Moje seznámení s grafologií

writingKe grafologii jsem se dostala čistě náhodou. Ale jelikož prý náhody neexistují, přitáhla jsem si ji do svého života nevědomě nebo podvědomě? To je už  celkem jedno. Původně jsem se chtěla zabývat sny – práce se sny a jejich výkladem. Možná zde i o nich časem něco uveřejním.

Pro začátek uvedu, že grafologie (zkoumání písma- rukopisu) je z hlediska psychologie projektivní metoda. Nejsem psycholog, ale svými slovy bych to popsala tak, že v našem písmu se odráží psychická struktura dané osobnosti. Takže pomocí ní můžeme určit, zda je pisatel introvert či extrovert, flegmatik, cholerik, sangvinik atd. Posuzuje se zde spousta znaků jako např. velikost, sklon, šířka, tlak, tah, spojitost, délky, pravoběžnost- levoběžnost, rychlost, členitost atd. Pokud budete mít zájem, postupně si tu jednotlivé znaky probereme. Tyto jmenované znaky patří do jedné velké podskupiny znaků, kterým se říká  „Měřitelné a popsatelné znaky“.

Druhou velkou skupinou znaků jsou: „Komplexní dojmové znaky“. O té bych se dnes ráda více rozepsala.

Podskupiny komplexních dojmových znaků jsou:

1. DOJEM Z PÍSMOVÉHO OBRAZU

2. POHYB A FORMA

3. FIXACE

4. RYTMUS

5. INDIVIDUÁLNOST

6. HARMONIČNOST 

ad. 1. DOJEM Z PÍSMOVÉHO OBRAZU

Tak to je v grafologii moje úplně nejoblíbenější metoda. Vezmete si písmo dané osoby nejlépe ve formátu A4 (podotýkám, že pro rozbor čím víc písemného materiálu máte, tím lépe) Aniž by jste četli o čem pisatel píše, necháte na sebe písmo působit. Představíte si třeba les. Jakoby popsaná stránka byla les. Jak by jste se v takovém lese cítili ? Dalo by se v něm jít na procházku nebo je tak hustý, že bychom se sotva prodrali a byli bychom celí poškrábaní? A je to les starý, mladý nebo to ani není les, ale jen nízká kleč někde v horách? Nebo je to krásný upravený anglický park, sestříhaný živý plot či  ještě něco jiného?

Také si můžeme písmo přirovnat např. k tlukotu srdce- ptáme se, jak srdce tluče? Dále je možné přirovnávat k ročním obdobím. Při nalézání vhodných příměrů nejsme ničím limitováni- písmo může působit jako rozpáraný svetr, mořská bouře, oáza klidu, mraveniště, obláčky, polární zamrzlá krajina a tak dále.

Toto cvičení je nejlépe dělat ve skupině s alespoň trochu zkušeným grafologem. Každý z nás je jiný a tak i jednotlivá písma mohou na každého z nás působit trochu jinak. Je nezbytné uvědomit si, jak písmo zasahuje nás samé, jinak může být celý rozbor ovlivněn např. našimi podvědomými sympatiemi nebo naopak antipatiemi. Náš dojem se může postupně během času také měnit. Rukopis na první pohled nepříjemný a neuspořádaný nám po nějakém čase může připadat dětsky hravý, milý a naopak.

Jen o tomto jednom podčlánku grafologie by se toho dalo ještě hodně napsat, ale nejlépe je si toto vše prakticky vyzkoušet. Pokud by jste měli zájem, napište mi, můžeme se domluvit, někde se sejít a ve skupince vyzkoušet (email  lenkaziko@seznam.cz)

Lenka

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.