Jak přijmout sebe sama i s kily navíc

boj s váhou

Tento text bych ráda věnovala všem, kteří se dlouhodobě potýkají s nadváhou a obezitou.

Osmá třída základní školy… má váha začíná stoupat. Jde neúprosně nahoru. Moje nejlepší kamarádka říká, že by to tak nemělo být. Nevím, netuším, proč bych měla být se svým tělem nespokojená, proč by mi měl ten tuk navíc vadit. Kamarádka mi ukazuje fotky finalistek soutěže Miss i s tím, kolik váží a jaké mají míry. Aha, už to chápu, takhle by to mělo být.

Pokud chci být pěknou dívkou, spokojenou a úspěšnou ženou, pokud chci být sebevědomá a přijímaná, musím zhubnout, bez toho to nepůjde. Vzala jsem svou váhu v kilogramech a odečetla od toho váhu přibližně stejně vysoké finalistky Miss. A tak se poprvé zrodil příslib zapsaný v mém deníku s přesnou číslicí, kolik je potřeba zhubnout.

Jako by bylo hubnutí jediným smyslem života

Ocitla jsem se v kolotoči přejídání a diet – trvale zhubnout mi nešlo nikdy. Zatímco mé ostatní cíle, plány a sny se uskutečňovaly, věděla jsem, že svou tenkrát vysněnou váhu mít nikdy nebudu. Čas to přehodnotit, soustředit se na to, co mi jde, co mohu změnit. Měla jsem dost svého vnitřního hlasu, který neustále opakoval, MUSÍŠ ZHUBNOUT! Jedna má část se snažila to přijmout s tím, že vzhled není přeci všechno a bojovala s tou druhou částí, která by si přála štíhlost ve smyslu zdraví a všeobecně přijímaného ideálu. Neustálý boj o zhubnutí, boj s jídlem, boj se sebou sama, boj s tou částí, která chce jíst spoustu sladkého, než mi to celé došlo.

Připustila jsem si (a není to lehké připustit ani pochopit), že pro svá kila navíc mám zásadní důvod. Že to není nic špatného, že to ze mne nedělá špatného člověka, že pokud bych opravdu chtěla být štíhlá celou svou myslí, tělem i srdcem, tak by nebyl jediný důvod, proč bych neměla být štíhlá. Je tedy ve mně něco, co se tomu brání. Musela jsem si připustit, že jídlo není jen jídlo a tělesný tuk není jen obal, kterého se potřebuji zbavit.

přijmout se s kily navíc

Jídlo místo lásky?

Jídlo je něco, co mě na rozdíl od ostatních nezklamalo. Jídlo je něco, co je tu vždy, když se necítím dobře, když je potřeba se uklidnit. Jídlo bylo způsob, jak se ženy v mé rodině o mne staraly. Jídlo znamenalo lásku, péči a pozornost. Jídlo je něco, co lehce získávám, způsob, jak zažít dostatek, hojnost, tedy i bezpečí.

Jídlo je něco, co ovládám a mám nad tím kontrolu, i když je svět kolem nejistý. Jídlo nikdy neřekne ne, je tu vždy pro mě. Jídlo je něco, co jsem si mohla vždy dopřát. Hodně svých potřeb jsem musela potlačit, nebo nebyly splněny, byly však nahrazeny jídlem. Jídlo mi pomohlo, když jsem potřebovala necítit tak velkou bolest, vinu, strach… zastavilo projevení emocí, slov a názorů, se kterými bych byla nepřijatelná. Jídlo je relax, chvíle, kterou mám jen pro sebe. Jídlo je něco, co mě spojuje s hmotným světem, vyjadřuje, že tady jsem a jsem živá bytost.

A co tedy má váha a ten tělesný tuk? Hradba, kterou máloco pronikne. Skrýš před světem, když je moc rychlý, ostrý a nebezpečný. Ochrana, která tu je, když se cítím zranitelná. Tělesný tuk dal vyniknout mé ženskosti, když bylo těžké žít své ženské kvality. Schoval mě samou, když jsem se cítila nepřijatelná taková, jaká jsem, a styděla se za své tělo. Tuk, který je tak měkký a příjemný, když potřebuji obejmout. Tuk, se kterým se cítím být stabilnější a uzemněná.

