Mám doma dva anděly

Asi jsem to, co se dnes označuje za líného rodiče. A jsem za to moc ráda. Díky tomu mám doma dva anděly (3 a 6 let).

Dneska pršelo a místo aby být zavřená doma s dětmi bylo něco strašlivého,
užila jsem si krásný den.

Nebylo to typicky-mateřsky náročné, nemusela jsem „zabavovat“ děti, dokonce bych si to troufla označit za těžkou pohodu. Ale abych vám tu pohodu přiblížila, musím vám popsat, jak vypadal můj deštivý den.

 

Příběh jednoho deštivého dne

Dopoledne jsem chvíli žehlila, postavila několikrát koleje pro vláčky, užili jsme si společné vaření i se zpíváním. Na oběd přijela kamarádka, takže jsme společně pojedli a popovídali. Pak jsem se zeptala dětí, kde budou spát (když někam zalezou, je mi jedno kam, někdy vyberou pokojíček, někdy ložnici). To byla veškerá moje aktivita.

Uvařila jsem mně i kamarádce kafíčko, děti si zalezli do postýlek.

Mladší anděl usnul hned, starší vydržel bez spaní hodinu ležet v posteli a odpočívat, než jsem ho vysvobodila.

Mám doma dva anděly

Po jejich spánku kamarádka odjela, ale já nějak už neměla náladu na nějakou činnost. Tak jsem si prostě sedla k počítači a anděly jsem nechala na pospas sobě samým. Nic jsem nevymýšlela, jen jsem je nechala existovat.

A andělé si stavěli zažehlovací korálky, zpívali si, něco kutili v kuchyni. Mezitím si odpoledne vzali něco k svačině. Po svačině si pustili pohádku, ale brzo zjistili, že je to nebaví (aniž bych je vyháněla od počítače) a šli si zase hrát. Smíchu a chechotu se ke mně neslo dost, takže si hezké odpoledne užívali patrně taky.

Pak se mladšímu andělovi podařilo počůrat chodbu (prý, já fakt nevím). Takže napustili do kýble vodu, vzali dva mopy a celou chodbu vytřeli. A protože je to asi dost bavilo, tak vzali ještě hadry a začali umývat dveře, židle a všechno v dosahu. Tou samou vodou, ale čert to vezmi. :)

No a než jsem se nadála, bylo sedm.

Takže jsem jim nandala polévku k večeři a domluvila se s nimi, že do osmi (ukázali jsme si na hodinách), budou v posteli. Domluvili jsme se, že je do té doby potřeba sklidit, co roztahali, umýt, vyčistit zuby, a když zbude čas, že si můžou ještě pustit pohádku.

V osm jsem připomněla, že je osm, přece jen ty hodiny ještě tolik neumí, a to byla opět celá moje aktivita. Výsledkem připomenutí bylo, že mě přišli opusinkovat a zalezli do pelíšků. Starší anděl usnul hned, protože nespal odpoledne. Mladší anděl ještě přišel s přáním, že by chtěl usnout u mě v náručí, tak jsem si ho přibrala na křeslo, několikrát mě s úsměvem pohladil a usnul taky.

Mám doma dva anděly

 

Mám pocit, že jsem se jim dnes věnovala, to ano

Dopoledne bylo intenzivně naše. To jsem na to měla náladu a dělala jsem to s radostí a bylo to príma. Ale když jsem odpoledne náladu neměla, tak jsem se nenamáhala vymýšlením programu a zábavy za každou cenu jen proto, že venku prší a já mám pocit, že chudinky dětičky nemůžou ven a já jsem zodpovědná za jejich zábavu a program. Udělala jsem pohodu sobě a oni tu svojí taky zvládli.

Neznamená to, že na ně nikdy nehouknu.

Když je něco moc, tak houknu a úplně klidně. Hranice mají a přesně vědí, že ty vytyčené se nepřekračují. Ale suma sumárum, to, že je nechávám žít a neorganizuju je, se mi vrací přesně v téhle jejich andělské podobě a mojí pohodě.

Já je tak miluju. :)

 

Petra JanouškováPetra Janoušková

Šťastné dítě, spokojený rodič – e-book o tom, jak vychovat šťastné dítě a nezbláznit se

Šťastné dítě, spokojený rodič – on-line program pro rodiče, aby mateřství bylo jednodušší, pohodovější a bez zbytečných nervů

www.duverujsveintuici.cz

facebook.com/duverujsveintuici

 

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.