Co dělat, když už nefunguje (Ne)výchova?

Co znamená nefunguje? Předpokládám, že rodiče chtějí změnou přístupu k dětem docílit většího klidu v rodině a větší spolupráce dětí. A ani po přečtení knih, shlédnutí videí či absolvování seminářů rodiče nevidí valné změny.

Nebo jen dočasné, ukončené výbuchy vzteku ze strany rodičů a k tomu pocity selhání.

 

Pokusím se shrnout možné důvody těchto „neúspěchů“:

  1. Rodiče nerespektují svoje pocity, potřeby, svoji úroveň vývoje (jak často jsme schopni být v klidu, v lásce, přijetí …) a uměle a falešně tlačí to „ dobré “.
  2. Rodiče nemají uzdravené své vnitřní dítě a nejsou si toho vědomi, reagují proto podvědomě podrážděně, násilím a aniž by věděli PROČ.
  3. Rodiče tlačí respektujícím způsobem dítě tam, kam chtějí oni sami, aniž pro to mají pravdivý, reálný důvod. Jsou to přesvědčení typu „z teplého čaje ráno neslevím.“ A proč? Skutečně to tak cítíte a můžete se za to postavit celou svojí bytostí? Nebo to je jen snaha být „správnou matkou“ aniž to dává smysl?
  4. Dítě rodiči zrcadlí to, co sami nevidí a nepřijímají u sebe.
  5. Matky tlačí podvědomě samu sebe do nedosažitelné role „dokonalá matka“. Neúspěch zaručen.
  6. Rodiče dělí věci na dobré a špatné. Znáte to pořekadlo, všechno zlé je k něčemu dobré? A co když to tak opravdu je? Jaký bude Váš život bez tohoto dělení, bez souzení?

 

mother and her daughter quarreled

 

CO s tím?

  1. Plně vnímat a naplňovat především svoje pocity, potřeby, možnosti. Pokud to dokážeme, automaticky se nám bude lépe dařit vnímat a naplňovat to samé u dětí.
  2. Pozorovat a nechat proudit své pocity přímo v situacích s dětmi, kdy se zlobíme, jsme nervózní atd. Pochovat se, pohladit se, podpořit se.
  3. Pozorujte svoje přesvědčení, zvyky, přístupy. Pak se zeptejte sama sebe, proč to takhle děláte, je to nutné? Je to skutečně Vaše myšlenka nebo přijatá zvenku? Dává Vám to smysl?
  4. Pokud Vám na dítěti něco vadí, pojmenujte si, co to je. Pak se opět ptejte sama sebe, kde v životě toto také děláte nebo byste chtěla dělat a neděláte? Pokud to uvidíte a přijmete, přestane Vám to vadit nebo to dítě přestane dělat.
  5. Řekněte si nahlas „Jsem špatná matka“, dýchejte a sledujte, co se děje v těle. Cokoliv se bude dít, nechte, ať se děje … Postupně opakujte, dokud tělo nebude absolutně klidné. Jinak dále hledejte další blokující přesvědčení a propusťte je …
  6. Zvolte si, jestli chcete plně věřit životu a přijímat vše takové, jaké to je nebo ztrácet energii hodnocením a souzením. Tuto energii můžete raději vložit do tvorby svého života.

 

A pokud ani toto nepomohlo, nezbývá než hledat průvodce k sobě, k souvislostem, k lásce…

 

Daniela Tlapáková

inspirátorka, průvodce k uzdravení všeho, co Vás trápí

www.terapieodpustenim.cz

www.mamyvkrizi.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.