Skutečná výživa – zamiluj se do sebe

Mnoho lidí – hlavně žen – dnes tápe v tom, co jíst. Jedna větev z důvodu zdraví, druhá z důvodů štíhlosti. Někdy je tato větev propojená, pevně srostlá k sobě. Touha po zdraví, touha po štíhlosti.

Je chvályhodné zabývat se svým zdravím. V tom smyslu, že za své tělo převezmu zodpovědnost. A jistě, stravou mohu své tělo velmi vyléčit, podpořit ho. Není to ale jen o potravinách.

 

Myslíte si, že výživa, kterou vy nejvíce potřebujete – je o jídle?

NE, NENÍ.
Proč myslíte, že je tolik výživových poradců, proč kvete tento byznys? I malé děti moc dobře vědí, co mají jíst, berou si přirozeně to, co jim dělá dobře. A my potřebujeme jídelníčky, BMI indexy, kalorické tabulky, nové přístroje na měření tuků?

Tělo si dokáže samo najít svoji přirozenou váhu,
pokud mu dáte možnost a pokud nasytíte sebe samotné.

Skutečná výživa – zamiluj se do sebe

 

Žravost, kterou v této době je tak těžké zvládnout, není o jídle

Ozývá se čím dál víc touha po naplněném životě. A pokud není uspokojena, můžeme do sebe ládovat cokoliv, a stejně v nás ta touha jíst, touha na sladké, na nezdravé zůstává.

Kdo z Vás dělá práci, která vás baví? Která je váš sen? Jak odpovíte na otázku – čím se živíš? Ano, v této otázce je možnost vnímat – za co ti platí… ale také, co tě vnitřně živí?

Kdo z Vás žije vztah, ve kterém se vyvíjí, ve kterém je šťastný?

Pokud máte tyto dvě složky v harmonii, jste na tom skutečně skvěle. Ovšem tím se dostávám k typicky ženskému fenoménu. Mám klientky, které mi řeknou: „ale já mám všechno, mám práci, která mě baví, mám krásného manžela, děti… ale přesto jsem nešťastná, přesto se přejídám.“

Když opominu nevyřešené otázky z dětství, tak je ještě jedna záležitost, která až vyráží dech. Ženy totiž umí samy sebe báječně přesvědčit, o tom, že žijí dokonalý život. Ony jsou schopné přesvědčit samy sebe, že tento vztah je pro ně skvělý, že tato práce je úžasná, že takto jim to stačí.

Průšvih je v tom, že někde hluboko uvnitř s tím nesouhlasí.

 

Jak v nich vzniká tento rozpor, a podvědomí se dere ven, rozběhne se silný pocit viny, že nezvládají být takové, jak si předsevzaly. Nutno dodat, že jejich muži po nich nic takového nechtějí, většinou vůbec netuší, že ta dívka, kterou si vzali, hraje roli, o které je tak přesvědčena, že je její… že tomu sama uvěřila. Že sama vůbec netuší, kdo je a co skutečně chce.

Časem uvnitř roste neurčitá nespokojenost, až zoufalství, a ve snaze ho umlčet, do sebe nacpou tolik jídla, jen aby to necítily. Nebo nejedí, aby znecitlivěly. Vnitřní rozpor a neschopnost jej změnit vede až k antidepresivům. Nadarmo si nalhávat, jak v mém světě je vše v pořádku.

Je třeba si přiznat, jakkoliv je to bolavé, co je a není pro mě dobré, a pokud vím, že není – tak to postupně řešit. Krok po kroku, dokud nezesílí sebevědomí natolik, že kroky děláte snadněji a snadněji. Zkažený zub taky neukecáte, a pokud ho nevyléčíte, rozjede se Vám zánět po celé čelisti.

Skutečná výživa - zamiluj se do sebe

Pokud žijete naplněné vztahy, s partnerem, s dětmi, s rodičemi… pokud se živíte tím, co jde z vaší duše, nebo aspoň s ní souzní – tak přirozeně zmizí emocionální hlady. Pokud jste v harmonii, tak nemusíte jídlo řešit – ale prostě si ho užívat jako součást svého života.

Můžete důvěřovat svému tělu, že si nejen vybere dobře, a také že vše dobře stráví. Máte ho ráda natolik, že mu dopřejete přirozený pohyb, tak jak potřebuje.

 

Je fajn, zajímat se o to, co jíte

Je skvělé si vybírat zdravé potraviny, ale jakmile se veškeré vaše myšlení zaměří jen na jídlo, dostanete se do zajetí informačního šumu, do zajetí svých vlastních myšlenek.

Přesměrujte svoji energii do něčeho, co Vás nasytí tak, že na jídlo ani nevzpomenete.

Vzpomeňte si, jak je to snadné, když se zamilujete. Tehdy jste tak nasycené, tak šťastné. Abyste žily v souladu samy se sebou je třeba – zamilovat se do sebeBýt šťastná sama se sebou, se svým životem, se svým tělem.

Víte, že máte jednu přítelkyni na život a na smrt? Je to Vaše jediná skutečná přítelkyně, nikdy Vás neopustí, je s Vámi neustále, v každičké chvíli. Jak byste se chovala k takové vzácné ženě?

Víte, že Ta žena jste VY?

 

Magda KřepelkováMagda Křepelková

Psychosomatika – autorka příběhových knih
www.magdakrepelkova.cz

e-book NESMÍM PŘIBRAT – využijte touhy zhubnout pro své sebepoznání. 18 kapitol – každá přináší doporučení, zamyšlení a naladění se.
Audio NESMÍM PŘIBRAT – doplněk k e-booku – 12 nahrávek pro samostatnou práci

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Monika Němcová napsal:

    Hodně pravdivý článek. U mě 100% zafungovalo „jídlo přestat řešit“ (ve smyslu křečovité snahy hlídat každé sousto a následně si vyčítat sebemenší prohřešek, který zákonitě přijde) a celkově se „spřátelit“ s vlastním tělem. Jak by mohlo chtít tělo hubnout, když mu nadáváme, když se nám nelíbí atd.? Tak to prostě nefunguje. Takže teď si jídlo skutečně vychutnávám. Ale zároveň poslouchám tělo, slyším, když říká, že už je nasycený, slyším, když říká, že mu nesedí některé potraviny,… Dávám mu pohyb, když vnímám, že je „svázané“. A tělo dělá co? Je vděčný :-) A hubne :-)

  2. Wikira napsal:

    Krásně napsáno. Lžu si velmi málo a občas vědomě sahám po jídle jako léko na emocionální prázdnotu a strach. Přejídám se a vím, že to pomůže jako první pomoc, která bude fungovat jen chvilku. Další dny už to pak jde lépe a bez jídla. Málokdy se mi ale podaří přeskočit tuto první fázi. Mám ji v sobě zakořeněnou už od dětství :-)

  3. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  4. MIbxkH napsal:

    evolution casino
    483MIbxkH@(„

  5. IDqcRJ napsal:

    evolution korea
    088IDqcRJ“->

  6. Anna Ryglová napsal:

    Já jsem začala nad jídlem taky úplně jinak přemýšlet. Už to není jen o tom, že nemám hlad, ale o tom, abych dodala tělu všechny potřebné živiny, které potřebuje. zaměřuju se na dostatek bílkovin, vlákniny a pitný režim a cítím se mnohem líp. Taky užívám přírodní Krupa Kratom a v kombinaci s tím vším jsem uvolněnější, odpočatější a celkově šťastnější :-) .

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.