Máte seznam?

Každý rok si píšu seznam toho, co bych chtěla v novém roce všechno zkusit a zažít. Píšu ho, jako spousta z nás, klasicky 1. ledna. Po roce, většinou 31. prosince se jako vždy trápím svojí neschopností splnit i obyčejný seznam a dotáhnout věci do konce. A po probdělé silvestrovské noci si opět píšu seznam nový a slibuji si, že tento rok bude všechno jinak, že alespoň polovinu položek splním.

Při letošní revizi seznamu jsem zjistila, že se na něm už několik let opakují stejné věci, kterých jsem chtěla dosáhnout a nedosáhla. Jako každý rok jsem sestavovala nový, přepisovala do něj resty z let minulých a přidávala jako vždy něco nového. Můj seznam měl 3 strany. Zmocnila se mě panika! Tohle všechno přeci za jeden rok nemůžu stihnout. Napadlo mě seznam proškrtat, ale nevěděla jsem si rady. Kterou položku vyřadit? Která z věcí je pro mě podstatná a kterou můžu oželet? Všechny mi přišly stejně důležité a některé z nich měly být hotovy už před pár lety. Resty by se přeci měly plnit jako první, nebo ne?

Každý rok sen a mém seznamu opakovalo:

  • zhubnout
  • přestat kouřit
  • přestat být líná
  • víc pracovat a vydělat hodně peněz
  • najít si nového zubaře
  • zařídit si spořicí účet
  • pravidelně chodit na zdravotní prohlídky
  • vstávat brzy
  • víc se učit, ….

Seznamy jsou super, alespoň na nic nezapomenete. Jenže já i přesto nesplnila skoro nic, kromě zařízení si spořicího účtu. Zhubnout? Od začátku roku jsem se denně týrala v posilovně a trpěla. Vydrželo mi to přesně měsíc. Byla jsem unavená, takže jsem usoudila, že mám právo na pauzu…a ta se protáhla na 11 měsíců. Občas jsem na sebe byla naštvaná a tak jsem se znovu pustila do vášnivého cvičení, zdravé stravy, počítání kalorií a stala se pravidelným návštěvníkem fitka. A pak skončila se svalovou horečkou zase na pár týdnů doma.

Přestat kouřit? Tahle položka byla samozřejmě ovlivněná posilvestrovskou kocovinou a krabičkou cigaret vykouřenou minulou noc. Byla jsem přesvědčená, že tentokrát to vyjde – vyšlo! Na 24h. A takhle to šlo se vším. Na konci roku jsem si zase psala seznam o naprosto stejných položkách a měla klasickou novoroční depresi. Myslím, že jsme v tom skoro všichni stejně. Pustíme se do plnění položek s vervou a energií a ta jednoho dne prostě zmizí. Na konci roku se zase cítíme mizerně, píšeme další seznam a točíme se v kruhu. Jenže proč? Proč ta verva a energie mizí?

Není to tím, že nepíšeme seznam věcí, které opravdu chceme? Proč si celý rok zahlcujeme snahou plnit věci, které bychom plnit měli a přitom je ani nechceme? Spíš si říkáme: „Bylo by fajn kdybych zhubla, přestala kouřit.“ , než „Chci zhubnout, přestat kouřit!“. Můj seznam nefungoval, protože většina věcí z něj mi byla v podstatě úplně jedno.

Zhubnout? Cítila jsem se dobře se svými sedmi kilo nadváhy. Neříkám, že jsem se cítila nejlépe, ale rozhodně jsem se za ně nemusela nesnášet a týrat se ve fitku. Zvládala jsem se zúčastňovat všech sportovních aktivit s přáteli, sice jsem nedojížděla na kole do cíle jako první a občas jsem ani nedojela, ale nevadilo mi to. Nebylo to, protože bych fyzicky nemohla, ale prostě jsem neměla chuť, nechtělo se mi a další kilometry pro mě prostě neměly smysl. Začala jsem zjišťovat, že mám problém dělat věci, které mi nedělají radost. Pokud mě něco nebaví, přirozeně to vzdávám. Nevidím totiž důvod, proč bych je dělat měla.

