Jak zvládat emoční výkyvy

žena vztek

„Vendy, jak zvládat emoční výkyvy? Občas mě vyvede z rovnováhy negativní, ale i pozitivní zážitek a trvá, než se dostanu zpět do harmonie:“

Co jsou to emoce?

Nejsem psycholog ani vědec, takže pojem emoce popíšu dle vlastních zkušeností a zážitků. Emoce je, podle mého názoru, hormonální vzruch. Každý má ve svém genetickém základu nastřádáno ze života tohoto i ze životů minulých prožitky, které se mu zapsaly do informačního pole. Ke každému zážitku je přiřazen i podzážitek, který vyvolá asociační spojení, aby emoční reakce mohla proběhnout.

Na této planetě jsme kvůli prožitkům. Možná jsme jediná planeta, kde lze prožívat. Díky dualitě, tma a stín, dobro a zlo, můžeme prožívat. Kdyby nebyl stín, nemohli bychom prožít světlo. Představte si obraz Vincenta van Gogha „Jedlíci brambor“. Kde by byl bez stínu? Kde by byl bez světla? Jen díky této dualitě můžeme obraz prožít.

Pravda je až za prožíváním

Ale proč potřebujeme prožívat? Protože je to zábava. Je to hra. Proto tu jsme. A až zjistíme, že se nám prožívání čehokoli nasytilo, že už je to pro nás vyčerpávající, pak můžeme prožívání opustit a vydat se za Pravdou. Do té doby Pravdu nepoznáme. Chtění prožívat nám v tom brání.

Emoce jsou nejsilnější nástroj

Emoce tudíž slouží k tomu, abychom zdejší hru využívali naplno. Pakliže pociťujete, že máte s prožíváním emocí problém, že vás ovládají, že je neumíte korigovat, pak ano, máte problém. Nevyužíváte zdejší „herní“ nástroj naplno, brzdíte se v rozvoji, nevyužíváte všechny bonusy k tomu, abyste zdárně došli do „cíle“.

Jak tento nástroj využívat?

Nic složitého v tom nehledejte. Snažte se hlavně své emoce nepotlačovat. Jste roztěkaní nebo vzteklí, protože přes den potlačujete mnoho podzážitků, které se snaží dotknout vaší základní emoce. Tak například. Mou základní emocí může být bolest ze smrti drahého člověka.

Tuto bolest jsem potlačila, protože je prostě a jednoduše příliš bolestivá. Přes den se má skrytá základní emoce snaží dostat na povrch a přitahuje si do života situace, které by ji vytáhly na světlo. Vidíme malé smrti, v televizi si všimneme smutného člověka, který něco ztratil, někomu umře někdo blízký, opustí nás kolega v práci… Všechny tyto podzážitky se snaží vytáhnout primární emoci na povrch. A my je opět potlačíme.

Pozor! Může to trvat mnoho let! Klidně celý život! Netýká se to jen čerstvých emočních zážitků, ale i hluboko ukrytých, již zapomenutých událostí.

Začněte prožívat vše

Pokuste se prožívat malé emoce. Všímejte si jich. Chce se vám plakat? Plakejte. Chcete se smát, smějte se. Chcete se rozčílit? Rozčilte se. Tyto vodící emoce vás dovedou až k té hlavní, primární, ta bude pochopena a uviděna.

Jestliže se cítíte po nějakém zážitku či setkání rozstřelení, je to proto, že už jste příliš dlouho emoce potlačovali, podzážitky se vám v těle nastřádaly do neúnosné míry a jako v hrnečku vař se valí ven. Pak stačí ťuknout o dvířka a valí se ven, na ulici, přes město a valí se a valí. Kdybyste je po částech pomalu „ujídali“, vše by zůstalo tam, kde má.

Vrátit se do svého středu

Až si emoci prožijete, vraťte se k sobě. Nadechněte se do svého duchovního srdce. Do středu hrudi. Vnímejte ten klid a ticho. Navraťte se k tomu neměnnému, co tam vždy bylo. K tomu, co zůstává stále stejné, i když zemřete. K tomu, co se nehýbe a je statické, ať se kolem vás děje cokoliv. A dejte tomu pozornost. To jste vy.

Když TOMU dáte pozornost, tak TO poroste.

Klid a mír zaplaví vaše srdce, tělo, byt, zem, celý vesmír a emoce nebudou mít potřebu vyskakovat. Budou pochopeny a zality světlem. Nejdříve si je ale musíte prožít. Podívat se na ně a přijmout je za své.

Agrese ne

Agresivní emoce je také důležité prožít. Tyto však prožívejte nejlépe o samotě. Nikomu neubližujte slovem ani činem. Pakliže jste plni agrese, opět si dovolte prožívat malé emoce přes den. Pozor, někdy ovšem můžete být použití jako nástroj i pro vyjádření agresivní emoce.

Poznáte to ale tak, že po vyjádření ve vás dále tento pocit nezůstává. Byl použit, na někoho jste to vyzvraceli, ale dál necítíte ani zbytek této agresivity. Jen jste byli použiti na správném místě jako otevřený kanál.

Věci se vás přestanou dotýkat

Nepotlačovat, nezakazovat si, nestavět si hranice a nezahlcovat se zbytečnými povinnostmi. Co se vám chce dělat, dělejte, co se vám nechce dělat, nedělejte. Bez výhrad. Tímto si uděláte prostor pro prožívání a emoce nebudou mít potřebu tolik bušit na vrata.

Vše se časem ustálí, emoce se zklidní, budou uznány a vy budete prožívat méně a méně. Zalije vás klid a přestanete řešit zbytečné příběhy kolem vás. Bude rychle přibývat věcí, které se vás přestanou dotýkat. Nebudete je už prožívat, protože budou prožity a pochopeny.

Vendula Kociánová
Labužnice života, vášnivá vypravěčka vlastních příběhů ze života, zapálená bloggerka a průvodkyně žen.

Navádím ženy k vlastní podstatě. Aby bez kouzel a čar dokázaly hnout se svým životem, tak jak jsem to dokázala já. Mnohdy jsou ty nejjednodušší cesty nejhůře viditelné. Život sám je velmi snadný a jednoduchý, pokud to tak chceme. O nic se nemusíme snažit, protože vše je nachystáno, jen se položit do proudu a nechat se nést. Ukazuji lidem, že hmota a duchovní růst jsou velmi úzce spjaty a že vše začíná od lásky k sobě samému.
www.vendulakocianova.cz 

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

  2. bfgFCm napsal:

    evolution korea
    420bfgFCm“]\

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.