Nová cesta k mému tělu

Znáte to – „Musím zhubnout“.

Je to jako kletba, kterou na sebe dobrovolně uvalujeme, jako bič, kterým se práskáme po nenáviděném těle. Mumláme si tuto formulku ráno, když se soukáme do zase o něco těsnějšího oblečení, kdykoliv zahlédneme náš vlastní nelichotivý obraz v zrcadle, pokaždé když spatříme majitelku těla, po jakém samy tak zoufale toužíme.

Být spokojena v těle, jaké nám matka příroda a mizerné stravovací návyky nadělily, je téměř kacířské. Zkuste si s figurou statné selky ve skupině permanentně hladovějících žen říct, že se sama sobě líbíte a diety nedržíte – přinejmenším opovržlivě pozdviženému obočí neujdete.

 

Jako by touha po dokonalosti za každou cenu a sebetrýzeň s tím spojená,
patřila ke společenské normě dnešní doby.

Nová cesta k mému těluLeckdy marně bojujeme s vlastní pohodlností, leností, mlsnou pusou, ale mnohdy také bolestí, ukrytou velmi hluboko uvnitř nás samých. Přitom neváháme používat pustošících zbraní v podobě nesmyslně drastických a monotónních diet, hladovek, půstů a nepřiměřené fyzické zátěže. To zcela přirozeně vede k něčemu, co se podobá jízdě na kolotoči a obvykle končívá slovy: „Od zítřka začnu znova… jinak… lépe…“

Jedna naše část chce být perfektně vysoustruhovaná a krásná a při pohledu na džíny, které jsme oblékaly před lety, je ochotna vypustit duši, další si chce užívat plnými hrstmi radosti a rozkoše, které život přináší, a se kterou se asketické rýpání v dušené brokolici, a usrkávání lesní rosy, příliš neslučuje.

 

Nabízí se otázka:

  • Je opravdu nutné přiklánět se pouze k jedné misce vah?
  • Nejde tyto rozhašteřené části osobnosti prostě usmířit a využít to nejlepší, co nabízí?

Nebo si myslíte, že jediná cesta, jak být šťastná a úspěšná, je prohladovět se za každou cenu ve velikosti 32 až k důchodovému věku?

Po letech profesionální kariéry chronické dietářky se kromě rozhozeného metabolismu, poškozené štítné žlázy, jater, žaludku a střev, mohu pochlubit i tím, že mám většinu diet v malíčku a troufám si tak předpovědět, jak jednotlivé režimy skončí.

 

Expertka na diety…

Nadchl vás doktor Atkins, či jakákoliv jiná bílkovinová dieta? Garantuji vám, že jakkoliv to teď zní neuvěřitelně, po dvou týdnech se vám ta úžasná křupavá slanina přejí a nádherně hebkou smetanu budete nenávidět, stejně jako ty nejlepší steaky! Budete slinit jako retardovaný jedinec při pohledu na obyčejné šťavnaté jablko. A pokud vás k hříchu nesvede ani fakt, že jste na toaletě byla naposledy pravděpodobně před zahájením diety, tak kovový zápach vašeho těla to dokáže zcela určitě.

Stravování podle krevních skupin vám bude připadat zajímavé a fascinující, jen dokud nezjistíte, že vám doživotně zakazuje potraviny, které milujete (jak překvapivé!) a ve finále se rozhodnete souhlasit s kritickým názorem, že tato teorie je opravdu jen teorie a účinnost nebyla nikdy prokázána.

Pokud se rozhodnete držet vajíčkovou dietu, rovnou s ní si nastudujte i návod, jak přestát ve zdraví žlučníkový záchvat, a s mléčnou dietou se raději ani nepokoušejte opustit bezpečí domova. Takto bych mohla pokračovat dál a dál, mé tělo se mnou bylo nuceno přestát mnohé nepohodlí a nutno podotknout, drží se velmi statečně.

Nová cesta k mému tělu

 

Máme za sebou roky strávené ve společnosti mentální anorexie, bulimie a záchvatovitého přejídání. Cpaní se projímadly. Nejrůznější diety. Příkazy. Zákazy. Omezení. Vegetariánství. Veganství. Slzy. Pláč. Zoufalství. Cvičení do úmoru. Apatie. Rezignace. Bolest. Lítost. Nenávist.

Přečetla jsem stohy knih a stovky psychologických článků, pouček a rad a můžu vám odpřisáhnout, že ani odhalení příčin mého počínání nevedlo k vítězství. Kromě sdrátované čelisti, bandáže žaludku a hypnózy jsem zkusila snad všechno. Někdy s větším úspěchem, někdy jsem skončila dřív, než jsem vůbec začala.

Dnes, po 9 letech od své první absolvované diety, můžu upřímně a s čistým svědomím říct, že být ženou, která je hnána touhou po dokonalosti, je přetěžký úděl a cesty, které jsem zvolila, mě nedovedly k cíli. Byla jsem unavená z dlouhé jízdy na tom bláznivém kolotoči, a proto jsem se rozhodla vystoupit.

 

Jít a hledat způsob, jak najít bezpečný vztah k jídlu,
které miluju a nenávidím zároveň

Přestat bojovat se sebou samou a přimět ke spolupráci všechny části mého rozporuplného já. Vyloučit ze svého života extrémy a hledat rovnováhu, harmonii a klid. Objevit cestu, jak se naučit žít s vlastním tělem i se sebou samotnou a najít v tom zalíbení.

Je to cesta nová, dost možná dlouhá, ale každopádně objevná a obohacující, to vím už teď a nesmírně se na ni těším!

 

Markéta Pospíšilová

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. iSBlRs napsal:

    evolution korea
    467iSBlRs’%/

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.