Alice, dávej si prosím tě pozor, jak ty svoje akce pojmenuješ! :)

… tohle se mi vybavilo jako první, když jsem začala psát článek o pětidenním retreatu pro ženy, který jsem v rámci organizace Ženy ženám uspořádala letos o prázdninách.

Retreat jsem totiž nazvala Ženy ženám Intensive a líp než INTENSIVE bych svůj převládající pocit z celé akce vskutku nenazvala.

Mám přirozené tendence vymýšlet nová spojení, ať už v životě, v partnerství anebo v byznyse, a velmi výjimečný a jedinečný formát měla i tahle akce: sedm lektorek se celých pět dní věnovalo skupině 26 účastnic. Výjimečně nabitý byl i program. Začínaly jsme snídaní a ranními tanečky, ženy následně absolvovaly dva vzdělávací/prožitkové bloky každý den a k tomu tři večerní rituály, které se někdy protáhly až k půlnoci.

Celý retreat jsme strávily v naprostém soukromí dvou romantických prvorepublikových vil v polském Mezihoří. Právě díky soukromí, díky důvěře, kterou jsme mezi sebou brzy vybudovaly, a díky možnosti se skutečně a naplno otevřít všemu, co v dané momenty přicházelo, se ženy mohly bez zábran projevit a prožít si vše, co potřebovaly. Malebná horská příroda, říčka, vodopády, skvělé jídlo a krásné počasí nás jen podpořily.

Když jsem před více než půl rokem začala akci plánovat, představovala jsem si něco jako příjemnou ženskou dovolenou v lázních, ve kterých se zregenerujeme, odpočineme si, hezky si popovídáme a nádherně si to spolu užijeme. Prostě lážo plážo pohodička, během které se navíc něco naučíme, něco se o sobě dozvíme a trochu na sobě zapracujeme. Ano, to jsme podle mně splnily do puntíku. Až na to lážo plážo…

Došlo mi to hned po zahájení, kdy jsme se všechny sešly ve velkém kruhu. Najednou jsem se začala cítit velmi zvláštně, tak nějak… jinak… jako by na mě padla velká zodpovědnost, skoro až tíha, která mi znemožňovala se k zúčastněným ženám skutečně přiblížit, otevřít se jim v rozhovorech tak, jak jsem běžně zvyklá, jen tak si bezstarostně být… Slovy se to těžko popisuje… Byla jsem z toho trošku zaskočená, smutná i vyčerpaná. Na druhou stranu jsem cítila, že je to naprosto v pořádku. Že právě od toho jsem tady. Zpovzdálí držet prostor, být ochránkyní, která nade vším a všemi drží ochrannou ruku, a která se účastnicím také zaváže, že vše dopadne tím nejlepším možným způsobem. Cítila jsem, jak velkou službu tady v těchto dnech dělám – ne sobě, ale všem těm ženám, které si to naprosto zasloužily. Ženám, které s odvahou přijely otevřít svá srdce, těla i mysl ve prospěch lepšího života. Jak svého, tak lidí kolem nich. Dodnes jsem vám za to vděčná!

Vím, že tento retreat bude v ženách ještě dlouho doznívat a že bude pracovat v jejich prospěch a bude je směřovat k jejich vlastní podstatě a plnému využití jejich ženského potenciálu.

Všem zúčastněným, jak lektorkám, tak účastnicím, z celého srdce děkuji. Díky vzpomínkám v mysli i v těle jsem pořád s vámi.

S láskou Alice Kirš

Co o retreatu Ženy ženám INTENSIVE řekly lektorky a účastnice?

“Na ŽŽ Intensive se středem našeho zájmu stalo ženské tělo. My ženy ho tak rády pozorujeme a posuzujeme a přesně to jsme také dělaly, jen jsme mimoto nabídly účastnicím podněty, které do té doby neměly, a také dosud nepoznané prožitky “na vlastní kůži”. S radostí jsem přihlížela jejich úžasu, když zjišťovaly, jak jejich tělo mluví vlastní řečí, jak přijímá informace, které jsou, svět div se, mnohem cennější než ty, které dává hlava! Poprvé v životě chápaly, jak úžasné to naše tělo vlastně je. Některé se poprvé v životě cítily přitažlivě a sexy, aniž by si připadaly vulgární. Pocítily, jak úlevné je mít své tělo ráda a správně o něj pečovat. Některé ženy své tělo doslova poprvé v životě zřely a vnímaly.

