Kniha, která mě nejvíce ovlivnila…

Knihy doprovází člověka od dětství… První leporela, která jste, místo čtení, žužlaly a později se v nich seznamovaly s prvními slovy, přes knížky plné říkanek a pohádek, které na dobrou noc předčítala maminka nebo babička, až po tajné čtení všeho, co vám přišlo pod ruku, s baterkou pod dekou dlouho poté, co jste už dávno měla spát :-)
A protože jsou knihy tolik součástí našich životů, není tak těžké, aby nám některé přinesly skutečně zásadní změny, které v našem životě nelze přehlédnout. Které knihy to jsou pro naše expertky?

Kniha, která mi nejvíce ovlivnila život nebo změnila pohled na život?

 

Jitka ŠevčíkováKniha, která mne nejvíc ovlivnila, je moje právě dopsaná kniha Výchova s láskou a rozumem – o emoční inteligenci rodičů a dětí. Psala jsem ji spolu s dvěmi spoluautorkami a moc jsme si to užily. Věříme, že to bude převratná kniha pro emočně inteligentní české rodiče a děti.

Je plná praktických cvičení a příběhů. Po této knize už mohu hrdě psát do svého CV: autorka odborné publikace. No a také to je moje současná kniha, kterou píšu o emoční inteligenci českých mužů. Hodně mi změnila pohled na to, že když dáme mužům možnost se otevřít, najdeme netušené hloubky, šířky, barvy, city, emoce a  touhy. Baví mě to!

Jitka Ševčíková – www.jitkasevcikova.cz

 

Dana Sofi ŠlancarováKdyž jsem si četla tuto otázku, hned jsem se začala nahlas smát. Vzhledem k tomu, že jsem vystudovala český jazyk a literaturu a anglický jazyk a literaturu, přečetla jsem za svůj život opravdu mnoho knih a mnoho z nich ovlivnilo můj život, a to dokonce tak, že dneska knihy sama vydávám.

Nicméně první kniha, která mě napadla – a pomyšlení na ni mě hned rozesmálo a vlilo mi do žil zase o kus víc dobré nálady – je kniha Děti z Bullerbynu Astrid Lindgrenové. Jsem si jistá, že ji mnoho z vás četlo v dětství také. Já ji četla každé letní a zimní prázdniny, kdy jsem přijížděla do rodného domu své maminky, kde tahle kniha byla ještě v její dětské knihovničce. Četla jsem ji nejmíň desetkrát a od té doby ji ještě asi desetkrát slyšela natočenou, jak si ji nepravidelně pouští můj devítiletý syn.

Co mi tato kniha přinesla? Informaci, že život je plný dobrodružství, a že dobrodružství je úplně všude. Že je důležitá dobrá parta, protože teprve v partě je ta správná legrace. A že tvůrcem svých životních dobrodružství je každý sám. Můžeme si vybrat, zda budeme sedět doma a říkat si, jak je ten život nuda, nebo jestli vyrazíme ven do světa a začneme dobrodružství hledat všude kolem nás…

A kdybych měla čtenářům tohoto článku doporučit ještě nějaké další knihy, tak to určitě bude Vědomý business Freda Kofmana, díky kterém jsem si založila nakladatelství a začala podnikat, Cyklická žena Mirandy Gray, kterou jsem spolupřekládala a pak ve svém nakladatelství vydala a která mě nasměrovala k projektu Cyklická žena®.

Miluju taky řadu knih z nakladatelství Jan Melvil Publishing, například knížku propagátora minimalismu Lea Babauty Zen a hotovo. Velkou inspirací pro mne v poslední době byla knížka Stáni Mrázkové Podnikání z pláže (Stáňa je neustále mou velkou inspirací :-)) A moc se těším na knihu Lucky Kolaříkové Učebnice sebelásky. Dostala jsem ji k přečtení ještě před vytištěním a moc jsem litovala, že jsem tuhle knihu nečetla před deseti, dvaceti lety.

