Šťastná žena, šťastná domácnost. Jak ale na to?

šťastná žena

Mám dítě. Musím být především dobrou mámou! Musím se soustředit, aby vše bylo perfektní. Musím své dítě dobře vychovat. Musím o něj dobře pečovat. Musím se o něj dobře starat… Děti, domácnost, partner, to jsou teď mé priority. Musím být dobrou mámou, dobrou hospodyňkou, dobrou manželkou, v noci dobrou milenkou…

Ale kde jsem já?

Kde je žena? Kam se ztratila? Ta smutně sedí v rohu a čeká, až se na ni pod tíhou povinností dostane řada. Smutná, uplakaná, bolestivá. Raději před ní zavřu oči, abych neviděla její smutnou tvář. Raději se vrhnu do povinností, než věnovat se jí.

Jenže bez její pomoci shořím na popel. Bez její spokojenosti nemám nejmenší šanci být dobrou mámou, takovou, jakou si přeji být – milující, trpělivou, usměvavou…

Stačí být jen dobrou mámou?

Nestačí! Respektive to není o dalším tlaku, který bychom na sebe měly vyvinout. Je to o změně přístupu, který potřebujeme přijmout. Je třeba to celé vzít za jiný konec. Dovolit si chvíli myslet jen na sebe a postarat se o své štěstí.

Proč být šťastná?

Jen šťastná máma může mít šťastné děti a šťastné děti jsou jediným znakem dobré mámy. A celé mateřství s sebou nese tu největší výzvu, s jakou se za celý život můžeme setkat – umění být šťastná v každém okamžiku našeho života…

Jak to udělat?

Společně s Martinou Chomátovou a Žanetou Slámovou jsme sestavily webinář na téma mateřské spokojenosti. Z příběhů, vědomostí a sdílení, vykrystalizoval jednoduchý postup, jak využít každý moment svého života k tomu, abychom byly spokojené.

Kdykoliv si vzpomeneš, kdykoliv ti bude zle, kdykoliv máš dojem, že nežiješ tak, jak by sis přála, zastav se, nadechni se a zeptej se sama sebe:

1. Jak se cítím?

Martina Chomátová: “Když se věnuji sama sobě, když si dělám dost radosti, roste i moje nádrž spokojenosti a já jsem potom schopná se soustředit i na to, aby byli spokojení i ostatní. Dřív jsem to nedokázala. Už jsem na to neměla kapacitu.

Se svou první dcerou jsem byla velmi nešťastná, i ona plakala. Obě jsme byly jak uzlíčky neštěstí. S druhým synem jsem byla na vlně štěstí a byla jsem tak citlivá, že jsem mohla zachytávat drobounké výkyvy jeho nálad. Ty mi ukazovaly, co v sobě nemám vyřešené.

Naše děti jsou barometrem naší spokojenost a na tom se dá krásně stavět.

Nejdřív se postarám o svou spokojenost. Hraji na ukulele, nebo jdu na procházku, a tím se vylaďuji. Tím jsem schopná do foroty zvládnout víc aktivit s dětmi, i ty náročné a s větším nadhledem…“

2. Jak se chci cítit?

Martina Mikolášová: “Bylo by krásné se odrazit a letět v důvěře v život. Být svobodná. Plnit si své sny. Chtěla bych skočit hned, ale to nejde. Nejdříve musím dojít na horu, ze které mohu letět. A navíc s sebou máme děti. Nemůžeme si dovolit z fleku překopat náš život a skočit.

Naše sny jsou jako tyto hory. Vykopejte své sny a začněte je zkoumat. Hledejte ten pocit, který vám ten sen má přinést. Může to být odpočinek, dobrodružství, cokoliv…

Co je ale podstatné, je, že podstata každého snu je touha být šťastná. Proč bychom tedy nestanovily naším cílem horu, která říká `jsem šťastná v každém okamžiku svého života?`

Je to zásadní. Pokud nebudeme šťastné my, nebudeme mít dost síly a lásky pro naše děti. Neděláme to primárně pro sebe, nebo pro ně. Děláme to pro sebe i pro ně. Děti chtějí mít šťastnou mámu. My chceme být šťastné. Tak proč bychom si to nemohly dovolit?!“

3. Co pro to mohu udělat?

Žaneta Slámová: “Z úrovně snění se přeneseme do aktivity. Každý den uděláme malý krůček k tomu, abychom byly spokojené. Budujeme důvěru v sebe a jak s přicházejícím vánkem se život našich snů stane realitou.

