Nejsem NORMÁLNÍ máma, ale…

Vím, že nejsem normální máma…

  • Neříkám své dceři, co má dělat a jak se má chovat.
  • Jsem vděčná za její NEPOSLUŠNOST a vlastní názor.
  • Věřím jí, že ona sama ví, co je pro ni správné a je úplně jedno, v jakém věku zrovna je.
  • Vím, že jsem si nepořídila psa, ale DÍTĚ, proto jej není potřeba neustále vychovávat stylem „rozkaz – poslechnout“.
  • Nejsem dokonalá a mám své stinné chvíle – jako kdokoliv jiný, a proto je pro mě důležité se v takových dnech, kdy člověk „emočně uklouzne“, své dceři omluvit (opět opakuji, ať je v jakémkoliv věku!).

lucei-valcharova-jsem-normalni

 

Nechci měnit své dítě, chci měnit sebe, pokud se mi něco nelíbí.

Moc dobře totiž vím, na koho se to dítě kouká.

Výchovu v českém podání vůbec neřeším. Vytvářím si svůj život podle nejlepšího vědomí a svědomí a dceři v tom „odkoukávání“ moc nepřekážím.

No, říkala jsem to hned na začátku, nejsem normální máma, ALE i když si často mezi záplavou „normálních“ rodičů připadám tak trochu jako zvířátko v ZOO, na které všichni koukají, moc dobře vím, proč to dělám.

 

Jak své rodičovství ustát na veřejnosti?

Proč to píšu? V poslední době mě totiž přišlo několik velmi podobných zpráv, ve kterých řada z vás píše, že už nevíte, jak si své NOVÉ RODIČOVSTVÍ ustát před společností. Speciálně babičky ví přece nejlépe, jak byste měli své děti vychovávat, že? :-)

A návštěva dětského hřiště dokáže být pro Nové rodiče taky „křest ohněm“.

Odpověď je ale jednoduchá – není si co ustát.

Co je to být normální? Kdo určuje, co je a co není normální? Přece pouze my sami! Jak si to nastavíme, tak to bude! Ostatně stačí si sednout na pár minut na jakékoliv dětské hřiště a jen děti se svými rodiči chvíli pozorovat. Přijde vám „normální“ ten neustálý křik a řev ze strany jak rodičů, tak dětí, neustálá kontrola, nedůvěra rodičů ve vlastní děti, sebrání formiček vlastnímu dítěti jen proto, abych jako rodič vypadal před druhými dobře, když je dáme jinému dítěti? (Zabíhám do drobností, ale od těch se vždycky vyvíjí velké věci.)

Věřím a vím, že spousta z vás má podobnou zkušenost, proto když si uvědomíte souvislosti, začnete být hrdí na svou „rodičovskou nenormálnost“.

Nejsem NORMÁLNÍ máma, ale...

 

Znáte tento citát o dnešní společnosti? „Normální člověk si obleče nejlepší šaty, které si může dovolit ze svého platu, sedne do auta na splátky, aby se dostal do práce, kterou nemá rád, ale potřebuje ji, aby si mohl dovolit auto a hypotéku na byt, který je celý den stejně prázdný.“

A takovou „normálnost“ mají naše děti okopírovat?

Děkuji pěkně, já ale raději půjdu svou cestou a naštěstí na té cestě nejsem sama, ale je vás čím dál víc.

 

Chci povzbudit všechny rodiče,
kteří taky nejsou normální – VYDRŽTE TO!

Ten výsledek bude stát za to! Nemusíte nikomu nic vysvětlovat, nemusíte se obhajovat, proč to s dětmi máte jinak. Stačí, když budete znát své vlastní PROČ to tak děláte a pak vám všechny ostatní „normální“ názory můžou být jedno.

Přiznávám, častokrát se zdá, že je lepší ta druhá cesta (např. seřvat dítě, rozkázat, zakázat, vylít si na něm vztek atd.), je to jednodušší, to ano, ale nevede to k tomu výsledku, který všichni chceme – ke spokojenému a naplněnému životu jak nás, tak našich dětí!

I když je to náročnější cesta, rozhodně stojí za to na ni vytrvat!

Moc vám v tom držím palce!

 

Lucie ValchařováLucie Valchařová
autorka online programu pro rodiče, kteří chtějí být vzorem pro své děti

„Děti nemusíte učit, jak se mají chovat.
Dělají vše tak, jak to vidí právě u vás.“

www.novyrodic.cz

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. avRCvN napsal:

    evolution korea
    114avRCvN“/+

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.