Co nabídne život, když člověk pustí KONTROLU

Ráda bych začala článek něčím jako „když jsem byla mladší a neměla žádné závazky, bylo snadné pustit kontrolu a jen tak nechat život plynout“. Paradoxem je, že to tak vůbec není a že vědomě pouštět kontrolu, ponořit se do proudu života a nechat věci kolem plynout, se učím tím víc, čím jsem starší a čím větší důvěru mám v život, v sebe a v lidi kolem mě.

Není to tak dávno, pár let zpátky, co jsem byla kontrolou ještě naprosto posedlá.

V životě bych nedelegovala na nikoho práci (já udělám vše nejlépe), potřebovala jsem na všechno jasný plán, harmonogram, dokonalou strategii, propracované detaily a když mi mé plány někdo narušil, propadala jsem stresu a vzteku.

Co nabídne život, když člověk pustí KONTROLU

Nevěřila jsem tomu, že by se věci děly, když je přestanu hlídat a jako německý ovčák, pobíhající kolem plotu a štěkající na jakéhokoli narušitele, jsem se snažila kontrolovat každičký kousek mého života.

Asi se nebudete divit, když řeknu, že často se mi to nedařilo. Ale pustit to nešlo – nevěřila jsem životu, že mi může nabídnout víc, než sama dokážu vymyslet a naplánovat a už vůbec ne se odevzdat někomu, aby vedl na chvíli místo mě.

Než se ponořím více do mé zkušenosti na téma kontrola, chci jen předeslat, že tento článek není o přístupu „jsem oběť a nemůžu za to, co se mi děje“ ani o hippiesáckém přístupu „jsem free a všechno mi je jedno“. Tento článek je o tom, že to může vypadat jinak, na úrovni tvůrce vlastního života, který se rozhodl otevřít novým možnostem a obzorům.

Moje desetidenní vědomé předání otěží životu

Už asi měsíc jsem věděla, že na přelomu prázdnin mám prázdný kalendář a tím pádem prostor někam odjet a zažít něco nového. A už asi měsíc jsem propadala lehké frustraci nad tím, že nemám jasný plán cesty, určenou destinaci a představu o náplni tohoto času. Nakonec jsme se s Jirkou (můj muž) předběžně domluvili na Jižním Tyrolsku, které máme ve větším rozsahu v plánu i později v tomto roce a začínala jsem se těšit. A můj plán se začal samozřejmě velice rychle narušovat.

Po letech jsme se totiž rozhodli pořídit si konečně nové auto a koupě i přepis se natolik táhly, že jsme až do dne odjezdu nevěděli, jestli vůbec auto bude a jestli budeme mít značky a možnost vyjet za hranice. Čekat jsme ale další den nemohli, protože naši dovolenou měl odstartovat víkendový kurz Denisy Říha Palečkové a Richarda Vojíka na Slapech a odtud jsme pak chtěli pokračovat dál.

A tak jsem se rozhodla – nechám to plynout. Něco se dít bude.

A už na semináři přišla první lekce pouštění kontroly. Když chci vědomě a přitom totálně pustit kontrolu, je potřeba mít vedle sebe někoho, kdo zná směr. Předat kontrolu muži a jít tam, kam jde on, to je dlouhodobě pro ženu jako jsem já poněkud oříšek. Už pár měsíců zpátky jsem zažila na kurzu stejných lektorů moment, kdy jsem měla svému muži říct „Půjdu s tebou, kamkoli půjdeš“. Těžko se mi to dralo přes rty… Znamenalo to pustit kontrolu. Jak nepříjemné…

I v dalších dnech jsem měla momenty, kdy jsem měla chuť začít protestovat, přebírat otěže a řídit věci. Lekce důvěry v mého muže, kterou bych tady ani nečekala a která přitom byla velmi výživná pro náš vztah. :)

A sama jsem si to ztížila velmi vědomě závazkem a pro mě i výzvou: 10 dní bez internetu – žádný email, žádný facebook, žádné surfování.

Co nabídne život, když člověk pustí KONTROLU

Využila jsem tu hlavní kvalitu podnikání z pláže – nechat systém pracovat a vydělávat sám od sebe.

Chtěla jsem zkusit, jestli se něco změní,
když kontrolu pustím

A výsledek? Věci se děly úplně stejně, teda vlastně lépe. Objednávky chodily, tisíce lidí si stáhlo můj nový ebook zdarma, fanoušci Podnikání z pláže přibývali. A já jsem to nekontrolovala a nesledovala. Všechno dělaly automatické nástroje, který ná online svět nabízí a pár urgentních záležitostí jsem poprvé v životě předala kolegyni z Firmy 2.0 Veronice. Dovolila jsem si pustit kontrolu i tady.

Aaaachhhh… tak tohle je opravdu ta SVOBODA?

Víte, možná by vám stačila ta svoboda, kdy několikrát za den zkontrolujete emaily, chodí objednávky a vy při tom srkáte Mojito na pláži a zkontrolujete výše uvedené věci. Jo, je to super a je to úžasný start. Žijete život jaký chcete, máte svou maličkou továrnu na peníze a jste v pohodě.