Přestat kouřit? To bych asi vážně měla….. a přesně to je ono „měla bych“. Spíš by mělo v mojí hlavě znít „to opravdu chci“, ten jediný důvod, který mi jednou ušetří spoustu peněz. Přestat být líná? Co když se mi to líbí? Co když prostě potřebuju sem tam vypnout, proválet se dnem na gauči a nedělat nic, jen dýchat? Proč je člověk, který umí odpočívat nazýván líným? Nemyslím, že jsem líná, jsem schopná relaxovat a vychutnávat si odpočinek. Víc pracovat. Proč? „Abych měla víc peněz!“ Proč? „Abych si mohla koupit…“ Nezní lépe: „Pracovat.“ Proč? „Protože mě to baví, naplňuje a dělám to ráda.“ Který důvod se vám líbí víc?

A tak to bylo se vším. Téměř všechny položky z mého původního seznamu měly jedno společné: byly to věci, které bych měla udělat. Nebyly to věci, které udělat chci! Proto nemělo snažení o jejich dosažení úspěch, proto mě verva a energie vždy opustily. Pokud něco chcete, vyvinete mnohem větší úsilí k tomu, abyste to získali.

A tak vás prosím:

Dělejte věci pro sebe, protože je tak chcete a protože udělá vás zase o trochu šťastnější, když je splníte.

Položky na mém letošním novém seznamu mají jedno společné: důvod! „Protože chci!“ Mám ho už měsíc a funguje. Jaký je váš seznam? Není na čase ho přepsat?

Můj seznam:

  • Užívat si každý okamžik, který prožívám.
  • Smát se a snažit se, aby se ostatní alespoň usmívali.
  • Být šťastná.
  • Více si věřit.
  • Pokusit se dělat ze 70% to, co mě baví a jen z 30% to, co musím.
  • Cestovat.
  • Najít si nového zubaře a chodit na preventivní prohlídky.
Silvie Krejčíková
Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. Edita napsal:

    Perfektní článek, moc dík za to nakopnutí zamyslet se nad svými „úkolníčky“. Už jsem si začala psát svůj „nový“ seznam.

  2. Zuzana napsal:

    Každému, kdo se trápí s nadbytečnými kily můžu ukázat cestu ke zdravému a správnému hubnutí s trvalým účinkem a bez vytahané kůže. Najděte skrytou krásu svého těla a ztracené sebevědomí… vše na http://www.zhubnout50kg-zdrave.g6.cz/ .

  3. Monika Němcová napsal:

    Fajn článek. Ona u takových seznamů je totiž klíčová právě otázka „Proč“? Proč to vlastně chci? Proč je to pro mě důležité? A chci to vůbec? Když si člověk tyhle otázky zodpoví, zjistí, že to třeba vůbec důležité není nebo že se za tím skrývá úplně jiná potřeba.

  4. Ivulena napsal:

    Ahoj, i já jsem se snažila nějakým způsobem zhubnout a snažila jsem se dokonce, respektive se snažím, přestat kouřit a to konkrétně za pomocí https://www.va-pax.cz/paxvaporizery/pax3/ , což je vlastně takový vaporizér a dle mého je to docela dost zajímavá náhrada za cigarety :) Takže jestli ještě někdo přemýšlí nad něčím takovým, tak na to mrkněte.

  5. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  6. Věra napsal:

    Každý rok chci přestat s kouřením, chci zhubnout a vydělat více peněz. Co myslíte, jak to dopadlo minulý rok? Nic se nepodařilo, jen jsem si koupila nový vaporizer pax, na což teda nejsem moc pyšná. Ale tak co se dá dělat no..

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.