Přijmout sebe sama se vším všudy

I přes všechna zdravotní rizika nadváhy je to, že ji máme, zvláštní způsob, jak o sebe pečujeme. Způsob, jak se snažíme být v bezpečí, a tak paradoxně tím sobě ukazujeme, že nám na sobě záleží. Je to naše opora, když život není takový, jaký ho potřebujeme mít.

Ještě se bojíte přijmout svá kila navíc? Něco přijmout se nerovná spokojit se s tím, ve smyslu nechat to být. Znamená to být k sobě laskavá a přestat bojovat sama se sebou. Ze vzdoru proti něčemu v nás samých vzniká obvykle jen větší síla odporu, proto výsledek nějaké diety často nebývá trvalý. Opravdová změna nastává z poznání a přijetí sebe a své situace. Jen tak můžeme krůček po krůčku odhalovat, kudy máme jít, poznávat, opouštět a měnit to, co nás drží zpět. Není tedy jediný důvod, proč nepřijmout svou váhu, protože ať je jakákoli, máme pro ni dobrý důvod. Jsem přesvědčená, že přijmout sama sebe se vším, co k nám patří, je jedinou cestou, jak být spokojená ve svém životě.

Iva Štarková

Terapeutka zabývající se psychoterapií zaměřenou na člověka. Zakladatelka podpůrných skupin Emočních jedlíků pro lidi mající problémy s jídlem.
www.IvaStarkova.cz
www.EmocniJedlici.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Haywood Spangler napsal:

    Kami menyediakan penawaran jual dan isu harga ready mix murah atau istilah lainnya beton cor MegaconBeton.com, meskipun untuk truk/mixer molen minimix holcim. info lebih detail https://sheetpilemegacon.kedungsepur.my.id/2020/08/harga-sheet-pile-megacon-di-tegowanu.html

  2. Golden Lacognata napsal:

    Web perusahaan kontraktor kolam renang berpengalaman dan terpercaya. Terbaik dalam pembuatan, instalasi, renovasi, pembenaran, perawatan …. tap https://kontraktor-waterpark.netlify.app/kontraktor-waterpark-boyolali.html untuk peroleh penawaran terbaik

  3. Lois Julson napsal:

    Pengadaan Pracetak, sehingga menjadikan standar yang optimal dan ideal waktu. Pracetak Produk-produk beton … kunjungi https://harga-pipa-beton-megaconperkasa.blogspot.com/2019/09/harga-pipa-beton-bertulang-1-nganjuk.html

  4. Nestor Cease napsal:

    Harga Beton Cor Murah Per Kubik – Jual Beton Ready Mix. Supplier dengan Harga Beton Ready Mix Batching Plant Berikut Harga Beton Cor Readymix dari … info lebih detail http://boxculvertmegacon.kedungsepur.my.id/2020/08/harga-box-culvert-megacon-di-dempet_5.html

  5. Charles Wadman napsal:

    Jasa towing ialah layanan pengangkutan barang/kendaraan lazimnya menerapkan kendaraan derek yang lazim disebut derek gendok … lebih detailnya https://kirimmobil-carcarrier.blogspot.com/2020/11/biaya-kirim-mobil-malang-bali.html

  6. Earleen Colli napsal:

    Harga kaca tempered glass yang dipasarkan di pasaran sungguh-sungguh bervariasi tergantung pada tipe dan ketebalannya. Ingin tahu berapa harganya, untuk detail segera kunjungi https://harga-kaca-tempered.blogspot.com/2019/05/etalase-kaca-murah-cirebon.html

  7. Colby Spees napsal:

    KontraktorEpoxy.co.id give you a trusted and durable surfaces floor for professional and commercial … We offer a variety of inexpensive services without reducing quality. lf Progressing Epoxy… tap https://berkahepoxy.neocities.org/jasa-epoxy-lantai-3d-palangkaraya.html for detail.

  8. Karkulka napsal:

    Já se osobně nikdy s mými kily na víc nesmířila. Bojovala jsem s tím dlouho a nakonec jsem svou váhu porazila! Začala jsem keto dietou a pak, když jsem dosáhlá své vysněné váhy jsem přešla na udržovací dietu. Hodně jsem využívala i detoxikační čaje a sirupy. Nejradši jsem je objednávala tady: https://www.senzamedical.cz/

  9. Luna Dames napsal:

    PabrikPintu.co.id is about the planet’s leading manufacturers in addition to distributors connected with real wood and softwood stile plus rail doors, and door components, tap https://jualpintukuputarung.blogspot.com/2020/07/jual-pintu-kupu-tarung-1-pekanbaru-0812.html for detail.

