Udělejte si skutečně nezapomenutelné vánoce

Zítra je Štědrý den a s vánočními svátky, i celým adventním časem, se pojí spousta tradic. Ať už jsou to zvyky vycházející z křesťanské nebo pohanské tradice – třeba adventní věnec a čekání na den Š nebo oslava slunovratu, případně „novodobé rituály“ v podobě nákupní horečky, spěchu, stresu a šílenství…

Položila jsem se ženám v projektu jednoduchou otázku, abych zjistila, co dělá jejich vlastní vánoce těmi vánocemi, na které se nezapomíná, které zůstávají v našich srdcích a voňavě se tetelí v našich vzpomínkách ještě dlouho poté, co projdou několikeré další vánoce.

Co dělá Vánoce skutečnými (nezapomenutelnými) Vánocemi?

alicekirs_mU mě se musí potkat několik faktorů:

1. Nádherně vyzdobené hnízdečko – světýlka po bytě kam se podíváš, nádherně ozdobený stromeček, svíčky a taky prskavky
2. Koledy – poslední roky s adventem rozbalím na počítači svou oblíbenou složku s 362 vánočními písničkami a ty se naším bytem linou až do Ježíška
3. Pečení s maminkou – například loni jsme u něj poslouchaly audio knihu Sherlocka Holmese a náramně jsme si to užily
4. Dárečky s předstihem, abych se vyhla tlačenicím v obchodech, a mohla místo toho zajít na čajík s kamarádkou
5. Rodina pohromadě – letos se mi to už splnilo – po 5 letech jsme se sešli u tatínka v nemocnici já, sestra, bratr i maminka :)

A po Vánocích hurá do tepla :D

Alice Kirš – www.zenyzenam.cz

 
Jitka ŠevčíkováNaše Vánoce by nemohly být bez NAŠICH rodinných rituálů. Ze začátku manželství jsem měla touhu vnést do něj mé rodinné rituály z dětství, ovšem křesťanský model Vánoc v ateistické rodině mého manžela narazil, resp. vůbec nebyl přijat a často byl zdrojem nedorozumění a konfliktu, když jsem ho „tahala“ do kostela pro Betlémské světlo, dávat andělíčkovi korunu, světit den sváteční nicneděláním. Žádné koledy, žádné tradice, žádná půlnoční, všechno, na co jsem byla zvyklá z dětství.

Časem jsme si vytvořili rituály vlastní: ranní zdobení stromečku a koukání na pohádky, krupičná kaše a česnečka k obědu, odpolední procházka s kaštany a mrkví ke krmelci, klidná a dlouhá večeře s povídáním, večerní zpívání koled venku u vánočního stromu, a hlavně KLID, žádný spěch a tlak.

Pro mne jsou Vánoce, a už i celý advent, tím, že jdu svou pozorností více dovnitř, než ven, zpomalím, připravuji plán na další rok. Přes Vánoce si chystáme obrázky a fotky na tvoření jantry přání, kterou děláme na Nový rok. Důležité během Vánoc jsou pro naši rodinku koncerty a divadlo, chodíme na Betlémskou hvězdu, na Louskáčka do Janáčkova divadla, na Českou Rybovu vánoční mši od Brněnské filharmonie a na každoroční koncert Cimball Classic. Na Vánoce taky víc zpíváme doma, zapalujeme svíčky a jsme častěji spolu celá rodina.

Dlouhá léta jsem jezdila v době adventu na svůj svátek 5.prosince do Vídně na vánoční trhy, v posledních letech mi stačí svařák na náměstí Svobody, nacestovaná jsem dost.

Naše Vánoce by nemohly být bez soutěže o nejlepší bramborový salát, pečení vánočky s naší mamkou a bez setkání s rodinnou mé sestry, kdy je vždycky velká legrace z nápaditých a vtipných dárečků. A bez překvapení! My totiž pořád hrajeme na překvápko. Copak asi dostanu letos?

Jitka Ševčíková – www.jitkasevcikova.cz

 
barbora_nadvornikova_portretMyslím, že by se nemělo zapomínat na esenci vánoc a zasloužené spočinutí uprostřed zimy. Odmítám uctívat nápisy typu „merry shopping“. K vánocům pro mě patří setkávání s nejbližšími, povídání u sklenky vína, společné tvoření cukroví, zpívání a jakési vnitřní usebrání. Je to krásný čas pro zastavení, uctění předků a předkyň, a vzpomenutí na ty, kteří jsou sami a nemají tolik štěstí být s někým u stolu. Jsou to pro mě svátky vděčnosti.

