Do práce se nevrátím!

žena na mateřské

Když jsem odcházela z práce na rodičovskou dovolenou, věděla jsem, že se tam už nevrátím. Vystudovala jsem sociální práci a nebyla jsem si po celou dobu jistá, zda se věnovat seniorům či dětem. S příchodem první dcerky jsem měla jasno. Určitě dětem! Jsou tak inspirativní a nakažlivě hravé, že bych si přála prožít nejvíce času právě s nimi. Samotné mateřství je i přes nadmíru únavy neskutečným darem.

Práce snů

Po třech dětech a šesti letech na mateřské dovolené jsem se musela rozhodnout, co dál. Manžel tvrdí, že jsem náročná…! Já totiž toužím po smysluplné práci, na kterou se budu každé ráno těšit, nebudu při ní vnímat čas, hlad ani únavu. Stane se mou vášní, životním posláním a bude dobíjet mé baterky. Prostě práce snů, která mi umožní i nadále trávit co nejvíce času s mými dětmi. Nechci se smířit s prací, která mi sice zajistí spoustu peněz, ale budu se z ní vracet unavená a podrážděná. Bude mě vysávat a své děti uvidím maximálně u večeře!

Existuje vlastně taková práce snů? Co by mě vlastně takto naplňovalo? A v čem jsem skutečně dobrá? Jaké jsou mé silné stránky? Zavalila mě lavina podobných otázek. Téměř dva roky jsem neustále přemýšlela a hledala tu jedinečnou činnost přesně pro mě. Ale čím usilovněji jsem se snažila na to přijít, tím zmatenější jsem si připadala.

Dokážu všechno, co si budu přát

Pak jsem si vzala „volno“ a odjela na motorce s manželem na víkend pryč. Když jsem překonala počáteční strach, napětí a tragické scénáře z té zběsilé jízdy, neskutečně jsem se uvolnila. Dokonce jsem povolila křečovité sevření, kterým jsem svírala manžela a opatrně roztáhla obě ruce. Vznášela jsem se. Nechala jsem je volně plout ve vzduchu a cítila, jak létám. Jak dokážu všechno, co si budu přát. Naprostou svobodu a spojení se sebou samotnou.

A najednou to přišlo samo… myšlenka mířená přímo od srdce. Napíši knihu! Vždyť už jako malá holčička jsem psala vlastní pohádky o Otesánkovi či skřítkovi Všudybílkovi. Jak jsem jen mohla zapomenout na mou největší vášeň?! Kdy že se to vlastně stalo? Možná někde mezi hodinou českého jazyka a přihláškou na vysokou školu.

maminka na mateřské

Když první čtenář odpálí míček

A tak píši knihu, vlastně je téměř dopsaná, ještě malé úpravy a může obletět nakladatelství a třeba i svět. Každou kapitolu jsem posílala „testovacím čtenářům“ včetně mé kamarádky Martiny, úžasné ženy, unavené maminky, bývalé famózní spolužačky s nevšední noblesou, červenou rtěnkou a temperamentní sociální pracovnici v jedné a té samé osobě. Když jsem v mezičase dopsala i svůj první eBook Jak přežít mateřskou a nezbláznit se, stala se mým prvním čtenářem. V okamžiku, kdy mi přišla její recenze na eBook, jsem věděla, že jdu tou správnou cestou po chodníku smysluplného bytí.

Email od jedné krásky

„Sedím na pláži, jsem úplně sama, nikdo nikde. Moje děťátko konečně usnulo! Brečím a chce se mi z plných plic křičet a utéct pryč od všech mých povinností. Proč mi nikdo neřekl, že mít vytoužené miminko je tak těžké? Jsem unavená, připadám si na vše tak sama.

Najednou mi k nohám připlula láhev a v té láhvi smotaný papír. Otevírám a napjatě čtu. Zjišťuji, že tam v dáli za obzorem je další ostrov, na kterém žije Eli, maminka tří dětí. Přestávám plakat, vždyť tu nejsem úplně sama, je tu další ostrov, možná plno ostrovů, na kterých jsou maminky. Další dny přicházím znova na pláž a opět připlouvají láhve se zprávami. Čtu a začínám se usmívat.

