Mysli a chovej se jako majitelka

Není lehké ztotožnit se s myšlenkou, že zaměstnáte výpomoc v období, kdy nemáte dost vysoké tržby. Nicméně tento koncept je pro váš budoucí úspěch klíčový. Opravdu nerada bych vás viděla celé sedřené a vyhořelé ještě dřív, než vaše podnikání vůbec dostane šanci nabrat obrátky.

Pokud v práci rozhodujete i o sebemenších drobnostech a opakující se činnosti děláte také sama, můžete jít rovnou pracovat pro někoho jiného, dělat jeho rutinní činnosti a nebrat přitom na sebe rizika ztrát, které podnikání někdy přináší.

Jste majitelkou společnosti, tak se tak chovejte
a nedělejte ze sebe zaměstnankyni.

Dám vám příklad. Jill si otevřela v malém městě příjemný specializovaný obchod s kávou. Jill je úžasná, nespoutaná osobnost, která má v sobě víc nadšení, než si většina lidí vůbec umí představit. Jejímu přístupu „ať to stojí, co to stojí“ se vyrovná jen její bezmezná tvořivost – obvykle jen srší nápady. Klíčovým slovem je tu „obvykle“.

Úspěšná podnikatelka

 

Začalo to jako blesk z čistého nebe

Jill se rozhodla pro vizi, která vycházela z její vášně. Základní myšlenku pak rozšířila, sepsala skvělý obchodní plán a vyrazila plnou parou vpřed. Celé léto strávila v bludišti pokusů a omylů, aby se nakonec dopracovala k rutině, díky které se její podnik držel nad vodou.

O pouhý rok později… vypadala jako svůj vlastní duch.

Přestala žertovat a švitořit, hodně přibrala a na její pleti, jindy perfektní a zářivé, přibyly ustarané vrásky. Přitočila jsem se k ní a opatrně se zeptala, jak se jí daří. „Fajn,“ vzdychla rezignovaně. Fajn? Už jsem od ní slyšela ledasco, ale „fajn“ ještě nikdy.

„Vypadáš trochu přepadle,“ já na to, a pozorně jsem sledovala její výraz. Svěsila ramena a znovu si povzdychla. „Však to znáš… ale co mi zbývá? To víš, že bych si ráda udělala volno… dala dohromady propagaci nebo se třeba taky trochu prospala… ale při tom množství papírování a nákladech na zaměstnance se prostě nezastavím.“

To je přesně ono! Přístup, kvůli kterému se už tolik nadšených lidí proměnilo v otupělé, šedivé automaty – a přitom se jednalo o jejich vlastní podnik! Postřehli jste to pokřivené myšlení? Všimli jste si toho přístupu „jsem v pasti“?

Proč Jill přibrala?

Proč je tak unavená?

Proč nedělá to, co by chtěla?

Selský rozum jí to říká správně: potřebuje volno, musí zapracovat na propagaci… ale rozumové uvažování ji zavádí jinam. Hned to vysvětlím. Jill přibrala, protože se nechala zavalit papírováním, které by leckterá účetní zvládla za 40 dolarů na týden, a každodennostmi, které by mohli zajišťovat zaměstnanci za 10 dolarů na hodinu.

Protože si ale Jill myslí, že na toto peníze nemá, její unavený mozek si neuvědomuje, že do podniku je třeba znovu investovat. Podnikatelek jako Jill znám bohužel hodně. Dokonce i já jsem bývala jednou z nich.

Každý podnik musí růst – a to, jak zvládnete problémy, které tento růst doprovázejí, ovlivní vaši podnikatelskou budoucnost. Lidé se často zapomínají podívat na svůj model podnikání a na jeho fungování z odstupu – v aktuálních podmínkách a s nově nabytými znalostmi.

office-1548292_1280

Co myslíte, že by se stalo, kdyby do toho Jill šla a jeden měsíc do svého podniku investovala – přijala do obchodu pár zaměstnanců a účetní? Ano, měla by větší vydání – ale co by získala?