Můj dojem z akce byl skvělý. Odjížděla jsem s pocitem dobře vykonané práce a sama užaslá, jak přítomné ženy z naší perfektně naplánované akce vytvořily skoro komunitu, ve které by se dalo krásně žít. Ale až rozhovory s několika účastnicemi měsíc po semináři mi ukázaly, že měla ještě mnohem hlubší smysl, než jsme si představovaly a plánovaly.

Ženy od té doby procházejí opravdovou transformací, a to i ty, které slovo transformace vyloženě nesnášejí. Jejich sebe-vědomí vyrostlo a jejich životy se postupně mění – ony samy mění své životy. I když se před “ŽŽ Intensive” cítily být ve svízelných situacích, prý se jim to daří celkem s lehkostí.”

Lucie Kolaříková, lektorka

@@@

“Intensive odpovidal svemu nazvu – byl „intense“ :D! Byla jsem prekvapena a velice dojata tim jak hluboko byly zeny ochotne jit v tak kratkem case a jak si dovolily se otevrit. Citila jsem obdiv a pokoru. Zaroven bylo nesmirne inspirujici pozorovat zmeny – jake zeny prijizdely a jake odjizdely… Rozdil byl videt!“

Lilia Khousnoutdinova, lektorka

@@@

„Ač jsem na retreatu Ženy Ženám Intensive působila jako lektorka břišních (a jiných) tanců, byl pro mne nesmírným přínosem také na osobní rovině. Jakožto žena s převažující mužskou energií jsem si více než kdy dříve uvědomila, jak důležité je přijmout svou vnitřní ženu a tančit s ní tanec mého života. Pochopila jsem, jaké mi přináší dary a jak mi může pomáhat v mé práci. Podpora ženského kruhu a atmosféra, která na retreatu panovala, byla velmi krásným a intenzivním zážitkem, na nějž budu s láskou v srdci vzpomínat.“

Bohdana Kabátová, lektorka

@@@

“Na ŽŽ Intensive jsem se moc těšila a dobře jsem se připravovala. Představovala jsem si (naivně), že to také pro mne bude taková malá odměna a dovolená, že konečně poznám styl a témata kolegyň, které jsem ještě neměla možnost zažít při práci se skupinou. Moje očekávání byla ve všech směrech překonána a příště určitě doporučím více zvažovat, jak retreat nazveme, protože všechno, ale opravdu VŠECHNO bylo INTENSIVE! :)

Poprvé jsem lektorovala v tak velkém týmu tak velké skupině žen. Nadchla mne jejich různorodost, jak v různých etapách osobního rozvoje, věkově nebo třeba profesně. Prostě dokonalý mix a mozaika. Samotnou mne překvapilo, jak moc byla akce náročná. Jak organizačně, tak emočně. Nešlo jen o to udržet pozornost, ale intenzita prožitků mi nedovolovala být celou dobu zapojená, tělo i mysl potřebovaly odpočívat a já jsem si to mezi některými workshopy dovolila. Ujistila jsem se, že krásně ladíme s Lucií, naše témata se doplňují, naše spolupráce je „tanec“ energií, na jejím workshopu mi bylo krásně. Zrodila se užší spolupráce. Můj workshop ženy zaujal, čtyři účastníce z “ŽŽ Intensive”se pod mou supervizí vydaly na cestu koučování a mentoringu, další se přihlásily na semináře nebo mne pozvaly k sobě do firem. Mám z toho velikou radost. Díky Alici vše organizačně šlapalo bez zádrhelů a pokud se nějaký drobný objevil, obratem se vyřešil. I přes velikou únavu jsem si po návratu domů řekla: Stálo to za to. Za rok bych do toho šla zase. Těším se.”

