Změna návyků: Nejtěžší je začít!

Krásný den, milé dámy,

jsem moc ráda, že je tu nový měsíc a s ním se můžu společně s vámi ohlédnout za tím minulým a vlastně nejen za ním. Na uplynulý měsíc, tedy na květen, jsem si předsevzala, že dopíšu svůj placený ebook.

Je to pro mne úkol, výzva a to, že jsem se rozhodla dát mu termín, z něj udělalo něco uchopitelného a „měřitelného“. Jak často rádi říkají koučové a lidé, kteří pracují s klienty a jejich výkonem, postavte si cíl tak, ať je měřitelný, abyste věděli, jak na tom jste a kolik vám toho ještě zbývá.

Jakmile jsem se „dokopala“ do fáze, že jsem si udělala čas, sedla a rozhodla se: tak, teď píšu (možná to znáte – když má člověk dělat něco, do čeho se mu nechce, musí najednou vyřídit takových věcí – uklidit, umýt okna, jít tam a jinam, jen aby to co nejvíce oddálil. Já to například mívala ve zkouškovém období, když jsem se měla učit :- ) ), po první minutě, kdy jsem konečně vplula do psaní, se ze mne stala fontána, úplný gejzír nápadů. Najednou šla jedna myšlenka přes druhou a bylo toho tolik zajímavého, že jsem si uvědomila, že tohle všechno ani nejde vecpat do jedné knížky! ….

A pak přišly pochyby: no jo, ale takhle to do konce května nestihnu.

A pak jejich oponent: No tak nestihneš, ale udělej maximum, abys věděla, že jsi na cestě k cíli, hlavně se nezastavuj a jdi.

Poznatky z tohoto procesu jsou – nejhorší je začít

Tuhle fázi rozhoupávání člověk překoná opravdu jedině tak, že sedne k počítači, nekouká nalevo, napravo, a prostě začne. Tohle je asi to nejhorší.

Změna návyků: Nejtěžší je začít!A pak také uvědomit si: jaký chci, aby byl výsledek. Opravdu jde o to, napsat to do konce měsíce? Nebo o to, aby to bylo co nejlepší, aby to lidi bavilo, mělo to kvalitu, která někdy holt potřebuje zrát?

Vzpomínám si, když jsem psala a sestavovala svou (naši) první knížku – Čekala jsem miminko, ale… byla to tehdy moje čerstvá první zkušenost ze ztráty miminka a měla jsem pocit, že do prosince kniha musí být napsaná. Nebyla. Zrála. A pak jsem tenkrát v prosinci otěhotněla a v lednu opět potratila.

Bylo to něco, co zrálo, společně s knihou, i já procházela dalšími procesy, které jsem pak mohla zužitkovat. Knížka vyšla v červenci (místo původního plánu prosince) a myslím, že kdybychom ji tenkrát uspěchali, nebylo by to ono.

Dnes jsem pyšná maminka něčeho, co mi dává smysl a mnohým ženám naději, uzdravení a pomocnou ruku. Což by nebylo, kdybych dodržela svůj původní plán :-)

Takže shrnuto podtrženo:

všechno má svůj čas a někdy je fajn nechat věci dozrát

Což ale není nabádání k tomu, abyste sedly, a nic nedělaly, a říkaly, že věci zrají.
Rovnováha je důležitá ve všem.

Takže za květen můžu říct, že ebook má hrubou strukturu a dal by se číst už teď, ale pokud chci, aby byl skvělý, dám mu ještě červen k dobru. Aby si jej mohli první zájemci vzít s sebou na dovolenou :-)

A co Vy? Tlačíte se do věcí, jen kvůli termínu? Nebo jste naopak věční posouvači termínů, kterých vlastně nikdy nedostojíte? Co je podle Vás ještě dril a co rovnováha?

 

Těším se na Vaše názory a komentáře a přeji Vám krásný a kouzelný červen.

 

S láskou

Lucie Lebdušková
Lucie Lebdušková

autorka projektu Čekala jsem miminko
klinická psycholožka, psychoterapeutka a hypnoterapeutka
lektorka systemických rodinných konstelací

www.lucielebduskova.cz
www.systemickekonstelace.com – nejbližší termín konstelací v Praze je 21.6.

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. ToiWIW napsal:

    evolution korea
    544ToiWIW+=;

  3. BUWMes napsal:

    evolution casino
    046BUWMes^[„

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.