Šestinedělí pohodové jako líbánky? Jde to!

Příchod miminka je bezesporu jednou z nejkrásnějších událostí našeho života. S odstupem času na něj vzpomínáme s láskou a radostí. V danou chvíli je to ale velmi vypjaté období a může nám i miminku zanechat nemalé šrámy na duši.

Myslím si, že to, jakým způsobem rodíme naše děti a jak o ně pečujeme v prvních dnech a týdnech života, ovlivňuje osobnost dítěte, matky a také jejich společný vztah. A mnohem víc než kterákoliv jiná životní etapa.

Způsob příchodu na svět ovlivňuje vztah člověka k sobě samotnému,

ke své nejbližší rodině, okolí a také k matce Zemi.

Jak jinak by bylo možné vytrhnout člověka i s kořeny tak, jak se nám často děje? Když nám nedochází přírodní zákony a pohodlí člověka stavíme nadevše… muselo se někde něco narušit. Já mám za to, že to bylo právě u porodu a brzy po něm.  

Namíchej správně hormonální koktejl

Pokud někdo vezme právě narozené miminko a odnese ho od matky pryč, je to jako by ho vyrval i s kořeny a nechal jen tak napospas vysychání a pomalému umírání.

To osamostatňování musí být pomalé, pozvolné a jemné. Stejně jako celé zrození. Nejdál, kam se má miminko z matčina lůna dostat, je na matčinu hruď a k prsu.

Při rozdělení matky a dítěte dochází k tomu, že matka ztrácí samu sebe a miminko ztrácí všechny životní jistoty hned, jak přijde na svět.

Podobně to platí celé šestinedělí. Miminka chtějí být u své mámy. Pro správné namíchání hormonálního koktejlu k hojení poporodních zranění, stahování dělohy a optimální tvorbu mléka, potřebuje matka neustále cítit své miminko.

Depositphotos_8512054_original

Dávná historie neznala odloučení matky a dítěte. Hormony matky potřebují mít dítě u sebe. Když tomu tak dříve nebylo, bylo to z důvodu úmrtí dítěte. I proto může po nežádoucím odloučení přijít poporodní deprese.

Těm hormonům nejde vysvětlit, že to byla jen chvilka. Nevnímají čas, stejně jako miminko si neuvědomuje, že to bude “jen pět minut”.

Dobrá zpráva ale je, že i když už se to stane a strom je vyrván z matky Země i s kořeny, jde ho znova zasadit.

Většina žen se mnou jistě bude souhlasit, když řeknu, že tou nejkrásnější vůní je vůně miminka. Prostě si lehněte do postele, položte si miminko na sebe a ležte tam celé dny. Kdy jindy než v šestinedělí si tohle budete moct dopřát?

Můžete se jen mazlit a kojit a já Vám slibuji, že poporodní blues ani problémy s kojením se mezi Vás a Vaše miminko nevejdou. Jednoduše nechte své dítě v klidu zakořenit tak, jak potřebuje.

Novomanželé také tráví líbánky společně

Pro upevnění rodinné pohody a sounáležitosti jezdíme každý rok na dovolenou. Dopřejte tento společný čas i svému novorozenému miminku.

Když tohle ženám vyprávím,  přichází otázky plné obav, “co bude s domácností?” Pokud máte k ruce babičku nebo je tatínek schopen a ochoten si vzít volno, máte vyhráno. Pokud nemůžete využít v tomto čase pomoc příbuzných, najděte si svoji poporodní dulu.

Každý rok rodit

Ta zajistí, abyste měla sama co jíst, pít, aby u Vás doma bylo uklizeno a postaráno o vše potřebné.

Poporodní dula Vám pomůže nejen s úklidem domácnosti, vařením či hlídáním starších dětí. Dokáže Vám poradit, jak se vyznat v látkových plenkách, pokud se rozhodnete je používat.

Stejně tak Vám pomůže zorientovat se v šátcích a nosítkách k nošení dětí, pomůže s pořízením optimálního šátku či nosítka právě pro Vás a Vaše miminko a naučí Vás ho používat.

Dalo by se říci, že poporodní dula je skvělá přítelkyně, velmi dobře informovaná a se zkušenostmi v daném životním období.

Když se nám podaří rozpoznat podstatné, máme skvěle nakročeno k dobrým vztahům a krásnému prožití každého dne.

To neplatí jen v období kolem porodu, ale kdykoliv nás to jen napadne.

Přeji všem krásné dny a hlavně to, ať se mohou svým blízkým a milým věnovat přesně tolik, kolik chtějí.

 

Ludmila Utíkalová Martinková

www.napp.cz

https://www.facebook.com/poporodnipece /  https://www.facebook.com/placentastromzivota

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.