Kolik radosti sneseš v roce 2016?

„Maminko, pojď si se mnou hrát než půjdu do školky!“
„Málinko, teď už to asi nestihneme, zahrajeme si až tě vyzvednu ze školky, ju?“
Sedím v kuchyni, do odchodu z domu máme půl hodiny a já se dívám na svou malou ještě v pyžamu, jak ji smutně klesají ramínka.

Taky znáš ten tlak povinností, kdy víš, co vše je potřeba udělat, všech těch „měli bychom“ a „musíme stihnout“… a před tebou stojí tvé dítě a vlastně se ptá:

„Proč nemůžeme být tady a teď?“

 

Co když je nabídka ke hře, k plnému bytí tady a teď a k otevření se radosti, ta největší výzva?
Ještě úplně nevíš, jak to myslím?
Každá máma pozná, kdy je to akutní a tohle zrovna bylo, protože takhle smutný pohled a slzičky v očích u naší Málky moc často nevidím. A tak jsem se zvedla, oblékla a ptám se: „Tak jakou hru chceš hrát?“

Radostné poskočení a už běží k šuplíčku a vytahuje jednotlivá pexesa. Dívám se na ní, vidím to obrovské nadšení v jejím pětiletém jemném tělíčku a přemýšlím, proč tak často vůbec nevnímáme tu nejpravdivější část nás samotných. Pokud moje dcera cítí radost, je to na ní vidět na celé její bytosti, každá její buňka tančí a ona nemůže jinak, než poskočit.

 

Naše tělo je naše nádoba pro radost

Vytáhla 5 různých pexes, vnímám, jak moc se tetelí na to, aby vybrala sama, ale ona říká: „Můžeš si vybrat jaké chceš. Klidně.“ :)

Kolik radosti sneseš v roce 2016?

Kolikrát si myslíme, že nemáme na výběr a vidíme jen jedinou možnost – např. spěchat do školky. Jenže pokud nemáme na výběr, jsme v pasti a v pasti se nikdo z nás nemůže cítit bezpečně a uvolněně. Nevidíme jinou možnost a ani možnost výběru nedokážeme nabídnout ostatním. Jenže!

Svou nádobu můžeš otevřít jen, když se cítíš v bezpečí.

 

Tak moc se těšila na jedno konkrétní pexeso, ale ona naopak nabízí možnost výběru mně samotné. Vnímám ten nevyřčený význam: „Děkuji mami, že se mnou chceš být.

Usmívám se a říkám, že bych možná chtěla toto, ale že nemusí být.
„Hm a já bych chtěla toto“, říká a já v koutcích rtů schovávám úsměv: „Tak jo, vezmeme tohle.“

„JO!“ a už je to její pexeso rozbalené a obě natěšeně mícháme a rozdělujeme kartičky, jen tak chaoticky, hlavně abychom už mohly začít hrát.
Málince jiskří oči a já vím, že tohle jsou pro mě ty nejkrásnější okamžiky v životě.

 

Když svou radost prožíváš a projevuješ navenek,
otevíráš svou nádobu.
A nejen to, otevíráš také nádobu těch, co jsou s tebou…

Sotva jsme začaly hrát, objevuje se u nás táta, ještě v pyžamu a rozespalý. Chvíli nás pozoruje, ale pak také neodolá a přisedá si k nám. Hrajeme, otáčíme, smějeme se, protože pamatovat si obrázky hned takhle po ránu fakt není jen tak a často hmátneme po kartičce vedle.

Fíha, takhle fajn ráno jsme už dlouho neměli.

Pexeso dohráno. Vyhrál tatínek, máma prohrála. A šup šup, oblíkat, čistit zuby a utíkáme do školky. A ono to jde všechno nějak hladčeji a rychleji než normálně a dokonce přicházíme ke dveřím školky včas.

Cítím, že tohle vše mělo skrytý smysl a už se těším na další takové ráno. Málinka překvapí už večer, kdy opět na základě jejího návrhu hrajeme hru „na hádanou“ např. „Je to střapaté, blonďaté a pořád se to vrtí.“ „Juhú, naše Málka!“ :)

 

Čím větší je tvoje nádoba, tím více radosti uneseš

Až potud to vše vypadá skoro pohádkově, že? Má to ale vše jeden velký háček.

Tušíš, čím je tvoje nádoba naplněná, že tě to neustále nutí k běhu a k plnění povinností a požadavků okolí? Že na tak jednoduchou prosbu: „Mami, pojď si hrát!“ odpovídáš velmi často: „Počkej…“ nebo rovnou: „Teď ne!“ Vysvětlení je prosté, protože:

Když začneš svou nádobu otevírat radosti, otevíráš se tím všemu.

Čemu všemu? Mohou to být všechny další (i ty nepříjemné) podněty zvenku, ale hlavně podněty a impulsy „zevnitř“. Někdy dlouhá léta schovávané a potlačované věci, o kterých často ani netušíme, že je máme. Vlastně nemáme problém, jen jaksi neumíme pořádně odpočívat, neumíme si najít čas samy na sebe nebo přestáváme vnímat své tělo a už vůbec nemáme chuť na intimní chvilky s partnerem. Ale toto téma už je na samostatný článek, na který se můžeš těšit příště :)

Dobrá zpráva ale je, že i když je to někdy těžké naladit se na to nádherné dětské tady a teď a pouhou radost z přítomnosti, jde to. Když se rozhodneš udělat změnu, vykročit ze svých běžných stereotypů, můžeš žít vážně krásné okamžiky v každodenním životě.

 

A nezapomeň, když otevíráš svou nádobu radosti, automaticky ji začnou otevírat také ti, co jsou s tebou. Jedině tak můžeš zpětně pomoct svým dětem, aby se i ony začaly radovat ze života tak, jak se to stalo Evě:

Ahoj Silvi,
včera jsem trénovala celý den. Syn zareagoval okamžitě, byl neobvykle přítomný a reagoval pohotově (moje mamka ho kvůli tomu v telefonu nepoznala). A vyhrál turnaj :) (prvý krát v životě). A dcerka včera večer ani jednou nezmínila, že se bojí… Zatím mám problém, obzvlášť při synkovi, udržet otevřené srdce. Budu trénovat a dám Ti vědět.
Ďakujem!! Eva

Zprávu mi Eva poslala den po našem setkání, kde objevila způsob, jak jemně pootevřít své srdce a zůstat tak vnímavá a otevřená.

 

Přeji Ti (nejen) v následujícím roce mnoho malých radostí!
Silvie (a Amálka)

PF2016-silvie-sabacka

 

Mgr. Silvie Šabacká, CSB
www.vesvemteledoma.cz

Nejbližší víkendový workshop 22.-24.1.2016 Moudrost ženského těla a intimity, okolí Brna
Rozumíš svému tělu, nebo se cítíš odpojená? Začni nový rok PROŽITKEM, který do tvého těla zapíše ZMĚNU jednou pro vždy!
Přijď na seminář o tom, jak porozumět svému tělu, začít více cítit sebe sama, díky tomu osvobodit svou sexualitu a obnovit přístup ke svým životním darům a vlastnímu potenciálu! Zbývá posledních 5 volných míst. Chci vědět více >>>

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. HegOWJ napsal:

    evolution casino
    040HegOWJ&“‚

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.