Novoroční sebe-přijetí

Je začátek nového roku a já si sama pro sebe shrnuji poznání za poslední rok, možná i roky: Jak na to „nepříjemné“, co mě v životě potká a jak na to „příjemné“.

 

Už je mi jasné, jak na to. Co nechci, co je mi nepříjemné

Cokoliv, co nechci, čemu se vyhýbám, čemu odporuji, s čím bojuji, se mi do života vrací. Nepříjemné emoce, stavy, životní situace. To, co pomáhá, je přestat před tím utíkat. Zastavit se s tím, věnovat tomu plnou pozornost a přijmout to. Pak to může z mého života důstojně odejít. Ale to je z mé osobní zkušenosti i zkušenosti terapeutky někdy hodně těžké.

Asi ten nejtěžší krok je hned ten první: přestat utíkat sama před sebou, před svými nepříjemnými pocity. Prostě přestat se honit, popohánět, přestat utíkat od práce k práci, k dětem, ledničce, televizi, alkoholu, sexu či přátelům a zastavit se jen sama se sebou, věnovat sama sobě pozornost, být sama pro sebe důležitá.

Zastavit se, uvědomit si své tělo a dovolit si pocítit, jak mi vlastně je,
jak se cítím v přítomném okamžiku, ve svém životě.

Novoroční sebe-přijetí

 

Když jsem se takhle začala zastavovat sama se sebou před lety, tak jsem jen vnímala své napětí, staženost, ztuhlost a tělesnou bolest. Později jsem si začala uvědomovat své strachy, smutky, hněv, neklid, nespokojenost se svým životem, sem tam proklouzla i spokojenost a klid.

Dnes už po letech vím, že když neodháním své nepříjemné pocity, dlouhotrvající emoce, tělesné stavy od sebe pryč nebo je nehážu na někoho jiného, jestliže zůstanu s nimi, jsem s nimi naplno, přijímám je, tak se promění.

Zvlášť když si je dovolím i uvolnit, tvořivě projevit např. dechem, pohybem, tancem, hlasem. Když je v sobě potlačuji, bojím se je projevit, tak blokuji svou životní energii, způsobuji si další utrpení, bolest a později nemoci.

To, co bylo před lety, kdy jsem si nevěděla sama se sebou rady, pro mě moc příjemná zpráva a úžasná inspirace, že v jádru každé nepříjemné emoce, každého nepříjemného stavu na mě čeká klid. A tak jsem si začala se svými nepříjemnými stavy „sedat do klidu“ a „přijímat je“.

 

Už jsem si to vyzkoušela mockrát sama u sebe i u svých klientů
a jednoznačně to funguje.

Po letech už vím, že platí: „Čemu se bráníš ve svém životě, to přetrvává, na co se díváš, s čím naplno jsi, to mizí.“

Na závěr se dostávám k tomu „příjemnému“: jak si přivést do života to, co chci, po čem toužím. Na to se také potřebuji zastavit sama se sebou a dopřát si klid. Ponořit se do sebe a objevit to ve své hloubi.

Každý to máme jinak, ale vždy to, co objevíme, je křehké, potřebuje to ochránit, podpořit a rozvinout. Potřebuje to naši pozornost, trpělivost a lásku.

A tak nám všem přeji do nového roku, abychom si dovolili prožívat vše, co v nás je a přijímali to s důvěrou a láskou.
A naplnili si to, po čem ve své duši toužíme.

 

 

Lena Krejčí
terapeutka a lektorka, poradna Spokojená žena
www.tanecduse.net

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.