Osvoboďte se od škatulkování!

Jako průzkumník podvědomí musím uznat, že náš mozek je sakra rychlej. Ale taky omezenej, přesněji omezující. A to je nutné mít stále na paměti.

Mám na mysli naše okamžité posuzování a třídění.
Jakýkoliv obraz, vjem, který zahlédneme, třebas jen koutkem oka, náš mozek bleskurychle potřebuje zařadit. Reaguje na základě zkušeností, vzpomínek, nálady, výchovy, informací, vložených rodiči i dalšími lidmi. Reaguje na základě toho, co už zná. A my mu automaticky věříme. Zaznamenáme obraz a vyhodnotíme ho. Nepátráme po tom, na jakém základě jsme ho ohodnotili. Často bychom byli velmi překvapeni.

 

Hodnotíme vše a vždy

Většinou máme tři kupičky. Pozitivní, negativní a neutrální. Někteří lidé mají dokonce ve své hlavě jen dvě hromádky. Dobrou a špatnou. Říká se tomu černobílé vidění.
Jenže věci mohou být i barevné. Nebo bezbarvé, nebo bíločerné. Je třeba zvětšovat neutrální kupičku, ale také k ní navázat nový vztah, založený na pochopení, otevřenosti a soucitu. Hlavně k sobě, protože dívat se na svět otevřenýma očima a neposuzující myslí chce skutečný trénink.

Čím více uvolníme návyk hodnocení, tím jsme svobodnější.

Když zaznamenáme obraz a nezařadíme ho – vytvoří se najednou nový prostor, ve kterém se může stát úplně cokoliv. Pokud ale máte pevné škatulky, situace a lidi uloženy v pevných šanonech, moc kreativních nápadů k nim asi nepřijde. Občas to chce prostě šuplík provětrat.

Můžeme to začít trénovat ihned, stačí si všímat, kdy a na základě čeho škatulkuju. Je to docela vtipné, snažit se přistihnout svůj mozek. Uvidíte, jak moc je rychlý…, že vám ani myšlenka nestihne dojít do vědomí a už je ten obraz v krabičce.
Na nových situacích můžeme trénovat nezařazování.
Ale také je třeba uvolnit staré krabičky.

Chaos concept in the hand of a woman

Moje dcery a škatulky

Nedávno jsem to uviděla u svých dcer.
Žijí už nějaký rok samostatně a já se přistihla, jak si v duchu říkám… no tahle to má tak a ta druhá to má zase takhle.
Pak jsem se zarazila. Ty, jo, vždyť už spolu nějakou dobu nežijeme, jak to vím? Co když se mezitím změnily? Já je furt vidím postaru.

V ten moment jsem skutečně uviděla dva šuplíky, všechny zkušenosti a situace s Hankou, všechny záznamy s Lenkou. A rozhodla jsem se je vyhodit. Co s nimi. Obzvlášť pokud hodnotím negativně, tak je vlastně v té negaci podporuji. Rozhodně jim tím nijak neprospívám.

Uvědomila jsem si, že jsme hodně zaměřeni na vnímání nedostatků. Daleko víc než podporování schopností. Není divu – vezměme si, jak je zde postavené školství. Matika ti jde, to je v pořádku…, ale dožeň si tu češtinu. Makej na tom, co ti nejde. Místo aby bylo podporováno to, co ti jde samo, v čem můžeš vyniknout a zářit. Přitom, když najdeme něco, co nám jde a baví nás to, rozvineme naše nejlepší schopnosti a můžeme světu opravdu něco přinést. A to i nám přináší naplňující pocit štěstí.

Takže zpět – uvolnila jsem svoje záznamy s dětmi a stala se jejich novou fanynkou.

Pokaždé jim naslouchám, jako bych je slyšela poprvé. Učím se to. Vím, že tím jim pomáhám rozšiřovat jejich prostor, možnosti. Začala jsem se vědomě soustřeďovat na jejich nejlepší schopnosti a vím, že tím je v nich podporuji. Moje dcery mě začaly v mnohém i velmi inspirovat. A vím, že je to vzájemné. Náš vztah se posunul do nové kvality.
Stává se velmi podporujícím polem, a i když mi někdy naskočí starý program…, jsem schopna ho rozpoznat velmi brzy.

Ve školách se naučíme používat svůj mozek jedním, a to bohužel dost omezeným, způsobem. Ale můžeme ho trénovat i jinak. Můžeme ho zkoumat, stopovat… měnit. Můžeme se učit používat ho tak, aby nám sloužil.
Říká se, že ten, kdo je hodně kritický k druhým, je nejtvrdší sám k sobě.

A protože to jsou spojené nádoby, tak tím, že nebudeme škatulkovat a hodnotit ostatní – tím dáváme svobodu i sobě. Dokážeme sami sebe lépe podporovat v tom, co nám jde a nebudeme si tolik nadávat za to, co nám nejde. Uvidíme mnoho nových možností. Náš život tím bude daleko bohatší a otevřenější.

A to se vyplatí.

 

magda_krepelkova

Magda Křepelková

Psychosomatika
Autorka příběhových knih
www.magdakrepelkova.cz

Srdečně Vás zvu na křest mé nové knihy
11.12.2014 od 18:00 v Brně – info ZDE

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.