je zasvěcené jednomu okruhu. Jednomu z pěti pokladů (elementů), jejichž harmonická funkce je pro naše vnitřní nepodmíněné štěstí tak zásadní. Ať už se přidáte, nebo ne, přeji vám v roce 2018 spoustu takového štěstí, po kterém toužíte.

 

Zuzana Skotáková

Mým přáním je předat vám svými články, knihami a kurzy to nejvzácnější, co jsem se za uplynulých 20 let naučila. Otevřít vám díky tomu netušené dimenze života v neduálním Jiném světě. Spokojenějšího a naplněného vnitřním klidem. Své zkušenosti jsem pro sebe i pro vás shrnula do TROJICE ELEKTRONICKÁ KNIHA-EBOOK-KURZ, které spolu souvisí: Žít je umění milovat (záchranný kruh ve chvílích nejistoty), TRÁPENÍ MŮŽE BÝT DAR a online minikurz Mimoňská cesta do Jiného světa. Důležitá témata šťastného života (svoboda, životní změny, motivace, Ego, strach, vzdor apod.) probírám i v e-knize Vdechněte život poselstvím svého dětství a ebooku Ovládněte to, co Vás svádí z cesty. A již pátým rokem vyhlašuji na svém blogu roční projekt založený na 5 elementech, protože harmonizace těchto pěti energií je důležitým předpokladem nepodmíněného štěstí. Do letošního projektu STROM ŠTĚSTÍ 2018 se můžete hlásit v průběhu celého roku 2018 – ZDE. Jako průvodce můžete mít 5 ebooků o harmonizaci jednotlivých elementů na úrovni mysli a emocí.

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Lanora Mauras napsal:

    Ahli kontraktor pembuatan, renovasi dan perawatan kolam renang di Indonesia. Pelayanan pesat dan … kunjungi https://renovasi-kolamrenang.netlify.app/biaya-renovasi-kolam-renang-jakarta-pusat.html untuk lebih lengkap

  2. Rosia Augenstein napsal:

    Harga Beton Cor Murah Per Kubik – Jual Beton Ready Mix. Supplier dengan Harga Beton Ready Mix Batching Plant Berikut Harga Beton Cor Readymix dari … silahkan kunjungi https://roadbarriermegacon.kedungsepur.my.id/2020/08/harga-road-barrier-megacon-1-di_31.html

  3. Maranda Shira napsal:

    Daftar Harga Beton Pracetak yang dapat diwujudkan acuan harga utk membangun proyek Anda. info lebih lanjut https://harga-pipa-beton-megaconperkasa.blogspot.com/2019/11/harga-pipa-beton-bertulang-1-depok-0852.html

  4. Ophelia Adolfson napsal:

    Toilet cubicles range is made and manufactured with every washroom use and environment in your mind; and available in a full array of colours … tap https://showerbox.jabodetabek.my.id/2020/09/jual-shower-box-bogor-selatan-1.html for detail.

  5. Renay Bohannon napsal:

    Beli Produk Harga Beton Cor Murah Beton Bermutu Dengan Harga Murah dari Bermacam-macam Pelapak di Indonesia. Tersedia ✓ Free Ongkos ✓ Pengiriman … kunjungi http://boxculvertmegacon.kedungsepur.my.id/2020/08/harga-box-culvert-megacon-di-godong_18.html

  6. Lazaro Turlich napsal:

    singkat definisi towing adalah jasa pengiriman mobil dengan memakai contoh kendaraan tipe angkut. Untuk istilah lebih luas towing sendiri … info lebih lengkap https://jasa-car-carrier.blogspot.com/2020/12/jasa-car-carrier-surabaya-maumere.html

  7. Marhta Timson napsal:

    Kaca Tempered (Kaca Diperkeras) merupakan kaca dengan memanaskan float glass lazim sampai menempuh suhu sekitar 700 °C kami berada di … kunjungi https://harga-kaca-tempered.blogspot.com/2018/08/curtain-wall-kaca-serang-murah.html

  8. Grayce Toncrey napsal:

    Epoxy floor installation in Indonesia and surrounding cities. KontraktorEpoxy.co.id appropriately installs epoxy coatings for garages, homes and firms tap https://kontraktorepoxy.netlify.app/kontraktor-jasa-epoxy-lantai-balikpapan/index.html for detail.

  9. Emely Fahey napsal:

    PabrikPintu.co.id is usually a uPVC door manufacturer together with fabricator, providing products that fulfill substantial stages of quality. See each of our number of power efficient doors on the internet, visit https://jualpintukuputarung.blogspot.com/2020/07/jual-pintu-kupu-tarung-1-manado-0812.html for more offers.

  10. Valounek napsal:

    Já bych řekla, že nejvíce si po štěstí šlapeme tím, že se jako ženy snažíme stále někomu dokázat, že na to nemáme a tím si ubíráme energie a volný čas. Ono není na škodu si prostě někdy říct, že „tady někde“ je můj limit. Já třeba vím, že jsem špatná na time management, čímž sama sebe okrádám o čas. A tak mi s tím pomáhá virtuální asistentka, se kterou spolupracuji. :) Rozhodně doporučuji.

  11. Romana napsal:

    Těch způsobů je spousta, kterými si šlapeme po štěstí. Většinou je to ale o tom, že se bojíme a máme strach vystoupit ze své komfortní zóny. Já jsem toho zářným příkladem – v práci nevýrazná, spíše nešťastná než šťastná a propadala jsem depresi. Nakonec jsem napsala na nabídku praca Poznań a odešla pracovat do Polska. Možná trochu netypický krok, ale v té době jediný správný. A nelituju toho do teď. ;-)

  12. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  13. Jae Spivey napsal:

    The best Jabodetabek private tutoring for kindergarten, elementary, junior high school. The best private teachers graduated from well-known state universities. The closest tutoring place online to your property at affordable … visit https://kursus-jerman.vercel.app/kursus-bahasa-jerman-kebon-jeruk.html for further

  14. Tillie Ramser napsal:

    Best and also Most economical Jabodetabek Individual Instructions, all of our team along with instructors are available home, arranged your own personal examine timetable which enable it to pick every discipline connected with research … visit https://kursus-akuntansi.netlify.app/kursus-akuntansi-jagakarsa.html for more information

  15. Epifania Takala napsal:

    You will see a cheaper fee versus table above, make sure again about the qualifications of the teacher / Kindergarten teacher recommended to you … click for more detail https://kimia-exed.blogspot.com/2022/06/les-privat-kimia-di-sawah-besar_26.html

  16. Talia Cameron napsal:

    Are you prepared to start a transformative language learning experience? Have a gander at Executive-Education.id’s language you are studying course. From cultural immersion to expert guidance, our program offers an all-natural way of language acquisition. Explore the advantage of a whole new language, broaden your horizons, and achieve competitive edge in today’s interconnected world. Click https://kursus-arab.github.io/kursus-bahasa-arab-senen.html for more.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.