Získala by ČAS

Když by měla víc času pro sebe, mohla by si dopřát trochu zaslouženého odpočinku. Její unavená mysl by se občerstvila. A s odpočatou hlavou by se Jill možná rozhodla spustit novou reklamní kampaň, která by do jejího obchodu s kávou přivedla více zákazníků. Tím, že by přilákala více lidí, by se jí zvýšily tržby, a ty by zase pokryly náklady na zaměstnance a podobně.

Čas a odpočinek – to jsou dvě nedocenitelné věci, které každý vedoucí pracovník potřebuje, pokud má mít jeho podnik úspěch. Pracujte chytře, ne tvrdě, milé dámy.

Chytit se do stejné pasti jako Jill není nic těžkého
– je to lehčí, než si myslíte.

Jsme k tomu uzpůsobeny, vychovány.
Vždycky jsem si myslela, že Jill je ta poslední, kdo by ztratil ze zřetele to podstatné, ale v momentě, kdy musela řešit nezaplacené složenky, papírování a ocitla se pod neustálým tlakem, se logické uvažování stalo mocným nepřítelem jejího rozvoje.

Logické uvažování vám vždycky řekne, že hlavní je mít své jisté, vytrvat v tom, co děláte a obrnit se proti změnám. Jakto? Protože jste se silami na konci a jste obětí rutiny.

Unavená mysl hypnotizuje sama sebe a opakuje stále stejné vzorce, jaké se do ní nějak dostaly dříve…

kapitola z knihy Natalie McNeil – She Takes on the World

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Hilario Shufelt napsal:

    Secara awam dalam tipe beton ready mix ini tak ada perbedaannya, cuma brand dan pengambilan beton dari batching plantnya saja yang berbeda, secara … segera kunjungi https://boxculvert.jabodetabek.my.id/2020/09/harga-box-culvert-pracetak-megacon-di_3.html

  2. Pete Clune napsal:

    Laman perusahaan kontraktor kolam renang berpengalaman dan terpercaya. Terbaik dalam pembuatan, instalasi, renovasi, pembetulan, perawatan …. tap https://desain-kolamrenang.netlify.app/desain-kolam-renang-salatiga.html untuk selengkapnya

  3. Ty Strausberg napsal:

    Perusaan kami Merupakan Salah Satu Sentra Pengorderan Beton Pracetak Kami Siap Menolong Dan Melayani Bpk/Ibu Yang Memerlukan Jasa … info lebih detail https://harga-sheet-pile-beton-megaconperkasa.blogspot.com/2019/06/harga-sheet-pile-beton-1-cirebon-0852.html

  4. Linette Lucy napsal:

    Beli Produk Harga Beton Cor Murah Beton Bermutu Dengan Harga Murah dari Bermacam Pelapak di Indonesia. Tersedia ✓ Cuma-cuma Kirim ✓ Pengiriman … untuk detail silahkan kunjungi https://roadbarriermegacon.jabodetabek.my.id/2020/09/jual-road-barrier-megacon-1-di_30.html

  5. Louie Baza napsal:

    Jasa towing atau derek gendong menjadi salah satu pilihan bagi pemilik kendaraan beroda empat untuk merasakan mobilnya dikala … selengkapnya https://kirimmobilluarkota.blogspot.com/2020/11/kirim-mobil-makassar-manado-alatberatid.html

  6. Ozie Shollenberger napsal:

    Kaca Tempered Glass ini mempunyai tenaga lebih kuat 4-5 kali lipat dari kaca awam. Kaca tempered bisa diaplikasikan untuk buah hati tangga ataupun dinding, info lebih detail https://jasakacashower.blogspot.com/2019/12/jual-kaca-shower-pintu-kamar-mandi-1-di_24.html

  7. Quinton Hartung napsal:

    KontraktorEpoxy.co.id offer a trusted and tough floors surface for commercial and commercial … We offer a selection of economical services without sacrificing quality. lf Progressing Epoxy… tap https://berkahepoxy.neocities.org/jasa-epoxy-lantai-bandung.html for more information.