Díky jedné mamince z opuštěného ostrova si uvědomuji, že ani můj ostrov nemusí být tak smutný a opuštěný. Od té doby se na věci kolem sebe dívám jinak. Vím, že ostrov je jen můj a jaký bude, je jen na mně. Rozhodla jsem se, že bude plný květin, vůně, horké kávy s cukrem, plný smíchu, rozházených hraček,… prostě bude jen můj. Jsem moc ráda, že tam někde je maminka, co se stala spisovatelkou, co v sobě našla dětskou duši, co se ráda houpe na houpačce, co má kuráž. Elenko, děkuji za krásné příspěvky, jsou plné optimismu, plné motivace, aby člověk hledal to hezké a užíval si život i v bouřce.“

Martina

Když práce dává smysl

Ano, možná každý večer sedím do jedné hodiny ráno u počítače a cosi vyťukávám do klávesnice. Ale necítím únavu a nevnímám čas. Ocitám se kdesi v mém příběhu a nesleduji dění kolem sebe. Sem tam mě vyruší manžel s dotazem: „Kolik že je vlastně hodin a proč už nespím?“ A když se ráno probudím a otevřu email, přečtu si podobný vzkaz od další maminky, které jsem také dodala sílu nepropadat nástrahám mateřství. Odvahu jít za svým snem. Mé psaní někomu pomáhá a možná pohladí po duši i vás. Pak má práce i můj život dávají smysl se spícími dětmi v posteli a ustaraným manželem.

„Beze smyslu a bez vášně se život i práce stávají bezcenným přežíváním.“

S láskou

Mgr. Elena Ježková

Mgr. Elena Ježková
Latest posts by Mgr. Elena Ježková (see all)
Miluji své tři dcerky, se kterými si užívám společně strávený čas. Ráda bych inspirovala i ostatní maminky, jak proměnit opuštěný ostrov zvaný Mateřská v báječné a šťastné místo pro život. Autorka eBooku: Jak přežít mateřskou a nezbláznit se>>> www.elenajezkova.cz
Komentáře
  1. Elena Ježková napsal:

    Přeji pěkný den, jsem začínající blogerka, autorka eBooku Jak přežít mateřskou a nezbláznit se, zatím stále i maminka na mateřské (tím je vše snadnější). Až mi vyjde má první kniha, dokáži odpovědět na ekonomickou stránku Vašeho dotazu. Zatím si k mateřské přivydělávám prodejem eBooku, drobnou reklamou a další aktivitou, která se týká dětí. K dětem vstávám v 6.20, dlouhodobě se to určitě vydržet nedá, ale od září, budu mít volná dopoledne. A co se týče manžela, má to obráceně. Vstává ve 4 hodiny ráno a chodí spát po osmé, až po té usedávám ke psaní….:-), tak věřím, že se na ostrově tak moc nemíjíme. Neříkám, že jít za svým snem je jednoduché, ale co je jednoduché? Tohle alespoň stojí za to!!!! Tedy mně určitě. Mějte se krásně Elen J.

  2. Hanah napsal:

    Tak tohle bych si také jednou velice moc ráda chtěla říct, ale zatím jsem ve fázi, kdy si každý měsíc kupuji nový pracovní oděv ze stránek https://www.wbs-safety.cz/12-pracovni-odevy a jsem ráda, že mám vůbec nějakou práci v této naprosto šílené době… No, doufám, že se to brzy nějak spraví a bude lépe.

    • poly napsal:

      Úplně vás chápu. Taky jsem byla v podobné situaci. Chce to ale se pořád dívat po nových nabídkách a dřív nebo později se něco objeví. Já takto nedávno například začala pracovat v pekárně – https://www.vasepekarna.cz/ Je to sice práce, kterou jsem nikdy nedělala, ale naučila jsem se to celkem rychle.