Jitka Ševčíková, lektorka

@@@

“Jsem moc vděčná za toto nezapomenutelné setkání žen ze všech koutů republiky, jejichž příběhy mě doteď dojímají. Těch několik dní bylo krásnou cestou sdílené inspirace, podpory, chuti a odvahy dívat se na svůj život nově a aktivně jej měnit k lepšímu, stejně jako životy svého okolí – rodiny, přátel, kolegů… Ať už ženy přijely řešit svůj vztah, zdraví, pracovní uplatnění nebo jen tak ze zvědavosti, věřím, že pár kouzelných dní mezi lesy a potokem v okouzlujícím prostředí Villy Pepita zanechaly stopy nejen v mém srdci, ale i každé zúčastněné :-) Krásné dny plné spolutvoření a doplňování se.”

Denisa Říha Palečková, lektorka

@@@

“Pětidenní setkání s ženami na Intensive programu bylo pro mě velkým dárkem. Občas mívám pocit, že to, co jsem pro sebe v životě objevila a snažím se žít, už všichni dávno vědí, a pochybuji o smyslu a hodnotě své práce. Setkání jako bylo toto, kdy si 34 žen vyhradí pět dnů čas a také nemalou částku ze svého rozpočtu, kde si v intenzivním pětidenním programu téměř bez pauz píší poznámky o tom, co pro sebe objevily nového, kdy odvážně jdou do hlubokých osobních prožitků, sdílejí témata, která běžně nesdílejí ani se svými přítelkyněmi, kdy se ze skupiny cizích žen po pěti dnech stává malá speciální rodina a vznikají přátelství obzvláště vysoké hodnoty, mi pokaždé připomenou, jak důležitá je má práce a jak moc mě baví. Odjížděla jsem z Polska s pocitem hluboké úcty ke všem ženám, které kráčí pravdivě po cestě k sobě samým.”

Šárka Kotvalová, lektorka

@@@

“Jak již název napovídá, bylo to skutečně intenzivní a pro všechny velmi výživné. Myslím, že jsme udělaly obrovský kus práce, abychom se do sebe mohly jako ženy pravdivě zamilovat a začít si užívat života se všemi jeho dary. Všem ženám hluboké díky za jejich otevřenost, připravenost a odvahu vstoupit do ženské řeky vášně, lásky a sebehodnoty!”

Barbora Nádvorníková, lektorka

@@@

“Moc díky tobě i ostatním lektorkám za uspořádání semináře. Jsem vděčná, že jsem mohla být ve společnosti všech těch úžasných žen různého věku i profesí. Všechna témata byla pro mě inspirující, poučná i vzrušující. Mě to obohatilo a cítím, že jsem se uvolnila.” Blanka, účastnice

@@@

“Ahoj Ali, děkuji nejen za fotky, ale za celý projekt, bylo to úžasné, skvělé, motivující… Za pět dnů jsem získala víc než za několik let života. Moc děkuji Vám všem, které jste se o to zasloužily. Mrzí mě jen jedno, že jsem se s Tebou nerozloučila, protože když jsme odjížděly, tak jsi tam nebyla. Měj se hezky a mnoho inspirace.” Jarmila, účastnice

@@@

“Ačkoli jsem jela na pětidenní pobyt Intensive s tím, že jsem šťastná a vše v životě mám poléčeno, během pobytu se mi otvíraly nevyřešené děje mého těla. Jsem vděčná za to, že jsem si mohla uvědomit, jak daleko na cestě k sobě samé už jsem a naopak kde jsem dál nepostoupila. Nejdůležitější byla síla ženské energie, díky které jsem se mohla vnímat a pozorovat. Děkuji.” Radka a Gino, účastnice s pejskem

@@@

“Ahoj Ájo,

musím říct, že seminář mě opravdu vzal. Silné zážitky a v devadesáti procentech pozitivní. Ty, které nebyly pozitivní, většinou stejně souvisely pouze se mnou a ne s organizací nebo “nedokonalostí” lektorek :-)) Možná jediná věc, kterou jsem zmiňovala už na místě: jediné klíče na pokoj a od budov. Muset se na všem domlouvat se spolubydlící byl pro mě trochu stres a nepohodlí. Když jste to vyřešily tím, že se dveře od budov prostě nechávaly otevřené, byla to pro mě úleva :-) A vlastně ještě další věc: jídlo bylo moc dobré, ale ne vždy vegetariánské. Nakonec mi to ale vyšlo dobře, maso jsem měla asi jen dvakrát :-)