Moje Vánoce mají dva vrcholy. Prvním z nich je zimní slunovrat, oslava narozeného nového světla, a pak samotný Štědrý den. Obojí je důležíté, obojí mám moc ráda. Na Slunovrat sebe i své klientky ráda provádím rituálem znovuzrozeného světla a někdy to vyjde, že jsme s čarodějnými kamarádkami a povídáme u krbu, pálíme kadidla, věštíme z karet a užíváme vše, co je. Je to taková tradice, kterou držíme téměř deset let, nicméně děti se rodí, muži přicházejí a odcházejí, a také my různě cestujeme, tak jsem zvědavá, jaké to bude letos.

No a k těm „klasickým“ ideálně patří sníh, mráz a vůně svařeného vína, skořice, cukroví a pohádky! Nicméně již leta nemám televizi, tak si bytí u pohádek představuji nebo vyměňuji za četbu knih.

Pokud jsem v ČR, pokaždé se jdu projít do staré Prahy, vypiji cestou docela hodně svařáků, zastavuji se s neznámýma lidma, potkávám se kamarády, plynu městem a oblíbenýma uličkama na Starém městě, a nikdy nevynechám zpívání koled na Kampě. A večer je mi milo být jen tak s partnerem, někdy jít na společnou večeři s přáteli, někdy k rodičům, jak se to zrovna vyvine. Příliš to neplánuji.

Krásné Vánoce a požehnaný Slunovrat!

Barbora Nádvorníková – www.barboranadvornikova.cz

 
Lilia KhousnoutdinovaVánoce neslavím… ale Slunovrat je pro mne celkem zásadní svátek, kdy si musím udělat rituál, nejlépe v kruhu žen, a podívat se na to „kde je moje tma, a kde je moje světlo“ – co chci ve svém životě posilovat, a co naopak končí…

Miluji vítání slunce ráno někde nejlépe na kopci – je to úžasný symbol toho jak život jde dál, a že světlo se vrací.. :)

A trochu kontextu: Yule – neboli zimní slunovrat je nejtemnějším dnem roku, ale právě od tohoto dne zase začne světla přibývat. Yule oslavuje smrt a znovuzrození boha Slunce. Pohanští bohové mají Yule jako datum svého zrození: Ra, Kronos, Lugh, Mirthra, Odin a mnozí další. Během Yule se bohyně zjeví ve svém aspektu života a smrti. V tomto období ji tedy vidíme jako bílou paní, nositelku moru (smrti), královnu studené temnoty, ale také jako ženu, která přivádí na svět dítě symbolizující příslib budoucnosti. Syna, který se stane jejím milencem, a který jejímu království vrátí teplo a úrodu.

Bohyně-patronka tohoto období je Danu, nejstarší a nejmoudřejší ze všech bohyní Kola Roku Bridgit-Anny. Představuje poslední a zároveň úplně první fázi života – prostor mezi smrtí a narozením. Prázdnotu, ticho, prostor… Učí nás zastavit se, naslouchat a odpočívat spolu s odpočívající přírodou. Pomáhá nám nalézt vlastní střed – oko bouře, oporu zevnitř, bod, kde cítíme totální klid a jistotu. Bod, kde se můžeme uvolnit a odpočinout si.

V dnešní kultuře, která je orientovaná převážně na výkon a aktivní způsob života, nám kvality Danu často schází. Teď máme kouzelnou příležitost si to zkusit prožít, a stejně jako tichá příroda odpočívá za oknem pod hlubokou vrstvou sněhu, můžeme i my odpočívat a v tichu přemýšlet, snít, meditovat a jen tak být.

Lilia Khousnoutdinova – www.cestaextaze.cz

 
Bohdana KabátováCo pro mě dělá Vánoce skutečnými Vánocemi? Rodina pohromadě a pohoda, kterou si na Štědrý den společně užíváme. Vůně a chuť skvělé domácí vánočky. Děti, které nedočkavě vyhlížejí první hvězdu. Obrázky na dárcích, podle kterých děti poznávaly, pro koho dárek je, i když ještě neuměly číst (to už dnes umí, obrázky ale Ježíšek na dárky kreslí pořád :)).

