Živly v nás

Všimli jste si někdy, jak mocně nás příroda ovlivňuje, aniž bychom o tom vědomě přemýšleli?

Co třeba taková voda – kdykoliv se cítíme neklidní či máme v sobě negativní emoce, dělá nám dobře být někde u vody. Proč?

Právě voda se nejvíce váže k našim emocím a to, jak necháváme věci odplouvat, se zrcadlí právě v tomto živlu. Tak, jako řeka plyne, tak, jako vodopád bez ustání vypouští svou tekutinu do koryta, úplně stejně funguje naše úžasné tělo. Jeden den jsme jak řeka klidně plynoucích emocí a jindy naopak potřebujeme mít uvnitř sebe takový vodopád, který vyčistí a spláchne, co je třeba. Obzvláště my ženy a naše přirozená cykličnost je tím nejlepším příkladem, jak emoční kolísavost funguje. V plném menstruačním období je to proces úplného čištění a vypouštění všeho, co již nepotřebujeme. Za to v období ovulačním, kdy zažíváme znovuzrození, přípravu, tok naší energetické řeky je plynný, dynamický a čistý.

Země, půda, kořeny. To je naše základní čakra, pouto s domovem, jistotou a zázemím. Máte-li pocit, že ztrácíte takzvaně půdu pod nohama, potřebujete se opět zajistit, vrátit se na zem, probouzíte v sobě tento živel.

Před nějakou dobou jsem se cítila jakoby vytržená z kořenů, potřebovala jsem se cítit pevnější na „nohou“, vybalancovat si ten pozemský život s tím vyšším duchovním a tak jsem začala zahradničit J. Ani si nedovedete představit, jakou radost mi to dělalo, cítit hlínu, přehrabávat se v záhonu a tak se hezky „spojovat“.

Ne nadarmo se říká o lásce, že je vášnivá a plná žáru :). To, co v nás vzbuzuje oheň je plné nadšení, vášně, citu, osobní zainteresovanosti. Pohled do krbu s ohněm nám dává pocit tepla, jistoty, pohody a lásky. Vztah bez ohně, vášně, kde převládá více chladu a vzduchu, víme, že moc dlouho nevydrží, protože kdesi za rohem ten oheň plápolá … Nebojme se tedy být vášnivé. Temperament, vášeň s uvnitř pulzující něhou a citem, to je podstata ženství.

Míváte někdy pocit jakoby jste se nemohli nadechnout? Každou z nás tento pocit pravděpodobně přepadl – v místě, kde jste se necítili příjemně či v blízkosti člověka, který vám „bral“ vzduch, nemohli jste najednou dýchat a vnímali jste jakoby vám bral vzduch, váš prostor. To, jak dýcháme ve velké míře ovlivňuje proudění energie v našem těle a celkové zdraví. Představte si samy sebe na místě, kde nejsou davy lidí, žádná auta, ruch, tlak či napětí. Jste tam, kde prostor a vzduch proudí ta pronikavě. Při každém nádechu vnímáte novou energii a sílu a při výdechu necháváte smyslově i energeticky odejít, co vám spíše bralo než dávalo. Naplnění se vzduchem a prostorem, kde cítíte svobodu a uvolnění, je opravdu skvělý pocit. Co myslíte? :)

Živly, příroda a tělo jsou od doby zrození v úžasné symbióze. Jestliže se řídíme přírodními zákony, necháváme energii volně proudit naším dokonalým tělem a hlavně posloucháme tuto dokonalou schránku naší duše – to jakým živlem se máme obklopit a zaktivovat ho ve svém nitru, jsme v harmonii. Pokud to ještě doplníme o správné potraviny, které nám dávají pocit lehkosti a rovnováhy, naše tělo je šťastné a krásné.

Avšak nezapomínejme na to nejpodstatnější – láska k sobě, ke své duši, tělu a místo, kde žijeme. Dopřávejte si, co si vaše duše žádá, protože právě to si žádá i vaše tělo, vaše krásná podstata.

Přeji krásné dny naplněné sluncem ve Vás samotných …

S láskou

Jana HruškováJana Hrušková
lektorka, celostní terapeutka, tvůrkyně, mentorka

www.vivaenergia.cz

facebook/uzivejme.si

 

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Anna Uzarová (Jay Dračí) napsal:

    Oheň/voda/země/vzduch/proměna/vše živly v nás. Oheň jak láska_voda jako negatyvní emoce nebo smutek,kámem to pod nohama kořen a tak dál… vzduch jak když se zapcháváš a proměna když se zlobýš nebo raduješ na změnu :-D :-c:-) :-( :-! (^o^)

  2. Ivule napsal:

    Věděla jsem, že třeba v nás je opravdu nějaký živel, třeba i ten vzduch… Jenže co s takovým vzduchem, když vzduch v Praze nebo i v jiných městech je kontamoniván různými blbostmi? To se pak všechny živly v nás pouze ubíjejí a to není správné. Pojďme to změnit a pohlížet na to trochu jinak … Více se dočtete na webu https://www.praha-cista.cz

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.