Pro mě to bylo také velice intenzivní a dovedu si představit, že stejný obsah by mi stačil i na pobyt o dva dny delší. I když rozumím tomu, že tak dlouhé volno by si spousta žen nemohla dovolit a možná ani já… Bylo to taky o tom naučit se „něco vynechat“ a necítit se kvůli tomu špatně, jako že jsem “líná” nebo že “o něco přijdu”… Takže jsem místo jednoho kolektivního večerního sdílení radši šla do wellnes a nakonec tam intenzivně sdílela s Yvett a bylo to moc příjemné!

Jsem ráda, že jsem poznala práci tolika úžasných a obdivuhodných žen a mám inspiraci na nové semináře, ženské kruhy, terapie…Moc Ti za to děkuji a pokud bude nějaké příště, mooooc ráda pojedu znovu! Měj se krásně a přeju Ti ať se Ti nadále daří tvořit tak pěkné a užitečné akce!” S láskou, Petra, účastnice

@@@

“Ženy ženám byly:

I nspirativní

N áročné

T emperamentní

E mocionální

N adějeplné

Z ábavné i záhadné

I ntrospektivní

V ýživné a volnomyšlenkářské

E ndorfinové

Ženy, díky!” Jana Dvořáková, účastnice

@@@

“Milá Alice a ostatní báječné ženy, chtěla bych Vám touto cestou poděkovat.

Ve středu jsem přijela na naše setkání totálně zničená.

Ještě cestou jsem telefonovala s přítelem, se kterým jsem se rozešla.

Máme společný dům, dceru. Byl to velmi nepříjemný rozhovor.

Při úvodním kruhu jsem se i rozplakala.

Měla jsem pocit, že z toho vztahu není cesty ven, že nemám možnost odejít.

Cestu jsem prostě neviděla. Měla jsem pocit, že mě bude stále ovládat a že budu napořád plná smutku a bolesti.

Čas s Vámi plynul neuvěřitelně rychle.

Jedna akce střídala druhou. Když zrovna neprobíhal žádný seminář, vedly jsme spoustu rozhovorů s ostatními ženami. Každým setkáním, každým seminářem jsem získávala víc a víc síly, podpory.

Prožily jsme spolu několik nádherných večerů.

Měla jsem taky chvilku být sama. Seděla jsem u potoku a meditovala.

Udělala jsem si krásný vision board. Když jsem tančila, představovala jsem si nový domov.

Viděla jsem stůl, kytky, prosvětlenou místnost, pohodu, klid a harmonii.

Každá aktivita, která probíhala, mě něčím obohatila.

V neděli jsem se vracela domů s novou energií, vizí.

Věděla jsem, že je zbytečné lpět na domě a na majetku.

Rozhodla jsem se, že důležitější je mít klid a pohodu.

Udělala jsem životní rozhodnutí.

Ve čtvrtek jsem se byla podívat na domy. Žádný z nabízených se mi nelíbil.

Požádala jsem realitní makléřku, zda nemá nějaký jiný, vzdušný, prosvětlený.

Měla.

Seminář Ženy ženám intensive končil v neděli 18.8. a já jsem se ve středu 18.9. odstěhovala.

Uvědomila jsem si to teprve teď, během psaní tohoto emailu. Je to náhoda, nebo není?

Sílu k rozhodnutí jsem našla mezi Vámi. Cítila jsem a cítím podporu, lásku a solidaritu.

Splnil se první sen z mého vision boardu. S radostí očekávám plnění dalších.

Milá Alice, děkuji za překrásnou myšlenku uspořádat seminář.

Všem ostatním děkuji za velmi poučné semináře.

Děkuji za to, že jsem Vás mohla poznat, za Vaši výjimečnost a zároveň obyčejnou lidskost.

Děkuji, že jsem poznala i všechny ostatní ženy.

Děkuji za to, že jste mně pomohly najít odvahu a udělat důležitý krok v životě.

