Udělejte si pořádek v životě

Rozhodla jsem se změnit tradici. Od letošního roku končím s předvánočním úklidem a začínám s úklidem povánočním. Přesněji s novoročním. Ne, že bych ten předvánoční dodržovala. Nikdy jsem nepochopila význam gruntování celého bytu od podlahy až ke stropu zrovna před Vánoci. Copak se Ježíšek rozhoduje, komu nadělí dárky podle toho, jak má kdo uklizeno?

brush-15931_1920

Proč dělat velký úklid před Vánoci?

Místo abychom si užívali předvánoční atmosféry, utíráme prach na místech, kam stejně nevidíme, umýváme okna v mrazu a přerovnáváme knihy v policích. Zajistí nám uklizený byt lepší prožití svátků? Abych se však úklidomilů zastala, i já ráda uklízím a mám ráda, když je doma čisto.

Baví mě, posadit se do prostoru, kde na mě nekoukají chuchvalce prachu v rohu a neděsí mě zbytky zaschlé snídaně na stole. A také vím, že jednou za čas je potřeba se do úklidu opravdu opřít. Uklízecí nálada mě tentokrát přepadla na konci roku starého a začátku roku nového.

retro-1291608_1920

Úklidem rozproudíme energii

S příchodem nového roku si většina z nás dělá různá předsevzetí. A když ne, tak máme alespoň očekávání, že další rok bude jiný, lepší,… Úklidem pročistíme prostor a zbavíme se starého. Tím uděláme místo pro nové zážitky, zkušenosti a plány.

Nemluvím tady ale o vysávání, utření prachu z polic nebo vyleštění koupelny (i když i to není na škodu zařadit do novoročního úklidu). Kdy jste naposledy protřídili svou e-mailovou schránku? Co vaše přijaté sms zprávy? Myslíte, že je nutné mít archiv tisíce zpráv, které si stejně už nikdy nepřečtete?

Jak to vypadá na vašem pracovním stole a v knihovně? Neválí se tam zbytečné papíry, zlámané tužky a vypsané propisky? Práší se vám na staré časopisy a knihy, které stejně nebudete číst? A co vaše šatní skříň? Opravdu nosíte a potřebujete vše, co v šatníku naleznete?

Jaká energie proudí mezi vašimi stěnami?

Jakou energii si ve svém bytě či domě držíte tím, že tam uchováváte „harampádí“? Jak si můžete myslet, že ve svém životě budete mít pořádek, když ho nemáte na svém pracovním stole?  Jak se chcete vyznat v lidech kolem sebe, když máte zmatek v přijatým e-mailových a sms zprávách?

prostor-kolem-nas-final

Stop lpění na nepotřebných věcech!

Přestaňte si namlouvat, že se vám to ještě může hodit nebo že to byl dárek od vaší babičky. Sami moc dobře víte, které věci chcete a které ne. A těch, které nechcete, se zbavte. Nemusíte je vyhodit. Darujte je. Svým přátelům, příbuzným nebo na charitu.

Uvidíte, že pocítíte velkou úlevu a budete mít hned dvojí radost. Z nového, čistého prostoru a z úsměvů obdarovaných. A pokud se vám do opravdu zevrubného úklidu nechce zrovna v tomto období, nevadí.

Dejte si však předsevzetí, že alespoň jednou se do toho tento rok pustíte. :)

Hana Panáčková

Jsem žena a baví mě zkoumat a poznávat tajemství a kouzla ženství. Ráda šířím mezi další ženy své zkušenosti a těší mě, když je inspiruji ke změně v přístupu k sobě samé.
Vystudovala jsem fyzioterapii a zajímám se o téma pánevního dna. V e-booku zdarma „Síla na dně“ jsem shrnula své poznatky o této oblasti.

 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. ivulenka napsal:

    Tak to i já se moc snažím si ten klid okolo sebe udělat, ale ono to ne vždycky jde a tak je třeba to řešit pak nějak tak jak se říká, nárazově, že?:) Třeba jednu dobu, od té doby, co se venku stalo asi všichni víte co, jsme museli nosit respirátory (z této stránky zde https://www.greenmat.cz/Respiratory-c160_150_2.htm ) a ani nevím proč tomu tak bylo… Dějí se opravdu divné věci.