Ale pocit, že se to děje OPRAVDU ÚPLNĚ BEZ VÁS, i když to nesledujete, nekontrolujete, neodpovídáte, nesdílíte, nelajkujete, nevěnujete tomu energii… To je úžasné.

A co nabídl život? Tady a teď v praxi!

Ze startu v podobě víkendového semináře Denisy a Richarda jsme věděli jediné. Z parkoviště můžeme odjet buď doprava, nebo doleva. Vydali jsme se doprava. Pršelo. Pár kilometrů jsme bezcílně jeli. Zkusili jsme odložit představy z posledních dní a možné plány a zamysleli jsme se, jak přesně se teď cítíme, co nejvíce potřebujeme a zjistili jsme, že to je počasí na zachumlání se do postele s občasným využitím sauny, vířivky a dobrého jídla.

A tak Jirka objevil nedaleký wellness hotel v Mníšku pod Brdy a zakotvili jsme na jednu noc tam, nechali doznít vjemy ze semináře, opečovat se a nevědět, co bude dál.

A tak to šlo i další dny. Vždy šlo jen o to rozhodnout se, co TEĎ potřebujeme a chceme, udat SMĚR a jet. A nechat život, ať ukáže, co nám nabídne, když ho necháme. Sledovat cestu, přítomně si užívat to TADY a říkat ANO příležitostem, které přicházely do cesty. A že nám toho přišlo hodně.

Původě jsem měla strach, že to bude nudný proflákaný týden bez konceptu a bez zážitků. Ve finále to byl týden plný kontrastů, zážitků, úžasného jídla a jiného obšťastňování chuťových buněk, neočekávaných kulturních zážitků, sportovních zážitků, spaní na nejrůznějších místech od luxusu až po spaní v kufru v autě a BYTÍ.

Co nabídne život, když člověk pustí KONTROLU

Asi bychom si ty věci mohli naplánovat, vzít počítač, naplánovat trasu a spaní na jednotlivé dny, jenže dopředu bychom asi nevěděli, co se nám bude zrovna ten den nebo ten večer chtít. A tak nějak mám pocit, že by ztratily i to kouzlo, dětskou radost a překvapení v momentech, kdy se objevovaly.

A co pro mě mělo celou tu dobu ještě kouzlo byl fakt, že jsem se mohla rozhodnout pro cokoli. Byly doby, kdy mi můj čas a moje zážitky diktoval stav mého konta. Je velká úleva vědět, že je to jinak – že mám možnost volby – beze strachu, bez limitu, tady a teď. Zaparkovat ve Frankfurtu a odletět na Bali, sjet pár set kilometrů jižně do Tyrolska a nebo se prostě rozhodnout půjčit si kánojku a sjet si Berounku. Všechno je možné.

Ach svobodo. Krásné je objevování tvých nových kvalit :)

Žijte svobodně, radostně a naplno a věřte tomu, že věci se dějí tak, jak mají :)

Stanislava Mrázková

www.StanislavaMrazkova.cz

Žije svůj život naplno a plní si své sny, i ty nejšílenější, každý den. Před pár lety se rozhodla, že už nechce, aby jí dny protékaly mezi prsty jako písek v přesýpacích hodinách. Je žena, matka dvou dcer a jednoho syna, partnerka skvělého muže, expertka na online marketing a úspěšná podnikatelka.

Stáňa je mimo jiné autorka oblíbeného online kurzu Podnikání z pláže, jehož brány jsou nyní otevřeny:

Podnikani z plaze

 

Komentáře
  1. Monika napsal:

    Krásný den,
    Stáňo, děkuji za Vaši odvahu ke sdílení životního příběhu. Ač sama jdu trošku jinou cestou, tak věřím, že spoustě žen tento otevřený popis může velmi pozitivně ovlivnit další směřování. Ráda Vás čtu a ze srdce přeju, ať se i nadále daří.
    Monika

  2. Rufus Elcock napsal:

    Jual Beton Instan dari bermacam merek terbaik harga murah dari distributor sah di indonesia. Tersedia Ready mix concrete kemasan ataupun kendaraan beroda empat truck beton … info lebih lanjut https://kanstinmegacon.jabodetabek.my.id/2020/09/harga-kanstin-beton-megacon-di-mampang.html

  3. Reed Bouley napsal:

    Mempunyai kolam renang yang indah dengan air kolam renang yang biru bening dan berkilau merupakan Hasrat Anda….kami siap menolong Anda membikin kolam … tap https://kontraktorkolammurah.blogspot.com/2019/03/jasa-kolam-renang-banjarbaru-handal.html untuk lebih detail

  4. Rogelio Mak napsal:

    Daftar Harga Beton Pracetak yang dapat diwujudkan rujukan harga utk membangun proyek Anda. info lebih lanjut https://harga-kanstin-beton-megaconperkasa.blogspot.com/2020/03/harga-kanstin-beton-1-ngawi-0852-1900.html

