Jak si užít Vánoce v souladu s ženským cyklem

Jak si užít Vánoce v souladu s ženským cyklem

Co si představíte, když se řeknou vánoce? Na chvilku si zavřete oči, na minutku nádech a výdech… Co se vám vybaví? Jak se cítíte? Co říká vaše tělo?

Byla vaše odpověď klid, pohoda, rodina, vůně františka a odpočinek? Nebo stres, spousta vaření a nakupování, velký úklid a nestíhačka?

A jaké vánoce byste si opravdu přály? Letos.

Znovu si zavřete oči a prozkoumejte, co byste opravdu chtěly. Jenom vy. Opravdu. V následujícím článku najdete pár tipů, jak si užít vánoce v souladu s vaším ženským cyklem. Jak využít náš ženský potenciál a rozvrhnout si síly a energii nejen tak, abychom to všechno zvládly, ale abychom si svátky zimy vědomě užily.

Jak si užít Vánoce v souladu s ženským cyklem

Už jste možná slyšely o jednotlivých menstruačních fázích a jejich vlivu na náš každodenní život. Pokud ještě ne, doporučuji knihu Mirandy Gray Cyklická žena.

Krok číslo 1.: Plánujte v dynamické fázi!

V prvních dnech po menstruaci můžete cítit příval energie a nadšení. Je to období, kdy jsme schopné velmi racionálně uvažovat. Najednou máme pocit, že všechno půjde a najde se řešení.

Využijte tuto chvíli k plánování. Sedněte si i s celou rodinou a uvědomte si, jaké vánoce byste si přály mít. Co se vám líbí a co vlastně děláme možná jen z povinnosti. A co tedy pro vaše vánoce můžete udělat?

Naplánujte si společně aktivity a neváhejte si napsat celý seznam úkolů, které si rozdělte. Když si už na začátku určíte, co je pro vás důležité, bude mnohem méně pravděpodobné, že se zachováte podle vzorců „mělo by se“ nebo „tak se to přeci musí“.

Taky jste měly pocit, že jste v tom samy a že všechno zařizujete jen vy? Co takhle předat zodpovědnost ostatním členům rodiny? A že to nebude podle vašich představ? … to se stát může. Zkuste si však dopřát dostatek času se na všem domluvit, vysvětlit.

Krok číslo 2.: Užijte si vánoční atmosféru v ovulační fázi!

V období naší ovulace je naší předností mimo jiné komunikace. V této fázi jsme sdílné, otevřené a upřímné. Právě během 14. – 21. dne cyklu si nejvíce užijete svařák s kamarádkou, vánoční večírky i společné pečení cukroví nebo vánoční koncert.

Dovolte si zajít si do přírody nebo na adventní trhy, kde na vás dýchne vánoční atmosféra. Nebo se posaďte do kavárny na svařák a jen sledujte ten ruch venku. Jednoduše se na chvilku zastavte a na plno prožijte ty krásné drobné detaily… rozsvícené lampičky v oknech, padající sníh (alespoň to málo), vánoční koledy.

Jak si užít Vánoce v souladu s ženským cyklem

Ať se nám ten advent neslije do mlhavého oparu poletování po nákupním centru, čekání ve frontě a zjišťování, kolik jsme toho ještě nestihli. Navíc, proč se zdržovat ve velkých nákupních centrech, když existuje online nákup, který vám donesou přímo ke dveřím!!

Krok číslo 3.: Pusťte se do úklidu v období před menstruací!

Taky se vám do vánočního úklidu nechce? Nevadí, jakmile přijde kreativní fáze před menstruací ruku v ruce s ní také dorazí chuť dělat doma (i v hlavě) pořádné čistky. Možná budete mít energii na pořádný důkladný úklid a nebo využijete tuto fázi na rychlou a efektivní debordelizaci.

Před menstruací se energie rychle mění tím, jak klesá hladina estrogenu v našem těle. Ve chvíli, kdy cítíte sílu, máte možnost ji využít a jasně rozlišit to, co je pro vás důležité a co už nikoliv. Naopak když přijde útlum, neváhejte mrknout na vánoční pohádku, načerpejte novou sílu a do dalších povinností se pusťte později.

To je výzva, co?

Každopádně ty důležité úkoly se vždycky stihnou. A co se nestihlo pravděpodobně nebylo důležité, tak si s tím nelamte hlavu.

Krok číslo 4.: Ponořte se do sebe během menstruace!

Menstruace nám přináší příležitost obrátit pozornost dovnitř. Je to období, kdy si máme dopřát odpočinek, stejně jako si ho dopřává příroda v zimě. Právě díky tomu zastavení se a ztišení, se můžeme zaposlouchat do hlasu naší intuice.

Jak si užít Vánoce v souladu s ženským cyklem

Během prvních dnů menstruace odložte povinnosti a soustřeďte se na sebe. Taky jste si všimly, že když jste odpočinuté, spokojené a v klidu, jsou i lidé kolem vás lépe naladění?

V této fázi si dopřejte to, co máte rády.

Zapalte si svíčky, uvolněte se pomocí relaxace nebo meditace. Možná budete mít chuť zajít si na jógu. Užívejte si vánoční pohody a neváhejte požádat o pomoc vašich blízkých, pokud ji potřebujete pro doladění vaší představy společných vánoc.

Sladění našeho cyklu s běžným životem je výzva. A o vánocích to může být o to větší zkouška. Přijměte to jako inspiraci a své Vánoce prožijte podle toho, jak si přejete vy!

Tak co, zkusíte to taky?

A já vám přeji krásné a vědomé vánoce.

Alice Koudelková

http://www.jogavsouladu.com/

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Zdena napsal:

    Já jsem se rozhodla, že si letošní Vánoce užiju a nic mi je nezkazí :-) .Začala jsem si už proto vybírat vánoční dekorace, abych na to měla klid. Našla jsem si pěkný vánoční textil na https://www.kvalitex.cz/vanocni-textil/ , takže letos budeme mít i vánoční povlečení :-D .

  2. Laduna napsal:

    Není to asi tak úplně náhoda, že jsem narazila na tento článek, o kterém mi zrovna před nedávnou dobou vyprávěla jedna dobrá známá, protože letos mi skutečně vychází ta nejhorší fáze menstruačního cyklu na Štědrý den. Jsem tedy ráda, že jsem získala zajímavé poznatky a ty se četly mnohem lépe s novými brýlemi na počítač, které jsem si před týdnem objednala z internetového obchodu https://www.hotovebryle.cz/ a můžu je vřele doporučit :-)

  3. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.