  10. Irwin Trautwein napsal:

    Phenolic board ialah Panel Partisi kamar mandi yang kamar kecil dari merupakan lapis Kraft paper dan resin yang dilaminasi sebagian dengan decorative paper pada … visit https://partisi-kamar-mandi.blogspot.com/2019/07/cubicle-toilet-phenolic-semarang-murah.html to go further.

  11. Bohumila Králová napsal:

    Tak to já teda své „kila navíc“ přijmout nemohla. Ztloustla jsem po operaci dost rychle a nebyla jsem na to zvyklá, takže jsem se sebou musela začít něco dělat. Chvíli jsem držela Lowcarb dietu a teď už si svou váhu jen udržuji. Nakoupila jsem si nějaké nové vybavení do kuchyně: https://www.greenmat.cz/Doplnky-do-kuchyne-c159_146_2.htm a teď mě strašně baví něco nového vařit a péct.

  12. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  13. bSleDR napsal:

    evolution korea
    290bSleDR;~‘

  14. KTGDxk napsal:

    evolution casino
    422KTGDxk^)“

  15. XhgyPi napsal:

    evolution korea
    533XhgyPi“)/

  16. Karolína napsal:

    Krásně napsaný článek. Moc hezky se to četlo. Také mám pár kilo navíc, ale myslím, že jsem s tím naučila žít. Různé diety spíš zkouším proto, abych se cítila dobře a jedla zdravě. Jsem vegetariánka a napadlo mi vyzkoušet keto dietu pro vegetariány. Něco jsem si o tom četla tady https://zivotavyziva.cz/keto-dieta-pro-vegetariany/ a navíc je tu i srovnání jednotlivých produktů a každý si tak může vybrat podle svého uvážení :-).

  17. Merrie Barthell napsal:

    The ideal Jabodetabek private tutoring for kindergarten, elementary, junior high school. The very best private teachers graduated from well-known state universities. The nearest tutoring place online to the home at inexpensive … go to https://kursus-mandarin.vercel.app/kursus-bahasa-mandarin-pademangan.html for more details

  18. Erin Cribbin napsal:

    Best and Most inexpensive Jabodetabek Exclusive Instruction, the workers as well as teachers are available to your residence, placed your own personal review agenda which enables it to select any kind of area of study … go to https://privat-inggris.netlify.app/kursus-bahasa-inggris-pejaten.html for more information

  19. Gavin Bekius napsal:

    For top level results, this is a cheap private tutoring fee this also is actually we certainly have prepared for face-to-face private tutoring or private tutoring… click for more information https://biologi-exed.blogspot.com/2022/06/les-privat-biologi-di-pejaten-terdekat.html

  20. Lucci napsal:

    Přesto, že jsem si přečetla několik podobných článků, jsem se svojí nadváhou vyrovnat nedokázala a dnes jsem za to asi ráda. Začala jsem totiž pracovat na tom, abych několik kilogramů zhubla a jsem velice spokojená. Nakoupila jsem si činky a dřepovací klec z webu https://www.biginzerce.cz/ do garáže, takže se nemusím stydět chodit do veřejného fitness.

  21. Mari Murray napsal:

    Do you want to set about a transformative language learning experience? Simply visit Executive-Education.id’s foreign language course. From cultural immersion to expert guidance, our program offers an alternative procedure for language acquisition. Explore the good thing about the latest language, broaden your horizons, and acquire a edge against your competitors in today’s interconnected world. Click https://kursus-korea.github.io/kursus-bahasa-korea-palmerah.html for latest details.

  22. Estráda napsal:

    Hele holky, jestli vám BMI kalkulačka neukazuje nějaké šílené hodnoty tak si dávejte co je potřeba. Je důležité totiž to tělo naučit dělat i ty věci které samy po vás chtějí. Já jsem třeba včera měla jít běhat, ale místo toho jsem snědla celou zmrzlinu, potřebovala jsem to.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.