Jak dobře znáte svoji matku?

S tím, jak se blížil Den matek, začaly mi děti domů nosit všelijaké ty dárečky a obrázky se srdíčky a kytičkami, vyjadřujícími lásku. Jsou to vždycky ty nejmilejší obrázky, i když neuměle vyrobené, přesto jsou mi nejvzácnější. A hodlám si je uchovávat navždycky. Je mi jasné, že to děti vyrábějí hromadně a je to invence učitelek, ale stejně potěší :-).

A mezi tím vším srdíčkovým přistála v žákovské knížce desetiletého syna jednička za „dotazník o mamince“. Zvědavě jsem hned pátrala, co že se to paní učitelka dotazovala. Děti měly doplnit, jakou má jejich maminka ráda barvu, jaké jídlo, co ráda dělá a co by ráda dělala, kdyby měla víc času.

 

Dotazník „O MAMINCE“ aneb co mám ráda

Jídlo a barvu syn trefil :-).
Nedokázal ale napsat nic k tomu, co bych ráda dělala, kdybych mohla.

Byla jsem tak překvapená a musím přiznat i trochu zklamaná.
Myslela jsem si, že jsem ve vztahu k dětem hodně autentická a otevřená ve sdílení toho, z čeho se raduji a po čem toužím. Vím, že to je jen školní práce a on jí zdaleka tak neprožíval. Prostě jí chtěl mít brzy hotovou.  Po  správných odpovědích příliš nepátral a díval se na věc svou optikou. Ale stejně…

Jak dobře znáte svoji matku?

 

Vedlo mě to k zamyšlení, co vlastně o mě moje děti ví?

A tak jsme si povídali.
O tom, jak mám radost z nich, mých dětí. Jak nejraději chodím do lesa a do přírody, miluji potoky, řeky a moře. Jak ráda jezdím rychle na lyžích, plavu v rybníce, hraji tenis, běhám v polích a chodím ven se psem. Jak bych chtěla víc malovat a tvořit a chodit po horách, kdybych měla víc času. A kdybych mohla, chtěla bych hodně cestovat.

Vlastně všechno už věděl, jen si to „neuvědomil“.
A později mi došlo, že to bude určitě obecný jev.

 

Jak málo víme o člověku, který je nám často nejbližší

Vnímáme a sledujeme ho v tom běžném denním provozu. A svůj dojem, který si o něm utvoříme, a který je často hodně povrchní či zavádějící, považujeme za jeho skutečnou podstatu.

Ale kolik toho vlastně JÁ vím o své mamce?

A jak si pamatuje ona na tu svou (mou babičku), která již není s námi a nemůžeme se jí zeptat?

Shodou okolností, čili díky synchronicitě :-), právě zpracovávám i genealogickou reflexi o ženách v našem rodě. Potřebovala jsem pomoct se vzpomínáním a vyptávala jsem se mamky, co si pamatuje o své mamince, babičce, prababičce. A bylo toho moc málo. Zatraceně málo.

O mé praprababičce víme jen to, jak se jmenovala, kde a kdy žila. Nic víc.
A o prababičce jsem se dozvěděla, že byla hodná a trpělivá.

Jak dobře znáte svoji matku?

 

Uvědomila jsem si, jak je lidská živá paměť krátká

Jak v naší paměti zůstávají předci maximálně 2 – 3 generace zpět a pak upadají navždy v zapomnění. A také jak je ta paměť zkreslující a plochá. Nevíme nic, o jejich lidských osudech, vášních, láskách, touhách, dilematech, slabostech.

A přitom je to právě odkaz téhle ženské linie, který v sobě neseme a díky kterému zde můžeme žít. Bez jejich daru života, by tu nebyl nikdo z nás. Na jejich odkaz jsme napojeni, neseme ho v sobě, v genech, v nevědomých procesech, v tom, jak vypadáme.

Máme v sobě něco z jejich požehnání a možná i prokletí, které nás může svazovat. Neseme si jejich energii, kterou nám pomyslně předaly a naším úkolem je předat ji zase dál.

A tak jsem pro letošní Den matek připravila příjemný program.

Chtěla bych ho strávit se svou mamkou a dětmi a budeme si povídat.
Budeme lovit ze vzpomínek a oživovat paměť.
A budeme mluvit o sobě.

O tom, co nám dělá radost, co bychom si přáli, po čem toužíme, co nás sytí a naplňuje. Jaké máme rádi květiny, jídla a zvířata. Jaké krajiny bychom chtěli navštívit, co bychom se chtěli v životě naučit.

A budeme vzpomínat na naše předchůdkyně, ženy v rodě.

A děkovat jim.
Za jejich odkaz a za to, že nám daly život.

 


Katka HerrmannováKatka Herrmannová

Průvodkyně na cestě osobního rozvoje

katerina-herrmannova.cz

autorka e-booku Štěstí všedního dne – 10 kroků jak přidat do svého života více radosti a štěstí

Blog Ženy ženám je prostorem pro inspirativní články našich lektorek a dává prostor také dalším autorkám ke sdílení svých zkušeností. Společně se tak můžeme dělit o rozmanitou ženskou moudrost a každá z nás se může stát ženou, kterou chce ve svém životě vidět.
Komentáře
  1. all the technical KINGDOM777 solutions and staff we need for 에볼루션 카지노 operators who provide world

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.