Doufám, že jednou budu inspirací pro ostatní ženy i já.

S láskou a úctou Dáša, účastnice

@@@

“Ještě před měsícem bych nevěřila, že budu psát tyto řádky… ještě před měsícem bych nevěřila, že mohu své trápení sdílet s ostatními…. ještě před měsícem bych nevěřila spoustě „věcí“…

Sdílet vlastní pocity a trápení mi nikdy moc nešlo. Neměla jsem ráda babské dýchánky ani sešlosti, kde se tlachá o problémech a jedna si stěžuje druhé. Poslední dva roky však provází mé manželství jedno trápení za druhým, řada starostí, nemocí, úmrtí. A poklidné, láskyplné manželství se po dvaceti letech stává nesnesitelným. Můj manžel se mi mění ze dne na den v úplně cizí neznámou bytost a já se utápím v bezradnosti, smutku a trápení. Nevím, kudy kam. Hledám odpovědi a vysvětlení. Co se to s námi děje? Co nás to provází? Odkud se bere manželův vztek kvůli každé maličkosti? Proč se pořád zlobí a křičí na děti? Pečoval o nás vždy se vší láskou, kam se vytratila? Proč? Co s tím? A řada dalších otázek mě sžírala k uzoufání a nedala mi spát. Přežívala jsem jako ve snu, žila jsem jako v temnotách, fungovala jsem, ani nechápu jak.

V srpnu tohoto roku mi přišla nabídka Ženy ženám na pětidenní pobyt v polském Mezihoří. Přestože jsem dosud nikdy sama na žádnou dovolenou ani pobyt nejela, neznala jsem jedinou účastnici a nesnášela ženské kruhy, věděla jsem během minuty, že na tento pobyt jedu. Poprvé v životě jsem jednala bez konzultací a rozpaků, dokonce přes nevoli mého milovaného manžela. Pohled na fotografii terasy, kde máme být ubytované, mě naprosto fascinoval. Neměla jsem jediný rozumný argument, proč chci tolik jet s cizími ženami, bez rodiny, bez auta, ale intuitivně jsem cítila nepopsatelně silnou přitažlivost k tomuto místu, k této akci. A jela jsem.

Bylo to místo, kde jsem našla vysvětlení, odpovědi. Byla to ta terasa, kde jsem proplakala celé odpoledne. Byly to ty ženy, které se mi staly oporou a skutečně blízkými bytostmi. Kdybych to neprožila, nevěřila bych. Nevěřila bych, že se během pár dnů mohou vytvořit tak silná, opravdová a upřímná přátelství, bezpečná souznění. Nevěřila bych, že mohu prožít tak nepopsatelně silné zážitky a nová poznání. Nevěděla jsem totiž ani, že existují…

I když dnes vím, že mě nečeká jednoduchá cesta, jsem nesmírně vděčná za pobyt Ženy ženám. Došla jsem na něm k velmi silnému smíření se svým mužem, posunulo mě to dál…nebo blíž? Asi ano, posunulo mě to blíž…Děkuji za tuto příležitost, která mi ukázala, jak důležité a cenné jsou všechny chvilky našich životů, jak důležité je žít ve smíření se svými blízkými, jak důležitá je bezpodmínečná láska, jak důležitá je každá z nás, jak důležité jsou naše ženské kruhy a sdílení, jak důležité je naše spojení, naše jednota, odvaha a odhodlání. Hloubka mých nových prožitků je nesmazatelná, vesmírná a já upřímně věřím, že mi pomůže zvládnout můj život v lásce a smíření. Věřím, že mi pomůže přijmout …. Kéž každá najdeme potřebné odpovědi, potřebnou sílu, odvahu a lásku!

S vděčností Pavla, účastnice

@@@

“Milá Alice,

nebudu moc přehánět, když řeknu, že od srpna neuplyne den, abych s vděčností nepomyslela na ŽŽ, na tebe a všechny úžasné lektorky, čarodějky :) Děkuji za to, co děláte.