  5. Linette Lucy napsal:

    Beli Produk Harga Beton Cor Murah Beton Bermutu Dengan Harga Murah dari Pelbagai Pelapak di Indonesia. Tersedia ✓ Free Ongkos ✓ Pengiriman … untuk detail silahkan kunjungi https://pipadrainasemegacon.kedungsepur.my.id/2020/08/harga-pipa-drainase-megacon-patebon.html

  6. Ricardo Suggs napsal:

    Car carrier dan Car Towing adalah dua opsi pengiriman kendaraan beroda empat yang dapat dibilang bertolak belakang khususnya menyangkut problem … selengkapnya https://derek-angkut-mobil.blogspot.com/2020/10/jasa-derek-mobil-bandung-jakarta.html

  7. Ian Baumgartel napsal:

    Beli Kaca Tempered 12mm Online berkwalitas dengan harga murah terupdate 2020 di KacaTempered.co.id! Pembayaran gampang, pengiriman kencang, kunjungi https://etalase-tempered.blogspot.com/2019/09/jual-kaca-tempered-etalase-1-kediri.html

  8. Allen Lautaret napsal:

    Epoxy flooring is commonly identified for being one of the most sturdy and long-lasting … If you are looking for a qualified epoxy floor contractor in Indonesia… click https://kontraktorepoxy.netlify.app/jasa-floor-hardener-cimahi/index.html for detail.

  9. Alene Lomay napsal:

    DistributorPintu.com may be a rock security doors manufacturer that steadily additionally constructed & manufactured industry-leading body safety measures choices, visit https://distributorpintuharmonika.blogspot.com/2020/01/distributor-jual-pintu-harmonika-1_28.html for more information.

  10. Rosario Andrachak napsal:

    WC phenolic toilet ini juga banyak kini untuk gedung komersial seperti sekolah. Menggunakan kamar mandi phenolic kamar kecil hal yang … tap https://medium.com/@toiletcubiclephenolic/cubicle-toilet-phenolic-lamongan-ukuran-per-m2-custom-murah-fdc13d80a547 untuk informasi selengkapnya.

  11. Ivanka082 napsal:

    My jsme si před lety z https://www.top-bazeny.cz pořídili novou saunu. A teda nemůžu si tento kus v domácnosti vynachválit. Manžel byl totiž z práce zvyklý chodit do sauny několikrát týdně. Byl to pro mě docela luxus jít občas s ním. Ale od té doby, co máme saunu přímo doma si tam chodím někdy jen tak třeba číst knížku. Je to super.

  12. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  13. This is precisely what I was looking for!

  14. Olga napsal:

    Život si s námi občas zahrává, to je pravda, ale je potřeba se z toho oklepat a nebýt hned někde schovaný za rohem. Nám se třeba v jednom hotelu, který byl velmi luxusní ušpinilo ložní povlečení a museli jsme platit poplatek ve výši 250 €. A to jsme za jednu noc dávali pouze sto!

  15. Antoine Landaverde napsal:

    Jabodetabek private tutoring services with teachers traveling to the house. In excess of many hundreds of active tutors will be ready teach various skills and lessons for kids to adults … click https://privatmurah.vercel.app/les-privat-cilandak-murah.html for more information

  16. Darcel Brach napsal:

    Very best plus Most affordable Jabodetabek Confidential Instruction, your workers and also educators come to your dwelling, collection your very own review program and might pick almost any area connected with analyze … go to https://kursus-akuntansi.netlify.app/kursus-akuntansi-jagakarsa.html for further

  17. Daniel Oyama napsal:

    Maybe you will find a cheaper fee compared to the table above, ensure again in regards to the qualifications of the teacher / Kindergarten teacher recommended back … click for more information https://ipa-exed.blogspot.com/2022/04/les-privat-ipa-di-kebayoran-baru.html

  18. Idle Breakout napsal:

    If you find a lower charge than what is listed in the table above, double-check the teacher’s credentials.

  19. backrooms game napsal:

    You can scavenge for weapons and loot, as well as kill enemies to gain more

  20. Hanna Parker napsal:

    Join our esteemed foreign language course at Executive-Education.id and start a linguistic adventure of a lifetime. Immerse yourself inside the richness of the target language, guided by expert instructors who know the nuances and intricacies of effective language acquisition. Whether you’re an amateur or a professional learner, our tailored curriculum will empower you to definitely navigate diverse cultures with finesse and flair. Visit https://kursus-spanyol.github.io/kursus-bahasa-spanyol-kebon-jeruk.html for latest details.

  21. Belinda napsal:

    This site gets a lot of traffic. How did you hear about this post fnaf? I’ve read a few of your pieces and I really like the way you write.

  22. There are so many places to visit! I won’t miss my chance. I will visit your blog often. See you there.

  23. Thank you for spending your precious time sharing this rewarding information! We really need the same information! I hope you can share more.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.