SEBEÚCTA ve 4 krocích

sebevědomá žena

Kdo si neváží sám sebe, nechává po sobě šlapat, slouží ostatním lidem pouze jako schodiště, po kterém mohou oni vyšlapat nahoru. Pro ně nejste hodná, ale hloupá. A proto se naučte vážit si sama sebe a nebuďte HODNÁ a HLOUPÁ. Buďte HRDÁ. Buďte HRDINKA. Lidé vám vždy dělají pouze to, co jim vy sama dovolíte.

Vážit si sebe sama obnáší tyto čtyři základní pilíře:

  1. Vážit si své jedinečné kombinace kvalit a talentů.

Nikdo jiný na této planetě není přesně takový, jako jste vy. Dostala jste od osudu balíček předpokladů a příležitostí. Otevřete ho a využijte maximum toho, co v něm je. Bavte se s tím, co v něm je. Pokud si pořád jen lačně prohlížíte ty luxusní balíčky, které patří ostatním, pak je tomu tak pouze proto, že jste pořádně neprozkoumala ten svůj a nepochopila jeho obsah. Nesrovnávejte se s okolím. Soustřeďte se sama na sebe a odhalte, v čem spočívá vaše osobní skvělost.

ÚKOL PRO VÁS: Prozkoumejte svou duši a pochopte její cestu. Jste INTELEKTUÁLKA, která svými myšlenkami ovlivní politickou scénu? Jste MODELKA, která svým osobitým vkusem a stylem nastaví nové módní trendy? Jste ČARODĚJKA, která bude lidem odhalovat jejich osud prostřednictvím svých intuitivních vhledů? Jste VŮDKYNĚ, která dokáže zorganizovat prostředky, aby se projekty daly do pohybu?

Jste UMĚLKYNĚ, která zasvětí svou existenci své tvorbě, svému dílu? Jste ŠEHEREZÁDA, která svou smyslností a sexualitou svede každého muže? Jste HVĚZDA, která pořádá společenské akce a večírky? Všechny cesty duše jsou rovnocenné. Respektujte tu svou a radujte se z ní.

  1. Vážit si toho, co jsem dokázala a kam až jsem dosud došla.

Ani v tomto případě se nesrovnávejte s okolím. Protože nemáte stejnou startovní pozici. Dva lidé mohou dosáhnout téhož úspěchu. Ale to neznamená, že ušli stejnou cestu k cíli. Někdo ji měl kratší, někdo delší. Někdo ji měl snazší, někdo těžší. Tam, kde má někdo svůj cíl, má někdo jiný svůj start. Proto nejde o to, kde se nacházíte. Jde o to, jaký jste dokázala udělat posun. Buďte hrdá na to, kam jste došla. Protože jste tam došla svými silami.

ÚKOL PRO VÁS: Poděkujte sama sobě za to, že jste došla, kam jste došla. Poděkujte si svým vlastním způsobem. Kupte si luxusní kabelku od vašeho oblíbeného návrháře. Nebo si kupte letenku do exotické destinace. Nebo si kupte předplatné do divadla. Oslavte svůj pokrok, oceňte se a odměňte se.

  1. Vážit si svého času.

Věnujete svůj čas sobě, nebo jenom svému okolí? Nebudete tady věčně. Proto dělejte všechno, co dělat chcete. Plňte si své vlastní sny. Neplňte sny jenom svému okolí. Neobětujte se. Neochuzujte se o svůj čas, aby se o něj mohl obohatit někdo jiný.

Čas je nevratný. Když jste se ho vzdala, tak jste se ho vzdala. Už ho nedostanete nazpátek. Postarejte se tedy o to, aby byl váš čas naplněn podle vašich vlastních představ, nikoliv podle představ někoho jiného.

ÚKOL PRO VÁS: Uvědomte si, čemu chcete věnovat svůj čas. Chcete malovat? Malujte. Chcete navštěvovat lekce pole dance? Navštěvujte lekce pole dance. Chcete hrát na klavír? Hrajte na klavír. Chcete si číst knížku v kavárně? Čtěte si knížku v kavárně. Uvědomte si také, proč na tyto činnosti nenacházíte dostatek času. Opravdu musíte každý týden vytírat podlahy? Opravdu musíte každý den partnerovi připravovat teplou večeři? Buďte sama sobě prioritou.  

  1. Vážit si své vynaložené energie.

Starejte se o svou energetickou ekologii. Dávejte svou energii svému okolí pouze v případě, že se vám ta energie vrací. Když odvedete práci, očekáváte za ni odpovídající peněžní odměnu. Stejné je to i ve vztazích s lidmi. Pokud vy děláte pro druhé všechno, ale druzí pro vás nedělají nic, není zde rovnováha.

Oni z vás čerpají a čerpají, až jste úplně vyčerpaná. Hlídejte si tedy rovnováhu mezi DÁVAT a DOSTÁVAT. Všímejte si, jestli vám po setkání s konkrétními lidmi energie přibývá, nebo ubývá. A vyvoďte z toho důsledky. Nikdo vás nemůže nutit, abyste svou energii odevzdávala někomu, kdo vám ji nevrací.

ÚKOL PRO VÁS: Prozkoumejte své vztahy. Pravidelně dáváte více, než dostáváte? Pochopte, že to vy sama si nastavujete svou cenu. Nedávejte sama sebe lacino. A pokud si vás někdo necení a není ochoten do vás investovat , pak si rozmyslete, jestli tohoto člověka chcete mít vedle sebe.  

Ivana Molnárová

www.ivanamolnarova.com

Ivana Molnárová působí jako spisovatelka a ilustrátorka. Soustředí se především na psaní psychologických příruček pro ženy. Je autorkou knihy Sama sebou – Zrození sebevědomé ženy, v níž kombinuje teoretické statě s praktickými úkoly, které by měly vést čtenářky cestou sebepoznání a seberozvoje k dosažení seberealizace.

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. zBMcqJ napsal:

    evolution korea
    145zBMcqJ|*(

  3. Simona napsal:

    Mně v tom hodně pomáhá, když se zavřu sama v ložnici, jen tak ležím, nebo třeba brouzdám po internetu :-) . Prostě chvíli nedělám vůbec nic. Koupila jsem si nový mobil z https://www.f-mobil.cz/mobilni-telefony__os_android a mám v něm stažené i nějaké logické hry, a to je vůbec žrout času :-D .

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.