7 mýtů o menstruačním kalíšku

Menstruační kalíšek – pro jedny fantastická revoluce v ženské intimní hygieně, pro druhé nepřijatelný módní výstřelek. Internetové diskuse se hemží ostrými výroky jeho odpůrců, kteří tuto pomůcku doporučují leda pološíleným ekoženám se zbytečně naditou peněženkou.

Podíváme se proto na nejoblíbenější polopravdy a mýty, kterým menstruační kalíšky čelí.

 

Mýtus 1 – Menstruační kalíšek je nepřirozený

I když obaly tampónů a vložek okupují kytičky, motýlci a svěží lístky, jsou tyto produkty bělené chlorem, což řadě žen způsobuje nepříjemné kožní potíže. Syndrom toxického šoku způsobený právě bělidly může uživatelce tampónů přivodit i smrt.

Alternativou jsou pratelné textilní vložky, které jsou mnohem vlídnější k pokožce intimních partií. Pokud se vám příčí představa vložek točících se v bubnu pračky, můžete sáhnout právě po menstruačním kalíšku z měkkého lékařského silikonu.

Je vhodný zejména pro ženy trpící ekzémy, kožními alergiemi i některými gynekologickými potížemi – například záněty. Určitě vás také potěší, že s kalíškem můžete spát, sportovat i plavat. Některé uživatelky dokonce registrují ústup bolestí a nepříjemných pocitů spojených s menstruací.

7 mýtů o menstruačním kalíšku

 

Mýtus 2 – Jeho používání je složité

Diskusní fóra nezřídka přináší příspěvky popisující pekelné zážitky spojené s prvním použití menstruačního kalíšku. Nekonečné minuty na toaletě vyplněné marným „dolováním“ zlobivého kalíšku, slzy na krajíčku, oblečení potřísněné krví a v nejhorším případě rychlý přesun za gynekologem.

Ano, zejména první vyjmutí kalíšku bývá složitější, než se žena naučí jemným zmáčknutím jeho dna zrušit podtlak, který ho drží na místě. Proto je vhodné vyzkoušet si celou operaci v klidu své koupelny a do terénu vyrazit až poté, co se s kalíškem dostatečně spřátelíte. Pokud se i potom posouvá hlouběji do pochvy a vzdoruje vyjmutí, nejspíše je to důsledek nevhodně zvolené velikosti.

Dalším oblíbeným tématem je vylévání a oplachování kalíšku třeba v práci nebo na cestách. Pokud nemáte opravdu silné krvácení, po většinu dní, kdy menstruujete, ho stačí vyprázdnit jen ráno a večer.

 

Mýtus 3 – Menstruační kalíšek je nepohodlný a nespolehlivý

Ano, kalíšek může tlačit a může také protékat. Na vině ale nejčastěji bývá nevhodná velikost nebo špatné zavedení. Po vsunutí složeného kalíšku do pochvy je důležité zkontrolovat, zda se dostatečně rozevřel. Správně zavedený kalíšek žena necítí.

Pokud jí vadí špička usnadňující jeho vyndávání, může ji zkrátit či úplně odstranit. I když jsou všechny kalíšky vyrobené z lékařského silikonu, jednotlivé značky se liší velikostí i měkkostí. Ideální proto je, pokud si můžete v některé kamenné prodejně prohlédnout a osahat několik typů a vybrat si mezi nimi svého šampióna.

Samozřejmě existuje určité procento žen, kterým kalíšek z různých důvodů nikdy nebude úplně vyhovovat, třeba kvůli prodělaným operacím.

7 mýtů o menstruačním kalíšku

 

Mýtus 4 – Je to prostě nechutné

A teď ruku na srdce – vložka v parném letním dnu nebo tampón plný rozkládající se krve kývající se na rudém provázku jsou lahůdkou pro estéty?

Používání menstruačního kalíšku samozřejmě znamená bližší kontakt s menstruační tekutinou. Zachycená krev ale je, pokud se žena těší dobrému zdraví, temně rudá a rozhodně nezapáchá.

Používání kalíšku může být jednou z cest uvědomování si vlastního ženství, kdy menstruaci nevnímáme jako postižení, ale přirozenou a nezbytnou součást koloběhu života. Kalíšek vám navíc pomůže zvládnout vaše dny s větším klidem. Ráno se nebudíte se skvrnami na pyžamu, můžete klidně vyrazit na kolo nebo na koupaliště a večer se bez obav přitulíte k partnerovi.

 

Mýtus 5 – Ten kalíšek je moc velký

Možná si ještě vzpomenete na svou premiéru s tampóny a na obavy, které jste pociťovaly při jejich prvním zavedení: Povede se mi to tam zasunout? A jak to dostanu ven, až to bude nasáklé? Podobné je to i s menstruačním kalíškem.

Zhruba pět centimetrů dlouhý a čtyři centimetry široký kalíšek se do pochvy s přehledem vejde. S hlavičkou dítěte, která tudy putuje při porodu, se vůbec nedá srovnávat. Důležité ale je dobře zvolit typ kalíšku, abyste o něm po zavedení vůbec nevěděla.

7 mýtů o menstruačním kalíšku

 

Mýtus 6 – Menstruační kalíšek je drahá zbytečnost

Dvě stě až sedm set korun za menstruační pomůcku? Na první pohled to vypadá jako dost vysoká částka. Ale začněme počítat. Balení tenkých vložek po deseti kusech stojí zhruba třicet korun. Na jednu menstruaci padne minimálně jedno, spíš dvě. Když přidáme ještě nějaké ty slipové vložky na pozdější dny našich „dní“, dostáváme se minimálně na nějakých 50 korun.

Menstruační kalíšek za 500 korun s životností 10 až 15 let si tak na sebe „vydělá“ už za pouhých deset měsíců. Nemluvě o tom, jaká hromada těžce rozložitelného odpadu díky této vychytávce za patnáct let neskončí ve spalovně nebo na skládce.

 

Mýtus 7 – Podtlak způsobený kalíškem může způsobit embolii

Podtlak, který drží kalíšek v pochvě, rozhodně nemůže způsobit embolii nebo infarkt. Nehrozí, že by vzduch přirozeně přítomný v pochvě díky této pomůcce pronikl až do dělohy a poté ženu ohrožoval na životě.

Kalíšek lze bezpečně používatpři zavedeném nitroděložním tělísku, jehož část zasahuje do pochvy. Pokud máte pochybnosti, zda je pro vás menstruační kalíšek vhodný, poraďte se se svým gynekologem nebo vyhledejte některé z internetových fór, které se menstruačními kalíšky zabývají.

 

Zuzana Klementová

www.branakdetem.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. mMXslt napsal:

    evolution casino
    215mMXslt“-$

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.