Dana-Sofie Šlancarová – www.cyklickazena.cz

 

barbora_nadvornikova_portretJednoznačně ŽENY, KTERÉ BĚHALY S VLKY. Pamatuji si, že poprvé jsem ji držela v ruce, když mi bylo 20 let. Tenkrát mě velmi lákala, ale vůbec jsem jí nerozumněla. Podruhé se ke mě vrátila přibližně tři roky poté a byla jak zjevením živé vody pro mou duši, když jsem jí žiznivě hltala.

Obsahuje v sobě moudrost, smích, slzy, léčivé příběhy, vlčí vůni, stesk po domově, touhy žen a poznání, že to nejdůležitější v životě pro ženu je zachovat si svou divokou, vlčí, instinktivní povahu. V jakémkoliv věku, v kterékoliv fázi.

Miluju tu knihu. Vracím se k ní kdykoli mám pocit, že něco kolem mě zahnívá. Otevřu jí ledabyle na nějaké stránce a nořím se do její moudrosti. Je to kniha, která mi nelze číst lineárně, nudí mě ji číst od začátku do konce. Vyprávění C. P. Estés miluje cyklus, neustálé opakování. Četla jsem jí instinktivně a vřele doporučuji každé ženě na noční stolek! Jednou vás zavolá a už nepustí…

Barbora Nádvorníková – www.barboranadvornikova.cz  /  www.mesicvnas.cz

 

Lilia KhousnoutdinovaThe Hunger for Ecstasy – Jalaja Bonheim
První kniha, která mi potvrdila, že nejsem sama kdo touží po extázi a komu „obyčejné štěstí“ prostě nestačí! :D

Lilia Khousnoutdinova – www.cestaextaze.cz

 

 

Lucie KolaříkováPřečetla jsem mnoho knih a mnohé mi pomohly k důležitým životním proměnám. V současnosti však můj život nejvíc ovlivňuje moje vlastní kniha Učebnice sebelásky. Jejím obsahem jsou myšlenky, které už několik let prezentuji na svých seminářích, kterým hluboce věřím, které mě berou za srdce.

Jsem vděčná, že jsem byla díky knize nucena se jimi probírat stále dokola a nechat je na sebe stále dokola působit – byl to můj nejintenzivnější rok se sebeláskou. Když člověk denně přemýšlí nad sebeláskou, vymýšlí cvičení na sebelásku, mluví o sebelásce, nespí kvůli sebelásce, pláče a těší se kvůli sebelásce, tak nemůže zůstat nedotčen sebeláskou.

A dál? Napsala jsem konečně knihu! Už 11 let v sobě ten nápad nosím a teď je to konečně tady! Už nemám jen víru, ale i hmatatelný důkaz, že to vážně dám! Další hromádka psychických bloků se doslova rozpustila. Ano, napsat knihu byl můj transformační proces pro posílení mé vlastní sebedůvěry, sebeúcty, lásky a krokem k dalšímu stupni svobody a hojnosti :)

Lucie Kolaříková – www.luciekolarikova.cz

 

Denisa Říha PalečkováJako první mi vybavila kniha Alchymista od Paolo Coelha. Inspirující příběh o tom, jak důležité je jít za svým snem. A že se při tom mohou dít zázraky. Poznání, že si svou realitu utváříme sami. Naděje. Ale těch knih, co mě obohatily i změnily život, je moc!

Dále třeba „Sedm návyků vůdčích osobností“ od Stevena Coveyho nebo „Myšlením k bohatství“ od Napoleona Hilla. Tyto knihy také aktivují k vnitřní síle a zodpovědnosti za svůj život. Nebo knihy Davida Deidy, Diany Richardson – “Vědomé milování”, „Making Love“ Barryho Longa – to jsou knihy, které transformují pohled na sexualitu a vztahy, a nedají se přirovnat k žádné běžné „sexuální příručce“ ani ezoterickým návodům, odtrženým od běžného partnerského života…

Denisa Říha Palečková – www.kurzypropary.cz

 