Není teď důležité, co konkrétně si řeším, ale můj životní pocit se změnil o 180 stupňů. Přišla naděje, důvěra v sebe a sílu žen. Víra, že někde uvnitř mně je krásná, silná a zářivá žena, která dostává příležitost vyjít ven, rozběhnout se, tančit a zpívat. Která se ale také může ponořit do svých temných koutů duše s vědomím, že to není špatně.

Pomaličku se mi plní přání, která jsem v Polsku poslala ze svého srdce do vesmíru. Stále věřím…

Zatím jsem se nenechala nikde zaměstnat a dělám dvě věci, které mě baví ze všeho nejvíc: peču koláče a sušenky pro novou krásnou kavárnu tady u nás a šiju, mám nový obchůdek na Fleru. Moc peněz to zatím nepřináší, zato uspokojení velké.

Snažím se také vypouštět ze svého života to, co je nefunkční a bere mi energii. Je to ale hrozně těžké… :)

Napsala jsem jen malou část, ostatní je nesdělitelné a nechtěla bych zbytečnými slovy znehodnocovat tu úžasnou energii, kterou cítím. Věřím, že ostatní ženy z retreatu to cítí podobně. Přeji nám všem, aby nám to vydrželo a abychom si vytvářely spoustu dalších příležitostí, jak se touto ženskou energií vzájemně dobíjet. A totéž přeji všem dalším, novým ženám, které tvůj projekt oslovil.

Alice, prosím přepošli tento email i ostatním lektorkám, jako poděkování.

Děkuji a měj se krásně, Jana, účastnice”

@@@

“Celý pobyt byl velmi silný, krásný a zároveň náročný. Díky našim lektorkám, díky pomoci všech účastnic, díky všem přítomným ženám jsem si uvědomila krásu svého těla a že o něj potřebuji pečovat. Vracela jsem se s nádherným pocitem dokonalosti, zapadal do každého krůčku, co jsem do té chvíle udělala, a dovolila jsem si začít říkat: věřím si. Ten pocit je spojen se třemi jednoduchými slůvky MÁM SE RÁDA… Děkuji Tobě Alice za výborný nápad, děkuji Vám lektorky za rozhodnutí jít do toho a hlavně Vám všem ženy za podporu a krásné dny.” Lenka, účastnice

@@@

“Moc dekuju za Zeny zenam Intensive. Pobyt byl muj splneny sen :-) Odjizdela jsem na nej unavena a vycerpana a cekala jsem zenskou wellness dovolenou a ze si konecne odpocinu. To se splnilo, ale uplne jinak, nez jsem si predstavovala. Pobyt byl velmi intenzivni a maximalne me vtahl do deje. Mam pocit, ze kazda minuta pobytu byla naplnena intenzivni niternou praci a rozvojem. Diky tomu jsem lepe poznala sebe sama, hloubku zenstvi a sve moznosti. Moc se mi libilo krasne prostredi a vyborne jidlo. Ocenuju, ze jsme operativne prizpusobily program a mohly byt venku. Tobe i lektorkam dekuji za to, jak jste nas krasne pobytem provedly a vsem zenam za otevrenost a sdileni.” Žaneta, účastnice

Zakladatelka a ♥ projektu Ženy ženám Alice je žena, která svým velkým srdcem, otevřeností, lehkostí, citlivostí, originalitou a důvtipem boří staré hranice a vytváří neomezený prostor pro růst. Je milovnicí lehkosti a svobody, zvířat, vaření, útulné atmosféry, cestování a také autorkou knihy 17 tváří ženy.
Komentáře
  1. Ivulenka napsal:

    Tak nový domov je určitě jedna z věcí, která je hodně důležitá pro to, aby se člověk cítil takřka „jako doma“… My jsme se tak dlouho necítili, ale od doby, co náš byt vzala do parády firma – http://www.pwinterier.cz to najednou jde a je to tedy naprostá parádička :) Máme velikánskou radost!

  2. zeldar napsal:

    This is truly a remarkable piece 2048 of writing. The author has a gift for weaving together facts and anecdotes in a way that keeps the reader engaged and interested.

  3. Infinite Fusion Calculator napsal:

    Thank you for sharing your knowledge and Infinite Fusion Calculator enthusiasm with the rest of the world through your essay. It’s evident that you’re passionate about the subject, and your writing reflects that.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.