  8. Murray Paske napsal:

    Interested in a door manufacturer found in Indonesia? All of us build aluminium doors on location & present effective distribution intervals, visit https://suppliersmartlockdoor.blogspot.com/2019/08/distributor-supplier-smartlock-door-1_14.html for detail.

  9. Herman Slipper napsal:

    Phenolic board ialah Panel Partisi WC yang WC dari ialah lapis Kraft paper dan resin yang dilaminasi beberapa dengan decorative paper pada … kunjungi https://medium.com/@toiletcubiclephenolic/cubicle-toilet-phenolic-tangerang-selatan-ukuran-per-m2-custom-murah-26584853b519 untuk informasi selengkapnya.

  10. zena bartell napsal:

    My sister flew away to her boyfriend forever. She isn’t gone, but I was devastated when I heard the news. She wasn’t my sister , she was my cousin but in calling her that because we have a big and small sister relationship. Of course I knew she needs to live on, but I wasn’t ready for that. We were together for 7 years. I still FaceTime her but I still have sadness in my heart. slope unblocked

  11. Ivanka082 napsal:

    No povím vám, že ta novinka – káva bez kofeinu prodávaná na https://www.fairtradecentrum.cz/kava-bez-kofeinu/ dostala i mě. Zrnková káva si na mě už od dnešního dne nepřijde. Prostě pít třeba 4x denně kávu a nedostat do sebe kofein, to je jeden velký sen, který se dnes naplnil! Jsem totiž milovnice kávy, ale nemohu si dovolit chodit spát až ve tři ráno.

  12. Valounek napsal:

    Je pravda, že správné nastavení hlavy a myšlenkového setu je fakt důležité pro míru úspěchu. Já třeba dělám investice do dluhopisů a kdybych si při každé investici připouštěla neúspěch, tak prostě nemám nic, možná tak šedivé vlasy a neurózu při každé myšlence na finance. ;-) Prostě člověk musí věřit sám sobě, svému okolí (přiměřeně) a mít dostatečně dobrý plán.

  13. Mahindra Bolero is equipped in its basic variants with very basic security components, such as an engine immobilizer, central locking, & child protection locks.

  14. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  15. Pavel napsal:

    Tak toto je hodně inspirativní článek. O něco takového se teď také snažím. Hodně jsem v posledních měsících do svého podnikání investoval a věřím tomu, že v krátké době to své ovoce určitě přinese. S investicemi jsem ale určitě neskončil. Ještě bych rád do firmy koupil nové šroubové kompresory. Je to trochu dražší záležitost, takže to asi bude muset počkat až do příštího roku.

  16. Gregg Marner napsal:

    Ideal and Most economical Jabodetabek Confidential Coaching, our own staff members in addition to instructors appear to your dwelling, fixed your very own study schedule and can choose any field of research … click https://kursus-ekonomi.netlify.app/les-privat-ekonomi-jakarta-utara.html for more information

  17. Felipe Toliongco napsal:

    Executive-Education.id is an experienced private tutoring institution in Jabodetabek and surroundings that can bring students alongside the best teachers … click https://privat-matematika.vercel.app/les-privat-matematika-tanjung-priok.html for more information

  18. Sumiko Egbe napsal:

    You could will discover a cheaper fee versus the table above, be certain again in regards to the qualifications of the teacher / Kindergarten teacher recommended back … click for more detail https://biologi-exed.blogspot.com/2022/05/les-privat-biologi-di-gading-serpong.html

  19. Kyran Chen napsal:

    Do you want to start on a transformative language chance to learn? Take a look at Executive-Education.id’s language you are studying course. From cultural immersion to expert guidance, our program offers an alternative procedure for language acquisition. Explore the advantage of a fresh language, broaden your horizons, and acquire a edge against your competitors in today’s interconnected world. Click https://kursus-spanyol.github.io/kursus-bahasa-spanyol-bogor.html for more.

  20. Rosabella napsal:

    It is an outstanding website 2048. Your paper was a pleasure to read. This document is excellent for me.

  21. This is a really helpful post. Thank you very much for sharing it for me and everyone to know.

  22. run 3 napsal:

    Thanks for sharing this amazing thing. Keep sharing more useful and visible stuff like this. Thank!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.