Očima terapeutky aneb radosti a strasti při práci s lidmi

Žijeme prý v v devítiletých cyklech. Rok 2016 je podle numerologického součtu také 9. A vibrace devět něco ukončuje, uzavírá.
Proto po devíti letech, kdy jsem začala pracovat s lidmi jako kouč/terapeut na plný úvazek, bych ráda udělala malou rekapitulaci této cesty.
Zvolila jsem formu otázek, které občas dostávám.

 

Jaký typ lidí chodí na konzultace a kurzy?

Lidově řečeno „miš-maš“. Mladí/Staří. Muži/Ženy. Bohatí/Chudí.
Společné mají jen jedno: chtějí vzít život do vlastních rukou a něco se sebou udělat. Posunout se. Pochopit. Zvládnout krizi, cítit se lépe.

 

Co lidé nejčastěji řeší?

Lidé nejvíce řeší vztahy, práci, peníze. Konkrétně: chtějí předejít rozchodu nebo se z něj uzdravit, vyřešit problémy v partnerství, zharmonizovat rodinné či pracovní vztahy, změnit práci, najít své poslání, být přitažlivější pro peníze. Porozumět svým životním problémům. Zvednout své sebevědomí, ustát si své hranice, zpracovat strachy. Prostě všechny výzvy, které před nás staví život.

Očima terapeutky aneb radosti a strasti při práci s lidmi

 

Jaké je ideální výsledek sezení nebo kurzu?

Ideální výsledek práce na sobě je to, že se klient posune ve svém tématu (rozuměj problému) vpřed a buď ho vyřeší nebo udělá významný posun. Uvidí řešení. Prožije to na vlastní kůži, ne že se jen vypovídá nebo něco racionálně přemele.

 

Má práce na sobě nějaký viditelný smysl a efekt?

Má. Někdy stačí i jedna konzultace, v tomto smyslu jsem zastánce rychlé terapie. Když to jde, proč to protahovat. Nemyslím tím zázraky na počkání, ale nastartovat v klientovi změnu, kterou postupně ukotvuje v každodennosti. Povedené sezení je často taková sklizeň něčeho, co dlouho zrálo. Také je to většinou začátek další etapy.

Práce na sobě má smysl, vede k větší harmonii, k vyřešení mnoha problémů a celkově ke kvalitnímu životu. I když to není snadná cesta a chce to trpělivost.

 

Mají i terapeutky nějaká trápení?

Ano, podobné jako její klienti :-).

Někdy mám to, s čím klient přijde, vyřešené. Jindy jsem jen o pár kroků dál. Často na tom vůbec nezáleží, protože svoje řešení má každý člověk v sobě a dobrý kouč je jen průvodce k nalezení a realizaci tohoto řešení.

Výhoda dobrého kouče není v tom, že by byl skoro osvícený, ale že na sobě prostě pracuje. Dívá se pod pokličku. A umí si většinou pomoc. Nebo si někam zajde. Nebo se modlí a medituje :-). A to dělám. Takže mě trápí nebo už netrápí to, co každého.

Očima terapeutky aneb radosti a strasti při práci s lidmi

 

Baví to člověka i po letech?

Jasně :-). V jistém smyslu čím dál víc.

První roky jsem samozřejmě překonávala různé strachy, jestli jsem dost dobrá a mám co nabídnout. Řešila plnou hlavu témat svých klientů i několik hodin po konzultaci. Na kurzech jsem se učila vést celou skupinu a nenechat se rozhodit nějakým „vždy nespokojeným“ jedincem. To všechno ale pominulo. Časem jsem se uklidnila a teď si to užívám.

Užívám si i okamžiky, kdy prostě chvíli nevím a nejsem si jistá. Zkušenost, vnitřní důvěra a práce na sobě dělá své. Nejkrásnější je prostě plynout a kreativně reagovat na potřeby daného člověka. Pak prostě smíchávám různé techniky a terapie a je to takové umělecké dílo a to mě opravdu baví.

 

Co nejvíc potěší?

Spokojený klient, samozřejmě :-) Což je pravda. Co to ale přesně je?

Mám zkušenost, že můžete mít skvělý pocit ze sezení, kdy si klient změnu zatím uvědomuje jen mlhavě. A takový smíšený pocit z práce s člověkem, který je nadšený a má subjektivní pocit, že se mu snad vyřešil celý život. A vy přitom víte, že to byl jen první krůček na cestě.

Takže určitě hledám zlatou střední cestu. Dobrý pocit zevnitř a dobrou zpětnou vazbu od klienta. Když se to potká, tak to potěší na výbornou.

 

Co nejvíc zamrzí?

Když vás a vaší práci někdo hodnotí z rychlíku, aniž by vás znal či se s vámi osobně setkal.

