Výchovou k chudobě aneb mé rodinné špe(r)ky

Příběhy mají moc léčit, ty naše i ty sdílené. Příběh vnese světlo tam, kde byla tma.

První vzpomínka

Už ve 2 až 3 letech vím, že musíme šetřit a uskromňovat se. Živě si vzpomínám, když jsem poprvé viděla na ulici bublifuk. Barevné bublinky se vznášely jako z jiného světa. Byla jsem oslněna, taková nádhera. Mamka se mě ptala: „Chtěla bys to taky?“ „Ne,“ zalhala jsem, věděla jsem přeci, jaké má maminka problémy. Tehdy jsem se poprvé vědomě potlačila.

Materiální věci mám spojeny s výčitkami: „Kupujeme ti to a to – a sami nemáme.“ „Proč mi to teda kupují, když je to takový problém?“ ptala jsem se sebe sama v duchu. Jednou jsem se zeptala i nahlas. To byl velký projev nevděku!

Vyrůstala jsem v mentalitě nedostatku. Jako dítěti mi nepřišlo, že bychom měli výrazně méně než ostatní, ale moji rodiče to tak vnímali a komunikovali. Pamatuji si, že mě to stálo námahu ty rozdíly vidět. Někdy jsem si říkala: „Asi myslí toto.“

Ponaučení

Dostalo se mi ponaučení. Když mi někdo něco bude chtít dát, nemám si to brát. To je jedno, jestli to chci. Jak by to asi vypadalo a co by si o tom dotyčný myslel? Také na návštěvě příliš nejíst tj. hostitele nevyžrat a nemít speciální požadavky. Hlavně si o nic neříkat!

Neříkat si nejen o materiální věci, ale ani o ty nemateriální, třeba o pomoc. Když se náhodou (protože to musí být JENOM náhoda, ne?) něco zadaří, tak se to na veřejnosti zmenší a zbagatelizuje ve stylu „to nestojí za řeč“.

Na otázku: „Jak se máš?“ odpovídáme nejlépe: „Ále, stojí to všechno za H.“

Viděla jsem, že nakládání s penězi je stres. Na výplatu se těšíme jak na smilování. Sotva ty potvory dojdou, jsou hned zas pryč. Nevydrží a hned se rozkutálí. Rezerva se tvoří pro případy vybuchnutí přístrojů a jiných jobovek. A hle, ty přichází fakt hojně.

Se zvýšením platu přichází nutně zvýšení nákladů či jiné poplatky. Přilepšení to rozhodně není. „To bych si je musela tisknout.“

Ti, co peníze mají, buďto měli kliku a dědili, šmelinaří, lezou do zadku nebo rovnou kradou.

prasátko chudoba

Vydělávám

Ve 13 letech podnikám s rodinou první zahraniční dovolenou pod stanem. Všude spousta pokušení a hlavně obrovský tobogán, bohužel za poplatek. Můžeme si dovolit tak jedno sklouznutí za dva dny… velké zklamání. Dětská vynalézavost však nezná mezí. S holkou vedle ze stanu jsme si všimly, že všude leží spousty lahví. To nemůže být snad ani pravda, jsou vratné. Každý večer po kempu sbíráme pohozené láhve a nosíme vracet. Klouzat se můžem do alelelujá a ještě přebývá na cukrovou vatu, langoše a jiné svody.

„Teď už snad máte dost, tak toho nechte.“ „Ale proč?“ nechápala jsem. „Nehodí se to, co si lidi pomyslí, co když to bude někomu vadit… a vůbec, to už by vám mělo stačit.“

Stále venku nacházím peníze, i bankovky. Působí to podezřele. „Nerada bych se dozvěděla, že kradeš.“

Od prvních prázdnin na gymplu už jsem mohla chodit na brigády, byl to fajn pocit finanční svobody. K tomu ještě praktikantství na táboře a člověk je po prázdninách v balíku.

Na střední škole jsem také poznala sílu valuty. První prázdniny po revoluci mohli jazykově silnější jedinci jet na vzdělávací zahraniční pobyt. Dopoledne práce v kafeterii nebo parku, odpoledne volno, k tomu všemu kapesné. Že německá marka je silná jsem už slyšela, ale došlo mi to, až když jsem ty peníze přeměnila na koruny.

Budoucnost

Doma platilo, hlavně dobré známky ve škole, všechno ostatní je druhořadé. Nejlepší by bylo udělat si maturitu (ovšem se samýma) a najít si jisté teplé místo v administrativě.

Chtěla jsem studovat, ale netušila vůbec co. Třídní učitelka mínila, že medicínu. Naštěstí mě nepřijali. Před různými rozhodnutími a rodinou zdrhám do Vídně pracovat jako au-pair.

Život a svět mi leží u nohou. Plna optimismu cítím, že teď už budou jen „samá pozitiva a sociální jistoty“. Víc jsem se zmýlit nemohla.

Pokračování příště

Linda Berger

Ukážu vám, jak odhodit své vnitřní bloky k penězům a jak se naladit na vlnu hojnosti. Jsem také autorkou eBooků Finance jako zrcadlo vnitřního nastaveníKladivo na bloky k bohatství. Více o mně dozvíte zde.