  2. Valis44 napsal:

    Super článek. To já jsem na uklízení docela pedant. A to nejen u nás doma. Tam je to samozřejmost, ale třeba i v našem autě. U toho se taky snažím o to, aby vždy bylo co nejčistější. Jen teda manžel mi to trochu kazí, no. I tak si ale myslím, že se mi to daří. Dokonce jsem teď zkoušela objednávat i nějakou autokosmetiku aby naše auto pořád vypadalo jako nové i zvenku.

  3. vranovahan napsal:

    S tímto jednoznačně musím souhlasit. Pořádek v životě je základ ke spokojenosti. Já si toto dlouho bohužel neuvědomovala, nebo spíš jsem na tom nebyla ochotná pracovat. Hodně mi ale pomohla jedna audiokniha o osobním rozvoji, na kterou jsem narazila přes https://progresguru.cz/ Poslouchala jsem ji když jsme minulé léto jeli na dovolenou a můžu říct, že opravdu hodně věcí jsem si z toho odnesla a postupně je i aplikuji do svého života. :)

    • Petra napsal:

      Osobně mám tady ty knížky o osobním rozvoji taky hodně ráda. Člověk z toho opravdu může načerpat spoustu inspirace. Mimochodem, díky za tu stránku. Sama audioknihy ale moc neposlouchám, mnohem raději mám klasické knížky. A to nejen s touto tematikou, ale i různé romány a tak. Právě ty si většinou vybírám podle jedné databáze knih. Zvlášť pokud se dostanu do situace, kdy už nevím co číst. :)

  4. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  5. free games napsal:

    Páni, to jsou fantastické zprávy! Nedělejte si ze sebe srandu, že můžete znovu použít cokoliv jen proto, že to byl dárek od babičky. Vy sami moc dobře víte, které věci chcete a které ne. Odstraňte i ty nežádoucí. Neházejte je jen tak do koše. Přispět. Rodině, blízkým přátelům nebo dobré věci.

  6. Anna napsal:

    Já potřebuju mít doma neustále uklizeno. Neříkám, že všude utírám prach každý den, ale na oko, když se podívám po bytě, tak se mi líbí, když je čisto. Jakmile je někde nepořádek, tak jsem nervózní a necítím se dobře. Proto máme minimalistický byt a hlavně na zemi podlahu , která se snadno udržuje a hodí se sem. Hodně mi s úklidem pomáhá robotický vysavač, který vysává každý den.

  7. Jana napsal:

    Tak mít v životě pořádek je podle mě ze všeho nejdůležitější. Sama mám teď trochu náročnější období, takže s tím hodně bojuji. Zjistila jsem ale, že jakmile nemá člověk v životě vše srovnané, tak se to na něm začne projevovat, často i fyzicky. Typické je takové to „Ty dnes ale vypadáš unaveně.“ V mém případě je to například vždycky hrozně vidět na mé pleti. Právě proto je pro mě v tomto nelehkém období kosmetika pro zvětšené póry absolutní záchrana.

  8. Jana napsal:

    Já jsem třeba moc ráda, že teď už se mi konečně daří mít jakš takš pořádek v životě. Dlouho jsem se totiž vzpamatovávala z velice náročného rozvodu. Bohužel jsme se s mým bývalým handrkovali o našeho syna a to bylo asi to nejnáročnější. Snad jen díky tomuto skvělému právníkovi – https://www.cikr.cz/ soud nakonec péči o syna přidělil mně. Nedokážu si představit kdybych o něj měla přijít. Jak asi chápete, bylo to pro mě šíleně náročné a jsem ráda, že už to je celé za mnou.

  9. Eliška napsal:

    Určitě moc fajn doporučení. Za mě teď teda je moc fajn ta knížka která nese název Vila v Itálii od Julie Caplinové, dá se sehnat pod 500 kč a dokonce někde se dá vysmlouvat i doprava zdarma. To já beru jako super stanovení.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.