Bohdana KabátováKniha, která jednoznačně nejvíce ovlivnila můj život, je Celestinské proroctví Jamese Redfielda. Dostala se mi do rukou před 19 lety a stála na začátku mého zájmu o osobní rozvoj a sebe sama. Otevřela mi oči a já jsem uviděla, že život má ještě jiný, mnohem hlubší a smysluplnější rozměr, než jsem do té doby vnímala. A způsobila, že jsem si začala klást otázky, které mě dříve nenapadly. Přiměla mě ptát se, čemu doopravdy věřím a co má pro mě v životě smysl. Přiměla mě podívat se na vztahy v mém životě, včetně vztahu k sobě sama.
Kromě toho hrálo Celestinské proroctví v mém životě ještě jednu významnou roli. Spojila mě s člověkem, který je dnes mým životním partnerem. Knížku mi tehdy doporučil a zapůjčil k přečtení právě on :)

Bohdana Kabátová – www.bohdanakabatova.cz

 

Stanislava MrázkováMiluju knihy, napadá mě u nich tolik nových myšlenek, nápadů a inspirace. V podstatě nemůžu číst knihu bez toho, abych si dělala poznámky a podtrhávala. Při té otázce, která kniha mi nejvíce ovlivnila život nebo změnila pohled na život, mě napadlo hned několik knih, ale zapátrala jsem až ke kořenům.

Prošla jsem ve svých myšlenkách přes 4-hodinový pracovní týden na Jak myslí milionáři, Alchymistu. Alchymistu jsem zvážila ještě podruhé, protože ten měl na můj život zásadní vliv především ve zlomových momentech. Pak se mi v mysli promítlo ještě Myšlením k bohatství, které stálo na začátku mého podnikání, ale nakonec jsem došla až ke kořenům ke knize, která to všechno odstartovala a změnila můj pohled na svět a na život. Nebo spíše nezměnila, ale zformovala, protože v té době mi bylo asi 13 nebo 14 let.

Ta kniha se jmenuje Aladinův faktor a napsal ji Jack Canfield. Díky této knize jsem si už na prahu puberty uvědomila, že můžu mít všechno, co si představím, můžu dostat všechno, o co požádám a můžu si splnit jakýkoli sen, jakkoli bláznivý se může zdát. Ta kniha mě přesvědčila, že mě čeká skvělý život a vryla mi hluboko pod kůži přístup, který mám k životu a který i dnes mohu předávat lidem a inspirovat ostatní, aby se taky vydávali na cesty za svými sny a žili příběh, který chtějí vyprávět :-)

Stanislava Mrázková – www.stanislavamrazkova.cz

 

Která kniha ovlivnila zásadně váš život?

 

Zakladatelka a ♥ projektu Ženy ženám Alice je žena, která svým velkým srdcem, otevřeností, lehkostí, citlivostí, originalitou a důvtipem boří staré hranice a vytváří neomezený prostor pro růst. Je milovnicí lehkosti a svobody, zvířat, vaření, útulné atmosféry, cestování a také autorkou knihy 17 tváří ženy.
Komentáře
  1. Erik napsal:

    Muži řeší kolem sebe a dokola rovnici o čtyřech neznámých:
    manželka-milenka-matka-tchyně.. V případě že tyto začnou blbmout s duchovnem jsou už fakt nesnesitelné.. a k tomu mají tyto poradkyně..

  2. Jarka napsal:

    Moc ráda se nechám s výběrem a tipy na knížky inspirovat a ne jinak tomu bude v tomto případě, takže moc děkuji za přínosnou radu, přidám si to do svého „to-read listu“ :-) Ještě předtím si ale budu muset objednat nové brýle na čtení, ty původní se mi totiž doslova rozpadly :-D Už mám jedny vybrané z webu https://www.hotovebryle.cz/ , tak doufám, že mě nezklamou :-)

  3. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  4. ouhDmx napsal:

    evolution korea
    415ouhDmx_“<

  5. rHSAlr napsal:

    evolution casino
    801rHSAlr=?“

  6. vqlFDR napsal:

    evolution korea
    022vqlFDR![%

  7. Ema napsal:

    Mě nejvíc ovlivnila audiokniha Malý tyran https://progresguru.cz/audioknihy/maly-tyran-jirina-prekopova . Synovi jsou tři roky, hodně se vzteká, je paličatý, tak si s ním dost často nevím rady… Jsem ráda za každou radu, jak na něj. Postupně na něm ty typy z audioknihy začínám aplikovat a myslím si, že se to zlomí a budeme si víc rozumět :-) .

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.