  3. Jeromy Portrum napsal:

    Harga Beton Cor Murah Per Kubik – Jual Beton Ready Mix. Supplier dengan Harga Beton Ready Mix Batching Plant Berikut Harga Beton Cor Readymix dari … info lebih lanjut http://pipabetonbertulangmegacon.kedungsepur.my.id/2020/08/harga-pipa-beton-bertulang-megacon-di_52.html

  4. Donnie Ezpeleta napsal:

    Jasa Kontraktor Kolam Renang, Perawatan dan Renovasi. Banyak Alternatif Desain. Kerja Relatif Kencang. Material Bermutu. Melayani Semua Indonesia … lihat di https://kolam-bening.blogspot.com/2019/10/jasa-treatment-air-kolam-renang-palopo.html untuk info paling update

  5. Charlie Clem napsal:

    Website sah supplier Beton Cor Pracetak memasarkan bermacam tipe keperluan beton dan isu berkaitan dengan Beton Cor Pracetak serta produk … selengkapnya https://harga-box-culvert-megaconperkasa.blogspot.com/2019/05/harga-box-culvert-beton-1-semarang-0852.html

  6. Susy Territo napsal:

    Besi beton yakni salah satu bahan material penting untuk membangun rumah, bahan ini umumnya diaplikasikan untuk mengikat coran … kunjungi https://pipadrainasemegacon.jabodetabek.my.id/2020/10/harga-pipa-drainase-megacon-setu.html

  7. Janett Schumm napsal:

    Pintu kaca tempered banyak dipasang di perkantoran ataupun sentra perbelanjaan. Nah, seandainya Anda juga berniat memasang pintu kaca tempered … silahkan kunjungi https://etalase-tempered.blogspot.com/2019/07/jual-kaca-tempered-etalase-1-padang.html

  8. Parker Zukor napsal:

    Epoxy flooring installment in Indonesia and surrounding cities. KontraktorEpoxy.co.id professionally puts epoxy coatings for garages, homes and organizations tap https://berkahepoxy.neocities.org/jasa-floor-hardener-sorong.html for more offers.

  9. Stewart Leaton napsal:

    PabrikPintu.co.id is just about the the planet’s leading manufacturers plus companies with real wood not to mention softwood stile and also rail doors, and door components, click https://jualsmartlockdoor.blogspot.com/2020/07/jual-pasang-smartlock-door-1-depok-0812.html for detail.

  10. Julio Lassere napsal:

    We’ve designed our range of toilet cubicles to suit many different applications from full height, flush fronted cubicles for offices to low level cubicle doors ideal for … klik https://medium.com/@toiletcubiclephenolic/cubicle-toilet-phenolic-parepare-ukuran-per-m2-custom-murah-c0ad819a5f61 untuk informasi selengkapnya.

  11. Ivanka napsal:

    Tak to máme hodně podobné. Já jsem byla na mateřské naposledy před 8 lety a od té doby mě v práci alespoň co se týče face to face neviděli. Zvykla jsem si totiž na tu domácí pohodu kdy ráno vstanu, dám si snídani a naleju si sirupů od https://imunity2go.cz a rázem se cítím jako vyměněná. To by v práci nešlo.

  12. Ivanka082 napsal:

    Já už také nechci zpátky do práce. Zvykla jsem si na takový cestovatelský styl života. Manžílek je totiž docela blázen do kempování a cestování po světě.Často vezmeme stan, který jsme pořídili na https://www.naturehikecz.cz a vyrazíme třeba do slovenských Tater. Mně se tam hrozně moc líbí, je tam levno a příjemní lidé.

  13. Maruš napsal:

    Už mnoho let bydlím v Polsku. Odstěhovala jsem se sem, protože jsem chtěla zkusit něco nového. Zalíbilo se mi tu a chci tu bydlet dál. Kvůli této špatné koronavirové krizi jsem o práci přišla. Začala jsem tedy hledat znovu práce Poznań. Do týdne jsem si našla novou práci, která mě baví o dost víc. Díky portálu https://www.hitpraca.pl/praca/poznan/ za přehledný seznam.

