Jak získat sebedůvěru při komunikaci v angličtině

anglická komunikace

aneb stydím se otevřít pusu…

„Anglicky se učím už roky. Měla jsem ji na základce, na gymplu, na vejšce a prošla jsem celou řadou kurzů v jazykovkách. Dokonce mám i nějaké jazykové zkoušky. Když mám ale promluvit na poradě, nastává problém. Stydím se, že se ztrapním. Že udělám nějakou banální chybu a kolegové si budou myslet, že jsem úplně blbá. Tak radši mlčím.
Když mám něco v angličtině vyřídit, používám mail. Sice to trvá několikrát déle, než kdybych zvedla telefon a zavolala tam, ale jistota je jistota. A můžu si to pak překontrolovat na Googlu.“

Aleně je 36 let, vystudovala vysokou školu, pracuje na manažerské pozici v mezinárodní firmě. Prezentace a schůzky jsou u ní na denním pořádku. Velmi dobře komunikuje. V češtině. V angličtině si nevěří.

Stejně jako velká spousta lidí, kteří se učili cizí jazyk ve škole.

Proč to tak je?

Alena potřebuje MLUVIT anglicky. Jenže ve škole se člověk naučí biflovat slovíčka a psát testy z gramatiky. Na mluvení není moc prostoru.
Myslí si o sobě, že je hloupá. Že nemá talent na jazyky. Bojí se, že kdyby promluvila, ostatní to poznají a ona v jejich očích klesne.

Jenže znalost jazyků není o talentu ani o inteligenci.
Je to dovednost. Dá se naučit.

Každý, kdo se naučil česky, se může naučit i anglicky. Pokud ví, jak na to!
Není to žádné tajemství ani věda. Nesnažme se vymýšlet nic nového, dělejme to tak, jak jsme se naučili česky, když jsme byli děti.
Když to zafungovalo tehdy, zafunguje to i teď. Vyhoďte učebnice a vykašlete se na předminulý čas.

anglická konverzace

6 tipů, jak získat sebedůvěru komunikovat anglicky

  1. POSLOUCHEJTE angličtinu co nejčastěji. Pouštějte si videa z youtube, oblíbené seriály nebo písničky. Klidně jen jako kulisu. A jak často poslouchat? Ideální je najít pár minutek každý den. Třeba při vaření, běhání nebo úklidu. Čím víc budete poslouchat, tím rychleji se budete v angličtině zlepšovat…
  2. OPAKUJTE – Chcete získat správný přízvuk? Vyberte si krátký úryvek z oblíbeného filmu, třeba jen větu nebo dvě – a pusťte si je několikrát dokola. Pak se snažte větu co nejpřesněji zopakovat. Dejte pozor na intonaci.
  3. VŠÍMEJTE SI – Na kterou slabiku dávají rodilí mluvčí důraz? A jak vyslovují různé hlásky? Jaké slovní spojení je v konkrétní situaci vhodné použít?
  4. OBKLOPTE SE ANGLIČTINOU – Plno věcí, které vás baví, se dá dělat i v angličtině. Cvičíte jógu? Zkuste si najít na youtube cvičitelku, která mluví při lekcích anglicky. Vaříte? Sledujte pořady o vaření nebo čtěte blogy v angličtině. Další tipy můžete najít v e-booku Jak se už konečně rozmluvit anglicky, který najdete na mém webu. Také je super najít nějaké rodilé mluvčí ve svém okolí. Třeba v Brně se čas od času pořádá EnglishBrno Pub Night – večer, kdy se setkají rodilí mluvčí žijící v Brně s lidmi, kteří si chtějí popovídat anglicky. V Praze bude takových příležitostí jistě také plno. No a ti, kteří mají velká města z ruky, mohou vyzkoušet konverzace po Skypu.
  5. PTEJTE SE – Chcete si přece s rodilými mluvčími povídat… Tak si povídejte. Nečekejte, že se budou ptát jen oni, zkuste být trochu aktivní. :-) Ze začátku si můžete vhodné otázky předem promyslet a připravit. Později to půjde samo.
  6. OTUŽUJTE SE – Otužujte se? Co to znamená? Ne, nebojte se, nebudu po vás chtít abyste se v davu lidí vrhali s nadšením do únorové Vltavy. Prostě se jen postupně vystavujte situacím, které jsou mimo vaši komfortní zónu, a díky tomu získáte potřebnou imunitu (jistotu a sebevědomí při komunikaci).

Aleně jsem poradila, aby začala nejprve mluvit sama pro sebe. Doma, když je tam sama. V bezpečném prostředí, kde ji nikdo nemůže slyšet.

Dalším krokem bude začít mluvit s lidmi, kteří ji neznají. Může si najít konverzačního partnera z druhého konce republiky – jiného studenta, lektora a později i rodilého mluvčího.

Postupně se pro ni stane konverzace v angličtině přirozenou a ona se dokáže zapojit i na poradě nebo zvednout telefon a vyřídit, co potřebuje.

I jedna věta bude ze začátku úspěch, který musí řádně oslavit. :-)

 

Radka HavlíčkováRadka Havlíčková

Další tipy, jak na komunikaci, najdete v e-booku zdarma – Jak se už konečně rozmluvit anglicky

www.anglictinavpohode.cz

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. DonaLabuznikova napsal:

    Ahoj, také jsem měl problém s angličtinou, můj první jazyk mimo češtinu byla němčina, tudíž jsem dost často do anglických vět sem tam přihodil nějaké anglické slovíčko, naštěstí jsem narazil na službu https://www.anglictinapotelefonu.eu , díky které jsem se v angličtině dost rozpovídal a německá slovíčka se lekce po lekci začala vytrácet, až jsem nakonec zjistil, že mluvím zcela bez chyb.

  2. Hanah napsal:

    Já jsem se nedávno začala učit anglicky a velice mi v tom pomohl tedy jak Váš článek, tak i článek tento na těchto stránkách – https://www.atlaso.cz/online-pomucky-pro-vyuku-anglictiny-kahoot/ . Využila jsem tu aplikaci, o které se tam píše – ta Kahoot, a výsledky jsou prakticky naprosto neuvěřitelné :) Šprechtím, jak kdyby mi bylo 20 :-D

  3. Jana napsal:

    Tak sebevědomí při komunikaci v angličtině fakt nemám. Maximálně tak v psané, když si to můžu v klidu přeložit s překladačem :-D . Angličtinu nemám vůbec dobrou, tak jsem si zaplatila kurz angličtiny, který jsem našla na https://entuzio.cz/kurzy-anglictiny-brno/ , abych se trochu zlepšila. Za chvíli by toho dcera věděla víc než já, a to nechci.

  4. Esu napsal:

    No otázka je do jaké míry jsou ty online kurzy schopné suplovat právě reálnou mluvu, protože se nemusíte zdaleka tolik osmělit. My jsme koukali na nejlépe hodnocený https://www.arecenze.cz/online-kurzy-anglictiny/onlinejazyky-cz/ ale stejně k tomu mám trochu nedůvěru :D.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.