Práce nebo rodina? Já chci vše!

Strašně ráda bych skloubila rodinný a pracovní život. Měla dost času na svoji rodinu a zároveň dělala smysluplnou práci, která mě baví a uživí nás. Máte nebo měly jste podobné přání? Souzní tato slova s vámi?

Měla jsem toto přání, které jsem proměnila v realitu. Než jsem se dostala až sem, prošla jsem kus cesty. Pracovala jsem na více pozicích jako zaměstnanec a když jsem odcházela na mateřskou, tak jsem původně měla za to, že se do práce vrátím zpět. Na rodičovské dovolené s prvním synem jsem zjistila, že určitě nechci do žádné práce, mít striktně danou pracovní dobu a vše podřizovat práci. Prvním pokusem bylo angažovat se v manželově firmě, aby on mohl být více doma a já měla nějakou práci.

Netrvalo mi dlouho, abych zjistila, že nedokáži dělat práci, která mě nebaví. Založila jsem si svůj vlastní projekt Laskavé rodičovství, ale to neměnilo nic na tom, že manžel je v práci od nevidím do nevidím. Na určitý čas jsem začala znovu docházet a občasně pracovat na lince důvěry. Po porodu druhého syna zůstal muž doma a společně jsme si nějaký čas užívali nový dům a přemýšleli, jak fungovat dál…

Kudy jen z toho ven?

Stále mi to vrtalo hlavou, jak zařídit, abychom oba dělali to, co nás baví a přitom měli čas na sebe i děti. A jednoho dne to přišlo – otevřeme si franšízu Brány k dětem v Olomouci děkuji za tento nápad.

Práce nebo rodina

Tento nápad jsme doma dosti diskutovali, následně jednali s majitelkou Brány k dětem a nakonec, když jsme se dohodli, tak nás čekaly dlouhé měsíce práce.

Seberealizace pro každého

Abychom byli všichni spokojeni, musel si každý najít své místo, náplň práce, při které nejlépe využije své znalosti, dovednosti, zkušenosti a hlavně – bude ho to bavit. Zajišťování chodu celé pobočky obnáší tolik práce, že si zde každý najde něco a ještě můžeme nabídnout práci i dalším lidem, protože bez nich by to nešlo.

Jako žena mám velkou potřebu tvořit, vymýšlet nové věci, být v kontaktu s lidmi a podporovat ženy, potažmo rodiče na jejich životní cestě. Můj muž rád věci analyzuje, strukturuje, potřebuje mít o všem přehled a dostávat i předávat jasné informace. A nakonec naše děti v případě potřeby mohou s námi do práce nebo naopak my udělat kus práce doma.

Po pravdě řečeno jsou dny náročné a dny pohodové, ale jsme všichni spokojeni, že můžeme být spolu, vděční za to, že si užíváme práci i rodinný život a najdeme si čas i každý sám pro sebe. Chce to dosti trpělivost, fungující a otevřenou komunikaci o všem, flexibilitu a mít jasně dané, ale přitom pružné hranice.

Velkou oblastí je práce s mužsko – ženskými polaritami tak, aby se nám dařilo ve všech našich rolích. Nemyslet na to, aby byly věci perfektní, ale aby byly prospěšné nám i druhým. Zkrátka mějme se v tom všichni dobře.

1275982_584299164961757_706961651_o

Mgr. Šárka Gajdošová

Majitelka olomoucké pobočky Brány k dětem: www.fb.com/branakdetemolomouc  

www.branakdetem.cz

Autorka 7 klíčů k výchově, ke stažení zdarma zde: www.sarkagajdosova.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Ivulenka napsal:

    Přesně! I já jsem si říkala něco obdobného a tak jsem do toho tzv. pořádně šlápla. Já jsem se ve své práci chtěla posunout co nejdále, protože mi přišlo, že když budu mít více peněz, bude poté má rodina i více spokojená. A u toho pořizování nových věci do práce se dá i ušetřit, což si myslím, že je moc fajn. Třeba takový notebook se dá sehnat repasovaný (třeba odsud – https://www.tera.cz/repasovane-notebooky_c1357566.html ) , takže na tom ušetříte, ale vydělá vám to pak více! Což se vyplatí, že jo.