S léčením finančních bloků a příběhů mi pomohla Margaret M. Lynch. Na základě svého tréninku u ní jsem sestavila svůj e-book Kladivo na bloky k penězům.

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Linda Berger napsal:

    Děkuju, Veru, už se na něm pracuje :-)

  2. Architectural science coursework writing help services have become very popular for students studying architectural science assignment writing services as they engage the best online Architectural Science Writing Services.

  3. Thanh Gaucher napsal:

    Kontraktor kolam renang memiliki banyak tugas dalam melakukan proyek kolam renang dan tentu cukup penting dalam pembuatan kolam renang … tap https://kolamrenang-villa.netlify.app/kontraktor-kolam-renang-villa-tarakan.html untuk lebih lanjut

  4. Maxima Henby napsal:

    Web sah supplier Beton Cor Pracetak memasarkan beragam tipe keperluan beton dan info terkait dengan Beton Cor Pracetak serta produk … info lebih detail https://harga-pipa-beton-megaconperkasa.blogspot.com/2019/10/harga-pipa-beton-bertulang-1-yogyakarta.html

  5. Madelene Degrazia napsal:

    Jual Beton Cor lazimnya dicari oleh para pekerja dalam bidang bangunan. Beton cor ialah salah satu bahan bangunan yang mempunyai… segera kunjungi http://pipabetonbertulangmegacon.kedungsepur.my.id/2020/08/harga-pipa-beton-bertulang-megacon-di_5.html

  6. Tracie Wisinger napsal:

    Towing, atau menarik, atau derek, yaitu sebuah kegiatan memindahkan kendaraan dari satu … info lebih lengkap https://jasa-towing-mobil.blogspot.com/2020/12/harga-towing-mobil-surabaya-batam.html

  7. Dusty Clozza napsal:

    Kaca Tempered Glass ini memiliki daya lebih kuat 4-5 kali lipat dari kaca lazim. Kaca tempered bisa digunakan untuk si kecil tangga ataupun dinding, silahkan kunjungi https://harga-kaca-tempered.blogspot.com/2019/08/pintu-lipat-kaca-bandung-murah.html

  8. Karina Elshere napsal:

    KontraktorEpoxy.co.id is an expert possessed organization that proudly offers residential and professional epoxy floor services. With 24 time installation and whole life warranties… Epoxy is designed for keep owners, by keep owners. … visit https://king-epoxy.blogspot.com/2019/11/jasa-epoxy-lantai-3d-banda-aceh-0812.html for detail.

  9. Angelo Coryell napsal:

    DistributorPintu.com is known as a all steel metal security doors manufacturer and that has in addition engineered & made industry-leading vigorous stability systems, visit https://pabrikpintualuminium.blogspot.com/2020/04/jual-pintu-alumunium-kusen-alumunium-1_43.html for more offers.

  10. Elliott Rygiel napsal:

    Partisi Cubicle Mandi ialah sebuah penyekat yang dipasang pada ruangan kamar mandi atau wc yang kebanyakan dipasang … klik https://partisi-kamar-mandi.blogspot.com/2018/09/cubicle-toilet-phenolic-banjar-murah.html to go further.

  11. Alex Damiano napsal:

    volveris is a Spanish business providing outsourcing services in the U.S. and Latin America.

  12. Mario McCroy napsal:

    rustte is a general information website. It’s primary focus is to direct businesses to the right rooms and appropriate members of staff.

  13. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  14. Mxlzjn napsal:

    evolution korea
    772Mxlzjn)’@

  15. 토토사이트 napsal:

    I was studying with my friends and I could not finish it clearly, but my mom recommended this article. This article is very helpful for me. I will recommend it to my friends when I go to work tomorrow. 토토사이트

  16. Phung Saulnier napsal:

    Executive-Education.id is an exclusive teacher provider site in Jabodetabek that is ready to help parents to uncover tutors for their children reported by their wishes… click https://privatmurah.vercel.app/les-privat-alam-sutera-murah.html for further

  17. Judie Birdsey napsal:

    Very best plus Cheapest Jabodetabek Individual Instruction, all of our staff members plus instructors are available to your property, established your own personal analyze agenda which enable it to pick out any field of examine … visit https://kursus-ekonomi.netlify.app/les-privat-ekonomi-cilandak.html for further

  18. Su Binnie napsal:

    You could possibly will discover a cheaper fee than the table above, be certain again regarding the qualifications with the teacher / Kindergarten teacher recommended for you … for detail https://biologi-exed.blogspot.com/2022/05/les-privat-biologi-di-johar-baru.html

  19. okbet napsal:

    I Like!! Really appreciate you sharing this blog post.Really thank you! Keep writing.
    online gambling philippines

  20. Leroy Moon napsal:

    Isn’t it time to start a transformative language learning experience? Go and visit Executive-Education.id’s language you are studying course. From cultural immersion to expert guidance, our program offers an all natural method of language acquisition. Explore the nice thing about a new language, broaden your horizons, and obtain a competitive edge in today’s interconnected world. Visit https://kursus-arab.github.io/kursus-bahasa-arab-cengkareng.html for registration.

  21. Wow, this is absoulutely connected to my story here 메이저토토사이트 I can suggest visitting my article so that we can share our knowledge.

  22. You have given very useful information. Keep it up and keep blogging. I look forward to reading your next post.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.