  14. ivulenka napsal:

    Tak to je věta, kterou bych si také chtěla jednou říci, ale bohužel, zatím tomu tak rozhodně není… Ale co jsem zjistila, tak si jde tu práci doma nebo i v práci docela dost zlepšit nějakou dobrou kávou… Já si třeba tu svoji pořizuji z této stránky zde – https://www.penepex.cz/kategorie/kava-/kavove-kapsle/tchibo/ a pořizuji si tam i jiné věci, které mi tu práci dělaji o něco hezčí a to mi zatím vyhovuje :)

  15. fakevivi182t napsal:

    Nebudu lhát, svoje děti miluji. Ale ráda bych si od nich odpočinula. Ten kdo mě vždycky ze srandy pošťuchuje, že jsem na dovolené tak bych ho chtěla dostat do své kůže a předat mu svoje děti. Tak jak jsem chtěla z práce na mateřskou dovolenou, tak bych si teď přála jít zpět do práce. Ale ještě předtím, bych si ráda užila dovolenou třeba v chatky Máchovo jezero https://www.elite-stare-splavy.cz/ubytovani.html

  16. Magda Horká napsal:

    Já měla dítě docela v mladém věku, takže jsem nestihla ke své bývalé práci nějak přirůst. Naštěstí muj Adam má práci přes internet a dobře ohodnocenou, takže jsme to zvládli v pořádku. Když pak přišel s tím, že sedáme na první letadlo do Abu Dhabi https://www.cklub.cz/pruvodce/spojene-arabske-emiraty/abu-zabi, a budeme žít tam, měla jsem jasno. Od té doby si žijeme život jako z pohádky.

  17. Valounek napsal:

    Ono je to složité. Já jsem dlouho váhala. :) Chtěla jsem vyrábět krabičky na čaj. Mám docela šikovné ruce a truhlařina mě baví. Ale bála jsem udělat ten krok, takže jsem skoro dva roky kombinovala podnikání a práci na půl úvazek. Nakonec to za mě vyřešil náš syn, kterého jsme s manželem počali. Po mateřské jsem se už do práce nevrátila. :) A neměnila bych. Ale naprosto rozumím tomu váhání, postavit se na vlastní nohy.

  18. Nina C. napsal:

    Musím se přiznat, že já jsem v poslední době ve své práci také docela nespokojená. Momentálně pracuji v jedné továrně a naštěstí to není nijak fyzicky náročná práce, ale spíš mi jde o to, že nemám v podstatě žádný volný čas. A už mě to docela ubíjí. Bohužel jsem se dívala a žádnou lepší nabídku jsem nikde tady v okolí nenašla, takže mi asi ještě chvíli nezbyde nic jiného, než se každé ráno obléct do své pracovní mikiny a prožívat to samé znova a znova.

  19. Ivanka082 napsal:

    Byla jsem na brigádě v jednom internetovém obchodě ve skladě. Vyskladňovala jsem notebooky a docela mě to i bavilo. Nebyla jsem totiž v kontaktu s lidmi a dělala si tu práci podle svého. Přijel kamion, já rozřezala palety a bylo. Ještě nikdy jsem si nevydělala za víkend tolik peněz jako tehdy. Radost pro moje oči.

  20. Eliška napsal:

    Manžel mě vzal na dovolenou naposledy do Egypta asi před 4 roky. Od té doby nic. V poslední době se ale dívá na penzion Florian. Tak snad má v plánu vzít mě a ne nějakou milenku neřád jeden. Ale já mu věřím a vím, že pro nás dva dělá jen to nejlepší. Takže ho ani nepodezírám.

  21. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  22. Lenka napsal:

    Já jsem to měla stejně. Vždycky jsem byla velmi ambiciózní, a tak jsem nepočítala s tím, že bych se nevrátila hned do práce. Nakonec to ale skončilo tím, že jsem zůstala doma s naší dcerou, která pro mě je všechno. Do práce jsem tedy šla až po dvou letech, poté co jsem toto období zakončili společnou dovolenou v Egyptě ve městě Asuan.