Setkání 25.prosince s mými sourozenci a jejich rodinami u maminky doma. Vynikající pečená kachna se zelím a domácími bramborovými knedlíky u druhé maminky na Štěpána. A do toho všechny ostatní samozřejmosti jako je vánoční výzdoba v celém domě, stromeček i s ozdobami vyrobenými našimi dětmi, penízky pod talířkem pro hojnost po celý rok, krájení jablíček a louskání ořechů pro vyvěštění zdraví v dalším roce a mnoho jiných tradic, které jsem si přinesla z domu a předávám dál.

Bohdana Kabátová – www.bohdanakabatova.cz

 
Stanislava MrázkováPro mě jsou nejvíce nezapomenutelné takové Vánoce, na které se mi podaří vymyslet dárky, které překvapí, jsou originální a právě svým způsobem nezapomenutelné. Miluju překvapení, a ještě více mě baví ta překvapení připravovat a pak se dívat na udivený, překvapený a nadšený nebo dojatý výraz ve tváři toho obdarovaného. Dělá mi to radost. Navíc jsem tvůrčí typ, takže mě baví dárky tvořit a baví mě dávat do dárků mou energii, nikoli peníze.

Čím více mám peněz, tím méně propadám tomu vánočnímu šílenství, které nutí člověka nakupovat drahé dárky a mnohem více mě baví se zamyslet a věnovat několik hodin tvoření něčeho milého. Například předevčírem jsem strávila celou noc až do 6 rána tvořením fotoknihy o 240 stránkách s našimi zážitky za tento rok, ale pšššš, přinese ji až Ježíšek :)

Z minulého roku je pro mě rozhodně nezapomenutelný moment, kdy můj muž otevřel dárek, ve kterém byl „deníček“ se 100 stránkami a na každé stránce byl napsán jeden důvod, proč ho miluju a proč právě on je ten nejúžasnější muž na světě :) Těžko popsatelný okamžik, vyzkoušejte si to samy na svém muži :)

A co dělá Vánoce skutečnými? Vůně jehličí a svítící stromeček v obýváku, vzrušené a natěšené děti plné očekávání, houbová polívka (nejlepší na světě) od mé mamky, Popelka, Císařův pekař a Mrazík a taky kouzlo rituálů, které se v naší rodině už dlouhá léta opakují, přestože každý rok je trošku jiný.

K Vánocům pro mě navíc patří i bilancování uplynulého roku, protože mám zároveň s Vánoci i narozeniny a je to pro mě vždy uzavření jedné etapy. Je to pro mě čas vděčnosti a poděkování za můj život. Za všechny zážitky, splněné sny, úžasné chvíle, skvělé lidi i lekce, které mi uplynulý rok přinesl a zároveň moment zamyšlení, kam chci svůj život směřovat dále. Myslím si, že pokud člověk zná své sny, cíle a touhy, je na půl cesty k tomu si je splnit.

A tak si zkuste letos na Vánoce sednout a napsat si na papír všechno, za co jste za uplynulý rok vděční a pak si vezměte další papír a napište si vše, za co chcete být vděční na Vánoce za rok :)

Přeji Vám, ať se Vám v roce 2015 plní všechny Vaše sny, i ty nejbláznivější.

Žijte příběh, který chcete vyprávět.

Stanislava Mrázková – www.stanislavamrazkova.cz

 

A čím uděláte ty své vánoce nezapomenutelné?

 

Zakladatelka a ♥ projektu Ženy ženám Alice je žena, která svým velkým srdcem, otevřeností, lehkostí, citlivostí, originalitou a důvtipem boří staré hranice a vytváří neomezený prostor pro růst. Je milovnicí lehkosti a svobody, zvířat, vaření, útulné atmosféry, cestování a také autorkou knihy 17 tváří ženy.
Komentáře
  1. Micka napsal:

    Nezapomenutelné Vánoce pro mne byly nejspíš ty poslední, tedy v roce 2019 – dostali jsme totiž jako rodina společný dárek od mých a manželových rodičů :-) Konkrétně se jednalo o klimatizaci od společnosti https://www.m-klima.cz/ a vzhledem k tomu, že většinou trávíme letní měsíce doma, tak to byl opravdu parádní dárek!

