Účetní bilance

Stojím před nebeskou bránou a čeká mě poslední účetní bilance. Není mi úplně jasné, jak se dá vše, co člověk během svého života prožil, rozdělit na má dáti – dal. Hlavou mi víří pár vzpomínek, které jsem nestihl zapomenout, a já se je snažím srovnat a roztřídit. Po zkušenostech z pozemského života řadím do kolonky DAL:

  • Svou kariéru
  • Barák s bazénem
  • Parádní bourák
  • Exotické dovolené
  • A další podobné životní úspěchy.

Pak nadepíšu sloupec MÁ DÁTI a s tužkou visící ve vzduchu nad posledním písmenem čekám, co bude dál. Hlava mi šrotuje ve zběsilém pátrání po čemkoli, co jsem měl dáti a nedal. Vlastní pud sebezáchovy paradoxně fungující i teď mi brání sepsat své prohry. Ale přesto cítím, že teď, jedině teď musím být upřímný. Naposledy. Anebo poprvé?

Měl jsem dáti:

  • Víc času své ženě a dětem. Vidět mnohem častěji jejich bezelstné oči, slyšet jejich smích, otírat jejich slzy, držet je v náručí a dát jim pocit jistoty, že jsem tady vždycky pro ně.

Vyrostly tak rychle a mě teď mrazí z toho, o co všechno jsem přišel, o co všechno jsem je připravil. Vidím zklamání v jejich očích a rezignovaný pohled mé ženy, která jim zas a znovu říká: „Tatínek by chtěl být s námi, ale musí pracovat, aby vydělat dost peněz a měli jsme se dobře.“

Co pro ně znamenalo mít se dobře? Bál jsem se zeptat a vlastní svědomí uplácel falešnou útěchou, že jim to mohu vynahradit jinak. V touze spatřit aspoň na chvíli jejich radost zahrnoval jsem je věcmi, které po prvotním nadšení rychle upadly v zapomnění. Co pro dětskou duši znamená mít se dobře? Bojím se zeptat i teď, protože už moc dobře tuším, jak mi odpověď podlomí kolena.

Děti se mají dobře, když cítí, že jsou pro nás velkým darem. Když chápeme, že čas, který s námi stráví, je omezený, a my si ho chceme opravdu užít.

Jakoby maják najednou osvítil v mé hlavě kdysi přečtené věty z Malého prince:

„Děti musí mít s dospělými velkou trpělivost.“

A největší tajemství života, které liška prozradila malému princi:

„Co je důležité, je očím neviditelné. Opravdu důležité vidíme jen srdcem“.

Myslel jsem si o sobě, že jsem chytrý, ale teď vím, že jsem byl hlupák. Dal bych všechno, co jsem za svůj život nahromadil, za druhou šanci. Ale žádná druhá šance není. Žijeme jen jednou – tady a teď, v tuto chvíli.

Jaká bude vaše účetní bilance, až budete stát před nebeskou bránou?

Jana Paurová

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Alena T. napsal:

    Nádhera a je to článek, který nás nutí k zamyšlení… Takže užívejme a prožívejme život TEĎ – naplno a s těmi, které máme rádi, protože nikdy nevíme, co nám přinese další den…

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. EQGETY napsal:

    에볼루션롤렛
    834EQGETY[‚]

  4. OFRCHn napsal:

    evolution korea
    299OFRCHn‘}<

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.