  23. Xxx napsal:

    No řekněme si upřímně, kdo by se po dovolené do práce chtěl vracet :-). Naštěstí je teď období, kdy nás dovolená ještě čeká. A už se moc těším. S manželem si půjčíme karavan a vyrazíme objevovat krásy Rakouska. Potřebujeme ještě sehnat pořádné batohy, kam se nám vejde vše při našich turistických výletech.

  24. marcela napsal:

    No naprosto Vás chápu. Ostatně komu by se taky do práce chtělo, že jo :-). Asi se najde pár výjimek, které si to bez práce nedovedou představit, vlastně jednoho takového člověka znám. Je jím můj dlouholetý kamarád, který je opravdový workoholik. Největší radost mu uděláte tím, že mu koupíte nějaký nový pracovní oděv :D

  25. Olga napsal:

    Také už se mně do práce vracet nechce. Řekla jsem manželovi že zavolám do půjčovny lodí Lužnice jestli bychom si nemohli po mém mateřství zase udělat nějaký odpočinek. Už se moc těším na to až se konečně zase budeme moct s manželem bavit o normálních věcech a ne jenom o tom mateřství.

  26. Harvey Popick napsal:

    Jabodetabek private tutoring services with teachers coming over to the house. Greater than hundreds of active tutors will be ready to teach various skills and lessons of the to adults … visit https://privatmurah.vercel.app/les-privat-pulo-gadung-murah.html for more details

  27. Charlena Lanosga napsal:

    Very best as well as Most affordable Jabodetabek Private Coaching, the staff and also instructors occur to your home, collection your study agenda and might select just about any field regarding research … go to https://bimbel-calistung.netlify.app/les-privat-calistung-cipayung.html for more information

  28. Willodean Mastella napsal:

    Several results, that is a cheap private tutoring fee which is perhaps all we now have ready for face-to-face private tutoring or private tutoring… for more information https://ipa-exed.blogspot.com/2022/07/les-privat-ipa-di-tanjung-priok.html

  29. Isra Harrison napsal:

    Ignite your passion for languages and join our immersive foreign language program at Executive-Education.id. Using a consentrate on practical communication skills, authentic materials, and real-world scenarios, you’ll build fluency and confidence in your selected language. Stroll into a world of linguistic excellence and embark on an outing of non-public and professional growth. Click https://kursus-arab.github.io/kursus-bahasa-arab-bogor.html for registration.

  30. JaneX napsal:

    Já jsem s tím měla taky samozřejmě obrovský problém. Přijde mi, že tímhle si projde snad každá ženská, která byla někdy těhotná. Já jsem si dokonce prošla i tím, že mi přistál v e-mailu neoprávněný vyhazov, protože jsem prý neplnila svoje pracovní povinnosti. Naštěstí jsem dostala tip na lidi z ochrana-zamestnance.cz/ a ti mi poradili, jak se proti tomu bránit. Ale co vám budu povídat, do práce se mi pak už zpátky fakt nechtělo.

  31. Věra napsal:

    Hrozně moc se mi letos líbilo jak jsme se byli s manželem podívat nejprve v rakousku a tím že nám ještě zbyla nějaká dovolená v práci, která mě vůbec nebaví, tak jsme si řekli že bychom ještě mohli vymyslet něco pro ratolesti. A nakonec ta dovolena s dětmi vyšla levněji než celé rakousko.

  32. I adore that you informed me about this article since I think it’s amazing. That is exactly what I was hoping to discover, and I sincerely hope you will continue to share such excellent stuff in the years to come.

  33. věra napsal:

    Je to přesně jak píšete. Je mnohem lepší když sí pořídíte velmi kvalitní výbavu na cesty než když máte nějaké šunty a pak si stejně koupíte něco lepšího časem. Proto je dobré hned investovat do kvality a pak si užívat toho, že máte opravdu kvalitní výrobky.

  34. Lenka napsal:

    Já jsem se taky rozhodla, že se po mateřské nevrátím do práce a začala jsem podnikat. Mít vlastní firmu byl vždycky můj sen a čekala jsem na vhodný okamžik pro založení OSVČ a ten přišel právě teď a nelituju toho :-) . Sny by se měly plnit :-) .

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.