Jak se mít ráda?

sebeláska

Všechny víme, nebo tušíme, jak se nemáme rády.

Nemít se ráda je to, že o sobě říkám negativní věci, smýšlím o sobě negativně, dělám věci, které mi škodí. A když mám k sobě já sama špatný vztah, jak mohu chtít, aby se ke mně hezky chovalo mé nejbližší okolí, když jim předvádím takové psí kusy sama se sebou?

Takové to ženské: „Já to musím vydržet!!!“ je snad tou nejznámější větou, kterou používáme.

Co je to mít se ráda?

Jak poznat, že se nemám ráda? Jak se naučit mít se ráda?

Pro mne každý krok na mé cestě k sobě samé je provázen pochopením. Takovým tím „aha efektem“, kdy najednou vím, cítím, že jsem si to uvědomila. Prožila emočně. Ono totiž takto získaná vlastní zkušenost má úplně jinou hodnotu než rady, jak na to. :-)

Má lekce sebelásky byla velmi dojemná.

Měla jsem stále dojem, že všem musím ukazovat, jak jsem skvělá. Jak všechno zvládám, i kdybych měla padnout na kolena, tedy spíš na hubu. A čím více jsem se snažila, tím méně se mi dostávalo pochvaly a uznání. Tak to bylo v soukromém životě i v práci.

Osud mi do života přivedl Bebu

Moji kolegyni. Ostatní si myslí, že se ulejvá a že když neudělají práci za ni, tak to nebude hotové, protože ona to neudělá. Takže se nahání jako vzteklé kuny, jen aby se všechno zvládlo. Chtějí dokázat, jak jsou šikovní.
Skvěle jsem do jejich party zapadla. :-)

Včera byl zase zvláštní den. Beba odcházela na pauzu a říká nám všem: „Pojďte, máme pauzu.“ Nicméně my jsme stále pracovali. A mně to najednou došlo. Proč jsem nešla také? Proč se tam naháním? Proč, když moje práce neuteče, nemá nohy a po pauze je taky čas? Navíc jsme vždy hotovi víc jak hodinu před koncem pracovní doby a pak tam tu hodinu okouníme a nemáme nic na práci. Prostě schizofrenní počínání.

Mít se ráda

Došlo mi, že když nebudu na sebe myslet já,
tak na mne nebude myslet nikdo jiný

Že když se o sebe nebudu starat já, nebude se o mne starat nikdo jiný. A že když se nebudu mít ráda já, nebude mě mít rád nikdo jiný. Nesmírně se mi ulevilo, bylo to završení procesu, cesty. Napětí uvnitř se uvolnilo. Bolest zad odešla sama.

V té chvíli mi bylo jasné, že když dělám práci za někoho, tak mu beru možnost, aby ji udělal sám. Že jsem si sama vinna své únavy, nedocenění, vnitřní nespokojenosti, protože mě nikdo nežádal, abych tu práci dělala za něj, to bylo jen a jen moje rozhodnutí.

Pokud rozhoduji za jiného, beru mu tím zodpovědnost za jeho vlastní rozhodnutí.

Dělám z něj malé nesvéprávné děcko a sebe stavím do pozice maminky. Když se starám o pohodlí ostatních a ne svoje vlastní, pak jsou všichni okolo šťastni a já jsem vychvácená.

Včera byl opět jeden z krásných a výjimečných dnů

Vlastně v posledním roce byl každý můj den krásný a výjimečný. Bebě jsem poděkovala a ona mi pak řekla, jak je sama nemocná, po operacích a že prostě potřebuje odpočinek. Změnila jsem svůj úhel pohledu. Neviděla jsem línou ženskou, ale unavenou ženu. A já ji chápu, protože když bude nemocná, firma si obratem najde jinou pracovnici a pes po ní neštěkne. Tam je nahraditelná.

Ale ona je nenahraditelná, jako každý z nás, jako maminka, babička, kamarádka, přítelkyně, teta a manželka!!! Mít se ráda znamená šetřit se a dělat jen to, co mi vyhovuje, co mi nevadí a neomezuje mě. Znát své kvality. Být na sebe hodná. Netýrat se za chyby v minulosti.

Zkuste si napsat seznam, čím jste přínosem pro svého partnera, šéfa. Napište si všechno, i maličkosti. Seznam noste stále s sebou a pročítejte si jej, doplňujte nové poznatky sama o sobě. I zdánlivé maličkosti mohou být zásadní.

Nejdůležitější je však stoupnout si každé ráno před zrcadlo, pozdravit se jako svou nejlepší kamarádku, pochválit se a nahlas si přečíst onen seznam. A večer opakovat znovu, a k tomu si přidat úspěchy uplynulého dne. A to pak teprve budete koukat, jak barometr vaší sebelásky bude stoupat nahoru. :-)

A pamatujte, energii kterou vysíláme, přijímáme mnohonásobně zpět.

V poslední době jsem poznala několik bezvadných lidí, kteří mi s mojí sebeláskou hodně pomohli. Tento článek je vlastně poděkování.
A velké díky patří především mně.

Ella Hrubá
www.ellahruba.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Dinda napsal:

    pripojuji se k vam velice rada,hezky straveny cas zde vam vsem..

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. QoPrMa napsal:

    evolution casino
    514QoPrMa&|‘

  4. Please accept my deep gratitude to the author for their commitment to inclusivity and diversity, as demonstrated by the incorporation of perspectives from various sources and the exploration of different cultural, historical, and societal contexts within this extensive piece.

  5. Pokemon Fusion napsal:

    I sincerely thank you for your selflessness and thoughtfulness.

  6. Ultra Bee napsal:

    What a cool article!

  7. lalisa leee napsal:

    I hope there will be a lot more to come. Your contribution is greatly appreciated. I’ve bookmarked your site because I found so many useful articles here. papa’s freezeria

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.