To, co vám chci dnes předat, jsou dva tipy. První je, že se sama sebe zeptáte na tyto tři otázky

1. Jak se cítím?

2. Jak se chci cítit?

3. Co pro to mohu udělat?

A ten druhý tip je takový, že zkoumáte, jak ten pocit spokojenosti vypadá. Jak vám je? Jakou má vůni?

Kdykoliv můžete, vnášíte pocit spokojenosti do jakékoliv situace vašeho života. I třeba do takových, kdy se vaše dítě válí ve sněhu, vzteká se a nechce se hnout. Vy nemusíte reagovat hned. Můžete se otočit, nalézt své equilibrum a pak se vrátit.“

Celý záznam webináře „Jak využít rok 2017 ke své spokojenosti“ si můžeš pustit ZDE.

Malá výzva nakonec

I když žijeme náročné dny s dětmi, můžeme už teď dělat malé krůčky k hoře jmenující se: “Spokojené mateřství”. Pojď s námi do výzvy za spokojené mateřství!

Každý den si pro sebe udělej radost, něco, co tě baví, po čem toužíš. Vyfoť se a sdílej na instagramu pod hashtagem: #stastnamama, #playeveryday.

Inspirujte se navzájem. Buďte si navzájem podporou. Berte to jako potvrzení, jako závazek, že si pro sebe každý den uděláte radost!

Tyhle malé krůčky nás donesou do cíle dřív, než se nadějeme… Inspiraci v záznamu najdeš ZDE.

Celý záznam webináře „Jak využít rok 2017 ke své spokojenosti“ si můžeš pustit ZDE

Webinář organizovala Martina Chomátová. Na webináři přednášely Martina Chomátová, Martina Mikolášová a Žaneta Slámová

 Martina Mikolášová

www.stastnamama.com

A máme pro Tebe ještě další inspiraci:

Práce a rodina. Jde to dohromady nebo je to „něco za něco“?

V novém online kurzu JAKÁ JSEM, TAK ŽIJU, Ti Lili poradí, jak v tom najít rovnováhu a cítit se SKVĚLE. Dozvíš se také, zda může být mateřství povoláním, proč je potřeba dát prioritu také mateřským hodnotám a jak na to.

Odkryjeme také tabuizované téma:

Jsem plnohodnotná žena, když nemám a nechci mít děti?

 

Právě teď můžeš kurz získat za AKČNÍ CENU. Více zjistíš ZDE.

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Maruš napsal:

    Vždycky mě zajímalo jak napsat hashtag. Nikdy jsem o tom nic extra nevěděla. Nedávno jsem na to ale narazila v práci a chtěla jsem se dozvědět víc a proto jsem si našla stránku https://napovime.cz/navod/jak-napsat-hashtag/ Díky ní vím už všechno. Je tam spoustu informací, co by měl snad každý vědět. Určitě doporučuji si to přečíst.

  2. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  3. academic help napsal:

    You have written a very interesting blog post Building a prosperous home depends on the person how to build it and then the wife and children are also happy. Thanks for sharing this. by the way, I have an assignment stuck right now and that’s why I was contact academic help and meanwhile I come in your blog post which I like very much I hope you will wrote more interesting blogs.

  4. Gábina napsal:

    Měla jsem dříve velký problém se spánkem a to bohužel dopadalo i na mého manžela, který vůbec neměl náladu. Měli jsme náročné období. Potom jsme zašli na návštěvu ke známým, kteří měli v ložnici textilní roletky a říkali nám, že život s nimi se jim kompletně změnil. Dnes chodí spát třeba v 11 a budí se až v 9.

  5. Olga napsal:

    To je pravda :-) . My máme chytrou domácnost , robotický vysavač a spoustu takových pomocníků, které mi usnadňují život. Nedokážu si představit, že bych po návratu domů z práce musela ještě dvě hodiny řešit úklid. To bych moc šťastná nebyla. Takhle si můžu dát v klidu s manželem kafe a odpočinout si. Pak jsem šťastná.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.