Zdraví našich nejmenších

BabyJeště před pár lety jsem si myslela, že papírové jednorázové pleny jsou úžasný vynález a že je obrovská škoda, že už naše maminky a babičky neměly možnost tuto vymoženost využívat. Dnes, kdy mám 4-letou dcerku a 2-letého syna, už si to nemyslím a jsem naopak ráda, že jsme všichni dříve mohli vyrůstat „v bavlnce“.

Za pohodlím maminek, které nemusejí prát a sušit papírové pleny a za tolik reklamovaným suchým zadečkem našich spokojených miminek, je jedno velké ALE. A tím je zdraví našich nejmenších. Stačí si zjistit, z čeho jsou papírové pleny vyráběny. Většinou se skládají z propustné fólie, nejčastěji polypropylénu, z nepropustné fólie (polyetylénu), nasákavé vložky (většinou jde o buničinu, doplněnou gelovým absorbérem na bázi polyakrylátů), lepicích pásků a gumiček. Všechny tyto chemické látky se při kontaktu s močí dostávají do tělíčka miminka. Navíc gel, který papírové jednorázovky obsahují, sice absorbují tekutinu, takže je miminko v suchu, ale tento gel také zahřívá a tím může dojít k přehřívání pohlavních orgánů dítěte, což je nebezpečné hlavně u chlapečků.

Když jsem si v době mého prvního těhotenství představila, že v těchto plenkách by moje miminko mělo strávit skoro 2 roky života, okamžitě jsem řekla NE.

Po tomto rozhodnutí začal hon po informacích, které „látkovky “ jsou nejlepší, prostě, které si mám z té obrovské nabídky vybrat. Po přečtení názvů látkovek – čtvercové, vkládací, vícevrstvé, jednovelikostní, kapsové, AIO (vše v jenom) se mi zamotala hlava a byla jsem docela bezradná a zoufalá. V jednu chvíli už jsem to chtěla vzdát. Ani po několikahodinovém čtení jsem stále nechápala, jak a do kterých plenek miminko zabalím, jak mám jednotlivé látkové plenky spolu kombinovat. A sama jsem dlouho bojovala s vnitřním hlasem, který se mě neustále ptal na mnoho otázek, na které jsem nebyla schopná odpovědět.

  • Zvládnu to?
  • Nezabere mi to praní moc času, který bych mohla raději věnovat svému miminku?
  • Budu umět tyto plenky používat?
  • Jaké plenky si mám vybrat?
  • Kolik si jich mám koupit?
  • Jak je mám prát?
  • Bude se moci v látkových plenkách miminko pohybovat? Plenky jsou přece jenom objemnější než papírové.
  • Není používání látkových plen přece jenom zbytečně drahé?

To je jenom část otázek, které se mi v době mého prvního těhotenství honily hlavou a na které jsem hledala hodně dlouho odpovědi. Byla jsem zmatená a zoufalá, protože na mnoho otázek jsem nikde odpověď nenašla.

Dcerka se nám narodila a já jsem byla ta nejšťastnější žena na světě. Už v porodnici, když jsem viděla, jak maminky dávají dětem klasické papírové plenky, mě hřál uvnitř krásný pocit, že dávám svému miminku to nejlepší (v porodnici jsem používala eko papírové plenky). Po příchodu domů z porodnice nastal kolotoč a přiznám se, že první týden jsem s přebalováním hodně zápasila. Trvalo to ale jenom týden a přebalování do látkových plen jsem zvládala s přehledem.

Během prvního roku s látkovými plenkami jsem díky mým “látkujícím” kamarádkám (které jsem našla na cvičení nebo plavání dětí) měla možnost vyzkoušet mnoho různých plen od různých výrobců a tak si na vlastní kůži (teda spíše na kůži naší dcerky :-) vyzkoušet, jak která plenka saje, schne, jak je která objemná, prostě která nám nejvíce sedí. A protože jsem „látkování“ úplně propadla, založila jsem si internetový obchod, který je zaměřený na prodej látkových plen (www.mimi-natura.cz).

Z velmi častých dotazů maminek, které se na mě obrátily s prosbou o radu jsem zjistila, že nejsem jediná maminka, která měla na začátku zmatek a chaos v látkových plenkách.

Chtěla bych, aby si všechny ženy mohly to nejkrásnější období – těhotenství a mateřství užít v klidu a bez starostí, a proto jsem se rozhodla, všechny praktické informace o látkových plenkách sepsat do jednoho uceleného dokumentu.

V mém E-booku s názvem „Vše co potřebujete vědět o látkových plenách“ naleznete nejenom mnoho praktických informací, ale také mnoho fotek a odkazy na videa, kde vám ukážu, jak se které plenky správně používají.

Milé maminky – vůbec se látkování nebojte, zvládne to opravdu každý!

E-book si můžete zakoupit zde

Radka Hojgrová – autorka E-booku „Vše, co potřebujete vědět o látkových plenách“

www.detske-latkove-pleny.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Valounek napsal:

    Hodně dobrých tipů najdete i na tomhle webu o zdraví, kde je spousta tipů na zdravý jídelníček a další tipy. ;-) Jinak my jsme používali u prvního miminka klasické pleny, při druhém jsme už přešli na papírové. U prvního bylo víc času, navíc fungovaly i babičky, které byly aktivní. :) U druhého už tomu bylo bohužel jinak. A jinak ty otázky, kolik vám to zabere času, jsou naprosto relevantní a věřte tomu, že praní plenek vám zabere hodně času a stane se, že vás to nebude bavit i přes všechnu pozitivní motivaci. :)

  2. Allis napsal:

    Za sebe doporučuji kouknout na tyto stránky https://www.mimikov.cz/magazin/vse-o-detskych-plenkach-jake-druhy-existuji-co-si-pohlidat-a-jake-firmy-jsou-nejlepsi/, pokud vybíráte plenky. V článku je všechno hezky a přehledně vysvětlené a popsané. Zjistíte jaké jsou velikosti, materiály, kde plenky pořídit, jak prát plenky látkové, jaké jsou na trhu značky a vše ostatní co vás bude zajímat. Hlavně na webu jsou další různé informace, které se týkají našich nejmenších.

  3. Petula napsal:

    Dobrý den, obrovské díky za tenhle článek o látkových plenkách. Já po zkušenosti s látkováním u prvního syna bych teď u druhého který je na cestě absolutně neměnila a to „pohodlí“ s jednorázovkama bych rozhodně nechtěla. Už jen to, že po jednom miminku zůstane tunová hromada plen, fuj.. Teď uvažuji o přikoupení ještě pár hezkých plen https://www.miminu.cz/latkove-pleny/ k sadě, kterou už mám po prvním synovi a těším se na to :)

    • Lenka napsal:

      Tak to já to mám přesně naopak. Když se nám narodil náš starší syn, tak jsem u něj používala pouze jednorázovky, nicméně u toho mladšího teď nad těmi látkovými dost přemýšlím. Četla jsem si o tom pár článků a ty výhody jsou nesporné. Díky za tip na ten obchod. Mně zase kamarádka doporucila tento – https://www.bamboolik.cz/

  4. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  5. Gorgina napsal:

    My se doma hodně zaměřuje na přirozené posilování imunity. Chodíme třeba už od mala plavat, což mi přijde hodně fajn právě na nějakou podporu imunity a celkového zdraví. Jen jsme teda po dohodě s instruktorkou zvolili ochrana sluchu do vody. Prostě takové jednoduché špunty do uší pro nejmenší prcky. :)

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.