  2. Magda H napsal:

    Musím říci, že mě vždy nejvíce naplňovala práce v digitálním marketingu. Dříve mi však nedošlo, že se zrovna tato činnost dá tvořit i z domova. Od té doby skloubit pracovní a rodinný život není vůbec složité. Jakmile je člověk pánem svého času, je to hned jiná :-) Proto jsem si oblíbila tvoření v různých programech. Je pravda, že tvorba loga na úrovni https://wolfway.cz/ to u mě není, ale myslím, že už tvořím docela obstojně :-)

  3. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  4. Janča napsal:

    Upřímně řečeno já jsem ráda, že mám konečně práci, díky které mám i čas na to, abych se věnovala rodině. Jsem tam teprve chvíli, ale myslím si, že tam vydržím. Teď jsem si například musela shánět nějaké pracovní oblečení. Docela jsem koukala jaký je dnes problém sehnat kvalitní pracovní tričko s dlouhým rukávem. Naštěstí se mi ale nakonec jedno najít podařilo.

  5. Hana napsal:

    No, já jsem si například v poslední době hodně zvykla na práci z domova, což mi umožňuje to, že mám konečně i více času se věnovat rodině. Podle mě je super, že žijeme v době, kdy člověk může pracovat doma. Do firmy bych vlastně ani nemusela chodit, protože máme videokonferenční systémy a všechno se dá řešit pomocí videokonferencí. Například během covidu jsme to takto dělali.

  6. Gábina napsal:

    Dnes se dá zvládat opravdu všechno i s rodinou. Vždyť se podívejte na nabídky práce, kde se nabízí dokonce několik desítek pozic, jež se dají takzvaně remotnout z domova a nebo odkudkoliv na světě. To je tak krásné když člověk není limitován tím, že by musel pracovat někde z kanceláře a může dělat z pláže.

  7. Olga napsal:

    Dokázala jsem po letech konečně vyvážit svůj osobní a pracovní život. Hodně věcí jsem si uvědomila na dovolené když jsem byla pouze se svým synem u moře. Tehdy jsem začala díky guaraně mnohem více uvažovat o rodině a budoucnosti. Tam proběhl takový restart v mém myšlení a já se vydala správným směrem.

  8. Petra napsal:

    Na tohle je paradoxně fajn home office, protože si užijete jak práci, tak rodinu. Ale musíte si to umět nastavit. Přeci jenom, když se to špatně nastavíte, tak není ani jedno, ani druhé. No, já dělám copywriting, takže píšu třeba články o tom, jak vybrat digitální piano a tak se přes den zavřu doma, děti hlídá manžel, který je na mateřské, ale přitom máme pořád dost společného času. Třeba společné obědy jsou fakt super. :)

  9. Mirka napsal:

    Při mateřské jsme se rozhodla alespoň chodit na brigádu, která nebyla tak fyzicky náročná. Nedokázala jsem totiž trávit desítky hodin týdně jen tak nic neděláním. Na to prostě nemám povahu. Jsem hodně akční a aspoň ty procházky jsem potřebovala navýšit. S dítětem se už nenudím

  10. Evička napsal:

    Kdybyste někdy měli přebytek peněz a někdo mluvil třeba o zasklení pergol tak se určitě nebojte, nechte si to nacenit a hned do toho běžte jako po hlavě. Kvalitní firma vám udělá veškeré těsnění dokonalé, to mi teda věřte. A pak si budete ráno vychutnávat kafe s fajn pocitem.

  11. Věra napsal:

    Také se chci soustředit na více věcí naráz, ale to prostě bohužel mnohdy nejde. Jeden by si řekl že je to nejjednodušší v tom mladém věku, ale jak do toho chce člověk třeba ještě cestovat, tak se najednou nemůže zastavit. Důležité je se starat o více věcí. My třeba teď přemýšlíme že na zahradu objednáme neviditelné obrubníky, řešit zahradu nás totiž dost baví.

  12. Danna napsal:

    Berristav je stavební firma Příbram která se zabývá bouracími pracemi již dvacet let. Takže pokud práce nebo rodina – obojí, ale rodina samozřejmě v pěkném, dostaveném domě :)

  13. Petra napsal:

    Když má žena rodinu, tak už je to pak mnohem těžší. Vrátit se do práce, nebo začít podnikat, všechno nějak skloubit a stíhat, přijde mi, že to prostě nejde :-D . Já mám to štěstí, že mám úžasnou práci, ve které mi vyšli vstříc. Pracuju na 6 hodin a když jsou děti nemocné, tak není problém si vzít home office. V práci nám teď zapojili software pro správu dluhopisů a já to mám na starost, tak to beru jako příležitost se v tom zdokonalit a pak třeba časem taky investovat :-) .

  14. Věra z vesnice napsal:

    Koukám že se na to teda díváme podobně a to mě nesmírně těší. Nás tento rok čeká poptat nějakou firmu která se zabývá stavbou roubenek. Víme že si musíme vybrat tak aby nás nikdo neobral, no víme že to určitě nebude nic jednoduchého. Proto si na to necháme celý měsíc.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.