  2. Sabinka napsal:

    No pro mě a manžela to byly určitě ty nejlepší vánoce :) zařizovaly jsme si nově dům a museli jsme nějak vyřešit topení,. Jestli podlahovka nebo kamna, krb atd. Dostali jsme tip na tyto designové krby: https://rocal.cz/designove-krby tak jsme je navštívili, nechali si jeden udělat, dali jsme ho do domu a jsme moc spokojeni. Dělá co má a zatím s ním nebyli žádné problémy :)

    • Radek napsal:

      Zrovna na ty jejich krby koukám a musím říct, že vypadají hodně slušně! Sám bych si domů nějaký krb přál. Měl bych na vás takový dotaz. Jak to řešíte s komínem? My máme doma právě dost starý komín tak nevím jestli by vůbec krb utáhl. Jak to je u vás? Předem díky za odpověď.

      • Malinak napsal:

        No třeba já musel právě kvůli krbu nechat postavit přímo nový komín. Byla to ale investice, se kterou jsem od začátku počítal. Dnes se dají komíny sehnat za docela rozumní peníze. Já ten svůj mám tady odtud: https://www.kominycz.cz/kominy-s-vetraci-sachtou/ Je právě přímo určený pro krby, takže naprosto ideální. Mají tam i rady ohledně výběru komínu, to by se vám mohlo hodit.

  3. Lenulka napsal:

    Parádní článek. Já mám tady to vánoční období hrozně ráda. Na té předvánoční atmosféře je prostě něco, co se mi hrozně líbí. Spousta lidí třeba nemá ráda shánění dárků, já s tím ale nemám problém. Naopak, jsem ráda, že svým blízkým můžu koupit něco, co jim udělá radost. Například pro maminku mám letos super dárek – ručně dělané svíčky. Ona má přesně takovéto věci ráda, takže jsem si jistá, že ji to potěší.

  4. Lenka napsal:

    Vytvořit tu správnou atmosféru je podle mě nejdůležitější, a to nejen na Vánoce, ale prakticky po celý rok. U nás to vždy dělala maminka, která si dávala záležet na detailech. Já jsem se tedy zařekla, že budu stejná a přistupovala jsem ke stavbě domu s vysokou precizností. Nejvíce jsem se vyřádila v obývacím pokoji, kde jsem se pustila do krbové obestavby, ne přímo já, ale specializovaná firma: https://www.rolig.cz/krbove-obestavby/.

  5. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  6. sjVIER napsal:

    evolution korea
    273sjVIER.`$

  7. Janča napsal:

    Tak u nás jsou každé Vánoce něčím vyjímečné. Ty poslední sice nebyly tak bohaté, ale za to ty dárky byly zase velice originální. Já s manželem například jako dárek dostala poukaz na erotické masáže Praha. To jsem fakt nečekala. Manžel z toho byl taky celkem udivený. Nakonec jsme si ale na společnou masáž zašli a ani jeden z nás toho nelitoval. :)

  8. Lenulll napsal:

    Taky už se hrozně těším na Vánoce. Hlavně teda na to předvánoční pečení. To mám ze všeho nejraději. Jen teda letos asi budu muset ještě před Vánoci investovat do nějakého nového hnětače těsta, protože ten můj se mi nedávno rozbil. Manžel říkal, že ho zkusí opravit, ale kdo ví kdy se k tomu dostane.

  9. Hana napsal:

    Taky jsou pro vás Vánoce tak stresující období? Pro mě teda hrozně. Člověk musí zařídit plno věcí, nakoupit dárky atd. Teď ještě k tomu v obchodech je to hlava na hlavě. No prostě hrůza. Letos ale uvažuji nad tím, že začnu užívat CBD. Říkala mi o tom nedávno kamarádka, že si to objednává z https://www.cbdcko.cz/cbd/ a právě v takovýchto stresujících obdobích jí to moc pomáhá. Jsem zvědavá, jestli to i na mě bude mít podobný efekt.

  10. Anča napsal:

    My chodíme nejen před Vánocemi, ale celoročně na bleší trhy a vždycky tam seženu skoro všechny vánoční dárky nebo alespoň inspiraci na dárky :-) . Nekupuju nic honosného. Vánoce nejsou podle mě o tom dávat si drahé dárky, ale udělat tomu druhému radost a to jde i maličkostí :-) .

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.