Čím nás nejvíc překvapují a inspirují děti?

Někdy si říkám: Kdo koho vlastně učí nebo vychovává? My děti, nebo naopak – děti nás?

Jejich přítomnost v našem životě je svým způsobem zásadní. Jsou našimi nekompromisními zrcadly. Jsou naším obrazem, který bychom v určitých chvílích schovaly pod tisícem zámků v nejtemnější komnatě nejzapadlejšího hradu. Jenže to nejde.
Ale stejně jako nám zrcadlí naše omyly a nedokonalosti, dávají nám zpátky svou vděčnost i lásku, když jim věnujeme svou pozornost, respekt a otevřenou náruč. Děti už prostě jsou takové… inspirativní <3

Čím vás inspirují či překvapují vlastní děti – to byla otázka pro lektorky Ženy ženám

 

Jitka ŠevčíkováMoje vlastní děti mne překvapují svým úhlem pohledu, a to neustále. Vzhledem k tomu, že je mezi nimi 16letý věkový rozdíl, často jen zírám, jak některé názory a svobodomyslnost mají společné, i ta malá, i ten dospělý.

Moje dcera mne, jako lektorku redukce stresu, naprosto fascinovala při jednom našem ranním tažení do školky, kdy jsem na ni zahartusila: „Honem, nebo zase přijdeme pozdě“. Podívala se na mne s klidem angličana a řekla: „Stejně přijdeme pozdě, tak si vyber, jestli tam půjdem v klidu, nebo vystresovaný“. Tomu se říká pálka do vlastních řad :-)

Také mne obě děti překvapují schopností říkat jasné a nekompromisní NE. To, co já se učila až ve středním věku, protože mne to rodiče nenaučili, oni umí přírozeně od malička: Nemáš ráda knedlíčkovou polívku?  Ne. A nebudu ji jíst. Prostě NE.  To já jako dítě se snažila rodičům zavděčit. Tím, že budu hodná holčička, jsem platila jejich podmiňovanou lásku vlastním popřením.

Moje děti jsou samy sebou. Doufám a troufám si tvrdit, že na tom s Petrem máme alespoň malilinkatý výchovný podíl. Je to paráda.

Jitka Ševčíková – www.jitkasevcikova.cz

 

Dana_Sofie_s_TobimSvého syna učím doma, takže máme jedinečnou možnost spolu trávit skutečně hodně času. Jedna z věcí, která mě na něm a na dětech obecně inspiruje, je, že má neustále spoustu energie a špatnou náladu má jen tehdy, když ho tahám od nějaké obzvlášť vypečené počítačové hry – ale i v takovém případě je do pěti minut zase v pohodě. Já si u toho uvědomuju, že děti žijí neustále tady a teď, v přítomném okamžiku – a právě to je jejich zdroj neskutečného množství energie, kterou neustále oplývají.

Na minulost dávno zapomněly a budoucnost je pro ně zdrojem těšení se na krásné okamžiky, které přijdou. Zatímco my dospělí si svou minulost s sebou táhneme jako kouli u nohy neustále a budoucnost na nás sedí jako balvan všech „musíš“ a „je třeba“ a „ještě tohle“…

Tak to se od něj učím. Zas a znova si to připomínám a nořím se do přítomného okamžiku – a najednou je mi taky blaze a mám dost energie na všechno, co se v daném přítomném okamžiku odehrává…

Dana-Sofie Šlancarová – www.cyklickazena.cz

 

barbora_nadvornikova_portretVlastní děti ještě nemám, ale ty, co potkávám, včetně malých dcerek mého partnera, mě překvapují svou autenticitou, zvědavostí, někdy krutou pravdivostí a bezpodmínečnou láskou.

Umějí být jasné, čisté a velmi sebe-vědomé v tom, co chtějí, co jim dělá dobře, co jsou jejich potřeby. Inspirují mě schopností plně se ponořit do hry, tvoření a přítomnosti.

Umějí žít tady a teď, ať je to fantazijní nebo skutečný svět. Krása!

Barbora Nádvorníková – www.barboranadvornikova.cz

 

Lilia KhousnoutdinovaJednoduché řešení „komplikovaných“ problémů,
které by nikdy dospělého nenapadly… :D

Lilia Khousnoutdinova – www.cestaextaze.cz

 

 

 

Čím mě nejvíce překvapuje a inspiruje můj syn?
Mám chlapečka, kterému momentálně táhne na tři roky. Jsme spolu doma a já si užívám dělání činností, které nepřináší naprosto žádný finanční zisk. Je to neuvěřitelně obohacující!

Jako jeden z největších darů, který dostávám od svého dítěte, je vědomá pozornost světu a životu, kterou dokáže dávat a já se to díky němu (znovu) učím. Procházka po odpoledním spaní může trvat hodinu a malý kluk dojde třeba jen na druhou stranu ulice. Potká totiž cestou tolik zajímavých věcí hodných obdivu a prozkoumání, že nepotřebuje dosahovat nějakého vytčeného cíle. Na zemi leží obal od nějaké cukrovinky, list z nedalekého javoru, super kamínek nebo zrovna na blízké křižovatce spravují chodník. No a co teprve brouzdání ve spadaném listí… Paráda! Žije většinu času v totální přítomnosti.

