Cesta ke štěstí aneb Jak zkrotit svou mysl

Cesta ke štěstí aneb jak zkrotit svou mysl

“Já se snažím, ale já fakt nevím, jak to udělat…. Když chci být u sebe a být sebe-vědomá, tak mě hned napadnou myšlenky o dětech, co jsem ještě neudělala, co jsem udělala špatně… Zkrátka se nedokážu uklidnit“… povídá má klientka.

Máte podobný problém? Také když se snažíte zklidnit svou mysl a ponořit se více do sebe, tak vás přepadnou všechny ty myšlenky a jste na pokraji zhroucení? Jdete si raději zase pustit televizi, rádio, najíst se nějaké té sladkosti, zapálit si cigaretu, abyste se trošku uklidnily a zapomněly?… MÁTE PROBLÉM!

Cesta ke štěstí aneb jak zkrotit svou mysl

Všechny závislosti vznikají pro „ochranu“, je to ochrana před bolestí, kterou by mohly přivodit myšlenky, vzpomínky na nepříjemné situace, které nejsou vyřešené a hnijí pod povrchem. Pokud se chceme oprostit od závislostí a žít vědomě a naplno, stejně se nám nevyhne „odžít“ si tyto nepříjemné pocity. K tomu, abychom se dostaly hlouběji, musíme nejdříve přijmout bolesti, které nám v tom často brání. Musí přijít odpuštění. Odpouštíme hlavně samy sobě!

Vše vychází z vědomí vaší mysli. Pokud se nedokážete přistihnout před tím, než jdete vybrakovat šuplík se sladkostmi a uvědomíte si, co jste vlastně udělaly až poté, co sušenku sníte, tak se za to netrestejte! Co se stalo, stalo se. Ponaučte se z toho pro příště a přijměte danou situaci.

Jednáme dle vzorců a máme tendenci stále věci opakovat, proto když budete vědomé svého těla, tak si vlastně budete i vědomé toho, co právě děláte, tedy že např. saháte po „sladkosti“. Proto se snažte vnímat každý pohyb a tím můžete předejít sklonu k závislostem.

Než se do toho „jezení“ pustíte, uvědomte si, co je za tím!!!

Je za tím vědomá mysl??? Nebo vás ovládá nějaká emoce? Nejste unavená, naštvaná, smutná či zklamaná? Když si totiž identifikujeme problém, tu danou emoci a přijmeme ji, tak ona často odezní a s ní odeznívá i sklon k dané závislosti.

girl-1361906_1920

1. VĚDOMÍ TĚLA A POHYBŮ

Často se právě setkávám s tím, že lidé chtějí ihned umět a mít schopnost ovládat svou mysl, dokázat být přítomni TEĎ A TADY. Ale nejde jim to, lpí na výsledku a nedokáží se uvolnit v tu danou chvíli. Pro schopnost ovládnutí své mysli je v první řadě důležité vědomí svého těla a pohybů. Uvědomte si proto nyní to, jakou pozici máte, jestli sedíte, nebo ležíte a jak se v té pozici cítíte. Jste vyrovnaní (na fyzické úrovni), sedí se vám dobře? Tím stáhnete pozornost z vnějšího světa k sobě. Pojďme dále…

2. VĚDOMÍ DECHU

Jemnější vjem, který následuje po uvědomění si sebe sama, jakožto svého těla, je DECH. Dýcháme často nevědomě, nevíme o tom. Díky dechu žijeme. Měly bychom se učit dech prohlubovat, což učím účastníky mých lekcí. Pokud jste nervózní a myšlenky vám lítají všude kolem, sedněte si a uvědomte si svůj tvar, své tělo a následně se zaměřte na svůj dech.

Uvědomte si, že dýcháte. Nádechem přijímáte energii – život, který oživuje každou buňku vašeho těla. S výdechem zase odchází vše staré a nepotřebné, odchází veškeré napětí. Pro uklidnění cíleně nadechujte do oblasti břicha. Břišní dech posiluje a aktivuje vnitřní orgány a pomáhá k odbourání stresu.

3. VĚDOMÍ MYŠLENEK

Poté, co jste si vědomy svého těla a dechu, tak teprve můžete přejít k jemnějším vjemům a to je vaše MYSL. Myšlenky se často stávají naší realitou. To, jak smýšlíme, ovlivňuje to, jak se následně chováme. Pokud si myslíte, že něco dopadne dobře, nebo špatně, tak v obou případech máte pravdu. Pozitivní pohled na život začíná v naší hlavě. K tomu, abychom se vymanily z pomyslného „kolotoče mysli“ je nutné se „zastavit“ a být vědomé. Proto si nastavte do své hlavy afirmaci: Jsem sebe – vědomá. Záměrně to píši s pomlčkou. A tuto afirmaci si opakujte pokaždé, když budete mít tendenci sklouzávat k negativitě, nebo k závislostem.

Koneckonců je to VÁŠ ŽIVOT, proto ho žijte pro sebe a užívejte si každého okamžiku, který nám nabízí!!!

Screenshot_1

Lenka Hrušková
Autorka e-booku Sebe-vědomou ženou krok za krokem a blogerka webu www.lenkahruskova.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.