Očima terapeutky aneb radosti a strasti při práci s lidmi

 

Jak vybrat vhodný terapeutický směr a vzdělání?

Určitě je potřeba mít dobré základy. Vzdělání, tréninky, výcviky. Prostě mít něco v ruce, metodu, techniku. Dneska už je opravdu velký výběr technik, škol a směrů. Naučit se nějakou metodu ale asi nestačí. Certifikovat Vás může asi opravdu jen Vaše Duše. A k tomu se nedopracujete za minutu.

Upřímně si ale myslím, že každý člověk, který pomáhá a radí svým kamarádům, přátelům a lidem skoro na počkání, by se měl pokusit „vyřešit“ tento svůj pomahačský syndrom. Buď se z toho uzdravit nebo se zprofesionalizovat. U mě to byl běh na dlouhou trať.

O osobní růst jsem měla zájem už od raného mládí a vzdělávala se formou kurzů a tréninků mnoho let, než jsem si troufla oficiálně pomáhat. Nejsem vystudovaný psycholog. Přála jsem si to, ale na dni otevřených dveří, tam přednášející v posluchárně doslova nahlas prohlásil, že pokud tam je někdo, kdo věří na Duši a podobné esoterické vylomeniny, ať tam ani neleze (rozuměj studovat). Že oni jsou vědci.

A tím pro mě oficiální vzdělávání skončilo. A začala jsem místo toho ve dvaceti letech svůj první výcvik (Esoterního léčení). Vždycky si vzpomenu na Holger Kalweita (Dunklterapie) jak v jednom dokumentu zvolal: „Neuznávám klasickou psychologii, protože ona popírá a neuznává Duši.“

Co dodat? Snad jen, že se blýská na lepší časy a že je třeba hledat společnou řeč a spolupráci. Psychologů s přesahem je čím dál více. A to je dobře.

 

Co by sis poradila nebo vzkázala sama sobě před 9 lety?

Můžeš se uvolnit. Vytrvej, zvládneš to. Je to část tvé cesty.
Jo a za 9 let o tom napíšeš článek a bude tě to bavit :-).

 

Co bys vzkázala čtenářům a čtenářkám tohoto článku?

Práce na sobě má smysl. Jsem samozřejmě svědkem mnoha posunů lidí, kteří vzali život do svých rukou. Také ale vidím stagnaci a stále stejnou mizérii u lidí, kteří na sobě pracovat nechtějí (ať už z nevědomosti nebo nevůle) a buď prostě rezignovali nebo věří iluzi, že někdo jiný jim přinese pozitivní změnu.

Nejlepší investice, kterou můžete udělat je investice do sebe, svého růstu, rozvoje a dobrého pocitu.

 

Květa KolouchováKvěta Kolouchová
osobní a profesní růst

www.pracenasobe.cz

Aktuální akce: Výcvik práce s lidmi – ucelený systém technik a postupů pro práci se sebou a s klienty. Začínáme 28. – 29. 5. 2016

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. Lenka napsal:

    Zajímavý článek. Něco takového by ale asi nebylo úplně pro mě. Já jsem naopak ráda, že v naší firmě se moc s lidmi bavit nemusím. To mi celkem vyhovuje. Celkově si na svou práci moc nemůžu stěžovat. I firma se o nás dobře stará. Pravidelně třeba dostáváme nové pracovní oblečení, což je super. já takto před pár týdny právě dostala nové pracovní tričko s dlouhým rukávem.

  3. JaneX napsal:

    S tou poslední větou souhlasím, ale jen částečně. Samozřejmě investice do mě samé jsou důležité. Pravidelně se školím, relaxuji, sportuji a vlastně těch peněz do sebe investuji dost. Vrací se mi to ve formě větší výkonnost, lepší nálady a celkově prostě jsem efektivnější. Na druhou stranu je tu ale třeba zlato jako investice, které mi reálně vydělává peníze. :) A to se taky vyplatí. :)

  4. lucie napsal:

    V poslední době se v osobním rozvoji snažím dělat velké pokroky, ale často jsem zastavena takovými všedními problémy. Tak třeba v posledním týdnu mě zastavila výměna zámku u dveří. Jeden montérník měl přijít na opravu koupelny, když jsem přišla domů a viděla jsem jak jsou prokoplé dveře. To jsou samé starosti..

  5. Janiczka napsal:

    Co si budeme povídat. Práce s lidmi je prostě nejriskantnější a hlavně takové nejošidnější a nejotravnější odvětví. Ale kde se dneska práci s lidmi vyhnete? Možná tak v zoologické zahradě, ale ani tam ne. Na druhou stranu tam leží peníze. Takže vyřídit si podnikatelský úvěr a celkově prostě pracovat ve službách je podle mě super podnikatelský plán. Alespoň já to tak udělala.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.