Ve společnosti svého dítěte vnímám, v čem spočívá skutečný život. Tkví v čase tráveném spolu, kdy se můžeme smát drobným legráckám, pomalém dobrém jídle, vydatném odpočinku a našlapaném řádění, mazlení a nocování v náruči maminky. Spočívá ve chvílích, které máme jen pro sebe, abychom se ponořili do hry či činnosti, která nás baví, zabořili pohled do prima knihy a vyrazili ruku v ruce na návštěvu k blízkému člověku, kterého máme rádi.

V jeho společnosti dokážu lépe vidět obrovskou hodntou „obyčejných“ věcí. Teď na podzim sbíráme kaštany, barevné listy a těšíme se, až pořádně zafouká studený vítr, abychom mohli pouštět draka. Nemít dítě, musela bych nějakou dobu přemýšlet o tom, jaké výhody má tohle nevlídné roční období.

Lucie Mattabu – www.flirtdance.eu

 

Denisa Říha PalečkováMě Pedro překvapuje tím, kolik v sobě má radosti a jak ji projevuje. Jaký má úžasný smysl pro humor. Nevěřila bych, že je něco takového možné. Že jsou mimina tak vtipná. Rozumí, když je něco z legrace, a směje se na celé kolo. Nádherně tím vtahuje do přítomnosti.

Denisa Říha Palečková – www.kurzypropary.cz

 

A jak jste inspirovány dětmi VY?

 

Zakladatelka a ♥ projektu Ženy ženám Alice je žena, která svým velkým srdcem, otevřeností, lehkostí, citlivostí, originalitou a důvtipem boří staré hranice a vytváří neomezený prostor pro růst. Je milovnicí lehkosti a svobody, zvířat, vaření, útulné atmosféry, cestování a také autorkou knihy 17 tváří ženy.
Komentáře
  1. Ivulena napsal:

    Mne třeba děti vždycky inspirují tím, jak jsou moc nadšené, když s nimi chceme někam jít na nějaký výlet nebo něco takového. Také vždycky mají hroznou radost, když jim pořídíme nějakou novou outdoor výbavu z této stránky zde – https://www.naturehikecz.cz . To si myslím, že dokáže člověka hodně naučit :)

  2. Jana napsal:

    Děti mají rády dárky odjakživa a proto není vždycky snadné jim něco vybrat. Ideální volbou jsou společenské hry – https://www.shopti.cz/, na to je třeba, aby už uměly číst, i když existují hry, kde jsou jenom obrázky, takže s tím poradí i předškoláci. Taková hra je vynikající na rozvíjení mnoha schopností, a to jak manuálních, tak i psychických, což říkají i lékaři.

  3. Ivanka082 napsal:

    Děti mají vždy velkou radost z těch vánočních dárečků, které rozbalují. Tedy tak to ale alespoň vypadá rok co rok u nás doma. Teď jsem Adámkovi koupila nový notebook, a tak doufám, že bude mít tak velkou radost jako tomu bylo vloni ze zahradního traktůrku. Těším se na Štědrý večer moc moc.

  4. Lenulaa napsal:

    No, mě třeba náš syn hodně inspiroval k tomu, abych začala zase po dlouhé době sportovat. On hraje hokej a to už na docela slušné úrovni. Je to ale teda docela drahý koníček. Nedávno například potřeboval nové vybavení a docela jsem koukala jak drahé jsou dnes třeba takové hokejové tašky. Když jsem mu před lety kupovala jeho první, tak byla teda podstatně levnější. A že mu vydržela pěkně dlouho.

  5. Jana napsal:

    Dříve jsem nechápala, že někdo dokáže říct, že děti mu daly smysl života. Nakonec jsem na to přišla i já, a to i přesto, že jsem děti zas tak brzo nechtěla. Teď se ze mě stala někdy až moc úzkostlivá matka, která se snaží své děti podporovat a především chránit. V našem domě tak nesmí chybět dětské zábrany a další vymoženosti.

  6. xxx napsal:

    Moc hezký článek, zajímavé čtení o našich malých radostech :-). Mé děti jsou pro mě vším a chci pro ně jen to nejlepší, asi jako každá jiná matka pro své děti. Snažím se dětem hodně věnovat, sportujeme venku, ráda bych, aby uměly co nejvíce sportů a byly všestranné. Jezdíme hodně i na různé výlety. Nebudu lhát, samozřejmě i mé děti tráví nějaký čas u počítače, hodně je baví online hry zdarma tady https://www.hrajzdarma.cz/, ale nesedí u toho věčně a myslím, že je to v jejich věku úplně normální.

  7. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  8. uzwKqI napsal:

    evolution korea
    941uzwKqI^%&

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.