Pět jazyků lásky k naplněnému partnerství

partneři si naslouchají

Komunikace mezi partnery, ale i rodiči a dětmi, přáteli, může probíhat v různých rovinách. To podstatné totiž jen částečně sdělujeme slovy. Stejně podstatné, ne-li důležitější, jsou i jiné způsoby vyjádření, kterými dáváme druhému najevo, že nám na něm záleží.

Jak můžeme říct „mám tě rád“?

Jistě všichni víme, že existují různé způsoby, jakými můžeme blízkému člověku vyjádřit lásku, ale také jaký způsob jejího vyjádření nám nejvíce vyhovuje. Miminka instinktivně vyžadují fyzickou blízkost maminky, nejsou pro ně důležitá slova a jejich význam, ale dotek kůže a jistota blízkosti. Babičky zase dávají lásku najevo knedlíkem navíc a čerstvou bábovkou po obědě – pečují a starají se tak o pohodlí svých milovaných vnoučat.

Některé ženy od svých mužů vyžadují jasná slova – jednoznačné „miluji tě“. Důkazy lásky pro ně znamenají dary a květiny, obletování a neustálé ujišťování, že jsou těmi jedinými a milovanými.

Mnohé z nás ale mají zkušenost s tím, že muži občas mají problém s přílišným mluvením. Jejich vyjádření lásky proto může vypadat jinak – péče o domov, o děti nebo třeba jen to, že večer nejdou do hospody, ale tráví čas s námi doma. Jako by tím beze slov říkali: „Je mi s tebou dobře, mám tě rád a proto jsem tady.“

Neporozumění a uvědomění? Cestou je komunikace

Povím vám krátký příběh. Moje kamarádka odjela se svou dcerou k rodičům na druhý konec republiky. Nevídali se často, a tak navrhla, ať společně jedou vláčkem na výlet na blízkou rodinnou chatu. A její rodiče začali hned plánovat – my tam odejedeme o dvě hodiny dřív, zatopíme a nanosíme vodu.

Ale kamarádka oponovala – chtěla, aby jeli všichni společně a užili si čas pohromadě. A jak to dopadlo? Všichni byli rozčarovaní a nakonec nejeli nikam.

Jejich způsoby vyjádření lásky byly zkrátka různé – péče o pohodlí stála proti společně strávenému času. Nelze říct, že jeden nebo druhý způsob je méně cenný, jen jsou zkrátka odlišné. A z toho mohou plynout nedorozumění.

Pokud jste se ocitli v podobné situaci, zkuste si položit tyto otázky:

  • Jakým způsobem lásku vyjadřujete vy?
  • Jakou hodnotu pro vás mají jednotlivé způsoby vyjádření lásky?
  • Který je pro vás ten nejdůležitější?
  • Co důležitého vám právě tento způsob přináší?
  • Cítíte v tomto směru naplnění?
  • Kterou možnost vyjádření lásky preferuje váš partner?
  • Jste v souladu s partnerovým vyjádřením lásky?
  • Co byste aktuálně nejvíc potřeboval/a?
  • Co pro to uděláte?
  • Kdy to uděláte? Co bude ten první krok? 

Pravidlo je vlastně jen jedno: porozumění a komunikace z obou stran. Žena by si měla uvědomit, že muž jí lásku vyjadřuje svou přítomností, skutkem, protože jinak mu to příliš nejde. Má kamarádka časem pochopila, že její rodiče zkrátka vyjadřují lásku péčí.

A muž by měl v ideálním případě pochopit, že až se postará o kapající kohoutek, nechá svou milovanou ještě chvíli vypovídat.

A jak se to o sobě vzájemně dozvíme? Tím nejjednodušším, ale zároveň někdy nejobtížnějším způsobem – komunikací. Stačí si uvědomovat, že vyjádření lásky je možné mnoha způsoby. Žádný není dobré podceňovat. A pokud toužíme hovořit s partnerem „stejnou řečí“, jednoduše mu to řekněme, naznačme. Ztratit nelze mnoho, ale získat moc.

Jak budovat dlouhodobé vztahy a co všechno to obnáší?
Jak neztratit ve vztahu samu sebe?

Jak umět vybalancovat čas pro sebe, čas pro „nás dva“, čas pro rodinu?
Jak řešit krize a problémy, které přicházejí do každého vztahu?

Zveme Tě na online talkshow ZDARMA. 

Vztahy jsou to nejdůležitější v našem životě!  Inspiruj se od žen, kterým vztahy dlouhodobě fungují a chytni si SVÉ MÍSTO ZDE  >>>

Článek je inspirován knihou Gary Chapmana Pět jazyků lásky.

Miluše Těthalová

www-mt-kouc.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Roman napsal:

    Babička je už moc unavená, aby nám vařila pořádnou bábovku, ale kompenzujeme si to bábovkou podle receptu z webu https://mlsnavarecka.cz/hrnickova-babovka-mramorova/. Dejme tomu, že nás ta hrníčková bábovka drží nad vodou a při vychutnávání si vždy vzpomeneme na babičku a musíme jí vždy zavolat, jak se má. Přeji pěkný den

  2. NTX KETO napsal:

    Thanks For sharing this Superb article. I use this Article to show my assignment in college.it is useful For me Great Work. NTX KETO

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.